Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

 • 92 742
 • 738
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 502
Тема за информация, въпроси, отговори и споделяне на опит относно освобождаването от митница на пратки, пристигнали от страни извън ЕС

На въпроса дали пратката ще отиде на митница или няма, не може да се даде точен отговор, тъй като нещата са изключително субективни.

Пример за статут на пощенска пратка задържана на митница:
Скрит текст:

До 01-11-2014 г. се задържаха на митница предимно пратки съдържащи техника (телефони, таблети, фотоапарати, лаптопи и др.), независимо че са декларирани на ниска сума. Задържаха се също и пратки с очебийно големи размери или тегло, както и такива, които са в търговско количество. Изобщо всякакви, които поради вид, размери, тегло или нещо друго могат да събудят съмнение, че стойността им е над прага от 30 лв. Пратките се пускат също и на скенер, и ако нещо събуди съмнение, също се праща на митница.
За всички други видове стоки, дори да са скъпи, беше по-малко вероятно да се задържат на митница.

От 01-11-2014 г. се провежда акция по засилен контрол на пощенските пратки, идващи от страни извън ЕС.
Изпращат се на митница повече пратки, отколкото беше нормално досега, включително и такива, които са на стойност по-ниска от 30 лв. За тези пратки не се дължи ДДС, но остава пощенската такса от 1,50 - 3,50 лв.
Останалите пратки, чиято стойност надвишава 30 лв. се освобождават от митница след заплащане на ДДС за пратки до 300 лв, а за тези над 300 лв. мито (ако има такова) + ДДС.
Остава и пощенска такса от 1,50 - 3,50 лв за пратка.

ЗАСЕГА НЯМА ИНФОРМАЦИЯ ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ АКЦИЯТА.


СПОРЕД РЕГЛАМЕНТИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ И ЗАКОНЪТ ЗА ДДС (т.е. законово обосновано), правилата са следните:

ПОЩЕНСКИ ПРАТКИ
(пратки, пристигнали с БГ пощи)


До 30,00 лв (15 Евро)
Не се обмитява. Получава се от пощенския клон по адреса, посочен на пратката.

От 30,00 лв (15 Евро) до 300,00 лв (150 Евро)

Дължи се ДДС 20% от общата стойност на стоката и доставката.
Не се попълва митническа декларация.
Не се изисква ЕОРИ номер.
Пратката се получава от съответната митница, посочена на пощенското известие.
Носи се лична карта, копие от PayPal или друго плащане (банково извлечение) или фактура, копие от поръчка и пощенското известие.
ДДС се заплаща на място с квитанция, която се попълва от служител на гишето.
Плаща се и пощенска такса около 1,50 - 3,50 лв.

Ако сте от малък град, където няма митница можете да се обадите на телефона за контакт, посочен в известието и да поискате пратката да ви бъде препратена в местната поща, където можете да заплатите ДДС.
Ще е необходимо да изпратите по факс или имейл разпечатка от плащането и/или поръчката или фактурата, за да изчислят предварително дължимата сума.

Над 300,00 лв (150 евро)
Дължи се ДДС 20% и мито според тарифния код на стоката върху общата цена на стоката и доставката.
Попълва се митническа декларация.
Изисква се ЕОРИ номер.
За телефони и друга техника митото е 0%.

Тарифните кодове се определят според вида на стоката и се търсят в Митническата тарифа (ТАРИК)
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=bg

Скрит текст:
За непрофесионалист е трудно да определи тарифната позиция, тъй като има много условности и подробности. Стоките са групирани в раздели и глави според вид материал и предназначение. Някои са лесни за откриване, други не чак толкова. Тълкуването на тарифата не винаги е еднозначно.
Това ще го направят служители от фирмата, където трябва да отидете за попълване на митническата декларация. Ще определят тарифния номер и ще изчислят дължимите суми.

За митническа декларация с 1 вид стока (1 тарифен номер) се заплаща около 15,00 лв според цените на фирмата, където ви я попълват.
ЕОРИ номер се вади с лична карта от митницата, най-често в деловодството. Безплатно е.
Може да се извади еднократен ЕОРИ номер, който става веднага или постоянен, за който трябва да се върнете на следващия ден или след няколко часа.

