***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 105 247
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте! Имам един въпрос: Ако на митница е спряна пратка от Китай, която е поръчана от фирма, но от името на служител в тази фирма, кой ще бъде повикан да освободи пратката - служителя или управителя на фирмата?
Благодаря!

# 226
  • София
Ако за получател е написано името на фирмата, тогава трябва да се яви управител или някой с пълномощно, без значение дали е служител на фирмата или не.

# 227
Здравейте! Имам едно питане. Пратките с EMS задължително ли отиват на митница? Поръчката е от Япония. Благодаря много за отговора предварително!   bouquet

# 228
  • София
Не че е 100% задължително, но принципно пратките с куриер отиват на митница много по-често, отколкото пощенските. Японците, както и американците си пишат реалните цени на пакетите, така че шансът да не отиде на митница е нищожен.

# 229
  • Варна
Здравейте,
изпратих до Китай един таблет за ремонт, дойде ред да го връщат и се чудя какво да напишат на пакета така че да не се налага да му плащам ДДС тук. Някой има ли опит с подобен случай? При първоначалното му получаване не мина през митница, а дойде в пощата, но това не би трябвало да има значение. В крайна сметка мога и от БГ да съм го купила, но да съм го изпратила за ремонт.

# 230
  • София
Няма гаранция каквото и да напишат на пакета. Пак може да отиде на митница, както може и да не отиде. Няма значение, че е връщан за ремонт. Принципно такова връщане се прави чрез временен износ, за да се знае после при обратното получаване, че става въпрос за същата стока.

# 231
Таксата от 6лв е за пратки/колети над 2кг според мен или такива с бърза/експресна поща. Иначе си е 3.50лв/4лв
Аз имам няколко въпроса:
Спечелих (наистина) и ми е изпратен  подарък от фирма без декларирана стойност вероятно отметната като подарък без фактура вътре или поне без цена за продуктите.
1. Да отида без документи и да кажа както си е че не съм плащал нищо, нямам документи нито знам цена. И какво ще стане тогава? Те си нямат представа колко струват тези неща.
1а. Те измислят някаква си цена на която плащам ддс?
1б. Ще проверяват в сайта на фирмата?
2. Да измисля аз някаква цена и да не платя ддс? Могат ли да не се съгласят?
2а За цена да сложа xx$ и да платя ддс?
3. Или да върна пратката и да не плащам нищо...

Отделно да питам какво следва, когато на фактурата в кашона пише 130$, но от банковото извлечение, което им носиш си платил реални 65$ - толкова реално са ти взели от картата. (част от сумата са я взели от пейпал, но ти носиш само документ от банката)

Последна редакция: пн, 02 мар 2015, 09:44 от AceOfHearts

# 232
  • София
Всякакви подаръци, безплатни мостри, награди, рекламни материали и други подобни, за които не е плащано, трябва да си имат проформа фактура със стойност за митнически цели, върху която стойност да се плати ДДС. Няма начин без никакъв документ. Стойността може да е съвсем ниска, но трябва да я има. Ако не се представи документ за цената, процедурата е да оценят нещата по справка от системата им за други такива или подобни на тях, които са внасяни. По този начин може да се окаже, че ще платиш повече, затова най-добре фирмата да изпрати документ за тези подаръци.
По другият въпрос  - това разминаване в цените сигурно ще предизвика съмнение и може да поискат документ за остатъка от сумата. Може и да не стане така, не мога да гадая, защото то зависи от преценката на служителя как да постъпи в подобна ситуация.
Такива несъответствия, липса на документи и други подобни водят до забавяне на освобождаването и губене на време.

# 233
  • София
Здравейте момичета,
моля ви за помощ! В събота видях,че ми е пристигнала една поръчка от алито на стойност 9.72$ на митница.Та,какво е това извлечение от банката за плащането на тази стока,като аз заедно с нея бях поръчала около 10-ина играчки за около тази стойност,но от различни продавачи.Парите ми са блокирани като една обща по-голяма сума,а нещата идват едно по едно.....Имам интернет банкиране мога ли някак да изкарам това извлечение сама-макар че сумата за поръчката ми,в която е и тази играчка е една обща и по-голяма или трябва да се ходи до банката.Плащам с виртуална карта,не с пей пал.
Благодаря на отзовалите се!  bouquet

# 234
  • София
Не е задължително да се носи това извлечение. Достатъчно е да си разпечатиш самата поръчка от сайта, където да се вижда колко е цената.

# 235
  • София
Не е задължително да се носи това извлечение. Достатъчно е да си разпечатиш самата поръчка от сайта, където да се вижда колко е цената.

Супер! Много ти благодаря! Hug

# 236
Трябва да ходя на митницата на Веслец, но съм с бебе и се чудех дали е достъпно за колички? Има ли много стълби и място за маневриране вътре?

# 237
  • София
Има няколко стъпала, но на входа винаги има човек от охраната, който може да помогне с количката. Вътре салона е огромен, проблеми с маневрирането няма да има. Ако си с кола задължително пусни смс за зелена зона, защото слагат скоби.

# 238
Ей, мерси за инфото! Не съм с кола и затова не успях да ида в края на седмицата с тези снегове, дано другата седмица да поотпусне времето и да успея да се дотъркалям до там, че мерак голям Simple Smile)))

# 239
Здравейте,

искам да попитам дали някой е получавал пратки от Норвегия. Чудя се каква е вероятността да попадне на митница (става дума за текстил, пратката е на стойност около 120 евро с доставката,  от онлайн-магазин)...

Общи условия

Активация на акаунт