Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 390
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 950
  • Ямбол
Ще се появят. Само почакай да видиш.

# 1 951
  • София
не е толкова лесно да се появят. Колкото и протекции да получат от отговорните фактори, пак няма да могат да се появят толкова, че да задоволят търсенето. Влизаме вече във фантазии.

# 1 952
  • София
то няма толкова частни училища, за да поемат гимназистите! Дори в София няма такива, повечето са до четвърти или до седми клас, чат-пат има някоя гимназия.

А, има-има. Погледни само класацията на училищата според матурите. Според ВО след 7ми клас в първите 20 (за Сф) първото е СМГ (и по БЕЛ, и по мат, и по каквото си искате), а натам до 20 има 11 частни училища... След матурите след 12ти клас БЕЛ също сред горните места (там класацията е национална, и друго, освен БЕЛ на практика няма - има, примерно, мат, ама само математическите гимназии участват - в останалите се явяват къде по 1, къде по 2-3 човека...) - пак доста частни училища се срещат.

И да, като има търсене, предлагането няма начин да не се появи, Andariel. Вероятно търсенето пак ще е по-голямо от предлагането, но... не толкова. А като изкуствено се създават условия, засилващи неимоверно търсенето на ЧУ, какво очакваш... и защо, мислиш, се прави.

# 1 953
  • София
а идва ли ти на ума колко ученици имат тези училища в гимназиален курс?

# 1 954
  • София

Ами предвид факта, че се влиза с изпит в повечето от тях, не дори с оценките от НВО, и всяка година се оказва, че има неприети желаещи... бих предположила, че има толкова ученици, колкото е капацитета на училищата. А ако наистина се въведе тази щуротия - в 11 и 12 кл. да се учи каквото се падне - ще има още по-голям наплив към тях... Което вероятно е и целта на въвеждането на дивотията. Осигуряваме работа на учителите, достойно заплатена, но не като им правим достойни заплатите, а като ги пренасочваме към частния сектор - пренасочвайки натам учениците им.

# 1 955

Ами предвид факта, че се влиза с изпит в повечето от тях, не дори с оценките от НВО, и всяка година се оказва, че има неприети желаещи... бих предположила, че има толкова ученици, колкото е капацитета на училищата.

А защо просто не вземеш да провериш? Тогава ще разбереш, че отново пишеш неща, нямащи нищо общо с реалността. (Най-много се смях на болднатото.)

# 1 956
  • София
Кати, къде неприети, в ПУК или първи клас? ти за частните гимназии ли говориш? Аз имам точно обратните наблюдения, при това съвсем лично.

# 1 957
  • София
....
Ако не се лъжа, детето ти е малко или нямаш още деца. Та, когато детето ти стане в гимназиална възраст, тогава ще разбереш защо е толкова важно. Дали твоето дете ще се падне в групата на тези, които искат или не искат, е като руска рулетка, но ти като родител ще искаш да си сигурна, че няма административни пречки да си подаде документите. Тези, които не искат, по новата система сами ще се откажат, но продължаващите трябва да имат възможност да им се събира хорариум в дипломата.
Не е толкова малко, в 8 клас е.
Не мога да си представя, че един отговорен родител няма да знае още от тази възраст накъде върви и кое  е по възможностите на детето. В 10 клас пък съвсем. Няма начин в 10 клас човек да не се е оирентирал и да мечтае за енциклопедични знания по всичко, за да може след 12 да има възможността да учи каквото му хрумне и където му се прииска. Просто е глупаво такова поведение.

# 1 958
  • София
Кати, освен в АК като частно, къде другаде има останали неприети в гимназиален етап? Дори и в АК почти всички желаещи влизат на последващи класирания, защото много от приетите  в Колежа на 1 класиране избират МГ и ЕГ.

# 1 959
  • Ямбол
Колко човека трябва да ѝ кажат на Кати, че пише измислици, че да вземе да спре вече? Това се превръща вече в явление, зараза по темите, в които срещне ли се никът katiABV, хората се отказват от темата, защото става ясно, че тя рано или късно ще се превърне в празнодумието на този потребител.

# 1 960
  • София
Брях, нямало как в десети клас да не се е ориентирал! Нещо са ти доста нереалистични заключенията. Пуберите може и да декларират на думи някакви предпочитания, но доста често го правят, защото така се очаква от тях, родителите ги натискат, учителите ги натискат. Това е същият тъп въпрос, който всяко дете слуша от ранно детство "какъв ще станеш като пораснеш?". Единици са тези, които знаят точно накъде се ориентират. Болшинството нямат никаква идея, особено ако им върви всичко. Ти нещо смяташ за обидно май това с енциклопедичните знания, но всъщност те са едно много хубаво ве-нулево. Възрастни хора си менят желанията, а какво да очакваме от пуберите! В най-добрия случай се ориентират по метода на изключването - не искам това, не искам онова. Същото е и за профилите в гимназията - има профили, които изрично изключват, примерно история и география, след това биология и химия и примерно, защото категорично не искат да кандидатстват медицина, остава математиката, независимо дали ще стават инженери. Но така или иначе, не би трябвало да има значение какви профили ще изберат и това да им решава хорариума. Хорариумът трябва да е по задължителната подготовка, за да дава възможност на младежите да избират какво да учат, а не да се ограничават от профила.

А иначе, ти си повтаряй мантрата за отговорния родител - много вероятно е в десети клас да останеш изненадана, а до дванайсти пък, съвсем!

# 1 961
  • София
Елл, разбира се, че има деца, които в десети клас още не са ориентирани. Погледни някоя десетокласна тема, вся някой подхвърля питането дали децата на останалите форумки вече са се поориентирали. Преобладаващите отговори са не.. Много не знаят накъде да се насочат дори и в по-горния вече 11 клас. Казвам го от пряк поглед над случилото се миналата година в класа на  моята дванадесетокласничка. Паралелката беша с профил математика и информатика, но две деца  следват медицина/фармация, още едно или две право, има май и дете с журналистика/медии и реклама..И уверявам те, не става дума за безхаберници, които просто са се юрнали да стават висшисти. Става дума за амбициозни и можещи деца.

# 1 962
  • София

Ами предвид факта, че се влиза с изпит в повечето от тях, не дори с оценките от НВО, и всяка година се оказва, че има неприети желаещи... бих предположила, че има толкова ученици, колкото е капацитета на училищата.

А защо просто не вземеш да провериш? Тогава ще разбереш, че отново пишеш неща, нямащи нищо общо с реалността. (Най-много се смях на болднатото.)

Не знам какво точно ти е забавно - това ли, че хората не вярват вече на общественото ни образование и търсят частни училища, дори, когато им е трудно, стига изобщо да могат да си го позволят или това, че частните училища не са достатъчно, или по-право, особено силно желаните, нямат достатъчно голям капацитет, че да приемат всички желаещи - дори и при умопомрачителните такси, които събират. Във всеки случай, ако на теб това ти е смешно и забавно, на мен ми е тъжно.

# 1 963
  • София
Кати, къде неприети, в ПУК или първи клас? ти за частните гимназии ли говориш? Аз имам точно обратните наблюдения, при това съвсем лично.

АК, За другите нямам конкретна информация.

# 1 964
  • София

АК, За другите нямам конкретна информация.

В АК е с парите напред. Ако си готов да си платиш цялата такса, няма да те върнат, стига да си покрил минимума от изпита. Там е въпрос на пари.

Общи условия

Активация на акаунт