Различните митници имат различни правила на работа и ред на обработка, така че не мога да съм съвсем подробна, но
Процедурата най-общо е такава:
С документите от пощата (товарителница), попълнена деклация, ЕОРИ номер, разпечатка от плащането или фактура, пощенско известие и лична карта се отива на гишето, посочено в известието. От там ви насочват към митническите служители, обработващи пратки по внос.
Подават се документите и чакате да ви ги обработят. Може да поискат да погледнат пратката, преди да оформят декларацията.
След това се плаща ДДС на каса в банката. В повечето големи митници има банкови гишета, така че не е нужно да се ходи далеч.
С платежното от банката се връщате на при митническия служител, където чакате още известно време да се отрази плащането в тяхната система.
Накрая ви дават вашият екземпляр от митническата декларация и можете да си получите пратката.

За всичко това можете да използвате услугите на митнически агент срещу заплащане. Митнически агенти са всички фирми, които попълват документи и офисите им се намират обикновено в близост до митниците.
Трябва да им дадете нотариално заверено пълномощно и те ще освободят пратката вместо вас.
За цените не мога да кажа точно, но са някъде в порядъка от 30,00 до 50,00-70,00 лв.


КУРИЕРСКИ ПРАТКИ
(такива, които са пристигнали с куриерска фирма - DHL, EMS, FEDEX и др.)


До 30,00 лв (15 Евро)
Не се обмитява. Куриерът я доставя до вашият адрес.

Над 30,00 лв (15 Евро)
За куриерските пратки винаги се попълва митническа декларация и се иска ЕОРИ номер, освен ако не са на стойност под 30,00 лв. Тогава ги носят директно на адрес.
Всички куриерски пратки над 30,00 лв минават митница по описаната по-горе процедура с попълване на декларация и с ЕОРИ номер.
За тези до 300 лв се плаща само ДДС, а за останалите мито (ако е дължимо според вида на стоката) и ДДС.

Куриерските фирми ще ви предложат да им дадете нотариално заверено пълномощно, с което те се наемат да извършат освобождаване на пратката вместо вас. В този случай не е необходимо да ходите на митница и да вадите ЕОРИ. Ще ви изпратят текста на пълномощното, което е специално за митнически цели, където вие да си попълните данните и да заверите при нотариус. Занасяте или изпращате пълномощното на куриерската фирма и тя ви изважда ЕОРИ номер и извършва всички митнически формалности, след което ви доставя пратката и заплащате нужните суми (ДДС и мито, ако е начислено) на тях.
При DHL тази услуга е безплатна за пратки, пристигнали в техния склад, а при другите куриери се заплаща според тарифите им.

Ако желаете можете да ползвате и друг митнически агент, различен от куриерската фирма, в който ви е пратката. Процедурата с упълномощаването е същата. Цените за услугата са различни, според тарифите на конкретната фирма.

ЦЯЛАТА ИНФОРМАЦИЯ ДО ТУК СЕ ОТНАСЯ ЗА ПРАТКИ ИЗПРАТЕНИ ОТ ФИРМА КЪМ ДРУГА ФИРМА ИЛИ ОТ ФИРМА КЪМ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ.

ПРАТКИ ИЗПРАТЕНИ ОТ ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ ДО ДРУГО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ

За пратки между две физически лица на стойност до 45 Евро, за които получателят не е заплатил (напр. подаръци) не се дължи ДДС и мито, не се попълва митническа декларация и не се изисква ЕОРИ номер.
Освобождават се от митница само с представяне на документите от пощата или куриера (товарителница, цесия), известие, лична карта и опаковъчен лист или стокова разписка, ако има.

