Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 070
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 710
Тук можете да следите да го качат:
http://www.parliament.bg/bg/laws
като от официален източник.
Най- добре ще е да се чете от такъв.
И аз тук ще поглеждам да излезе и ако го видя, ще дам линк веднага.
Както и, разбира се, от ДВ.

# 1 711
  • Ямбол
И на сайта на МОН най-вероятно ще го качат.

# 1 712
За по-запознатите, че сега се сблъсквам.. новия закон дето бил толкоз модерен указва ли как ще се включват в обучението деца, които НЕ владеят писмен български език, но вече са стигнали 3-4-5-6 клас в чужбина и се завръщат в БГ.

# 1 713
  • София

По мое време трябваше да се вземат приравнителни изпити. Сега... не знам.

# 1 714
За по-запознатите, че сега се сблъсквам.. новия закон дето бил толкоз модерен указва ли как ще се включват в обучението деца, които НЕ владеят писмен български език, но вече са стигнали 3-4-5-6 клас в чужбина и се завръщат в БГ.

Има действаща наредба за признаване на завършени етапи на училищно обучение...

Накратко:
Скрит текст:
(4) (Нова – ДВ, бр. 44 от 2014 г. , в сила от 28.06.2014 г.) Признаването на
завършени от І до VІ клас включително се извършва от директора на приемащото
училище, в което лицето желае да продължи обучението си.
Чл. 9. (Доп. - ДВ, бр. 60 от 2005 г., изм. и доп., бр. 32 от 2009 г., изм., бр. 78 от 2011
г., в сила от 8.11.2011 г.) (1) (Изм. – ДВ, бр. 44 от 2014 г. , в сила от 28.06.2014 г.) Лицата,
на които е признат завършен клас - I до VІ включително, по документи, издадени от
училище на чужда държава, не полагат приравнителни изпити.
(2) (Изм. – ДВ, бр. 44 от 2014 г. , в сила от 28.06.2014 г.) Лицата, на които е признат
завършен клас - VІІ и VІІІ, по документи, издадени от училище на чужда държава, полагат
приравнителен изпит по български език и литература за последния успешно завършен
клас.
(3) (Изм. – ДВ, бр. 44 от 2014 г. , в сила от 28.06.2014 г.) Лицата, на които е признат
завършен клас - от IX до последен гимназиален включително, по документи, издадени от
училище на чужда държава, полагат приравнителни изпити по български език и
литература, история и цивилизация и по география и икономика на България, ако тези
предмети се изучават в съответните класове. Те полагат приравнителни изпити и по
учебните предмети от учебния план, които не са изучавали в чуждестранното училище или
нямат оценка по тях.

# 1 715
А дали в новата наредба ще бъде включена частта за целодневната организация на учебния ден newsm78

# 1 716
Който си мисли, че е по-добре да се учи от 9 до 5, се лъже жестоко.

Да, втората смяна ти губи почти целия ден, това е така.

Но общо взето същото нещо се отнася и за ученето от 9 до 5.

Първата смяна в сегашния си вид е идеален вариант.

# 1 717
Къде го видя това учене от девет до пет?
Ако имаш предвид целодневната организация на учебния ден, тя включва  "задължителните учебни часове, дейности по самоподготовка, занимания по интереси и организиран отдих и спорт."
Не е задължителна, но се оказва доста удобна за голяма част от работещите родители на малки ученици.

# 1 718
  • София
наистина ли пише, че вече за шофьорска книжка трябва десети клас? Мярнах го по новините, но не запомних дали е девети или десети.

# 1 719
Дедева, точно тази част ме интересува, дали ще бъде/или е включена в новия закон? Сега съществува като отделна инструкция, по която разбрах, че се работи.

# 1 720
но се оказва доста удобна за голяма част от работещите родители на малки ученици.

Мен не ме интересува какво е удобно за родителите, мен ме интересува какво е най-добро за образователния процес.

А това с "удобството" за родителите е резултат от пренасянето на безумното западно "Ох, детето #Crazy" отношение към отглеждането на децата в наши условия. Ходил съм сам на училище от първи клас, не виждам какви се пречките това да се прави и сега

# 1 721
  • Русе

Ходил съм сам на училище от първи клас, не виждам какви се пречките това да се прави и сега
  Това, че ти не виждаш, не значи че няма. А само - че ти не виждаш. Което може да значи, че не гледаш, че не виждаш, че не разбираш какво виждаш и изобщо много работи може да значи и не са длъжни хората да гадаят, какъв ти е проблемът.

# 1 722
Мен не ме интересува какво е удобно за родителите, мен ме интересува какво е най-добро за образователния процес.
Ти прочете ли какво точно е ЦФО или виждаш само това, което ти изнася?
Какъв точно е проблемът самоподготовката, заниманията по интереси, спортът и почивката да бъдат организирани от училището? И как това пречи на образователния процес и влошава неговото качество?
А прочете ли, че не е задължително, а е по избор на родителите?
По отношение на твоето Аз, не бих могла да го напиша по-добре от Амбър.

# 1 723
  • София
моето мнение е, че т.нар. самоподготовка в училище влошава нещата. Детето като цяло няма възможност да се помъчи да стигне до изводите самостоятелно, защото учителката в занималнята трябва да спази изискванията на родителите детето да си отиде вкъщи с написани домашни, често децата преписват наготово. Също и уроците не могат да научат, особено когато трябва да прочетат текст и да го разберат и да го разкажат. Шумът според мен е най-големият проблем - събрани в една стая много деца, всеки нещо шуми, все някой нещо иска, ходи насам-натам. Ученето на уроците и писането на домашни е самотно занимание, което изисква спокойствие и относителна тишина. Заради тези намесващи се фактори много често децата доучват вкъщи след занималня или в събота и неделя трябва да наваксат неусвоения материал за цяла седмица и се започва голямото съботно.неделно учене с родителите. Знам, знам, сега ще се изреди цял поменик хора да обяснят как точно техните деца никога, никога, никога не доучват вкъщи, пък са на целодневно обучение или на занималня, но доста често нещата започват да куцат, но това родителите го установяват доста късно, най-често в пети клас, когато изведнъж изискванията се вдигат и няма занималня, в която да препишат и навиците за учене не са доизградени и затвърдени.

# 1 724
  • Ямбол
наистина ли пише, че вече за шофьорска книжка трябва десети клас? Мярнах го по новините, но не запомних дали е девети или десети.
Да, досега беше осми.
А иначе това влиза в сила от 2022.

Общи условия

Активация на акаунт