***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 106 356
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • София
По принцип това, което казва Mozzie е правилния начин за изчисляване, обаче на мен до сега не ми се е случвало някой митничар да го знае и да го прилага. Вярно е, че не обмитявам много често малки пратки, затова не мога да твърдя, че никой не го знае, просто аз не съм срещала до сега такъв. Аз всъщност прочетох това уточнение в правилата за облагане в Англия, позамислих се и се сетих, че със сигурност и за нас важи същото, но нямам представа къде е написано.
Ето какво пише за Англия:
Minimum thresholds:
Duty is not charged if either the total value of the goods (excluding shipping charges and insurance) does not exceed £135 or the amount of duty payable on any given item, does not exceed £9. Neither duty nor VAT is payable if the total value of the goods (excluding shipping charges and insurance) does not exceed £15.

Т.е. когато стойността на самата стока не надвишава тези прагове, няма да се начисляват сборове, дори ако с транспорта вече праговете се надвишат. А ако стойността на стоката надвишава праговете, тогава се начисляват сборовете, като обаче се добавя и транспорта, за да се начисли и върху него.

# 571
Аз пък все малки пратки освобождавам и поне в тези случаи го прилагат.

# 572
Здравейте,
 някой знае ли какви документи са необходими за издаване на ЕОРИ на нова фирма?
Управителят сам ще отиде до митницата, защото електронно не се получи. Големи мъки бяха и не стана.

# 573
Здравейте,
 някой знае ли какви документи са необходими за издаване на ЕОРИ на нова фирма?
Управителят сам ще отиде до митницата, защото електронно не се получи. Големи мъки бяха и не стана.
Разпечатка от търговския регистър и управителя с личната си карта.

...... но нямам представа къде е написано......
В Регламент 1186, чл.23 се казва, че прага касае собствената стойност на стоките. В чл.58 от ЗДДС пише за освобождаването от ДДС, като в допълнителните разпоредби пише какво е пратка с незначителна стойност. В допълнителните разпоредби на ДОПК, пар.1, пък, се обяснява що е то пазарна стойност.  Laughing Замотано е, наистина. Peace

# 574
Гретел, благодаря ти!
 bouquet bouquet bouquet

# 575
  • София
...... но нямам представа къде е написано......
Цитат
Регламент 1186, чл.23 се казва, че прага касае собствената стойност на стоките. В чл.58 от ЗДДС пише за освобождаването от ДДС, като в допълнителните разпоредби пише какво е пратка с незначителна стойност. В допълнителните разпоредби на ДОПК, пар.1, пък, се обяснява що е то пазарна стойност.  Laughing Замотано е, наистина. Peace

Така, така. Регламента съм го чела, пише "собствена стойност", но не видях да е обяснено за транспорта, както в английския текст по-горе. В Закона за ДДС и ДОПК не знам какво точно пише, но като е така разхвърляно по закони и разпоредби, нямаше да е лошо да се обедини информацията, за да е ясно на хората  Simple Smile

# 576
Ами то в регламентите не обясняват - там щеше да пише "митническа", а не "собствена" сойност, ако трябваше да се включват и всички останали разходи по сделката /транспорт, комисионни и т.н./Трябва да обясняват в сайтовете си Агенция Митници, Български пощи и големите куриерски фирми. Но очевидно смятат, че българите сме по-умни от англичаните и можем всички сами да четем и тълкуваме закони.... Simple Smile

# 577
Здравейте момичета Simple Smile За пръв път поръчвам с DHL. Можете ли да кажете пратката ми дали е минала митницата? Стоката е за близо $200, но се разбрахме с китайчето да я пише $10. Знам, че не минават тези номера на митницита, но все пак реших да пробвам. Това което виждам обаче, ме кара да мисля, че може и да се размина. Телефон е, което ще рече, че няма мито. Това с ДДС-то ще ми се размине ли според вас?

# 578
  • Berlin
Защо не се обадиш на DHL да ги питаш?

# 579
Здравейте, извинявайте че така нахлувам в темичката, но спешно ми е нужна малко информация. Трябва да поръчам лекарство с рецепта, което е над 30 лв. и което откривам само в usa сайтове, които не доставят до България. Разгледах във форума и видях, че има фирми, които ти дават usa адрес на склад и от там ти изпращат поръчката до Бг. Въпросът ми е има ли според вас някакъв проблем така да поръчам лекарство, предвид минаването на митница. Благодаря ви.

# 580
Рисковано е с лекарствата, особено ако не са  одобрени от  Изпълнителната агенция за лекарствата. Може и да минеш между капките, но твърде е голяма вероятността да ти ги отнемат.

# 581
  • Sofia
Разгледах във форума и видях, че има фирми, които ти дават usa адрес на склад и от там ти изпращат поръчката до Бг. Въпросът ми е има ли според вас някакъв проблем така да поръчам лекарство, предвид минаването на митница. Благодаря ви.

Няма такива фирми – поне не по начина на работа, описан от теб, и не за USA, а само за UK. Фирмите-посредници за Щатите процедират по следния начин – предварително им превеждаш парите за поръчката + някакъв голям % комисионна (например, от порядъка на 30%, в които ти влизат всички такси за ДДС, мито (евентуално) и т.н.) и отделно си плащаш транспорта до България. Сама разбираш, че по този начин, не само че няма как да избегнеш ДДС-то, ами цената на артикула ще излезе почти двойна. Peace

Това, което ти е написала Гретел, е съвсем основателно. Много е вероятно да ти конфискуват лекарството, особено щом е с рецепта.

# 582
Здравейте,

Получих по DHL пратка от ХонгКонг , която не дойде в моя град, а в София. Обадиха ми се и ми предложиха транзит или те да ми я освободят. Транзита струва пари!!!

Фактурата от изпращача е със занижени стойности, а ми искат документ с разбивка по артикули.  Също така искат документ че транспорта е безплатен, а той наистина е такъв. Какво се прави в такъв случай.

Надявам се на Ваш компетентен отговор!  Praynig

# 583
Момичета, много благодаря за отговорите. А за фирмите доставчици, видях, че има някаква bg.shipito.com, която ти дава адрес на склад в usa.

# 584
  • Sofia
А за фирмите доставчици, видях, че има някаква bg.shipito.com, която ти дава адрес на склад в usa.

По принцип, да, те са изключение, но се запознай много внимателно с общите им условия – не са българска фирма. Преди време четох тук, във форума, че няколко потребителки не са успели да вземат пратките си от тях и са изгорели с парите, също така. Shipito искат доказване на самоличност, доколкото съм запозната, чрез сканираме и изпращане на копие от лична карта и фактури за битови сметки на твое име – имай го предвид. Освен това, те също изискват предварително заплащане на таксите за ДДС и евентуално мито.

Общи условия

Активация на акаунт