Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 137 750
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 2 250
То пък големия зор да си измислиш номер на амбулаторния лист и да разучиш кодовете на заболяванията. На бас, че всеки гимназист с IQ малко над телесната температура ще го направи за нула време.

# 2 251
  • Ямбол
Бележката се заверява при медицинското лице в училището и то може да направи проверка, например в някакъв регистър на ЗК, откъдето да разбере, че такъв лист не съществува. А защо не и да дадат достъп на учителите до тези номера, да могат да видят за кого е издаден този номер амбулаторен лист.

# 2 252
Бележката се заверява при медицинското лице в училището и то може да направи проверка, например в някакъв регистър на ЗК, откъдето да разбере, че такъв лист не съществува. А защо не и да дадат достъп на учителите до тези номера, да могат да видят за кого е издаден този номер амбулаторен лист.
На теория, може. На практика, 99% от тези лица са такива безхаберници, че само ще проверят. Те и сега могат да проверят. Нали в дневника се записват координатите на личния лекар на ученика. МОгат да му позвънят и да го попитат дали ученикът е болен и за какъв срок му е издадена медицинска бележка. Но не го правят.

# 2 253
  • Ямбол
Бележките подлежат и на други проверки. Медицинското лице няма интерес да заверява фалшиви бележки, пък било и само от безхаберие.
Аз нямам наблюдение, че са безхаберници, напротив.

# 2 254
Бележките подлежат и на други проверки. Медицинското лице няма интерес да заверява фалшиви бележки, пък било и само от безхаберие.
Аз нямам наблюдение, че са безхаберници, напротив.
ПОдлежат на проверки. Но колко проверки се правят? Колко медицински лица или класни ръководители са позвънили на личния лекар на отсъстващ ученик?

# 2 255
  • нейде там, където ....
Абе на тия не им ли идва на ум, че не всички можем и искаме да губим по 3 часа пред кабинета на GP-то, a си водим децата на частно, доста често на лекари, които не работят по ЗК и въобще не ги интересуват кодове, модове и др глупости на ЗК #Cussing out

А на теб не ти ли идва наум какво е амбулаторен лист? Той се издава от всеки лекар при преглед, без значение дали е по ЗК или не. Иначе (най-малкото) няма да може да си прибере парите за свършената работа.

В медицинската бележка задължително се вписва номерът и датата на документа за преглед. Изписването на номера и датата на документа се поставя под коректно изписаната диагноза с посочен код на заболяването.

В частната практика им плащаш на регистратурата и съвсем не им е нужен амбулаторен лист за да си вземат парите. Обикновено получавам зелен лист с диагнозата, който съвсем не е този, който изисква здравна каса с кодове и други простотии

Въпросният "зелен лист с диагнозата" би трябвало да е нужният в случая амбулаторен лист, с необходимата и за медицинската бележка информация.

# 2 256
  • Ямбол
Правят се проверки. Миналата година имахме такава проверка.
А и нищо не им пречи, така както в момента искат да се въвеждат всички отсъствия в системата им, да поставят изискване и да се въвеждат номерата на амбулаторните листове за всяко извинено отсъствие по медицински причини. Тогава вече и класните ще внимават, не само медицинското лице.
Но учениците са изобретателни и ще преминат на бележки от спортни и друг вид клубове. Не е трудно и да се напише бележка от мама.

# 2 257
Е, бележката от мама е само за 3 или 7 дни. Те разчитат основно на безхаберието. Не малко класни просто вземат бележката и дори не я поглеждат. Иначе, колко му е да звъннат на лекаря, издал тази бележка? Но не го правят.

# 2 258
  • Ямбол
Аз също съм от класните, които не четат медицински бележки. Щом има печат и подпис на училищната сестра, за мен е достатъчно. Аз не съм медицинско лице, което да чете диагнози. Е, сега ще трябва да гледам и за номер на амб. лист.

# 2 259
Айде ще го напиша пак - Амбулаторните листове трябва да са такива, които са регистрирани в ЗК, за да можели да ги проверяват ... От тук следва, че всеки лекар, който не работи по ЗК, не може да издава мед. бележка, защото трябва да е улав да виси в ЗК за да предава амбулаторни листове  за регистрация .

3 и 7 дните не са ли вече в историята, т.е само с разрешение от директора .. Майките се утепаха да се жалват, че трябва да кажат сбогом на зимна почивак извън официалните дни за ваканция

# 2 260
  • Ямбол
И така трябва да бъде. Иначе срещу пари всеки слага диагнози и дава домашно лечение. Като си вадиш болничен, лекарят не го ли регистрира? Или тогава ходиш при улавия?

3 и 7 дни си има в новия закон. При вторите е след решение на педагогически съвет.

# 2 261
Ми аз преди им писах мейл, че са пълни идоти ( оф добре де, писах им културно и с аргументи, но ми идеше да им напиша това)сега освен пак да пишем и обясняваме като...на идиоти...
И ние ползваме почти изцяло частна мед. помощ. Има амб. лист, но не е регистриран в НЗОК  Grinning
Що за смешка, цялата образователна система цъфнала и вързала та занимават народа с това...и класни, и родители, и ученици...
Лиляна, болничният няма общо с НЗОК Simple Smile  Не е нужно да е по каса прегледа, и се регистрира на съвсем друго място.

# 2 262
  • Ямбол
Но все пак се регистрира и подлежи на проверка. Така трябва да е и с всеки документ, който се издава за да освободи някого от задължения.

# 2 263
  • Русе
  Чудно. Водя болно и повръщащо дете в пълна чакалня с пенсионери. Детето се гърчи в тази чакалня часове, защото никой пенсионер не си отстъпва мястото, а на ЛЛ не му пука и не му се занимава с разгневени пенсионери, за да се напише един документ и се проведе един формален преглед, регистриращ очевидното.

# 2 264
И така трябва да бъде. Иначе срещу пари всеки слага диагнози и дава домашно лечение.
В много случаи е за предпочитане детето да бъде прегледано от частен педиатър. Всъщност, въпрос на избор е. Но е факт, че родителите имат правото да оплзват услугите на такива. Би било идиотско болно дете веднъж да се мъкне в частен кабинет за преглед и лечение, а после, втори път, при личния лекар за бележка.

Да, всеки такъв документ трябва да подлежи на проверка. Важно е проверката да може да се извърши лесно.

Общи условия

Активация на акаунт