Проектозакон за предучилищното и училищното образование

• 138 378
  • 2 346
  •   1
Отговори
# 1 965
  • София
Кати, беше сложила Меридиан 22, а го махна, защо.. защото сама знаеш, че в 99% от частните училища  в гимназиалана степен приемът е само на база платежоспособност. Има на места фиктивни изпити, ама няма да върнат някого, бъди сигура, дори и да не се справи добре.. Към момента, колкото и на много хора този факт да не им харесва, частното образование в гимназиала степен силно отстъпва по успеваемост на това в ДУ и все още в преобладаващата си част е  само спасителен пристан за неприетите в добрите държавни гимназии. И успехът на финала го доказва. Ако в класацията на НВО в челните места има редица ЧУ, то в рейтинга по матури след 12 клас на предни позиции няма ни едно.. Като махнем, разбира се, АК. Но АК не е единицата мярка за частно. На база полученото там образование не може да се съди за качеството в другите ЧУ. Шансове за изкачване  до предните места лично аз виждам в близките години и в лицето на ПЧМГ, но общо взето дотук.

# 1 966
  • София

newsm78
Изобщо не знаех, че има опция да не се плаща... или да се плаща част от таксата?
Все едно, астрономическа е, и част от нея да е, пак е абсурдно висока - и въпреки това отиват не деца не-можещи, мързеливи или не-талантливи.

По въпроса за това до колко в 10ти клас учениците знаят с какво ще се занимават по-късно... Ами, сигурно има и такива, но по-скоро бих предположила, че са единици. Повечето от умните деца имат повече от една насока, в която да им върви и която да им е интересна.

Пък някои и цял живот така си продължават... и успяват във всички разнородни области. Пр. Бородин. Или Полинг.

# 1 967
  • София
Кати, беше сложила Меридиан 22, а го махна, защо..

Щото се сетих, че детето беше в 7ми клас. Объркала се бях - преди гимназия беше.

ПП
И СМГ е някъде, не помня, след 2-то място, и НПМГ по резултати от матури 12 клас БЕЛ.
А частни езикови гимназии и ако има, аз изобщо не ги знам, че да проверявам как са...
Което може би е мой пропуск принципен в информираността, но...

# 1 968
  • София
Има, разбира се, частни езикови.. Само в София се сещам поне за десетина, ако не и повече - Апостолов, Златарски, Евростар, Дорис Тенеди, Ерих Кестнер, Веда, Уилям Шекспир, Дружба..

# 1 969
А частни езикови гимназии и ако има, аз изобщо не ги знам, че да проверявам как са...
Което може би е мой пропуск принципен в информираността, но...
Те, пропуските ти, май са доста. Което не ти пречи да се изказваш, без да имаш информация по много въпроси.

# 1 970
  • София
гледай ти, как ги разбирате веднага умните и талантливите как знаели в десети клас какво искат! явно живеем в паралелни вселени.

# 1 971
  • София
Елл, разбира се, че има деца, които в десети клас още не са ориентирани. Погледни някоя десетокласна тема, вся някой подхвърля питането дали децата на останалите форумки вече са се поориентирали. Преобладаващите отговори са не.. Много не знаят накъде да се насочат дори и в по-горния вече 11 клас. Казвам го от пряк поглед над случилото се миналата година в класа на  моята дванадесетокласничка. Паралелката беша с профил математика и информатика, но две деца  следват медицина/фармация, още едно или две право, има май и дете с журналистика/медии и реклама..И уверявам те, не става дума за безхаберници, които просто са се юрнали да стават висшисти. Става дума за амбициозни и можещи деца.
раграмите на 11 и 12 клас в училището на моя син. 11 клас учат БЕЛ, математика, английски, история и специални предмети. В 12 учат ЕЛ, математика, английски,  свят и личност и специални предмети.

Погледнах  и учебните планове на разни езикови гимназии. Учат по един или 1,5 часа физика, география, химия, биология. В 12 клас, казвате, че нищо ново не се учи, значи остава в 11 по един час за въпросните предмети. Ако този час, час и половина се измести в програмата до 10 клас не виждам проблема.

# 1 972
  • София
гледай ти, как ги разбирате веднага умните и талантливите как знаели в десети клас какво искат! явно живеем в паралелни вселени.

