Изгубена рецепта

• 101 676
  • 249
  •   1
Отговори
# 135
Аз когато точа тънки кори, задължително слагам лъжичка оцет, за да не се късат. При по-дебелите кори не слагам. Не е трагедия и ако се сложи, не се усеща според мен.

# 136
  • В градината...
И аз знам, че се слага малко оцет да не се късат листите  Peace

Последна редакция: чт, 05 фев 2015, 13:00 от perunika

# 137
Тестото за мързеливата баница и начина по който описваш че се слепват трите листа е същият ,ако искаш може да ти напиша рецептата и да пробваш как е на вкус.
 Полученото тесто след изпичане има ронлива структура и е сухо - като соленки е - многолистно е също . Но по моя край тази баница се сиропира ,не се яде суха и вариант със кисело зеле няма - единственият солен е със сирене ,но пак се сиропира Grinning
 Аз обичах суха баница и за мен бабите ми правеха специално една несиропирана Grinning
 Според мен удачно ще е тестото за обикновена точена /  теглена по моя край баница .
Оцета или лимонов сок или каквато е да е киселина се слага за да се развият глутеновите нишки и така тестото е по -еластично .
 Но моята баба не слага оцет и казва ,че от всяко брашно баница не става .

# 138
 sem22  Моята рецепта също от София от баба твърда шопкиня   Mr. Green!!!
Това което описваш много напомня на Самоковският зелник. Ето виж тази рецепта дали ще ти свърши работа.

http://www.bonapeti.bg/recepti/Samokovski-zelnik/

# 139
Привет на всички, които се включиха със съвети   bouquet

УРА.... СПРАВИХ СЕ!!!!!
Обещах да докладвам и ето:
Замесих банично тесто от брашно, 1 яйце, сол, хладка вода и 1 с.л. олио - средно твърдо тесто.
Разделих количеството на топки с големина на голям портокал и оставих да поотлежи 15-20 мин.
През това време разтопих олио с масло - 1 част олио и 2 части масло
Разточих всяка топка на кора с диам около 20 см и намазани обилно слепих по три, като горната кора не я мазах. Оставих пак да отпочинат 10-ина минути и разточвах на голяма кора, като при разточването сложих на плота брашно. Освен това когато кората стана големичка подложих покривка и отгоре вече доразтеглих краищата с ръка; изрязах дебелото съвсем накрая и намазах кората със смес масло/олио. Наръсих цялата кора с плънка и с помоща на покривката навих на не-много стегнато руло. Нарязах на прави парчета и в тавата от печката. Поръсих с мазнина и изпекох. Плънката я сложих студена, като първо изпържих праза и после зелето - смесип двата продукта и оставих да се изпари напълно.

МММММ  .....и сега се наслаждавам. Но....имам още забележки към тестото ?!?   Shocked

Затова моля yulmana - напиши как се приготвя тестото на тази сиропирана баница.....естествено аз няма да ѝ слагам сироп. Може точно това да е тестото   newsm78

Хубави почивни дни на всички

# 140
Сем ,ами то става сухо и ронливо после и нещо като соленки и не знам с такава плънка какво ще представлява . Плънките за това тесто са сирене  или орехи или локум .
 Намерих ги написани /абсолютно автентични са и затова ще цитирам от там / тук http://trip.dir.bg/opinion.php?id=1414

Цитат
Мързелива трилистна баница

500 гр. брашно, 250 мл. лимонада, 3 яйца, мая колкото кибритена кутийка, щипка сол. За сиропа - 700 гр. захар,1 л. вода. За плънката 1 яйце и 100 гр. сиренеЗамесва се твърдо тесто и се оформа на 3 топчета или “олби”. След няколко минути се разточват с точилката. Всяка разточена олба се намазва с олио и се нареждат една върху друга. 100 грама сирене се разбърква с 1 яйце и сместта се разстила върху разточените кори. След това се навиват, като покривката, върху която са разстлани корите се повдига от единия край. навитите кори се опъват и се възсукват, след което се навиват в тавата, но между кръговете да има разстояние. Тестото леко се разплесква. е се оставя 10-15 минути да втасва. Проверява се дали е готово като се натисне и вдлъбнатинката се вдига веднага. Пече се до хубаво зачервяване около 45 митути. Баницата се оставя да престои една нощ. След това се попарва със захарния сироп от врящата вода със захар и се завива, докато попие сиропа. Накрая се поръсва с пудра захар.

