АПРИЛчето се стяга под юргана - коремчето набъбнало на мама!

• 27 331
  • 665
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте момичета, за почистването на очичките искам да споделя , моето момче в първите месеци имаше секрети заради жълтеницата, той си беше със жълтеница до 5 месечен, оказа се че имаме така наречената жълтеница от майчината кърма. Та почиствахме очичките с физиологичен разствор но само с марля, защото от тампоните и от памука оставаха власинки и дразнеха очето- та исках да кажа че е удачно да се ползва марля вместо тампон или памук.
Хубав ден Simple Smile

# 526
  • София
От резюмето на лекцията, на която са присъствали момичетата само едно не ми е много нормално-смяна на памперс преди хранене?!?
Нашата педиатърка наблегна на същото - майките обикновено предпочитали да спестят един памперс и да сменят бебето след хранене, но трябвало да се прави преди, а ако се наложи - и след като се изходи след храненето. Предполагам, за да не се натоварва пълното стомахче при преобличането. Спазвах го с първото дете, но честно казано сега мислех да го пропусна. Рози ме замисли дали не съм прекалено небрежна.

За почистването на ушички и очички - според мен е добре да се прави само ако се вижда някакъв секрет или  боклуче. В първите седмици чистех уши след всяко къпане и се събираше повече ушна кал. После спрях и сега буквално със седмици и месеци ушите са й абсолютно чисти.

За размера на дрешките - те варират и според марката. Затова според мен е по-добре да се гледат не месеците на етикета, а сантиметрите. Като за начало мисля да взема размер до 50 или 56 см, нали горе-долу по 50 см се раждат. Моето дете първия месец порасна с 6 см и дрешките за новородено умаляха. Но всичко е индивидуално и няма как да гадаем отсега. Аз лично мисля да купя по 3-4 бройки от размера за 0-1 м. (50 см), още толкова 0-3 м., а останалите - в движение след раждането.

Страховете за след раждането според мен са съвсем нормално нещо. Все пак животът ни се променя драстично, без това да означава, че е към лошо, напротив. Но промяната си е факт. Мен и сега от време на време ме тресе паника как ще се справим с три деца и дали ще имам и една минута за себе си. А с първото дете пък паниката дойде след изписването - три дни избухвах в плач страхувайки се дали ще се справя. Като видях, че няма страшно, се успокоих Laughing

# 527
Ей момичета, успокоително е да чуя, че не съм само аз с тези смесени чувства!  Hug
След толкова чакане и мъки, и накрая да имаш притеснения, честно - чувствам се малко виновна.  Blush

Ох, обмислям и аз едно скринче да купя за бебока, ама това което съм мяркала по магазините са все едни широки и ниски, а аз искам по-тесен и висок, няма само наведена да стоя, я!? Ще видим.

# 528
Да се включа и аз за лекцията. За мен беше полезна, научих доста неща и си дадох сметка за колко много неща не съм си давала сметка  ooooh! Лекторката ми допадна, може би говореше по-бавно,защото голяма част от мамите записваха.
За очичките казаха с тампон с физиологичен разтвор да се почистват, но не поясниха памучен или марля  newsm78. Иначе клечките са за ушичките.
Това със смяната на памперса преди хранене и мен ме изненада, мислех че след хранене се прави.
Другото, което ме изненада е че трябвало много внимателно да се почистват интимните части на момиченцата, за да не се получат някакви сраствания  #Crazy Тук вече бях наистина шокирана, защото имам представа за проблемите с интимните части на момченцата, ама за момиченцата за пръв път чувам  newsm78 Не ми беше удобно да попитам точно какво може да им се срастне  Embarassed
Някоя мама на момиченце знае ли нещо по въпроса?
А ако трябва да обобщя - изкарах един чудесен следобед с Рози
Mohita, надявам се да си добре след серклажа и да нямаш повече притеснения с мъниците  Praynig
Съни не разбрах от постовете ти какъв точно е проблема, но от сърце ти желая всичко да е наред с теб и бебчето ти  Hug Аз също минах през не леки ситуации, имай вяра в щастливия край!
Тиквичке и аз като теб съм се шашнала, не знам дали ще се справим, в това число и финансово. Но в такива моменти си казвам "Какво толкова, нито съм първата, нито ще бъда последната майка, на която са се паднали близнаци!" И да - човек знае и две и двеста. Ще бъде трудно, но ще се справим! И съм сигурна, че ще си заслужава!
welinity http://www.dibobg.com/products.html  - ето едно тясно и сравнително високо скринче, което съм виждала докато търся за моите бебета (най-долу са скринчетата)

