***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 105 298
  • 738
  •   1
Отговори
# 60
Здравейте, много полезна тема, благодаря ви  Hug

# 61
Гледа се курсът за митнически цели в деня, когато отидеш да си освобождаваш пратката.
Това е едно от правилата, които са еднакви за всички митници и се спазва безотказно Simple Smile
Не, гледа се деня,   в който е настъпило задължението. Може да отидеш и по друго време, но митата са ти към онзи момент. Естествено дължиш и лихви, евентуално, но ставките са към момента на получаване на пратката.  Hug

Последна редакция: пн, 01 дек 2014, 23:46 от Гретел

# 62
  • София
Гледа се курсът за митнически цели в деня, когато отидеш да си освобождаваш пратката.
Това е едно от правилата, които са еднакви за всички митници и се спазва безотказно Simple Smile
Не, гледа се деня,   в който е настъпило задължението. Може да отидеш и по друго време, но митата са ти към онзи момент. Естествено дължиш и лихви, евентуално, но ставките са към момента на получаване на пратката.  Hug

Не, не е така Гретел. Смята се курсът в деня, в който отидеш да обмитяваш. Няма как да идеш на митница днес, 01-ви декември с декларация, писана по курс от вчера 30-ти ноември. Програмата им няма да го приеме. Няма лихви и такива неща.
Ходя си на митница с камион, дошъл предния месец, но съм писала декларацията днес по курса за днес и си го обмитявам в днешния ден по днешния курс.
Същото е и с пощенските пратки, нищо че няма там декларации.

За да стане по-ясно давам пример:

Пратката я получаваш на 28-ми ноември. Възнамеряваш да идеш на митница на 02-ри декември, защото тогава искаш или тогава имаш време. За да разбереш колко точно трябва да платиш мито и ДДС си виждаш в сайта на митниците колко ще е долара на 02-ри декември и смяташ по него. Ако ще пишеш декларация, я пишеш с курс за 02-ри декември, нищо че днес сме още 28-ми ноември. Лихви и такси не се дължат.

# 63
Абсолютно си права. То задължението възниква с подаването на декларацията. Simple Smile Имах предвид, че не може иди ми- дойди ми.... Hug

# 64
  • София
Да, така е. Тогава възниква задължението Simple Smile
Затова например, ако пратката пристигне в такъв период преди смяна на курса (края на стария месец и началото на новия) всеки може да си прецени кога ще му е по-изгодно да отиде да обмити. Ако иска може да изчака 01-во число и да отиде да обмитява по новия курс или да побърза преди да е свършил месеца. Ето сега конкретно за ноември долара беше по-изгоден. От 01-ви декември са го вдигнали и то само до 09-ти. После вероятно още ще го вдигнат, защото и междубанковия курс постоянно се покачва. 

# 65
А тази митническа декларация можем ли сами да си я попълним и ако да къде мога да намеря формуляра?

# 66
  • София
Не може да се попълва, трябва специална програма. Правят го митническите агенции, има ги около всяка митница.

В сайта на Агенция митници има едно място - електронни митници, където може да се регистрираш, ако имаш ел. подпис и евентуално да опиташ там да си попълниш декларацията и да я подадеш електронно. Но не знам дали някой е пробвал да попълва от там. Ужасно е тромаво всичко, а самата регистрация на сертификата за ел. подпис е кошмарна. Декларацията ще я искат и на хартиен носител, който през сайта на митниците не знам в какъв вид дава разпечатване, защото като се пише с някоя от специалните програми за митническите агенции там се ползват бланки, които трябва да се разпечатват на матричен принтер.

# 67
  • Пирдоп
кое точно от поръчката да им снимам, става въпрос за алиекспрес

# 68
  • Beyond the stars
кое точно от поръчката да им снимам, става въпрос за алиекспрес

Snapshota на поръчката или самата страница от MY orders , където е видна поръчката и цената й  Wink

# 69
# 70
  • Beyond the stars

И двете са ок, поне според мен  Peace

# 71
Може ли телефон на митница София,защото имам пратка от 28.11 която стои там,а нямам митническо известие?Пратката е евтина и няма нужда да ходя там и да им плащам за известие.

# 72
  • Sofia
Може ли телефон на митница София,защото имам пратка от 28.11 която стои там,а нямам митническо известие? Пратката е евтина и няма нужда да ходя там и да им плащам за известие.

А по какъв друг начин ще си я получиш? newsm78

Телефоните им са: 02 / 9859 46 52, 02 / 832 51 95. Peace

# 73
  • България, Велико Търново
Здравейте! Днес открих темичката ви покрай задържаната ми пратка на 26.11 от Алиекспрес. Интересно, че става въпрос за чантичка за велосипед на стойност 5.24долара. Изглежда затегнатият режим е прихванал и моята пратка Simple Smile

# 74
  • София ж.к. Надежда 1
Здравейте имам проблем с една пратка от aliexpress.От 28.11 е на митница пратката е на стойност 19 лева.Днес ходих да си я взема,но не ми я дават,защото на пратката има само първото ми име и адреса на доставка е различен от адреса ми по лична карта.Казаха ми да се свържа с продавача и да го накарам да изпрати на митницата писмо или факс със попълнен формуляр CN17.Писах на продавача,но се съмнявам да изпрати факс със въпросния формуляр.
Няма ли друг начин по който да си взема пратката. Sad

Общи условия

Активация на акаунт