Избор на отопление: Газ или климатици

• 52 349
  • 103
  •   1
Отговори
# 30
Отоплението с климатици ще е в пъти по-евтино от отопление на газ.
За сведение, в блока, в който живея и който е газифициран, за 3 години почти всички се отказаха от отопление на газ и си монтираха климатици.
Като сравнявам усещането, топлината от радиаторите е по-приятна, но сметките са отчайващо високи.

Точно това влязох да напиша, но понеже е същото, само ще се присъединя  Peace

# 31
От 2009г се отопляваме на газ/ топла вода и готвене също / само фурната предпочетох да е на ток /.
 и сме доволни . Плащаме на равни вноски - смята се за 12месеца средно аритметично и толкова се плаща на месец . Но нашият апартамент е малък и може би затова да да не ми се вижда скъпо. Плащаме по 70кубика месец . Наистина доста поскъпна откакто сме на газ . Ако имаме и по -хубав котел и зимата потреблението би намаляло . Засега сме с Радиант .
  Имаме добра изолация и зимата е приятно топло , децата стоят по къс ръкав ,а синът ми шляпа бос из вкъщи.
 Последно като идва инкасаторката за водата и аз се появих по къс ръкав на вратата съседите  ме изгледаха смаяно / аз в първият момент не можах да разбера защо Grinning /
  Плащаме всеки месец максимум 77лв и след изравнителният период тази година /август месец е / имахме надплатено около 150лв.
  Това е потребление на газ за отопление ,топла вода и готвене . 
 Живеем в панелен блок на първият етаж , апартамента е директно срещу входната врата ,която често забравят да затворят .
  В момента като пиша това съм по тениска с къс ръкав и къси панталонки .
   Във нашият вход са само 3 апартамента газифицирани  /поне за тях знам досега / ,но другите се отопляват и с твърдо гориво.
   Лятото имам сметка за газ максимум 18куб / това е топла вода и готвене ,мия винаги с топла вода / имам проблеми с костите и не пестя /.
  Била съм на гости у позната отопляваща се с климатик и ми беше доста студено. /Ама ние явно сме свикнали на много топло./

# 32
  • София

_мариана в твоя случей щом имате изградена инсталация на вода защо просто не си вземете котел на пелети (или дори само горелка). Пак има поддръжка, но е коренно различна от дърва, а да не говорим спрямо въглища. Все пак не забравяй че и метана ако не си на газопровод (които струва много пари) си сика мъкнене на бутилки!
Да не говорим че на въпросната инстаалция вероятно има начин да се върже термопомпа вода-въздух например http://vimax.bg/product/2429/monoblok-hitachi-yutaki-m-rhue4avhn-hm-9-5-kvt.html. Цената е малко по-висока от метановата инстаалция, но имаш кредит по REECL които изравнява цената. После обаче експлоатацията е несъизмерима - не мъкнеш бутилки, нямаш опасност от гърмежи, нямаш технически преглед, не следиш всяка вечер новините около Украйна, а цената на kWh ще е почти двойно по-ниска.
Няма мъкнене на бутилки .Ето това  се поставя в  двора на подходящо място и фирмата доставчик идва да те зарежда. http://www.gasmetan.bgcatalog.com/bg/sub_4.html
А палетите за базкрайно скъпи, когато котлето ти е по-долеч от помощенията, които отоплавяш. В къщите обикновено котлетата са в мазета, гаражи/ като при нас/ и бараки. От там докато топлата вода стигне да помещенията има много топлозагуби. Познавам два случая,които отопляват по стотина квадрата и дават по 3000лв на зима. Имам и едва доволна приятелка, при тях котлето е тип камина и е във всекидневната и горят по торбичка, торбичка и половина на денонощие.
Шани, климатика е във всекидневната / към 30кв.м/ и вратата е постоянно отворена. Въздуха циркулира към коридорче и малка спалня. Наясно съм, че не мога да топля и топля и двете помощения така. В това време,когато температурите все още не са отрицателни ,става, иначе там се включва допълнително отопление. Третата ни стая е зазимена. За това ,ако трябва да си купя още два скъпи климатика и лира за банята ми идва по-изгодно да си сложим метан. Отделно е колко е по-комфортно на парно и колко се загрозяват фасадите с климатиците.
Към края на сезона ще напиша отзивите на моите познати от метана и тогава и аз ще реша окончателно.

