***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 102 418
  • 738
  •   1
Отговори
# 45
  • Пирдоп
Здравейте, аз съм от град в който няма митническа служба.По номера за проследяване ми излезе следното:

26 Nov 2014 11:55:39   BULGARIA   SOFIA LC/AO   Receive item at office of exchange (Inb) Получаване на Вх.пратка в Межд.разменна станция
26 Nov 2014 18:57:59   BULGARIA   SOFIA LC/AO   Insert item into domestic bag Влагане на пратка във вътрешен чувал   
27 Nov 2014 09:49:34   BULGARIA   RPSM - MITNITZA SOFIA   Send item to customs (Inb) Изпращане на Вх. пратка на Митница   

Това значи, че пратката ми е на митница така ли. Аз трябва ли да се обаждам някъде или да чакам известие. В петъкв пощенския клон ходих да проверявам, нямаше нищо.

# 46
Запис за сега.

# 47
  • Абсурдистан
Здравейте, аз съм от град в който няма митническа служба.По номера за проследяване ми излезе следното:

26 Nov 2014 11:55:39   BULGARIA   SOFIA LC/AO   Receive item at office of exchange (Inb) Получаване на Вх.пратка в Межд.разменна станция
26 Nov 2014 18:57:59   BULGARIA   SOFIA LC/AO   Insert item into domestic bag Влагане на пратка във вътрешен чувал   
27 Nov 2014 09:49:34   BULGARIA   RPSM - MITNITZA SOFIA   Send item to customs (Inb) Изпращане на Вх. пратка на Митница   

Това значи, че пратката ми е на митница така ли. Аз трябва ли да се обаждам някъде или да чакам известие. В петъкв пощенския клон ходих да проверявам, нямаше нищо.
Пратката ти е на митница - София. Би трябвало да получиш известие. Може и направо да отидеш там.

# 48
Срокът е 20 дни, да. Това е срок, който е свързан с митническия режим на стоките. До 20 дни може да престои на манифест, след което трябва да се оформи под някакъв режим, например внос или пък да се върне обратно, ако никой не я потърси.

Случвало се е, казвали са ми хора, че някой път пропускат или забравят да изпратят митническото известие към местната поща. Затова сигурно го няма. Иначе най-много 2 дни, след като пратката е пристигнала в Межд. разменна станция това известие трябва да е в пощ. клон по местоживеене. Затова направо иди в митницата.

Днес отново ще проверя в пощата. Проблема е, че поръчвам през позанти. Предполагам ще ми трябва пълномощно, но как да го извадя или откъде? Съжалявам сигурно е тъп въпрос, но досега не съм се сблъсквала с административани бумаги. Освен това как да разбера от коя митница точно да си взема стоката? Страшно ме яд.

# 49
  • София
Пълномощното се намира отзад на известието. Ако си от София се взимат от Столична митница на Веслец.

# 50
Здравейте,
Вчера в бг пощи ми излезе че входящата пратка е изпратена към митница. Понеже не съм запозната, приятели ми казват че всички пратки минават през митницата и все още има шанс да я освободят без да плащам ддс. Това възможно ли е или няма мърдане от там?

# 51
  • Beyond the stars
Здравейте,
Вчера в бг пощи ми излезе че входящата пратка е изпратена към митница. Понеже не съм запозната, приятели ми казват че всички пратки минават през митницата и все още има шанс да я освободят без да плащам ддс. Това възможно ли е или няма мърдане от там?

По принцип минават всички, но щом статусът ти е ,че е пратена на митница, значи ще трябва да я освободиш от там  Peace Няма мърдане ..  Wink

# 52
Здравейте,
Ако е изписало СОФИЯ МИТНИЦА няма мърдане

# 53
  • Варна
Здравейте,

И аз имам пратка на митница  Simple Smile естествено ... Simple Smile, но ... направила съм разпечатка на страницата от алиекспрес с поръчката /това ли се има предвид под копие на поръчката, стоменато в първия пост?/, където се вижда стойността в долари, както и разпечатка от банката, където се вижда освен стойността в долари и левовата равностойност в деня на плащането. Въпросът ми е ще мине ли номера с разпечатаната страница от алито или е задължително да си представя разпечатката от банката? И кой курс имат предвид митниците когато изчисляват какво точно им дължиш?
И за да не се чудите защо питам, в банковото извлечение, левовата равностойност надхвърля 300 лв., да само с 3 лв, но все пак е над 300, а изчислявайки доларовата стойност от копието на поръчката по курса който те посочват в сайта си / http://www.customs.bg/bg/page/25 / съвсем прилично си влизам в тези пратки до 300 лв  Grinning

Ще съм много благодарна ако някой ми отговори на тези въпроси.   bouquet

# 54
  • София
lina6.3
Гледа се курсът от сайта на митниците в деня на обмитяването.
При вас не знам дали е задължително разпечатка от банката, за тук е достатъчно само поръчката.

# 55
  • Варна
Е във всеки град различни ли са правилата? Егати държавата! Може ли някой да каже как е за Варна?

Ros@linda благодаря все пак за отговора!   bouquet

# 56
  • София
На всяка митница, дори в един и същи град са им различни правилата  Grinning
Е, някъде има и еднакви, но е просто съвпадение  Wink

Като цяло основните неща са еднакви, но има множество дребни изисквания, които се решават на местно ниво в самата митница и затова има разлики.

# 57
  • Варна
Ех, съдба....  Laughing хич не ми се искаше да минавам 300-тата лева заради курсови разлики, дано стане с копието от поръчката. А всъщност ако по никакъв начин не гледат левовата равностойност от банката, то тогава ми е все едно кое ще им представя. Ако са длъжни да си го изчислят по техния курс, без да взимат предвид курса по който го е изчислила конкретната банка?

# 58
  • София
Да, точно това писах по-горе. Гледа се курсът за митнически цели в деня, когато отидеш да си освобождаваш пратката. Никой не го вълнува колко е бил курсът на банката в деня на плащането.

Това е едно от правилата, които са еднакви за всички митници и се спазва безотказно Simple Smile

# 59
  • Варна
Това е супер  Simple Smile Благодаря ти Ros@linda  Hug

Общи условия

Активация на акаунт