Задачка май те затруднява, тук някой бързо я решава и добре я обяснява :)

• 75 959
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Разбрах, не съм я търсила в предходните теми.
Няма значение логиката, важното е да си стигнал до верния отговор.
А вярна ли ми е логиката, стигането до верния отговор?
Дидева, не мога да изчета 30 теми за Математическите турнири. Опитах се да я намеря с Гугъл, не стана.
Благодаря ти.

Питаш Батман:
1. Дали е роден в четен или нечетен ден от седмицата? Отговаря ти нечетен /има повече вероятности/
2. Отговорил ти е нечетен ден. Конкретизираш и питаш понеделник или сряда е? Ако отговори с Да, съответно питаш 3, ако отговори с НЕ е петък
3. Понеделник ли е? Отговаря с Да, ако отговори с Не е сряда

Последна редакция: пн, 22 дек 2014, 00:24 от aniram*

# 181
Дидева, не мога да изчета 30 теми за Математическите турнири. Опитах се да я намеря с Гугъл, не стана.
Разбира се, че няма четеш всички теми. И правилно си се насочила към Гугъл. Изненадвам се, че не ти е излязла. Обикновено се получава. Пробвах с първото изречение от условието и ми излезе на първо място.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=745131.msg26524521#msg26524521

# 182
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Здравейте, дами!
Не е задачка дадена от ученик ..., ама аз съм слаб математик  Embarassed Дръжката на бебешката ми лятна количка е кръгла с обиколка 6 см. Има ли начин да разбера какъв е диаметъра на тази тръба  newsm78 Искам да си купя допълнителен преден борд, а тях ги дават в два варианта: за 16 или 20 мм. в диаметър, и съм в чуденка ... какво да поръчвам. Уф - даже не знам дали обясних правилно казуса си  Embarassed

# 183
Здравейте, дами!
Не е задачка дадена от ученик ..., ама аз съм слаб математик  Embarassed Дръжката на бебешката ми лятна количка е кръгла с обиколка 6 см. Има ли начин да разбера какъв е диаметъра на тази тръба  newsm78 Искам да си купя допълнителен преден борд, а тях ги дават в два варианта: за 16 или 20 мм. в диаметър, и съм в чуденка ... какво да поръчвам. Уф - даже не знам дали обясних правилно казуса си  Embarassed

Simple Smile
Обиколката на кръг е пи*d, т.е. диаметърът на дръжката = 6/3,14=1,9см, което е почти 20мм - този вариант на борд Ви трябва

# 184
  • Всеки ден трябва да се инжектираме с малко фантазия, за да не умрем от реалност: Рей Бредбъри
Здравейте, дами!

Simple Smile
Обиколката на кръг е пи*d, т.е. диаметърът на дръжката = 6/3,14=1,9см, което е почти 20мм - този вариант на борд Ви трябва

Много благодаря   bouquet

# 185
Здравейте, дами!

Simple Smile

Много благодаря   bouquet
Велико! Колко е хубаво когато има практическо приложение на натрупано теоретично знание!!!

# 186
Моля за малко помощ относно тази задача , която е дадена за 8 клас:

Права р минава през медицентъра на ∆ АВС и пресича страната АС и ВС. През върховете А, В и С са построени три успоредни прави, които пресичат р съответно в точките А1, В1 и С1. Да се докаже , че АА1+ ВВ1= СС1.

Ще съм много благодарна, ако някой може да помогне с решението.

# 187
  • София
След малко ще пусна решение с чертеж.

# 188
  • София
Ето го и решението:

http://postimg.org/image/cf445sno1/

# 189
ganis   bouquet най-сърдечни благодарности за помощта.

# 190
  • Русе
Задача за втори клас от Помагало по математика Математическите приключения на Мечо и Медунка

В клас има 24 деца. От тях 17 имат шапки, а 9 имат шалове. 5 деца имат шапки и шалове. Колко деца нямат нито шапки, нито шалове?

Според мен отговора е 3, но решението в сборника е 8. Rolling Eyes

# 191
Задача за втори клас от Помагало по математика Математическите приключения на Мечо и Медунка
В клас има 24 деца. От тях 17 имат шапки, а 9 имат шалове. 5 деца имат шапки и шалове. Колко деца нямат нито шапки, нито шалове?
Според мен отговора е 3, но решението в сборника е 8. Rolling Eyes
По принцип се решава с кръгове на Ойлер( имам предвид от децата) , но ще се опитам и без тях.
Само шапки имат 17-5=12 деца
Само шалове имат 9-5= 4 деца
Шапка, шал или и двете имат 12+4+5=21 деца имат по нещо.
24-21= 3 деца си нямат нито шапка, нито шал.
Ти си права, отговорът е грешен. Случва се постоянно в сборници и състезателни теми.  Simple Smile

Последна редакция: нд, 28 дек 2014, 20:33 от Анонимен

# 192
  • София
Отг. 3
Грешен е.

# 193
  • Русе
Благодаря, Дидева и ganisbouquet

В сборника  решението е подробно написано:

17-5=12
9-5=4
12+4=16
24-16=8  Shocked

# 194
Много смешно се получава с тия постоянни грешки.

Общи условия

Активация на акаунт