Oсвобождаване на стоки от митница (DHL)?

• 2 654
  • 5
  •   1
Отговори
Здравейте,

Поръчах си едни книги от Япония и днес ми се обадиха от dhl и ми казаха, че стоките са в митницата в София (веднъж преди отново си бях поръчвал отново от Япония, и отново книги, но ми ги доставиха директно в клона на пощата в града, в който живея), но се чувствам объркан, понеже никога не ми се е случвало такова чудо.

Не съм от София, по-добрият вариант ли е да отида лично да ги освободя (другият изисква нотариално заверено пълномощно, еори номер, фактура на пратката, копие от документ за извършен банков превод, описание на стоките. Ъъъ...)? По-безболезненият вариант (по-малко документация) ли е директно да отида в София? И колко време би отнело, ако да речем си извадя временен ЕОРИ номер?

Относно ЕОРИ номера: както казах, не съм от София, може ли да го извадя от митницата, която обслужва града ми? Те ми пратиха една бланка за номера, само че не разбрах: просто попълвам (електронно, без да принтирвам и после да сканирвам) посочените полета и им пращам файла?

Такси: какво трябва да заплащам? Разбрах, че има 20-процентов ДДС, окей. Друго? Изваждането на ЕОРИ номера заплаща ли се?

Благодаря.  : -)

# 1
# 2
Документите са едни и същи за оформянето на пратката. Ако ги оформят Диейчел - +пълномощно. Ако си ги оформяш сам - + 10/20лв за транзитната декларация до митницата в твоя град. Ако отидеш в София, ще спестиш таксата за транзитната декларация. Изваждането на ЕОРИ № е безплатно. Времето в общия случай за вадене на този № е веднага. Няма смисъл от еднократен ЕОРИ, по-добре постоянен си извади. За книгите няма мито, има само ДДС.

# 3
Благодаря за отговорите. : >

@kalei, благодаря за линка и съжаляам, не бях видял темата преди да постна.

@Гретел, да речем, че отида в София, какви документи трябва да представя там (то пише някакакви инскрипции в документа, който ми пратиха, но, извинявам се, плебей съм) ? Благодаря за помощта. : -)

# 4
Лична карта за идентификация и вадене на ЕОРИ регистрация. За оформянето - копие на документа за плащане - банково извлечение, или  PayPal, фактура, разпечатка от поръчката. И митническа декларация, разбира се - изготвена от митнически агент срещу съответната такса.

# 5
Благодаря, Гретел, много ми помогнахте.

Хубав ден. : )

Общи условия

Активация на акаунт