Последна редакция: ср, 26 ное 2014, 22:30 от Ros@linda

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 13 859
   Първа! newsm44 Благодаря за новата тема!  bouquet

   Не очаквам пратки към момента и само мога да се радвам, като гледам колко интензивно протича митничарската акция. Mr. Green

# 2
 • Мнения: 235
Ros@linda, мерси за отговора. Grinning
Ще пробвам с посредник, но просто за едни 17 лв. направо на луда ще ме направят. Че и такси да им плащам за това, че са решили да ми пращат пратката на митницата без основателна причина. Недоволна съм от БГ Пощи от край време, но вече прекаляват. Crossing Arms

# 3
 • София
 • Мнения: 502
Ros@linda, мерси за отговора. Grinning
Ще пробвам с посредник, но просто за едни 17 лв. направо на луда ще ме направят. Че и такси да им плащам за това, че са решили да ми пращат пратката на митницата без основателна причина. Недоволна съм от БГ Пощи от край време, но вече прекаляват. Crossing Arms

Може и фирма посредник, но не е нужно. Просто някой близък, познат, приятел, който има време и желание да отиде вместо теб. А тук в случая БГ Пощите не са виновни, акцията е на Митниците. Пощите само изпълняват, това което им се налага сега, заради затегнатия контрол на митницата. Таксите им явно са си задължителни, така и още не сме разбрали как точно се изчисляват.

# 4
 • Мнения: 235
Таксите им явно са си задължителни, така и още не сме разбрали как точно се изчисляват.
Това наистина е много интересно как точно ги изчисляват, не зависи според мен от тегло или от стойност. Търсих доста днес и не намерих отговор. Ако някой получи инфо по този въпрос ще е супер ако сподели за да си правим сметка още като поръчваме какви ще са допълнителните разходи. Този шал двоен ще ми излезе с посредника (не обичам да занимавам близки хора с моите онлайн покупки) и с тази такса.  Laughing

# 5
 • Абсурдистан
 • Мнения: 3 317
pancake, всички трябва да допринесем за коледните премии на митничарите. Все пак, защо да си правят бръчки и да гонят големите риби, като могат да хванат днес 150 шалчета по 3,50 такса. Пък ако си се излъгала да си забравиш известието за шалчето ето ти още 1 лев.
И не е само това - отивайки ще допринесеш и за приходи в градския транспорт - не е като чичкото от пощата да ти позвъни на вратата, пътьом може да направиш оборот и на някой БГ магазин. Разкарвайки се в студа със сигурност ще посетиш и фарма индустрията. И какво стана от едно шалче...

# 6
 • София
 • Мнения: 502
Така е принципно, конкретната ситуация е абсурдна, както впрочем много други неща в държавните институции. Но не бъркайте Поща и Митница. Двете нямат нищо общо, относно такси и процедури. Общото е само това, че пощата е превозвач на нашите пратки, а митницата контролира такива пратки, идващи от трети страни (които са извън ЕС). Така по същия начин митницата контролира пратките, идващи с куриери - DHL, TNT, FEDEX и др, също и камионите и контейнерите. Пощите си имат едни такси, митниците други. Митниците са към Министерство на финансите, а пощите са към Министерство на транспорта и съобщенията или там както се казва, за това не съм сигурна.

# 7
 • Мнения: 235
Съгласна съм напълно, но аз имах предвид че минава през БГ Пощи ходенето по мъките да я освободиш. Или поне с такова впечатление останах, може и да съм в грешка. Истината е, че ми се иска нещата да стават по електронен път и с един бърз мейл с нужната документация нещата да си се получават, пък таксите, ДДС и тн. да могат да се плащат и те онлайн, така че да се избягва възможно най-много висенето по гишета. Може би в далечно бъдеще ще е възможно. Laughing

# 8
 • София
 • Мнения: 502
Да, през БГ пощи минава, защото те са превозвач. И си е ходене по мъките, защото им е толкова остаряла и закостеняла системата на работа. Не знам кой трябва да ги купи, че да се оправят нещата. Те пари за химикалки нямат, ние искаме онлайн разплащане да направят Grinning Grinning В моята квартална поща имат 2 компютъра, ама са "за друго". Пратки там не записват, всичко е на тетрадки.
Това, което ти се иска го има, но в Англия. И на мен ми се иска. Тук в много далечно бъдеще, може и да стане, да.