# 529
Ето една полезна лекция за майките от София, които имат желание да кърмят: https://www.facebook.com/events/490848251056041/
Препоръчително е да вземете с вас таткото и/или близки, които ще ви помагат след раждането, за да могат да ви окажат по-адекватна подкрепа после.

Независимо, дали точно тази лекция ви е удобна или не, имайте предвид, че често подготовката за кърменето влияе до голяма степен на успеваемостта на начинанието (това важи за много други неща всъщност Simple Smile), т.е. ако имате такова желание не разчитайте само на случайността, а се опитайте да попрочетете предварително по въпроса и/или да посетите някоя лекция по темата, по възможност организирана от ЛЛЛ или НАПК, защото в стандартните лекции за бременност на тема кърмене, често може да чуете съвети, които най-меко казано не са подкрепящи кърменето (мисля, че някое от момичетата беше споделила вече за такъв случай) и по-скоро да ви объркат, отколкото да помогнат.

И тъй като всеки път става въпрос за това, че някои мами не виждат смисъл да се подготвят, за да не се измъчат после и разчитат на максимата: "ако стане - стане" - имайте предвид, че често предварителната подготовка ще ви помогне навреме да разпознаете нередности и да потърсите помощ, с което да спестите много неприятности на вас и бебето/бебетата ви. Подготовката в никакъв случай не ви обвързва крайно с кърменето - ако решите по време на самия процес, че нещо минава вашите граници, си е лично ваше право да спрете.

То е като да търсиш нова работа. Едно е да решиш, че на всяка цена, че трябва да получиш точно определена позиция, каквото и да ти струва това, друго е да си кажеш, че позицията ти харесва и затова ще напишеш добре CV-то и мотивационното си писмо, ще се подготвиш за интервюто и ще отидеш подходящо облечен, а трето да пратиш някакво набързо набрано CV, пълно с правописни грешки и да отидеш неадекватно облечен и да си кажеш: "е, какво сега, ако стане - стане, аз не искам да си търся работа вманиачено". В никой от случаите успехът не е гарантиран на 100%, но във втория е най-вероятно да получите позицията, а дори да не я получите, да знаете, че сте направили зависещото от вас.

Разбира се може и категорично да не желаете да кърмите и това си е пълно ваше право, тогава този пост не се отнася до вас.

# 530
  • София
Ада смайлс  добре казано  Peace

Наистина ми е чудно като чуя бъдеща майка да каже: "Аз не мисля да кърмя бебето си"  Shocked  Просто ми звучи изключително егоистично, малоумно и неадекватно  Peace  Да се отказваш предварително от нещо, явно полезно за детето ти, без адекватни причини за това, ми се вижда направо  Shocked   Rolling Eyes    Shocked

# 531
мен това с къпането на "франзелките" Joyме плаши по-скоро,защото ще трябва да го правя сама.ММ работи и вечер,а на баби няма да разчитаме.представям си го като едно бързо преплакване под чешмата за начало,а после като натежат,къпане през вечер по един .иначе не виждам как докато се пличкам в банята с единия,другия какво?дере се от рев в стаята например?пък и нали трябва сетне тоалет, хранене....ако трябва да го направя с две бебета за една вечер,сигурно ще утрепя 3 часа и маса нервни клетки.не знам защо съм решила да се притеснявам най-много от къпането newsm78

