Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 184
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 2 145
  • София
  Да де, но аз разбрах, че бъдещите 6 и 7 клас ще започнат по новата програма в 8ми. Което означава, че ще учат материала по история и география за 8ми като ЗИП в 7ми. Средновековие по история, по география не помня какво беше.
  И това ако не е "на парче" !

# 2 146
  • Ямбол
Не знам какво точно е предвидено за тези случаи, но е факт, че тази година се обучават учителите за бъдещите програми и изпращат указания как да се работи в такива случаи, като посочените. Не мисля, че някой ще остави да се получи разминаване или недоразумение.

# 2 147
  • София
  Аз четох преди време, стори ми се абсурдно и реших, че няма да го оставят така. Краят на годината, обаче, наближава и нещата не само, че не се променят, но и се търсят начини да се замаскират абсурдите. Това гледах. Може да е манипулация. Дано е манипулация, защото в противен случай ще е безумие!

# 2 148
  • Ямбол
Не знам как стои този въпрос с географията и историята, но мога да попитам колежка, която е експерт в РИО към МОН и вероятно ще е запозната откъм кухнята.

# 2 149
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Лилянa, извинявай за нахалството ми, но можеш ли да попиташ и как стои въпроса с въвеждането на философията (то ще е някакъв хибрид между психология и философия според проекта на учебната програма за 8 клас ... )? От септември се връщам на работа, а ми се иска да имам яснота, която все още я няма на официално ниво ... Поне в София все още не са обявявали съвещания по моите дисциплини ...

# 2 150
Лилянa, ще сме благодарни да споделиш  Peace Ако могат да ти кажат и кой набор ще е първият със Свидетелство за завършено основно образование след завършен 7 клас ...  Praynig
ЗИП История и география в 6 и 7 клас за сметка на МАТ и БЕЛ е безумие.

# 2 151
  • Ямбол
Колегата вчера ми отговори точно това - ще бъдат в ЗИП. Като материал били леки и приятни и нямало да има проблем да се наваксат.
По отношение на въпроса за философията, все още не сме запознати какво ще е, не са излезли учебните програми.
Първият набор, завършил основно в седми клас, изглежда ще трябва да е този, който през учебната 2017 – 2018 г ще е в осми клас или сегашните шестокласници, поне така го разбирам аз текста от закона:
Цитат
§ 24. (1) Учениците, които през учебната 2016 – 2017 г. постъпват в І и в V клас,
учениците, които през учебната 2017 – 2018 г., учебната 2018 – 2019 г. и учебната 2019 –
2020 г. постъпват в І, в V и в VІІІ клас, както и учениците, които през учебната 2020 – 2021
г. постъпват в VІІІ клас, се обучават по училищни учебни планове и учебни програми,
утвърдени при условията и по реда на този закон.
(2) През учебните години по ал. 1 учениците, извън посочените в ал. 1, се обучават и
завършват обучението по училищни учебни планове и учебни програми, утвърдени при
условията и по реда на отменените Закон за народната просвета и Закон за степента на
образование, общообразователния минимум и учебния план. Училищните учебни планове
на учениците, които се обучават за придобиване на професионално образование, се
изменят, като учебното време за учебните предмети от професионална подготовка в ХІ и
ХІІ клас се разпределя само в годишен брой часове.
(3) Учениците по ал. 2 придобиват основно образование след успешно завършен VІІ
клас. Съдържанието на свидетелството за основно образование, което получават тези
ученици, се определя в държавния образователен стандарт за информацията и
документите.
(4) Учениците, които през учебната 2015 – 2016 г. са в VІІІ клас, придобиват основно
образование при условията на отменения Закон за народната просвета и получават
свидетелство за основно образование в съответствие с държавното образователно
изискване по чл. 16, т. 10 от същия закон.
(5) Учениците по ал. 2 придобиват средно образование при условията и по реда на
чл. 24 от отменения Закон за народната просвета. Съдържанието на дипломата за средно
образование, която получават тези ученици, се определя с държавното образователно
изискване по чл. 16, т. 10 от отменения Закон за народната просвета.

# 2 152
  • София
Лиляна, Благодаря.
А става ли ясно, дали ЗИП-а по география и история ще е за сметка на ЗИП-овете, които са профил на училището, или ще са допълнително. Например ако в момента, профила на училището е Мат. и часовете по ЗИП са математика,  следващата година ще имат 2 Часа ЗИП математика + ЗИП по История и Гео или ЗИП-а по математика отпада.

# 2 153
  • Ямбол
До седми клас училищата(негимназиалните класове) нямат профили. Това са някакви тактики за привличане на ученици или и аз не знам точно какво. Училището решава какви избираеми предмети ще има и по-скоро би трябвало това да са родителите. Часовете по избираемите предмети са точно определен брой и ако се сложат такива по-география и история, логично е, че за другите ще останат по-малко. Но пък това може да се компенсира със СИП.

# 2 154
  • нейде там, където ....
Логичното е промяната да започва от първи клас, другото е дялкане "на парче".

До седми клас училищата(негимназиалните класове) нямат профили. Това са някакви тактики за привличане на ученици или и аз не знам точно какво. Училището решава какви избираеми предмети ще има и по-скоро би трябвало това да са родителите. Часовете по избираемите предмети са точно определен брой и ако се сложат такива по-география и история, логично е, че за другите ще останат по-малко. Но пък това може да се компенсира със СИП.

Трябват не само часове, а и учители по история и география. Часовете за СИП също са краен брой и не биха могли да компенсират отпадането на ЗИП. Има разлики и в преподавания в часовете материал.

Преди време за нашето училище от РИО-София обосноваха отказ за промяна на ЗИП с текст (закон или наредба, не мога да го намеря в момента), според който в рамките на степента на обучение не може да се променят избраните за ЗИП предмети - избраните в първи клас остават до края на четвърти, а избраните в пети - до края на седми (осми) клас.

# 2 155
  • София

В математическите гимназии, с прием след 4 клас, часовете по СИП и ЗИП са за Математика.
Не мисля, че замяната им с География и История, точно в 7 клас, е добро решение за децата, но вече се съмнявам, че въобще е помислено за тях.

Последна редакция: вт, 17 май 2016, 11:54 от rosita_ta

# 2 156
В СОУ-та с със засилено изучаване на чужди езици, като това, в което учи моето дете, часовете по ЗИП и СИП са по съответния 1-ви и 2-ри език.
Абсолютно неудачно е някои от тях да се заменят със ЗИП История или География.  Crossing Arms

# 2 157
  • Русе
  Проблемът не е толкова в изключването на чуждите езици, математиката и българския в ЗИПовете в седми клас, а в допълнителното натоварване с въвеждане на два допълнителни разказвателни предмета със значителна фактология в решаващия седми клас. Много неуместно решение.

# 2 158
Амбър,  Peace

# 2 159
  • Ямбол
Е, предвид ситуацията, може да се издаде специално наредба или да се добави текст, който да позволи да има ЗИП история и география.

Колко е удачно - не коментирам.

Общи условия

Активация на акаунт