Мързелива баница с многолистно тесто

около 1 кг. брашно, 250 гр. прясно мляко, 4 яйца, мая колкото кибритена кутийка, 150 гр. сирене, 1 яйце, 700 гр. захар, литър вода.Замесва се тестото и се разделя на 6 топчета. Оставят се да престоят в брашно. Разточват се и се намазват с олио или по-добре в прясна свинска мас, две по две. Отгоре им се разстила плънка от яйце и сирене. Навиват се и се възсукват. След това се режат на парченца с дебелина 2 см., които се нареждат едно до друго обърнати нагоре в тавата. Баницата се пече до златисто, а на следващия ден се залива с врящ захарен сироп.

# 141
yulmana Благодаря   bouquet

# 142
 Hug
Да допълня .Тези баници непоряти със сироп могат да се съхраняват дълго време - бабите ми ги държаха във тавата увити в месали / кърпи / на сухо ,тъмно и хладно място - не е нужно да е хладилник или фризер.
 Аз ги обичах неполяти - стоят ронливи .Много е вкусна баницата като се мажат листите с мас .Нарязва се на парчета и се редят на розички и са като соленки .
   bouquet

# 143
Здравейте! Случайно попаднах на темата,като търсих в гугъл сладки десерти "от соца". Стана ми интересна и ще следя, А да знаете има ли тема за десерти от соца? Някой сеща ли се за десерта "ракета" Днес се сетихме,защото от Лидл мъжа ми купи choco softies
https://www.google.bg/search?q=choco+softies&espv=2&biw= … sorti%3B640%3B480
  и се заговорихме за разни десерти от соца... и искам да си ги спомня.Simple Smile

Последна редакция: пн, 06 апр 2015, 10:44 от sasi6

# 144
  • Балчик
Какво представлява този десерт "Ракета"? Аз като ракета си спомням вафлена фунийка с белтъчен крем.
И за какви десерти питаш, домашни или фабрични?
От домашните си спомням Агнес, Жадната монахиня, Дамски каприз.
От фабрични- паста "Боровец", линзери, негърче (различно от сегашните), златна есен бисквитите, детска закуска- пак нищо общо със сегашните, едно пандишпаново руло с конфитюр-беше прекрасно, пасти Балкан- отново не като сегашните и едни много хубави пасти, дето така и не спирам да си мечтая за тях, ама как се казваха не помня.

# 145
Джемма,ами да,точно такива. Линка ми,не знам защо не е излязъл както трябва,сложих нов. Тези лидълските,доста приличат на "ракетите".
Иначе за фабрични десерти питах,искам да си спомня,някои,които много харесвах,но съм забравила..
И такива,които могат да се направят в къщи.
И в този ред на мисли,се сетих за саварините. Някой има ли рецепта за саварини,такива,каквито бяха "едно време" в сладкарниците?

# 146
  • В градината...
Аа, имаше Ракети и с плътен, шоколадов крем ... оххх, покапах се  ooooh!

# 147
Момичета, страхотна тема имате. Чак сега я откривам. Влизам, за да попитам за една погача, макар че не съм сигурна дали мога да я обясня. На времето се приготвяше в Симеоновград и в Хасковско. Става дума за сусамена сладка сиропирана пита. Поне такива са спомените ми. Раздаваха я по време на прощъпалник за малки деца. Търсих дълго време в Интернет, но не открих рецепта която да се доближава до спомените ми.

Баба ми беше от Симеоновград. За съжаление не успях да запиша сусамената й пита, но открих тази рецепта и ми се струва доста сходна. http://www.zvezdev.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0%B … D0%B8%D1%82%D0%B0

# 148
  • Балчик
[
И в този ред на мисли,се сетих за саварините. Някой има ли рецепта за саварини,такива,каквито бяха "едно време" в сладкарниците?

Аз имам саварини:
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2013/06/blog-post.html

# 149

Общи условия

Активация на акаунт