# 532
Ада смайлс  добре казано  Peace

Наистина ми е чудно като чуя бъдеща майка да каже: "Аз не мисля да кърмя бебето си"  Shocked  Просто ми звучи изключително егоистично, малоумно и неадекватно  Peace  Да се отказваш предварително от нещо, явно полезно за детето ти, без адекватни причини за това, ми се вижда направо  Shocked   Rolling Eyes    Shocked
Аз пък не съм чула някой да е казал такова нещо  newsm78

# 533
  • София
Привет и от мен   bouquet

Тиквичката аз също искам лепенка над леглото, даже и си намерих ще е сиво глухарче, детската стая е в лимонено жълто и мисля и завесите да са сиви и можеби и килима, с бели мебели, мисля че ще много симпатично, гледах подобна бебешка стая в едно ТЛС предаване.

http://e-stiker.bg/product/236/gluharche.html#.VIF7bbT8Kzk

хихих разбихте ме с  Joyтези франзели

Аз мисля че кърменето си е индивидуално решение на всяка мама тук. Детето няма да бъде по-малко обичано и гледано ако е на АМ. Нека не упрекваме никой за решенията си. Аз няколко пъти казах че просто ще опитам, ако имам кърма ще кърмя. На лекции няма да ходя за кърмене, понеже мама е експерт за кърмачки, на много момичета е помогнала, тя самата ни е кърмила доста дълго мен с брат ми.

# 534
Ох, обмислям и аз едно скринче да купя за бебока, ама това което съм мяркала по магазините са все едни широки и ниски, а аз искам по-тесен и висок, няма само наведена да стоя, я!? Ще видим.
Затова ние си го направихме по поръчка според мястото, с което разполагахме и с толкова чекмеджета и шкафове, колкото исках.  Peace
Аз никога не съм почиствала очичките на новороденото ми бебе. Бях много стриктна само с почистването на нослето.  Peace А памперсът се сменя преди хранене точно за да не се натоварва пълното стомахче след това /понеже трябва да му се вдигнат крачетата, натиска се леко по коремчето като се залепят лепките .../. Не всички бебета акат след хранене разбира се, повечето пък заспиват на гърдата докато сучат, така че не се тревожете, ще се напаснете с бебчето и ще видите, че ще ви дойде отвътре.  Peace
ПойзънДейзи, това срастване е по-скоро слепване на малките срамни устни и се казва синехия. На едно момиченце от предишната ни тема се беше получило. Става така в следствие на някакво възпаление /което е често срещано при момиченцата/ и по-тънка и нежна кожа ... Знам, че се разлепва от лекар и после се лекува с някакви хормонални кремове ...  Peace Доста съм информирана за мъжка майка, а?!  hahaha Joy

# 535
Тиквичка А защо ще се ограничавате с къпане вечер? Къпете децата, по време което ви е удобно и когато ще можеш да разчиташ на помощ от страна на ММ или някой друг. Ако си сама, пак не е задължително едното да реве докато оправяш другото. Все пак никой не е казал, че ще спят по едно и също време и че трябва да се къпят в един и същи час Wink. Особено лятото няма по добро разхлаждане от един душ.. преди следобедния сън да речем.
Напълно разбирам мамите, които чакат близнаци. И мен би ме плашила мисълта за две или повече бебета наведнъж Laughing. Но определено ще станете доста по оправни и ще умеете да организирате ежедневието си по добре. А и нали знаете - двойна радост си е  bouquet.
А всъщност знаете ли дали чакате еднояйчни или двуяйчни близнаци Party?

За почистването на очите  - не сме го правили така. Педиатърката даже беше много учудена ако няма проблем защо трябва ежедневно да се прави това. Просто отиваш и миеш личицето с водичка и толкова.
За памперсите - сменях понякога преди, понякога след, понякога без да е имало хранене скоро, както дойде. Габи заспиваше по време на всяко кърмене и ако трябваше да я будя после за памперс щеше да е голяма грешка. Ставаше много кисела и трудно заспиваше отново.

