Задачка май те затруднява, тук някой бързо я решава и добре я обяснява :)

• 76 145
  • 737
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Зациклих с детето над една задача, 7 клас. Уж, елементарна, а пък нещо ми бяга.

"В триъгълник АВС симетралата на страната АС пресича страната ВС в точка М. Ако АВ=2СМ и ъгъл АСВ=45 грдуса, то мярката на ъгъл ВАС е..?"

Стигнах до някъде, но не мога да довърша задачата.

# 601
  • София
От условието, че т.М е от симетралата на АС=>АМ=СМ=>триъгълник АСМ е рвнобедрен и правоъгълен..
АВ=2АМ. От триъгълник АМВ-правоъгълен=><АВМ=30=><МАВ=60=><ВАС=105.

# 602
  • София
Русалке,  супер си !  Hug
Естествено че триъгълникът е MNC  Embarassed (На компа са ми сложили младежите и немски и съм объркала шрифта най-вероятно , уж гледах, сравнявах - сраммммм)

# 603
  • София
ganis, благодаря за отговора!
Ще трябва да изпитвам ученичката за всички свойства, принципи и теореми, защото явно изпускаме някои от тях.

# 604
  • Варна
Здравейте,
Мога ли да помоля за малко помощ - по-скоро жокер, т.к. явно нещо ми убягва, по-скоро пропускам да използвам и не ми се получават нещата   Embarassed Задачата е дадена за 7 клас и условието е следното :
Даден е триъгълник АВС. Построена е ъглополовящата AL. От връх С  в триъгълник ALC е спусната височината CD. Ако CD е равна на 1/4.AB и връх С е 90 градуса, да се намерят ъглите на триъгълник АBC.

Условието ми е цитирано, реално не е пред мен задачата. Пробвах със свойства на ъглополовящи, зависимости, но нещо се оплетох. Благодаря предварително.

# 605
  • София
Има основна задача, според която в правоъгълен триъгълник с 15 градуса, височината е 1/4 от хипотенузата. Доказва се с помощта на  начертана допълнително медиана към хипотенузата.
Ако не успеете, след около два часа ще мога да пусна цялостно решение.

# 606
  • София
Палечко, когато в правоъгълен триъгълник височината е 1/4 от хипотенузата , това означава, че има ъгъл 15 - Основна задача
Проблемът е, че при така написано условие отношението -височина и хипотенуза ти е във различни триъгълници. Ако е вярно условието трябва да се намесят професионалистите  Simple Smile

# 607
  • София
Така е, Бояна Simple Smile. Предполагам, че има грешка в условието. А именно, че се търсят ъглите на АВС, но височината е 1/4 от AL, не от АВ.

# 608
Здравейте,
Мога ли да помоля за малко помощ - по-скоро жокер, т.к. явно нещо ми убягва, по-скоро пропускам да използвам и не ми се получават нещата   Embarassed Задачата е дадена за 7 клас и условието е следното :
Даден е триъгълник АВС. Построена е ъглополовящата AL. От връх С  в триъгълник ALC е спусната височината CD. Ако CD е равна на 1/4.AB и връх С е 90 градуса, да се намерят ъглите на триъгълник АBC.

Условието ми е цитирано, реално не е пред мен задачата. Пробвах със свойства на ъглополовящи, зависимости, но нещо се оплетох. Благодаря предварително.

Нека CD пресича АВ в т. Е.
Триъгълниците АDE и ADC са еднакви по първи признак (обща страна AD, правия ъгъл и ъгълна при връх А).
 => СD=DE=1/4 AB => CE= СD +DE = 1/2 AB =>  CE e медиана в правоъгълния триъгълник ABC и CE = EA = EB.
 => триъгълникът АЕС е равнобедрен с ъгли <ACE=<EAC.
Но от триъгълник ACD знаем, че => <ACD + <DAC = 90  <ACD  + ½ <EAC  =<ACD  + ½ <ACD  =90 => <ACD =60 =<CAЕ.
Тръигълникът АВС е е ъгли 30 (при връх В), 60 (при връх А) и 90 (при връх С).

# 609
  • Варна
Така е, Бояна Simple Smile. Предполагам, че има грешка в условието. А именно, че се търсят ъглите на АВС, но височината е 1/4 от AL, не от АВ.

Ами СD /височина към хипотенузата в правоъгълния ALC/ е 1/4 от АВ, така твърди ученикът и се търсят ъглите на АВС. Каза, че бил сигурен, че това е условието, ама  Thinking

# 610
  • Пловдив
Кевана, още едно предложение
след като доказа, че CE = EA = EB и Триъгълниците АDE и ADC са еднакви следва, че АС=АЕ=СЕ
т.е. АЕС е равностранен. ъгъл А = 60 градуса, ъгъл В = 30 градуса  Peace

# 611
  • Варна
Здравейте,

Нека CD пресича АВ в т. Е.
Триъгълниците АDE и ADC са еднакви по първи признак (обща страна AD, правия ъгъл и ъгълна при връх А).
 => СD=DE=1/4 AB => CE= СD +DE = 1/2 AB =>  CE e медиана в правоъгълния триъгълник ABC и CE = EA = EB.
 => триъгълникът АЕС е равнобедрен с ъгли <ACE=<EAC.
Но от триъгълник ACD знаем, че => <ACD + <DAC = 90  <ACD  + ½ <EAC  =<ACD  + ½ <ACD  =90 => <ACD =60 =<CAЕ.
Тръигълникът АВС е е ъгли 30 (при връх В), 60 (при връх А) и 90 (при връх С).

Много благодаря Simple Smile Аз изобщо не продължих СД  до пресечната и с А  Embarassed А пусках от L перпендикуляр към АВ /и търсих под вола теле/. Ама който се пъне в 1,30 ч посред нощ така е  Peace
Още веднъж благодаря на всички   bouquet

# 612
  • Варна
след като доказа, че CE = EA = EB и Триъгълниците АDE и ADC са еднакви следва, че АС=АЕ=СЕ
Всъщност и аз вече като видях, че се пуска СД към АВ и по този начин я реших - детето също   Peace

# 613

Благодаря за предложението! Това допълнително опростява решението и следователно, прави го по-добро. Peace

# 614
  • София
Сега като прочетох условието  спокойно, а не на крак, видях какво се иска - има и още по-елементарно решение, без каквато и да е еднаквост. Peace

В триъгълник АЕС АD=h=l => Триъгълник AСЕ- равнобедрен.=> АЕ=АС (1*)
=>АD е и медиана.
=>СD=ЕD=АВ/4 => СЕ=АВ/2
=> СЕ е медиана към хипотенузата в АВС.
=>АЕ=СЕ (2*)
От (1) и (2) следва, че АСЕ е равностранен. <А=60 градуса, <В=30 градуса

Общи условия

Активация на акаунт