Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 132
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 725
  • София

Ходил съм сам на училище от първи клас, не виждам какви се пречките това да се прави и сега
  Това, че ти не виждаш, не значи че няма. А само - че ти не виждаш. Което може да значи, че не гледаш, че не виждаш, че не разбираш какво виждаш и изобщо много работи може да значи и не са длъжни хората да гадаят, какъв ти е проблемът.

newsm10 За лекарите диагнозата б.о. може да означава няколко неща: без особености, без оглед, без очи (за доктора)....

# 1 726
Ти прочете ли какво точно е ЦФО или виждаш само това, което ти изнася?
Какъв точно е проблемът самоподготовката, заниманията по интереси, спортът и почивката да бъдат организирани от училището? И как това пречи на образователния процес и влошава неговото качество?
А прочете ли, че не е задължително, а е по избор на родителите?
По отношение на твоето Аз, не бих могла да го напиша по-добре от Амбър.

Знам, че едни дангалаци се бяха изтъпанчили онзи ден по телевизията агитирайки за начало на часовете от 9 сутринта.

А естествено, че няма нищо лошо в това страничните занимания да се организират от училището, откъде реши че съм против това?

# 1 727
  • София
Сега пък 9часа ли ти пречи? Те щото децата са мнооого адекватни в 7:30.

# 1 728

Нищо му няма на почването в 7:30, изцяло е въпрос на свикване. Войниците как ставаха навремето в 5:30 и не съм чувала да са били неадекватни. Всичко е въпрос на навик и настройка. Но сега, като почват в 7:30, поне свършват преди 14:00, а ако почват в 9:00 на практика целият ден ще им бъде загубен. Да не говорим, че няма как да се вмести втора смяна.

# 1 729

Нищо му няма на почването в 7:30, изцяло е въпрос на свикване. Войниците как ставаха навремето в 5:30 и не съм чувала да са били неадекватни. Всичко е въпрос на навик и настройка. Но сега, като почват в 7:30, поне свършват преди 14:00, а ако почват в 9:00 на практика целият ден ще им бъде загубен. Да не говорим, че няма как да се вмести втора смяна.

Те защото войниците са като 7 годишните деца  Whistling
Навик за възрастен ОК(макар, че и аз не съм адекватна все още в 7,30), но малко дете да се очаква да е разсънено в 7,30 ч. и да е достатъчно концентрирано за първи и втори час е абсурд.

Гледах репортажа и децата бяха много сладки и аргументирани.

# 1 730
То кой е бил в казарма- мило му е.
Но децата не са в казарма, слава Богу. 7.30 е безсмислено изтезание.
Много хора са неадекватни и никога не стават адекватни в този час.
Целта е да се организира учебният процес навред така, че да няма това недоразумение- втората смяна. А не осемгодишните да пътуват с работничките- многосменнички сутрин по първи петли.

# 1 731
  • Русе
  Казармата е доста неуместен пример.  Там спазваш заповеди и изпълняваш команди и по-скоро се гони автоматизъм, а не стимулиране на мислене и концентрация.

# 1 732
А стана ли ясно основното образование след завършен 7 клас - за коя учебна година ще влезе в сила?
Учениците, които през 2016/2017 ще бъдат 7 клас, ще получат ли свидетелство за основно образование?

# 1 733
Принципно закона влиза в сила от следващата учебна година, но....идат избори, все пак! А що се отнася до ранното ставане и аз мисля, че 7.30 ч. е малко прекалено. Може би 8 ч. е по-добре. Нищо им няма на хлапетата. Те по-лесно ще се разсънят от каките и батковците /примерно/, които до зори са били на купон или пред компютъра. А и в колко часа са ставали ,за да отидат на детска градина-не в 9ч., нали.

# 1 734

Нищо му няма на почването в 7:30, изцяло е въпрос на свикване.

И на навременно лягане. Не разбирам кому е нужно деца на 7-12 години, че и по-големи, да стоят до среднощ. Каква толкова важна и неотложна работа имат? 

# 1 735
Принципно закона влиза в сила от следващата учебна година, но....идат избори, все пак! А що се отнася до ранното ставане и аз мисля, че 7.30 ч. е малко прекалено. Може би 8 ч. е по-добре. Нищо им няма на хлапетата. Те по-лесно ще се разсънят от каките и батковците /примерно/, които до зори са били на купон или пред компютъра. А и в колко часа са ставали ,за да отидат на детска градина-не в 9ч., нали.

Но не се очаква в градината в 7,30 да започнат да усвояват учебен материал, нали? Поне до 11 ч. закусват, играят ...

Дъщеря ми си ляга в 8,30 ч. и въпреки това и е доста трудно дори при започващ първи час в 8,30 ч.

# 1 736
  • нейде там, където ....
То кой е бил в казарма- мило му е.
Но децата не са в казарма, слава Богу. 7.30 е безсмислено изтезание.
Много хора са неадекватни и никога не стават адекватни в този час.
Целта е да се организира учебният процес навред така, че да няма това недоразумение- втората смяна. А не осемгодишните да пътуват с работничките- многосменнички сутрин по първи петли.

И аз предпочитам да учат само първа смяна. Но късното започване води и до късно приключване и до проблем с обяда ... най-малко. И заминава следобеда отново.

# 1 737
  • София

Ако започват в 9, ОЧЕВИДНО няма да има втора смяна. ТОва със сменния принцип е за удобство на училищата (и на общината, която в противен случай трябва да се погрижи за повече училища - като сграден фонд.).

Много малко хора, които аз лично познавам, се оплакват от започването на работния ден в 9 или 9.30 и се натискат за 1 смяна.  Mr. Green Защо ли, като е толкова хубаво. Ти самата, прочее, само първа смяна ли работиш? Лично аз познавам едно такова момиче - и ключовата дума в изречението е "едно". И го прави, за да може да си взема детето след занималнята веднага - преди това си работеше възможно най-много дни редовна смяна.

# 1 738
Другото, което бих предпочела, е редуциране на времевия престой в училище. Напълно безсмислено е кибиченето там повече от 6-7 часа. За малките деца- максумим по пет.  Simple Smile Без друго доста често времето бива само изгубено.  Wink Човек не е много адекватен, когато се занимава с умствена дейност, много часове по ред.

Без друго и 6 часа да има едно дете в училище, то ще приключи най- рано в 13. и нещо часа, т.е. въпросът с обяда трябва да е вече решен- столова, близко заведение за хапване, отиване вкъщи за обяд и т.н.

Все пак говорим не да почват училище в 10.00 часа. За мен 8.00- 8.30 би било нормално за едно начало.

# 1 739
  • София

Е, не, не в 9 - в 8.40 - 8.45 ставаше за ДГ  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт