***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 102 350
  • 738
  •   1
Отговори
# 30
Нещата ще се оправят само ако не си мълчим. Не може да питаш и да не ти отговарят откъде идва тази такса. Просто е немислимо. Аз и в предната тема ви казах - жалби и оплаквания. Не може да не ми кажат, след като питам, на основание на кой нормативен акт ми вземат на мен тази пощенска такса. Още не ми е останало време да се занимавам с тях, но няма да си мълча аз. Ще се разкарам до тъпата митница, но не се ли обосноват, ги почвам с оплакванията в официален писмен вид.

П.П. А това, че трябва да отсъствам от работа, да отида на другия край на града, да чакам по опашки и т.н. въобще не искам да го коментирам какъв дискомфорт създава, при положение, че всеки си е направил сметка, че ще си вземе пратката от местния и най-близък клон на пощата. Аз ако е така въобще нямаше нищо да поръчвам.

По-добър резултат ще имаш, ако обърнеш реда - първо официални запитвания към Български пощи ЕАД и към Агенция Митници, после с официалните отговори в самите учреждения и чак накрая ги мятай с жалби. Щото иначе е смешно. Нито в митнацата ще ти кажат защо пощенската такса е 3,50 /то не, че не е глупава чуденката по същество -просто такава им таксата/, нито в пощите знаят какви са критериите за преценка на митниците. И пак го казвам - това, че ние с вас, дето си чешем езиците тука, си поръчваме пратки с по един-два парцала, или играчка за детето, не значи, че други, не така бели и добри като нас, не си поръчват пистолет със заглушител например и не го декларират като детска играчка. И няма как тези неща - като реалната цена и други обстоятелства да се доказват с и-мейли. Най-малкото защото и-майл адрес "кукличка@дрън-дрън.com" не доказва, че ти си реалния получател и собственик на пратката.

# 31
Здравейте,

взимала съм няколко пратки от митницата в София, но за първи път съм получила телефон, който е бил спрян. Стойността му е била 311,00лв. Прочетох в първия пост, че за стоки за над 300,00 ми е необходим EORI номер. Бихте ли ми казали от къде мога да се сдобия с такъв?

В митница! Трябва да отидеш там с личната си карта, да попълниш молба и де изчакаш малко  - същия ден ще ти го дадат. Чакането зависи от това колко хора ще бъдат на опашката.

UPD - schnappsyy - да изтрия ли и моя отговор?  Wink Mr. Green

ще си позволя да копирам поста на     eleonor4eto от темата за али-то

Цитат
леменницата е получила и второто яке от това http://www.aliexpress.com/snapshot/6283018067.html . И то като първото отиде на митница. На първото беше платила 13 лв за да си го вземе в пощата, а сега са и искали 16 лв. При въпроса защо - отговора бил митницата има въведена нова такса обработка от 3 лв.  ooooh! Ужас, избиват коледни премии. Хубавото е че и е станало точно и много се е харесала.

интересното го болднах  ooooh!

# 32
Здравейте,

взимала съм няколко пратки от митницата в София, но за първи път съм получила телефон, който е бил спрян. Стойността му е била 311,00лв. Прочетох в първия пост, че за стоки за над 300,00 ми е необходим EORI номер. Бихте ли ми казали от къде мога да се сдобия с такъв?

В митница! Трябва да отидеш там с личната си карта, да попълниш молба и де изчакаш малко  - същия ден ще ти го дадат. Чакането зависи от това колко хора ще бъдат на опашката.

UPD - schnappsyy - да изтрия ли и моя отговор?  Wink Mr. Green

Видях информацията отново в първия пост, просто не бях прочела внимателно. Все пак много благодаря за отговора   bouquet

Имам още едно питане. Миналата седмица имах да взимам 4 пратки наведнъж от митницата на обща стойност около 260лв, а митничарят като ги видя, че са 4, каза: "Дано да не минат 300лв.". Да разбирам ли, че фактът, че това са 4 различни пратки от различни търговци няма значение и че ако стойността им бе над 300лв щях да платя и мито. В понеделник ще ходя за телефона и едни маратонки и се притеснявам дали ще сумират двете суми, защото така ще платя мито за маратонките, което иначе нямаше да плащам.

# 33
schnappsyy

Не трябва да сумират пратките  Peace  попаднала си на некомпетентен служител сигурно. От друга страна аз вече на нищо не се учудвам  ooooh! нови такси, неизяснени правила - никой нищо не знае и действа както му хрумне  Whistling

# 34
schnappsyy

Не трябва да сумират пратките  Peace  попаднала си на некомпетентен служител сигурно. От друга страна аз вече на нищо не се учудвам  ooooh! нови такси, неизяснени правила - никой нищо не знае и действа както му хрумне  Whistling

Благодаря за отговора! Ще пиша отново в понеделник, за да разкажа какво е станало  Peace

# 35
Нещата ще се оправят само ако не си мълчим. Не може да питаш и да не ти отговарят откъде идва тази такса. Просто е немислимо. Аз и в предната тема ви казах - жалби и оплаквания. Не може да не ми кажат, след като питам, на основание на кой нормативен акт ми вземат на мен тази пощенска такса. Още не ми е останало време да се занимавам с тях, но няма да си мълча аз. Ще се разкарам до тъпата митница, но не се ли обосноват, ги почвам с оплакванията в официален писмен вид.

П.П. А това, че трябва да отсъствам от работа, да отида на другия край на града, да чакам по опашки и т.н. въобще не искам да го коментирам какъв дискомфорт създава, при положение, че всеки си е направил сметка, че ще си вземе пратката от местния и най-близък клон на пощата. Аз ако е така въобще нямаше нищо да поръчвам.
  НАЙ-УДАЧНОТО Е ПИСМЕНОТО ОФИЦИАЛНО ОПЛАКВАНЕ !!!ТАКА НЯМА ДА ИМАТЕ ЯДОВЕ...А ТЕ ЩЕ СИ НАПРАВЯТ СМЕТКАТА КАТО ТРЯБВА ДА ДАВАТ И ТЕ ОБЯСНЕНИЯ ,А ПЪК ЗА ТЕХНИТЕ МЕСТА ЧАКАТ ТОЛКОВА МНОГО КОЛЕГИ -)),ЗАТОВА ПИШЕТЕ СМЕЛО И УСПЕХ!

# 36
Малко късно влизам, но не съм имала време последните два дни. Обаждах се на телефона, който са написали на известието и след 3 неуспешни опита да се свържа най-накрая ми вдигнаха. Попитах за таксата и ми се обясни, че освен онази такса от 3.50 дължа и още някаква си такса на Митницата (?) и след като ги платя двете и представя извлечение от банката или скрийншот на email-а с поръчката, чак тогава ще мога да си взема пратката. Понеже ги попитах как седят нещата с взимане чрез куриер ми казаха, че по факс трябва да им пратя нещата.... Попитах дали не мога по куриер да ги пратя допълнителните неща или по email и ми казаха, че трябва по факс. Нямам факс, нямам и достъп до работещ факс, така че уви, ще се наложи да се ходи до другия край на града... Ще ги попитам на място да ми обяснят защо са две таксите.

Да, през БГ пощи минава, защото те са превозвач. И си е ходене по мъките, защото им е толкова остаряла и закостеняла системата на работа. Не знам кой трябва да ги купи, че да се оправят нещата. Те пари за химикалки нямат, ние искаме онлайн разплащане да направят Grinning Grinning В моята квартална поща имат 2 компютъра, ама са "за друго". Пратки там не записват, всичко е на тетрадки.
Това, което ти се иска го има, но в Англия. И на мен ми се иска. Тук в много далечно бъдеще, може и да стане, да.
Ros@linda, хвана ме, разглезила ме е Англия (там и се научих да пазарувам онлайн). Laughing Ама друго си е, всичко става много по-бързо, по-лесно... Ех  Grinning

# 37
Гретел, ти мен не ме мисли дали ще ми се смеят или не  Stop
Както pancake е писала по-долу, явно по имейл не може, ама по факс може. За съжаление, администрацията ни е още в миналия век и се пръска по шевовете от компетентни и знаещи служители  Rolling Eyes Задавайте въпроси и се информирайте. Естествено, че имаме не само права, но и задължения, но пък не може всеки да си прави каквото си иска.