# 33
Отопляваме апартамент от 65 м2, с котел 35 кв., мощността на радиаторите е около 15 кв. Предишните години пускахме котела на ниска температура на водата, котела палеше постоянно, което дава най-голям разход, а ни беше студено. Сега съм нагласила температурата на водата да е 80 градуса, котела пали по- рядко, но работи по дълго време. Сметката ми за отопление за миналия месец е 63 лв и някакви стотинки, от които около 25 са за топла вода, готвене и такси. Температурата е 22-23 градуса което за мен е ОК. Надявам се това да е бил ключа от бараката, т.к и ние сме имали сметки по 250 лв ooooh!
Стана ми интересно - сметката от 63 лв. е за 24 часова работа на радиаторите ли? При нас, като наглася водата, примерно на 50 градуса вече е жега, хем сме северно изложение. Аз също съм забелязала, че като са по - високи градусите, съответно на по-дълъг интервал от време се включва и котлето, но пак зависи и от външната температура.
Сметката е за целият месец, като температурата се регулира от термостат, т.е. когато температурата в някоя от стаите е под 23 градуса, той подава инфо към котела и така се поддържа постоянна температура. Може при вас да е по-топло, ако апартаментите около вас са обитаеми. Също така има значение и къде е жилището. Аз живея в Бояна и разликата във външната температура между тук и центъра обикновено е 2-3 градуса, което също е от значение. От значение са и квадратурата на прозорците, вида на стъклата и изолацията на кооперацията/ блока, а при нас не са някакви свръх качествени. Предполагам строителят е сложил нещо среден към евтин клас Peace

# 34
Как така в някоя от стаите ако падне?Термостатът не е ли в една стая,обикновено най-голямата?

# 35
Как така в някоя от стаите ако падне?Термостатът не е ли в една стая,обикновено най-голямата?

Обикновено е така, в някои случаи има термостати с по няколко датчика. Обикновено те се използват за по големи апартаменти или къщи.

# 36
  • София
Отопляваме се на газ вече трета година. Живеем в нова кооперация, но сме сами на етажа и над нас също не живее никой. Отопляваме апартамент от 65 м2, с котел 35 кв., мощността на радиаторите е около 15 кв. Предишните години пускахме котела на ниска температура на водата, котела палеше постоянно, което дава най-голям разход, а ни беше студено. Сега съм нагласила температурата на водата да е 80 градуса, котела пали по- рядко, но работи по дълго време. Сметката ми за отопление за миналия месец е 63 лв и някакви стотинки, от които около 25 са за топла вода, готвене и такси. Температурата е 22-23 градуса което за мен е ОК. Надявам се това да е бил ключа от бараката, т.к и ние сме имали сметки по 250 лв ooooh!

Въпреки всичко, не бих заменила отоплението на газ с такова на климатик. Няма да понеса да трябва да чакам водата в бойлера или постоянното веене на тия машини. Да не говорим, че няма къде да им сложа външните тела, освен на балкона, т,к нямаме право да окачаме нищо по фасадата.

Здравей! само да те попитам - за общ котел или за индивидуално котле е информацията ти?
Благодаря!
П.П. Май си на индивидуално, прочетох по-внимателно  Simple Smile

Последна редакция: чт, 04 дек 2014, 16:19 от Vayana

# 37
Скрит текст:
Отопляваме се на газ вече трета година. Живеем в нова кооперация, но сме сами на етажа и над нас също не живее никой. Отопляваме апартамент от 65 м2, с котел 35 кв., мощността на радиаторите е около 15 кв. Предишните години пускахме котела на ниска температура на водата, котела палеше постоянно, което дава най-голям разход, а ни беше студено. Сега съм нагласила температурата на водата да е 80 градуса, котела пали по- рядко, но работи по дълго време. Сметката ми за отопление за миналия месец е 63 лв и някакви стотинки, от които около 25 са за топла вода, готвене и такси. Температурата е 22-23 градуса което за мен е ОК. Надявам се това да е бил ключа от бараката, т.к и ние сме имали сметки по 250 лв ooooh!

Въпреки всичко, не бих заменила отоплението на газ с такова на климатик. Няма да понеса да трябва да чакам водата в бойлера или постоянното веене на тия машини. Да не говорим, че няма къде да им сложа външните тела, освен на балкона, т,к нямаме право да окачаме нищо по фасадата.

Здравей! само да те попитам - за общ котел или за индивидуално котле е информацията ти?
Благодаря!
П.П. Май си на индивидуално, прочетох по-внимателно  Simple Smile

На индивидуален котел съм  Peace

# 38
  • София
Скрит текст:
От 2009г се отопляваме на газ/ топла вода и готвене също / само фурната предпочетох да е на ток /.
 и сме доволни . Плащаме на равни вноски - смята се за 12месеца средно аритметично и толкова се плаща на месец . Но нашият апартамент е малък и може би затова да да не ми се вижда скъпо. Плащаме по 70кубика месец . Наистина доста поскъпна откакто сме на газ . Ако имаме и по -хубав котел и зимата потреблението би намаляло . Засега сме с Радиант .
  Имаме добра изолация и зимата е приятно топло , децата стоят по къс ръкав ,а синът ми шляпа бос из вкъщи.
 Последно като идва инкасаторката за водата и аз се появих по къс ръкав на вратата съседите  ме изгледаха смаяно / аз в първият момент не можах да разбера защо Grinning /
  Плащаме всеки месец максимум 77лв и след изравнителният период тази година /август месец е / имахме надплатено около 150лв.
  Това е потребление на газ за отопление ,топла вода и готвене . 
 Живеем в панелен блок на първият етаж , апартамента е директно срещу входната врата ,която често забравят да затворят .
  В момента като пиша това съм по тениска с къс ръкав и къси панталонки .
   Във нашият вход са само 3 апартамента газифицирани  /поне за тях знам досега / ,но другите се отопляват и с твърдо гориво.
   Лятото имам сметка за газ максимум 18куб / това е топла вода и готвене ,мия винаги с топла вода / имам проблеми с костите и не пестя /.
  Била съм на гости у позната отопляваща се с климатик и ми беше доста студено. /Ама ние явно сме свикнали на много топло./

800 лева годишно не е ли твърде много малък апартамент? Наистина е въпрос, тепърва проучвам нещата.

ДХ3, термостати имаме във всяка стая. Температурите по стаите могат да се контролират по часове, дни от седмицата и прочее, а къщата ни е малка. Въпрос на планиране.

Ние сме с термопомпа вода-вода, но имам някои съмнения по отношение на дебита на сондажа и проучвам въздух-вода в момента. Газта, според проучванията ми досега, идва около двойно по-скъпа като цена на киловат отопление.

# 39
Аз пак не разбрах как котлето насочва топла вида САМО до дадена стая,че и програмируемоДайте повече инфо?Нашият котел е доста модерен,с процесор,но не мисля,че може да прави такова раделение.

# 40
  • София
В отделните стаи са отделни кръгове. Всеки кръг има собствен термостат и електрическа задвижка в управлението. Когато се достигне зададената температура, термостатът подава сигнал до задвижката, която затваря кръга. Съответно, когато температурата падне под определено ниво задвижката отваря кръга.

# 41
А тези задвижки на колекторите ли са монтирани?А котлето има ли някаква специфика,за да работи по тази схема?

# 42
  • София
Ами реално може да се монтират навсякъде, при нас са в колекторната кутия.
Не, това е отделна система и няма общо с котлето. То просто поддържа  определена температура на водата, която циркулира.

# 43
В отделните стаи са отделни кръгове. Всеки кръг има собствен термостат и електрическа задвижка в управлението. Когато се достигне зададената температура, термостатът подава сигнал до задвижката, която затваря кръга. Съответно, когато температурата падне под определено ниво задвижката отваря кръга.

Много точно  Peace

# 44
Не е по темата ,но ако има някой с котел Радиант /двуконтурен / моля да ми пише ,искам да споделим опит .  Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт