Двуезични и многоезични деца в България

• 21 899
  • 177
  •   1
Отговори
# 90
По отношение на уроците по английски за малки, но напреднали деца аз пък бих препоръчала мястото на Опълченска, което nadita спомена. Плей групата и приказните часове  са само на английски и са много добра алтернатива за деца, които знаят английски и искат да го практикуват извън рамките на дома. Разказват се приказки на английски и се играят игри пак на английски. Аз водя моята дъщеря там на програмата им за едногодишни. Просто ей така - за социализация и за да свикне с това, че и други освен мама говорят този език. А и като чува различни акценти, нейният ще бъде изчистен и ще е от така наречения world English Simple Smile.  Ако на някой му трябва повече инфо, да ми пише съобщение, мога да разкажа и повече Simple Smile. Иначе летните училища също са доста добър вариант. Не знам каква е програмата на конкретното училище, което Rosi 17 са посещавали, но знам, че децата там научават много, по простата причина, че е интензивна програмата и се получава ефектът на потапянето -детето е потопено изцяло в среда, в която се говори езика. Това е най-доброто, което може да се предложи, но за съжаление летните училища са по около 2 седмици.
А иначе някой беше писал, че е логопед в Чикаго и има проблем с двуезичните деца и също бих попитала какъв е проблемът? Наистина ми е интересно.

# 91
  • Sofia
Aeria благодаря за информацията. Това лятно у-ще където ще ходи сега 2015 (не сме ходили до сега) е за 6 седмици и ходиш колко време искаш и си платиш съответно. Наистина се надявам да е полезно за нея защото както ти каза средата е англоговоряща и то почти цял ден.

Не знам какви проблеми може да има при двуезичните деца. Моята дъщеря може малко покъсано да почна да говори по свързано (да кажем) но пък и 2та езика едновременно и без "бебешки" език. Има деца на нейната възраст и БГ не могат още да говорят добре. Сега се учи да пише (в къщи се занимавам с нея) и паралелно АБВ и ABC. Дори на английски разпознава по-добре и по-бързо буквите при все че ходи на БГ градина. Като включим и Испанския тази година също не очаквам проблеми...напротив ще се налага да и търся и испаноговорещи дечица за компания Simple Smile

# 92
Здравейте,

много се радвам, че попаднах на тази тема. При нас случая е подобен като на Aeria. Ние също си живеем в България и говорим на децата ни - две момчета на 4,5 и 2 години, на английски. На голямото започнахме да говорим след като стана на 2 години и 2-3 месеца, при малкият е заварено положение  Laughing
Резултата е - баткото проговори за 2-3 месеца, до 3,5 предпочиташе да говори основно на английски. Тогава тръгна на градина и започна да използва и БГ. Винаги отговаря на езика, на който му е зададен въпроса. Никога не е бъркал и смесвал езиците. Телевизия гледа само на английски. Речниковият му запас е приблизително еднакъв и на двата езика.
От както стана на 3 и половина го записахме на частни уроци при англичанин. Започна да се учи да чете и пише на английски. Към днешна дата - двата езика са му еднакво развити, от Октомври месец ходи на уроци и по немски. И там напредва удивително бързо - чувала съм, че всеки следващ език се учи по-лесно от предишният.
Малкият стана на 2 миналият месец. Говори предимно на английски - така беше и при батко му. Ние го отдаваме на това, че на английски повечето думички са по-лесни за произнасяне от българските. От Септември и той ходи на БГ детска градина. Така че около 3 годишна възраст предполагам ще се чувства еднакво комфортно да използва и двата езика. За момента прави простички изречения от по 3-4 думички. Разбира чудесно, когато му се говори и на двата езика.
Някой по-горе беше споменал, защо логопед е казал, че има проблем с двуезичните деца - не е гаранция това да е причината, но е възможно, нашият батко има проблем с произнасянето на звуци като: ш, щ, ч, р. Но това се случва и при много деца, които говорят само един език, така че нищо не е сигурно. Това е нещо, което се израства и коригира и никога не ме е притеснявало особено.
Аз също разглеждах варианти за курсове и училища, водени само на английски. Опитахме за един ден - и се оказа, че когато децата са само българчета си говорят само на БГ, а преподавателя на английски. Когато баткото ни (тогава на 3 и половина) излезе от курса, започна да ми говори само на БГ - т.е. преобладавала е българската реч. Тогава така правеше, ако е в англоговоряща среда минава на англ. и обратното.
За съжаление не успях да намеря място, където да посещават деца на неговата възраст, които знаят и говорят свободно езика и минахме на варианта частни уроци с нейтив спиикър.

Последна редакция: ср, 28 яну 2015, 16:31 от mmmmm

# 93
Школата на ул. Опълченска се казва Мери Итън, намира се много близо до метрото. Бях ходила при тях да питам за френски, понеже на страницата им пишеше, че има възможност да се сформира група. Обясниха ми с английски, че имат група за деца от 1 годинка в събота сутрин. До колкото разбрах имат и с немски. За френския се опитваха да съберат група и обещаха да ми се обадят, ако се намерят 4 деца, заедно с моето. Явно не са се намерили. Бях пуснала тема тук, но нямаше особено успех.

Ето и информацията, която имам за системата им на обучение по английски:  Обучението по програмата Чужди Езици за Мъници  е модулно в 32учебни часа(45мин)-разделени в 4 модула по 8 уч.ч.  Един модул е с времетраене около 2 месеца, защото посещенията са един път седмично.Цената на 1 модул е 100лв, като се заплаща  при подписване на договора. Заниманията са много музикални, забавни и креативни. Използваме в часовете като спомагателни на учебния процес играчки и интерактивни пособия айпад и лаптоп. Занятията се провеждат  са с активното участие на родителя или придружителя на детето , а след всяко занятие получавате имейл с инструкции как да продължите вкъщи до следващото занятие. Цялото занимание се провежда изцяло на чуждия език.