Споко, Андариел, не си сама, моето е явно от тъпите, до началото на 11 клас, няколко поредни години, говореше едно, в целия 11 клас се колебаеше  вече за съвсем  друго и  на финала на същия този 11 клас се спря окончателно на  нещо по-общо, което реално и следва към днешна дата.. И да беше само моето, с мед да го намажеш.. Още куп деца си смениха уж  фиксираното от години желание. Факт е, че между избора й в 9-10 клас и осъзнатия й на прага  на 12 има разлика от земята до небето..

# 1 973
  • София
аз очаквам до последния момент на завършването на дванайсти клас да се менят желания. Още повече, че сега осомено в нашенските вузове има няколко изпитни кампании, и не пречи човек да си опита късмета на доста места, пък накрая да си избере какво да запише. Радвам се, че не е като по време на соца - един вуз и един полувисш, пък си правИ сметката!

# 1 974
  • София
Има, разбира се, частни езикови.. Само в София се сещам поне за десетина, ако не и повече - Апостолов, Златарски, Евростар, Дорис Тенеди, Ерих Кестнер, Веда, Уилям Шекспир, Дружба..

Хм, да, права си, доста са.

И в тази връзка... Като гледам в националната класация на училищата според матурите след 12 клас в първите 5 2 са частни, АК споделя първото място с Немската гимназия.

1. 91-ва Немска Езикова Гимназия "Професор Константин Гълъбов", София, общинско училище, резултат: 5.720
2. Американски колеж, София, частно училище, резултат: 5.720
3. 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", София, общинско училище, резултат: 5.684
4. Частна профилирана гимназия "Леонардо да Винчи", Добрич, частно училище, резултат: 5.677
5. 73-то СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик", София, общинско училище, резултат: 5.611

Не съм някакъв радетел на частното образование... По-скоро не ми се ще още повече от добрите и можещите да бъдат тласнати натам -  а можещите, които нямат добри финансови възможности, да бъдат лишени от шанс за по-нататъшно развитие... Не е редно.

# 1 975
И в тази връзка... Като гледам в националната класация на училищата според матурите след 12 клас в първите 5 2 са частни, АК споделя първото място с Немската гимназия.

1. 91-ва Немска Езикова Гимназия "Професор Константин Гълъбов", София, общинско училище, резултат: 5.720
2. Американски колеж, София, частно училище, резултат: 5.720
3. 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес", София, общинско училище, резултат: 5.684
4. Частна профилирана гимназия "Леонардо да Винчи", Добрич, частно училище, резултат: 5.677
5. 73-то СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик", София, общинско училище, резултат: 5.611

Не съм някакъв радетел на частното образование... По-скоро не ми се ще още повече от добрите и можещите да бъдат тласнати натам -  а можещите, които нямат добри финансови възможности, да бъдат лишени от шанс за по-нататъшно развитие... Не е редно.

Ти погледна ли изобщо колко човека са се явили на матурата примерно от частната гимназия от Добрич? Трима души. За сравнение в 73-то, които са само на 66 хилядни след тях, са се явили 142 души.

# 1 976
  • София
Кати, надявам се, че не намираш за обективна и показателна съпоставката между училища с успех 5,70, но представени от випуски с  150-200 зрелостници и частното училище в Добрич с трима явили се...

Дидева ме изпревари Simple Smile

Последна редакция: нд, 15 ное 2015, 21:06 от пенсионирана русалка

# 1 977
  • София
Ам... Не знам колко ученици имат - но би следвало всички да са се явили на матура, нали така? Пък сега, дали обучават 3ма или 3000... "На бал у Фрида чест е за избрани"...

# 1 978
  • София
пишеш глупости, вместо да си признаеш, че грешиш. Дали не знаеш как се сравняват извадки с различен брой обекти, дали никога не си го знаела, по-достойно е да си кажеш, вместо да се пънеш.

# 1 979
  • София
Ами следва да знаеш, щом  упоменаваш поредност на  резултати като показател за сравнение. Срещу резултата на училището в съответния файл стои винаги и броят явили се. По твоята логика тогава явилият се в гимназия в Брацигово единствен абитуриент и изкарал на матурата по математика 6,00 поставя гимназията си с този резултат на 1 място като най-доброто училище за изучаване на предмета... И онези от СМГ примерно му дишат на училището в Брацигово праха със среден успех 5,692, изкаран обаче от близо 160 души.

Общи условия

Активация на акаунт