# 9
 • Beyond the stars
 • Мнения: 6 808
Twisted EvilВ моята квартална поща поща имат 2 компютъра, ама са "за друго". Пратки там не записват, всичко е на тетрадки.

Това и аз не го разбирам ..официалноо  Laughing

  bouquet за новата тема

# 10
 • Мнения: 12 782
Момичета, не знам дали тук е мястото да питам, но знаете ли дали има подобни "митнически парктики" в Англия? За пратки над определена стойност знам, че се задържат и там и се дължат такси, но разни дребни пратки дали отиват директно на адрес (на превозвач до България примерно)? Замислям се ако офанзивата продължи да ги пращам до Англия и да си ги получавам срещу 2.20 на кг. В повечето случаи ще ми излиза по-евтино от 3.50 на пратка, а разкарването до митницата ще си го спестя.

# 11
 • София
 • Мнения: 502
Доста пратки съм получила и през Англия. Нещата горе-долу седят по същия начин. Тези дребните като обувки, дрехи, бижута и др. подобни минават свободно, дори и да са на по-висока реална цена. Както си беше досега при нас общо взето. Стига и там да няма някаква акция, действително за момента по-изгодно ще излиза.

# 12
 • Мнения: 391
Нещата ще се оправят само ако не си мълчим. Не може да питаш и да не ти отговарят откъде идва тази такса. Просто е немислимо. Аз и в предната тема ви казах - жалби и оплаквания. Не може да не ми кажат, след като питам, на основание на кой нормативен акт ми вземат на мен тази пощенска такса. Още не ми е останало време да се занимавам с тях, но няма да си мълча аз. Ще се разкарам до тъпата митница, но не се ли обосноват, ги почвам с оплакванията в официален писмен вид.

П.П. А това, че трябва да отсъствам от работа, да отида на другия край на града, да чакам по опашки и т.н. въобще не искам да го коментирам какъв дискомфорт създава, при положение, че всеки си е направил сметка, че ще си вземе пратката от местния и най-близък клон на пощата. Аз ако е така въобще нямаше нищо да поръчвам.

Последна редакция: чт, 27 ное 2014, 10:57 от _Runaway_

# 13
 • Мнения: 32
След като говорих със служител на Бг пощи в Сф и със служител на Митница, се оказа че нито едните нито другите могат да ми обяснат защо при 4 пратки от Китай, тежащи не повече от 400 гр и струващи всяка поотделно не повече от 8 лв. ми се начислява на 2 от тях 1,5 лв такса, а на другите 2 нищо при получаване в пощенския клон...............
Според БГ пощи Сф това е такса за освобождаване от митница, която БГ пощи взима, за да не ходя аз до Сф.
Моля тези, които са плащали такава такса в БГ пощи за колет дошъл от митница да кажат има ли декларация или някакъв докуме, който да придружава тази такса, защото ми беше издадена само касова бележка.
Благодаря

# 14
 • Beyond the stars
 • Мнения: 6 808
Нещата ще се оправят само ако не си мълчим. Не може да питаш и да не ти отговарят откъде идва тази такса. Просто е немислимо. Аз и в предната тема ви казах - жалби и оплаквания. Не може да не ми кажат, след като питам, на основание на кой нормативен акт ми вземат на мен тази пощенска такса. Още не ми е останало време да се занимавам с тях, но няма да си мълча аз. Ще се разкарам до тъпата митница, но не се ли обосноват, ги почвам с оплакванията в официален писмен вид.

П.П. А това, че трябва да отсъствам от работа, да отида на другия край на града, да чакам по опашки и т.н. въобще не искам да го коментирам какъв дискомфорт създава, при положение, че всеки си е направил сметка, че ще си вземе пратката от местния и най-близък клон на пощата. Аз ако е така въобще нямаше нищо да поръчвам.

В предната тема я цитирах, ето от тук идва таксата http://www.bgpost.bg/?cid=208&NewsId=372#04
би трябвало за всяка да се плаща 4лв. От къде идва такса 3,5 не знам  Peace
А по закон всички пратки от трети страни, подлежат на митнически контрол  Wink

Общи условия

Активация на акаунт