Отговори
Уважаеми мами и татковци,

Прочетете това, преди да платите следващата такса на детето за английски или поредната ученическа екскурзия:
Училища и детски градини прибират пари на черно за извънкласни дейности
http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=4449837

# 1
  • Stuck in a moment
Отдавна се чудех дали да повдигна подобна тема.
В училището на детето ми организираха английски език  по желание и съответно е с платена такса за месеца и отделно се плаща комплект учебници. Да, но първо, детето ми посещава друг курс по английски, който не е в училище. Но така направиха, че английският в училището не е след часовете, а в редовно учебно време и децата, които не го посещават реално седят и не правят нищо, когато всъщност би трябвало да си имат час.
Същото ми сподели и моя позната, на която детето, заедно с още две-три оставали да гледст филмчета, докато другите били на танци - платено. Това в дг.
Подобни практики ми се струват като някакво много удобно изнудване и никак не ги смятам за редни.

# 2
В нашата детска градина има тае-куон-до. До миналата година баткото, който водеше занятията,в началото на всеки месец идваше в градината и чинно чакаше сутрин родителите за таксата, като издаваше квитанция + касов бон (носеше си апарат за таксуване). Това явно много дразнеше ръководството на градината и тази година парите се събират от касиерката, когато плащаш и таксата за градината. Та искам да кажа, че човек и добри намерения да има, самата система ще го смачка и "вкара в релси"!

# 3
В ДГ на племеничката ми почти всяка седмица събират пари за нещо,без квитанции и касови бележки за нищо.

# 4
  • София
"Колко често ви се е случвало да дадете пари на учителката на детето си за някое извънкласно занимание и по-късно да получите касова бележка? "
 А защо парите се дават на учителката?Тя да не е касиер?И защо изобщо трябва учителката да е ангажирана с тези неща,всяка градина си има човек,който отговаря за финансите.
 Напълно съм съгласна,че за всяко допълнително занимание е редно да се издават касови бележки,но това не е работа на учителите,те си имат достатъчно други задължения,и те не включват да се занимават с пари и касови бележки.
 Като си плащате таксата за градината на учителката ли си оставяте пак парите?

# 5
  • София
В детската градина, част от всяка такса за извънкласни занимания, влиза в касата на въпросното заведение. За какво, обаче се разходват после- никой не дава отчет. Опитайте се да поискате сметка на директора/директорката и ще станете "черната УФСЪ", което, за съжаление се отразява на детето.
Била съм в настоятелство и знам за каква корупция става въпрос, опитвахме се да я спрем, за две години- не успяхме, Вече настоятелство- няма. Няма и да има.
При нас имаше фрапиращ случай, в който ни поискаха пари за екскурзия (35 лв, еднодневна!!!), а тези който не ги дадоха, трябваше да търсят варианти в работен ден, кой да им гледа децата... защото повечето били на въпросния излет. При запитване директно отправено към директорката, защо няма вариант за децата, които нямаха желание (или възможности), тя вдигна невинно рамене и каза "ооо, не съм била уведомена, че не всички ще ходят"?!
Имайте предвид, че (може да не е официално, но е обществена тайна) 10% от всички такива "извънкласни занимания", влизат в нечий джоб. А сега се опитайте да завъртите колелото в противната посока.

# 6
 И в нашата детска градина се събират на първата родителска среща пари. За помагала, за предстоящите празници и т.н Аз обикновено не присъствам и ходи съпруга ми. Групата си има родителска тройка, която предлага сумата. В нашия случай трябва да плащаме двойно. 50 лв е била максималната сума на дете до този момент мисля. Учителката отказва да взима парите лично-разбираемо защо. Но в крайна сметка ги събират те срещу родителски подпис.
И така....
На децата наистина се купуват играчки и помагала за наличието на което мисля е отговорно самото учебно заведение. Иначе рекети за ремонти, легла и прочие не е имало. В градината на голямото ми дете помня се събираха пари за това, за муз.уредба и какво ли още не-това преди 10 години. Така че всичко това е вкоренено вече
Екскурзиите се заплащат отделно разбира се...

# 7
  • София
А доколкото за касовите бележки, че не се издават.
1. всички тези треньори и учители могат да са "свободни професии", за което, обаче дали подават декларации, никой не следи
2. никой няма желанието да ги издава, защото предвид горната схема (няма да я наричам корупционна), издаването на касова бележка, предполага плащането на данъци. Въпросните лица (извършващи услугата), обаче, по някакъв начин ще трябва да регистрират 10-те % разход,което автоматично означава, директорът на училището/детската градина да дадат отчет къде са разходвани (т.е. И той няма желание това да се случва). Родителят прави запитване веднъж, два пъти за документ, на което любезно му се обяснява, че няма такава практика, а ако случайно той е твърдоглав- отразява се на отношението към детето му (което изкарва поне 8 часа под грижите на тези хора)
3. някой да е чувал за даване на касови бележки за частните уроци? Едва ли. Няма и да чуете

Общи условия

Активация на акаунт