Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 206
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 2 130
  • Русе

МОН и издатели: Наесен - стари учебници, но по нови програми

... няма да е за пръв път да се на@ерат, а учителя да се оправя ...

Съжалявам за израза, но ме ... ядосаха ...

Присъщо на Кунева. Следи нишката като повтаряне на ключова фраза, в случая - патриотизъм, без връзка или изобщо с липса на конкретно съдържание. Та забравяш, че всъщност се опитва да ти каже, че учебници няма да има.

Когато се изготвя програмата по литература, е удачно да е съгласувано с програмата по история. Едно е да учиш възожденски автори, когато изучаваш в същата година възраждането или пък да изучаваш древногръцки митове, наред с древната история. Аз съм в недоумение пред учебника по Литература за 6 клас,по скоро като оформяне на раздели и обощение на теми, отколкото като избор на произведения.

# 2 131
Цитат
Когато се изготвя програмата по литература, е удачно да е съгласувано с програмата по история. Едно е да учиш възожденски автори, когато изучаваш в същата година възраждането или пък да изучаваш древногръцки митове, наред с древната история. Аз съм в недоумение пред учебника по Литература за 6 клас,по скоро като оформяне на раздели и обощение на теми, отколкото като избор на произведения.

Категорично!
Моят син точно това харесва сега, в гимназията- че вървят заедно двете им програми. Отчита го като голям позитив.
Изобщо съгласуването по всички предмети по години е много важно.
Затова и писах до МОН предложение да се огледа, одобри и предложи всичко наведнъж, след което да се поставя за обсъждане от обществеността. За да може да се направи един наистина обективен и обстоен анализ.

# 2 132
  • София
В сутрешните блокове казаха, че днес ще излязат за обществено обсъждане новите проекти на учебни програми за 6 и 8 клас. Май са излъгали, защото нищо не виждам в сайта на МОН. Забелязали ли сте ги някъде?

# 2 133
  • София
В сутрешните блокове казаха, че днес ще излязат за обществено обсъждане новите проекти на учебни програми за 6 и 8 клас. Май са излъгали, защото нищо не виждам в сайта на МОН. Забелязали ли сте ги някъде?
На сайта на МОН в "Проекти на документи" има качени за становище нови учебни планове http://www.mon.bg/?go=page&pageId=381&subpageId=63 ,
като "Бележки, становища и предложения по проектите на учебни програми по общообразователните учебни предмети могат да бъдат изпращани към дирекция „Образователни програми и образователно съдържание” на e-mail: a.tringov@mon.bg до 22 февруари 2016 г. (включително)."
Но дали това са учебните планове по новия или по стария закон?

# 2 134
  • София
Трябва да са старите. Заповедта е на стария министър.

# 2 135
Нещо не са разбрали, както трябва. Днес е имало дискусия в София, но върху старите проекти. Обсъждане вече е било проведено във Враца и Смолян, а утре ще има във Велико Търново, а до края на седмицата и в Пловдив.

http://www.mon.bg/?go=news&p=detail&newsId=1527

# 2 136
  • София
Те пък кога ли са разбрали нещо точно Simple Smile

# 2 137
2700 родители стават квестори на матурите, новите учебници и още

Цитат
Кунева съобщи, че учителите на първокласници в момента минават на обучение по новите програми. Те ще получат чрез инспекторатите и помощни указания от МОН.

Ще има текстчета как да се изучават буквите в първия срок, когато ще се учи по стария буквар нова поредност на буквите. Текстове щели да улеснят сричкуването. Целта на програмата е децата лесно да се научат да четат през втория срок.
  ooooh!

Последна редакция: чт, 14 апр 2016, 17:21 от lorenca

# 2 138
Последно ще забавяме или ще форсираме първолаците...

# 2 139
  • София
нищо не ми стана ясно от статията, освен че родители ще трябва да се правят на наблюдатели като по избори. Представям си как някой ще си зареже работата, за да отвиси половин ден. Да не говорим, че тези родители на какво основание ще бъдат задължени да минат инструктаж и и да носят отговорност, ако нещо започне той да пречи?

# 2 140
  • най-шареното място
Едната смяна е интересена - за 4-5 години колко строене ги чака в големите градове.... хем отчитат, че има проблем, хем смело 4-5 години....

ПП Единставената едносменна гимназия, за която знам тук ангажира децата от 8 до 14 - грубо. Това е сън срещу обяд. Началната степен е ОК, но после ефектите вървят с куп дефекти.

# 2 141
2700 родители стават квестори на матурите, новите учебници и още

Цитат
Кунева съобщи, че учителите на първокласници в момента минават на обучение по новите програми. Те ще получат чрез инспекторатите и помощни указания от МОН.

Ще има текстчета как да се изучават буквите в първия срок, когато ще се учи по стария буквар нова поредност на буквите. Текстове щели да улеснят сричкуването. Целта на програмата е децата лесно да се научат да четат през втория срок.
  ooooh!
Щерката беше първолак тази година (все още е... Wink) и се научи да чете преди Коледа без новите текстове newsm78. Като умишлено не е занимавана извън у-ще защото имаше тих бойкот и не исках да я пресирам...
Правилно ли съм разбрала, че втори и трети клас ще е без оценки? На наше другарче в друго у-ще са казали да си купи бележник за догодина (също 2ри клас)  newsm78. А бъдещите третокласници ще имат ли оценки?

# 2 142
  • Ямбол
Сегашните първокласници(както и второкласници и третокласници) ще си продължават по старите програми. Бъдещите първокласници и петокласници ще са по новите.

# 2 143
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Добре де, аз ли нещо не разбирам и новият закон ще действа много, много "на пърче"? Промените и новия закон започват да деистват от авуст за 1 и 5 клас ..., а какво се случва с 8 клас? Никъде не мога да намеря информация? Бъдещите 8-класници ще си карат по стария закон ли?

# 2 144
  • Ямбол
Защо да е на парче? Нормално е, след като има промяна и разместен материал от горен клас в долен и обратно, тези, които са започнали по старите програми, да си продължат по тях.

Общи условия

Активация на акаунт