# 536
Здравейте, не ми остава много време да пиша , чета ви когато мога. Тъй като термина ми е за 1Май или 30 Април не знам в коя тема да пиша , много ми е объркващо. МОля се да стигна до 9 месец и да вляза в м. Април и бебчето когато иска да излиза тогава. Направиха ми серклаж  и сега лежа трябва да се пазя. Още не съм мислила за покупки много ми е рано , добре че наближават коледните празници , че времето да минава бързо.
Разбрах че има и ФБ група, някой може ли да ми даде повече инфо да се включа и аз Simple Smile
НИе чакаме МОМЧЕНЦЕ. Simple Smile  stork-boy

# 537
Ахахаха, това с франзелите искрено ме разсмя, представих си го!
От както почна темата с осоляването и мазането със зехтин започнах да си представям бебетата ни като ... осолено месце, което да стане на пастърма, или прасенца с лимонче в устата...
Леле, дано не събудя ММ с тоя хилеж =)

Съни - това е количка с една дръжка, по-удобна:
http://kolichki.net/%D0%94%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BA% … D0%BE%D0%B2%D0%B0

а това - с две дръжки, обикновено се взима за лятна на по-големи бебета, вече деца:
http://kolichki.net/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-% … B2%D1%8F%D1%82-49
Благодаря за разясненията, но това с децата в количките пак не го разбирам. Моята най-прясно родила приятелка ми каза, че на година и няколко месеца спряла да използва количка, защото детето и не искало вече да стои в нея  Rolling Eyes Все си мислех, че с една количка с кош за новородено и летен кош ще мога да изкарам. Момичета, вие купихте лли си вече колички, че на мен ми писна всички около мен да ми казват да не избързвам. Днес и акушерката щяла съм да затворя едни пари за количка и след това не дай си Боже станело нещо  Shocked Тя си била купувала всичко в 9-ти месец, а количката след като родила като предварително я била избрала и след това някой отишъл да я вземе.  newsm78
А за дрешките вие зимни смятате ли да взимате или направо пролетни. За някакви якенца предполагам, че няма да има нужда, защото отначало ще е повито като го извеждам, а след това става вече топло. Хич не съм наясно с тези дрехи какво точно ми трябва.  Rolling Eyes

# 538

А всъщност знаете ли дали чакате еднояйчни или двуяйчни близнаци Party?

Аз доколкото съм запозната в нашата тема всичките мами с близнаци са ин-витро и е ясно, че са двуяйчни. Едва ли има мами като мен с трансфериран един ембрион, а пък накрая да се окажат две бебчета.
PoisonDaisy, ами аз на практика нямам проблем, но когато ме хванаха всички възможни болки и контракции изпаднах в дива паника.Почнах да чета за възможни причини за преждевременно раждане, тръгнах да разпитвам хора, а от там навлязах в съвсем дълбоки води и понеже споделих всеки отделен страх тук на момичетата им дойде в повече. На практика след спешен преглед, а и днес си гледах бебето на ехо се оказва, че нямам проблем, но корема си продължава да ме боли, но поне контракции и менструални болки нямам. Така че аз на практика нямам проблем. Днес специално заради мъжа ми снимаха в близък план пакета на сина му, за да му го покажа  Laughing Не че на ФМ не го е виждал де. Но сега е сниман в близък план и очертан. Има дълги бедра и стъпала и според ехографистите (двама) също и голяма пишка  Sunglasses

# 539
  • София
Съни, видя ли, че всичко ще бъде наред:) тия болки, повечето, са нормални, а и на нас повечето ни е за първи път и съответмо е нормално да не знаем какво става:) Друг път, ако имаш тревоги, просто не прекалявай с интернета, защото онлайн диагнозите са най-опасното нещо.

Иначе за количките - доколкото знам, предимствтото на тия само летните, с двете дръжки е, че са по-леки и някои хора си ги взимат, за да си добутат детето, ако се умори.
Ние сега оглеждаме за количка активно, а аз междувременно се зомбирам с дрехи, но и на мен ми е адски объркано какво точно да вземем, въпреки че имаме хиляди списъци:)

Общи условия

Активация на акаунт