# 38
  • София

Да, през БГ пощи минава, защото те са превозвач. И си е ходене по мъките, защото им е толкова остаряла и закостеняла системата на работа. Не знам кой трябва да ги купи, че да се оправят нещата. Те пари за химикалки нямат, ние искаме онлайн разплащане да направят Grinning Grinning В моята квартална поща имат 2 компютъра, ама са "за друго". Пратки там не записват, всичко е на тетрадки.
Това, което ти се иска го има, но в Англия. И на мен ми се иска. Тук в много далечно бъдеще, може и да стане, да.
Ros@linda, хвана ме, разглезила ме е Англия (там и се научих да пазарувам онлайн). Laughing Ама друго си е, всичко става много по-бързо, по-лесно... Ех  Grinning

Да, Роял Мейл може и да е държавна поща, може и да не е перфектна, но поне са си улеснили и тяхната и на клиентите работа доста добре. На светлинни години са от нашите пощи, колкото и англичаните да мрънкат, нека дойдат да видят тука какво е чудо на чудесата Grinning Дори от България мога да си платя ДДС през сайта им и да се освободи стоката там, след което да си ми дойде с превозвач.

# 39
  • София
Това за факсовете, причината е, че навремето преди години имейлите не се ползваха толкова много, тъкмо навлизаха и всички митнически агенции, митници, спедиции, пощите, куриерите работеха по факса. Аз съм по митниците от 99-та година. За имейл не бяхме чували тогава Simple Smile С чужбина контактувахме само по факса, както и с Агенция митници, с лаборатории, ХЕИ-та и с каквото се сетите. Всичко се пращаше по факс и го снимахме на ксерокса, да не избледнее Simple Smile

# 40
Както pancake е писала по-долу, явно по имейл не може, ама по факс може. За съжаление, администрацията ни е още в миналия век и се пръска по шевовете от компетентни и знаещи служители  Rolling Eyes Задавайте въпроси и се информирайте. Естествено, че имаме не само права, но и задължения, но пък не може всеки да си прави каквото си иска.

Не, не за теб, не го приемай лично. Ами естествено , че не може по и-мейл. Ти декларираш, трябва да се докажеш по някакъв начин. И по факс не може, разбира се. Всичко, което казвам е от законовите положения. Всички институции си имат разпоредби, които трябва да се четат и да се мисли - а, не - ама на  комшийката така, а пък на  мен - не така....

# 41

Не, не за теб, не го приемай лично. Ами естествено , че не може по и-мейл. Ти декларираш, трябва да се докажеш по някакъв начин. И по факс не може, разбира се. Всичко, което казвам е от законовите положения. Всички институции си имат разпоредби, които трябва да се четат и да се мисли - а, не - ама на  комшийката така, а пък на  мен - не така....
Ами аз точно това искам, като питам да ми се отговори къде какво да прочета, за да знам какви са ми задълженията и да си направя сметката, а не да ми се сумти и да ми се отговаря с: "Не знам."

# 42
Здаравейте,

аз поръчвам чрез приятелка. Досега нейни неща не са били задържани на митница, но ето че за късмет моята пратка явно е. Притеснява ме, че е на митница от 22.12, а онзи ден звънях в пощата и митническо известие не са получвали. Та въпросът ми е - какъв е срока за това известие? Много ме яд, защото е подрък за малкия от Дядо Коледа. Дали ще мога да го взема до тогава?

# 43
Здаравейте,

аз поръчвам чрез приятелка. Досега нейни неща не са били задържани на митница, но ето че за късмет моята пратка явно е. Притеснява ме, че е на митница от 22.12, а онзи ден звънях в пощата и митническо известие не са получвали. Та въпросът ми е - какъв е срока за това известие? Много ме яд, защото е подрък за малкия от Дядо Коледа. Дали ще мога да го взема до тогава?
Известието вече трябва да е при теб, но може и без него ще те пратят на още едно гише, ще попълниш че искаш да ти издадаът ново известие и ще ти вземат 1 лв. / което е супер дразнещо, защото виждат в системата, че имаш пратка задържана при тях, но това е положението /. Иначе не знам дали и при тях се съхраняват пратките по 20 дена както в пощите.

# 44
  • София
Срокът е 20 дни, да. Това е срок, който е свързан с митническия режим на стоките. До 20 дни може да престои на манифест, след което трябва да се оформи под някакъв режим, например внос или пък да се върне обратно, ако никой не я потърси.

Случвало се е, казвали са ми хора, че някой път пропускат или забравят да изпратят митническото известие към местната поща. Затова сигурно го няма. Иначе най-много 2 дни, след като пратката е пристигнала в Межд. разменна станция това известие трябва да е в пощ. клон по местоживеене. Затова направо иди в митницата.

Общи условия

Активация на акаунт