Присъствието на родителите е задължително за групата от най-малки деца. На място ми обясниха, че едно занятие е около 45 мин. Това е нормално като се има в предвид, че децата са много мънички и лесно се изморяват в тази възраст. Също така се има в предвид, че малките често боледуват и всеки модул се повтаря от начало, след като приключи, така детенцето може да навакса. До колко разбрах се правят и преговори на наученото от предния път в синтезиран вариант всеки следващ път.

На мен много ми допадна школата, мислех даже да ходим на английски докато чакаме френския, но все не можем да се наканим да направим първото посещение - първо имаше празници, после беше болен малкия, сега пак е болен и така...

# 94
Ние с баткото посещавахме подобна школа - на Хелен Дорон, в периода от 1,10 год до около 3,6 години. Това бяха два курса - там са по 9 месеца и имат лятна ваканция, през която нямат занимания. Първата година беше ок, докато беше мъничък. Втората, започна на възраст 2,8 год. и много се чудех дали да продължим. Той знаеше много повече английски от това, което се предоставяше в курса и се записахме, само за да се социализира с други дечица, понеже тогава все още не посещаваше детска градина. За мънички дечица, които сега проговарят и такива, които не са изложени ежедневно на езика може и да е полезно до някъде. За нас нямаше особена полза след първата година. Даже самата преподавателка ме посъветва, да преминем към занимания с частен учител, че курсът нямало да му е от полза. Така и беше, но си бяхме платили за цялата година (там се плаща наведнъж) и си го изкарахме  Laughing Малкият не съм го водила, той си го практикува достатъчно вкъщи с нас и батко си.
Но за най-малките може и да е полезно, в периода на проговаряне.
Мен ме интересува, ако някой може да ми препоръча преподавател с нейтив немски.
Rosi17, това у-ще което споменаваш, как се казва?

# 95
Моите деца са на 6, 4 и 1. Правилно сте се ориентирали, всеки родител говори родния си език. В еидн момент по-силен е българският, след това пък е другият език. Трябва постоянство, книжки филмчета, колкото се може повече занимания и контакти с хора, на които вторият език им е роден.

# 96
  • Sofia
mmmmm
И Англо-Американското у-ще и Англо Американската Академия имат такива лятни у-ща. Американския колеж също има но за по-големи дечица.  Wink

# 97
м м м м (не знам защо не мога да пиша на латиница), заниманията с частния учител англичанин са супер по отношение на ученето на езика, произношение и т.н., но сигурна ли си, че са достатъчно забавни за детето? Ако сте намерили добър педагог и той намира подход, супер, но моето мнение за нейтив преподавателите вече е споменато някъде по-горе.
Много си права за заниманията за деца, в които само учителят говори на английски Simple Smile Особено при деца на възраст 4 и нагоре наистина се получава точно така - всички са българчета и си разказват на български какво им се е случило в детската градина. Има обаче един случай, в който това не се случва - и аз бях очудена. Школата, която надита_сб спомена - Мери Итън - имат плейгрупа на английски. Там децата са точно на възраст 4-5 и говорят САМО на английски. Чувала съм ги (нали и ние ходим там) и говорят без акцент! Занимават ги с много игри, книжи, истории, говорят им само на английски ипокрай игрите, децата доста се отпускат да използват английски, защото той е част от играта. Доколкото знам се плаща на месец и можете да пробвате.
А иначе инициатива на темата беше страхотна, но до момента никой не каза "бе хайде да съберем децата, че да си покомуникират на съответните езици!".   Simple Smile))))

# 98
В Мери Итън преподавателите не са ли българики или аз обърках школата?

Моят син на 4-ри( за разлика от нас родителите) говори с британско произношение, но го придоби от филмчета, не от нас.

# 99
А иначе инициатива на темата беше страхотна, но до момента никой не каза "бе хайде да съберем децата, че да си покомуникират на съответните езици!".   Simple Smile))))

newsm10
Аз съм "за" Simple Smile

# 100
  • Sofia
И аз съм "за" Simple Smile

# 101
Моята първоначална идея също беше, освен да обменим опит и информация, да се запознаем с други двуезични деца, така че съм напълно за подобна организация. Ние, обаче, в момента сме болни и двамата Sad

# 102
Aeria, благодаря, може и да пробваме. Точно в момента сме в дупка, без учител (замина си за Англия по здравословни причини, май няма и да се връща) и се чудех, какво да правим. Случвало се да не иска да ходи и да не му е много интересно на моменти, особено, когато наблегнат повечко на четенето, но винаги е намирал, с какво да го заинтригува...
За събирането звучи супер. Как мислите можем да се групираме, че на мен малко ми се смесиха езиците и възрастите на дечицата  Laughing
Останах с впечатление, че повечето са мънички и има доста различни езици, които пишещите тук споменаха...
Аз имам два броя - момчета, говорят свободно английски на 2 години и на 4 ,5 години.

Последна редакция: вт, 03 фев 2015, 10:43 от mmmmm

# 103
За среща - моята дъщеря е на 3,5г. говори италиански свободно и "прохожда" в английския. Наше приятелско семейство говори френски вкъщи и синът им комуникира с нашата дъщеря само на френски. За мен е странно, тъй като колкото и да са сходни, толкова и са различни двата езика, но по някакъв свой начин двамата се разбират много добре Simple Smile

# 104
  • Sofia
И аз съм за среща - момиченце на 5 години с английски Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт