***МИТНИЦА*** - информация, въпроси, отговори и споделяне на опит - 2

• 106 351
  • 738
  •   1
Отговори
# 600
  • Sofia
Здравейте, търсих из темата информация, но не открих нищо по въпроса, който ме интересува-на някой случвало ли му се от столичната митница на "Веслец", при освобождаване на получена пратка освен разпечатка от платежното да му поискат и документ , че търговецът от който е купена стоката е лицензиран и има право да продава тази стока?Става въпрос за два телефона поръчани мисля от сингапурски сайт.На мой познат,  отишъл да си вземе телефоните днес служителка е поискала и такъв документ.Телефоните са LG, ако изобщо има някакво значение.Казала, че ако няма такъв документ от продавача, можело да конфискуват телефоните, защото можело да не са оригинални или направо да не си взима пратката го посъветвала и  да я върнат към продавача, някакви таква.Не можах да намеря из темата някой да е писал да му е искано и да е носил такъв документ, така че, ако някой се е сблъсвал с нещо подобно, моля да сподели.

Съвсем възможно е телефоните да бъдат конфискувани, ако има съмнение за оригиналността им. Писано е назад из темите.

# 601
  • София
Благодаря, Ros@linda и The Black Cat!Ще предам, не го знаех и аз това.Дано пък продавачът предостави такъв документ.

# 602
Здравейте и поздравления за хубавите теми.

Искам да си взема една навигация за колата от Алиекспрес, която струва 360 евро (720 лв.).
Стоката е с безплатна доставка до България с DHL.
1. Четох в началото, че телефони и друга техника, не се облагат с мито. Така ли е и за навигацията?
2. Има ли възможност след уговорка с продавача, да напишем по-малка сума и съответно да е по-малко ДДС-то?
3. На коя митница задържат стоките? Тази зад Централна гара или на летището?

# 603
  • Sofia
   С DHL – на летището.

Не, номерът с декларирането на по-ниска сума едва ли ще мине, защото при пристигането на пратката в България, от DHL изискват да им предоставиш всевъзможна документация, удостоверяваща реалната стойност на артикула. Имай предвид, че по-назад в темата имаше случай, при който, доколкото имам ясен спомен, на една девойка ѝ беше наложена глоба, защото продавачът целенасочено е обявил по-ниска стойност на пратката от реалната – не знам каква беше развръзката, обаче. Можеш да се опиташ да потърсиш с търсачката. Peace

# 604
Добре, значи 150 лв ддс трябва да платя тогава. А мито има ли тази техника?

# 605
  • Sofia
   Да, ДДС-то е 20%, но за митото – идея си нямам. Не съм чак толкова навътре в митническите въпроси, затова и не отговорих на това питане в предишния си пост. Дано някой друг, който е по-запознат от мен, се включи с мнение.

# 606
Здравейте и поздравления за хубавите теми.

Искам да си взема една навигация за колата от Алиекспрес, която струва 360 евро (720 лв.).
Стоката е с безплатна доставка до България с DHL.
1. Четох в началото, че телефони и друга техника, не се облагат с мито. Така ли е и за навигацията?
2. Има ли възможност след уговорка с продавача, да напишем по-малка сума и съответно да е по-малко ДДС-то?
3. На коя митница задържат стоките? Тази зад Централна гара или на летището?

Привет,

На мъжа ми точно така не му признаха една пратка. Онези в митницата ровят цените из нета и нещо, което струва 300 долара в амазон, няма как да го прекараш тук със стойност от 30 долара. Облагат го по аналог и не ги интересува, да не говорим, че искат и извлечения от кредитни карти и разни други платежни документи. Ако навигацията наистина е хубава - примири се с 20-те процента ДДС и освобождавай както си трябва.

П.П. Имам един познат, който е митнически агент, така че ако ти трябва помощ за освобождаването - пиши ми на лични.

# 607
А някой знае ли дали има мито?

# 608
  • София
А някой знае ли дали има мито?

Мисля, че на първа страница бях сложила линк към митническата тарифа. Ето го пак http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultati … ;SimDate=20160321

# 609
Би трябвало да има мито, зависи от точната спесификация - от 3.7% до 14 % варира. Виж линка на Росалинда и се ориентирай. Ако не можеш, дай линк, да се пробваме ние....

# 610
  • София
Здравейте, извинявам се че нахлувам в темата. Имам проблем с един телефон който от незнание поръчах с бърза доставка от gearbest защото разликата в цената не беше голяма. Никъде не мога да открия до колко часа работи митницата на аерогара, пристигнал е с dhl и утре му е третия ден на митницата, тази на веслец знам че е до 19 часа, дали ако успея да отида в 17 часа на летището ще успея да си освободя пратката? Искам по възможност да свърша всичко сама защото и без това ще ми излезе през носа тоя телефон. Нотариус, после куриер до офис на dhl , после таксите им , после такса за еори, за попълване на митническа декларация, и накрая ддс, телефона беше 112 долара, към 200 лв. тоест под 150 евро е. Моля ако някой го е правил и може да ме посъветва нещо да пише Sad

# 611
  • София
Здравейте,

Една пратила от алиекспрес ми е пратена на митница:

Сега въпросът е - ще ме извикат да я освобоьдавам или какво?

Пратката е слънчеви очила, за тях съм платила 30 евро. Много тъпо се чувствам. Нямам голям опит с пазаруването от чужбина, пък с митниците в бг никакъв... Confused

Цитат
Local Date and Time   Country   Location   Event Type   Extra Information
25 Mar 2016 10:20:00   NETHERLANDS   AMSTERDAM 3   Send item abroad (EDI-received) Изпращане на Изх.пратка в чужбина      
26 Mar 2016 11:25:54   BULGARIA   SOFIA LC/AO   Receive item at office of exchange (Inb) Получаване на Вх.пратка в Межд.разменна станция      
26 Mar 2016 13:00:29   BULGARIA   SOFIA LC/AO   Insert item into domestic bag Влагане на пратка във вътрешен чувал      
26 Mar 2016 16:13:21   BULGARIA   RPSM - MITNITZA SOFIA   Send item to customs (Inb) Изпращане на Вх. пратка на Митница      

# 612
  • Sofia
   Да, отиваш с необходимата документация, плащаш 20% ДДС и си взимаш пратката. Нищо сложно или страшно няма. Peace

# 613
  • София
Благодаря ти, Кат - аз имам черен котарак Heart Eyes

Не знам обаче дали ще мине толкова леко. Очилата не пише да са маркови в сайта на поръчката, но ако митничарите решат, че са менте - се притеснявам да не ми ги конфискуват. Така бих си загубила и платените за очилата пари.

Утре ще им звънна на митничарите да попитам какво става с пратката ми.

В случай, че не ги унищожат/конфискуват:

Документите за освобождаване са разпечатване на страницата на поръчката с платената цена и номера на пратката + банково извлечение - доказващо, че толкова съм платила, така поне речих, докато ви чета..?

# 614
  • Sofia
   Не се притеснявай излишно, почти на 100% съм убедена, че за твоята поръчка няма да се разиграе този сценарий. Peace Още повече, щом казваш, че на очилата не е изписана конкретна марка.

По принцип, в рамките на идните 3-4 дена би трябвало да получиш митническо известие в пощенската си кутия (или пощальонът направо да ти го донесе на вратата), с което вече трябва да отидеш в самата митница (на "Веслец"). На въпросното известие ще е изброено какви документи трябва да занесеш за освобождаване на пратката. Ако отидеш без това известие в митницата, няма да е проблем пак да успееш да освободиш пратката си, но мисля, че дължиш някаква минимална такса, от рода на 2-3 лв. (*тук, ако се бъркам, нека някой ме поправи).

Скрит текст:
И аз имам черно котараче, носи ми късмет. Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт