Избор на отопление: Газ или климатици

• 52 349
  • 103
  •   1
Отговори
# 45
Ами реално може да се монтират навсякъде, при нас са в колекторната кутия.
Не, това е отделна система и няма общо с котлето. То просто поддържа  определена температура на водата, която циркулира.
Благодаря ти много,заинтригувах се,макар при нас вече да няма възможност да правим промени.Sad

# 46
  • София

_мариана в твоя случей щом имате изградена инсталация на вода защо просто не си вземете котел на пелети (или дори само горелка). Пак има поддръжка, но е коренно различна от дърва, а да не говорим спрямо въглища.
Ние живеем в къща.  Котела беше на въглища и е преправен на пелети с горелка. Не съм доволна от качеството на отопление. Студено ми е.  Едва стига  20-21градуса в по-студените дни. Харчим около 3 чувала на ден, което е към 15 лв.Чистим го всеки ден и при това трябва да се спира горенето, за да се изчисти. Имаме и седмичен термостат. Мислим че ако си бяхме купили директно котел на пелети, щеше да е по-ефективно и по-рядко да го чистим без да спираме котела.
Сложихме и бойлер 150л. и от него не съм доволна. Много бавно се стопля водата и понеже не е с много висока Т. бързо свършва. 
Та извода, според нашия опит, е да не преправяте котела, а да сложите директно нов на пелети.
Иначе, за удобството спрямо въглищата, няма място за приказки.

# 47
  • София
Да, и аз имат отзиви , че преправените котли не се ефективни  Peace Но не смятам въобще да слагам котел за пелети.
Ех, кога ще станем цивилизована държава и да ни газифицират  Rolling Eyes

# 48
  • София
... и газта да е на цена като в цивилизованите държави, все пак. Защото сега се обезсмисля.

# 49
Не се обезмисля според мен, вярно не е евтино, но при определени условия е най-изгодното и удобно отопление. Peace

# 50
  • somewhere near the sea
Климатикът има предимство с това, че стопля по-бързо. Ако семейството отсъства по цял ден и се връща само за вечеря и спане, не си струва да работи парното цял ден, макар и в икономичен режим. Ние сме на газ от 2007 година. Тук ЧТК Варна ни взема парите авансово, на всеки 3 месеца има изравнителни сметки. През първите години през лятото не сме плащали нищо, през есента по десетина лв. Тежкото идва от ноември до март, когато месечно ни взимат по 80лв+изравняване още по 120 лв. за апартамент от 96 кв.м. Но сме изцяло с южно изложение. Климатикът стана необходимост за лятото. Децата се устроиха отделно и с мъжа ми ползваме парното само през уикендите.

# 51
  • София
Мия, със сигурност не е най-изгодното. С днешните си цени, газта в България е почти равна на цената на тока на киловат топлинна енергия.

# 52
Теоретично сигурно е така. Само, че на мен ми се струва, че парите, за които отоплявам жилището си на газ, надали ще успявам да го правя на ток.

# 53
Marsia ,ние плащаме на равни вноски и така е по -удачно според мен . 76лв грубо всеки месец ,август месец се прави изравняване ,досега не само една година сме доплащали и то минимална сума . Повечето пъти оставаха надвнесени пари.
  Климатик не ползваме -имаме добра изолация и лятото е хладно в къщи. Апартамента ни е 60кв.м. ,южно изложение ,вътрешна изолация /мъжа ми се я е правил и е двойна ,с дървена дограма и стъклопакет ,пода е вдигнат и изолиран също /двойно/. На първи етаж сме в панелен блок ,среден апартамент / даже вратата на входа често е отворена / -нямаме влага и в къщи е топло . Най -студено е пролетта ,когато навън е топло ,но стаите са студени и се е случвало да вляза запотена от вън и да замръзна вътре и включвам парно май месец Grinning /.
  Аз съм с две ръце за отоплението с природен газ .

# 54
В анкетата гласувах с "климатици", но се колебаех, защото като пари е еднакво, но предимствата и недостатъците са различни.
На вилата сме на парно на пелети  и мисля, че който живее в къща, това е най-доброто за отопление и е най-изгодно. Поддържа се една постоянна температура и парното е винаги топло.
 Докато в апартамента сме на природна газ от 10 години. Парното се включва, когато падне Т  с 1 градус, изключва се съответно като се качи с 1 градус. Парното изстива напълно и в стаите се редува топло и студено,  тоест усеща се този един градус плюс и минус. Но пък предимството е, че винаги има топла вода за къпане и можеш да се киснеш дълго време под душа, топлата вода няма да свърши.
Когато сме на вилата, парното на газ в апартамента остава да си работи, защото ако го изключим после много повече газ ще изхарчи и твърде бавно ще сгрее. А има и такса от 25 лева, която плащаме  годишно на отделна фирма за газовото котле, ако се повреди случайно същата фирма ни взима луди пари. По 100 лв. на месец плащаме за газ за 76 кв., има една изравнителна сметка допълнителна през лятото, но и тя е към 100 лева. Преди няколко години беше по-евтино.
А с климатици не е ли много шумно, как спите на този шум?

# 55
Единственото предимство на климатика е по-ниската месечна сметка. Други няма.

# 56
  • София
В анкетата гласувах с "климатици", но се колебаех, защото като пари е еднакво, но предимствата и недостатъците са различни.
На вилата сме на парно на пелети  и мисля, че който живее в къща, това е най-доброто за отопление и е най-изгодно. Поддържа се една постоянна температура и парното е винаги топло.
 Докато в апартамента сме на природна газ от 10 години. Парното се включва, когато падне Т  с 1 градус, изключва се съответно като се качи с 1 градус. Парното изстива напълно и в стаите се редува топло и студено,  тоест усеща се този един градус плюс и минус. Но пък предимството е, че винаги има топла вода за къпане и можеш да се киснеш дълго време под душа, топлата вода няма да свърши.
Когато сме на вилата, парното на газ в апартамента остава да си работи, защото ако го изключим после много повече газ ще изхарчи и твърде бавно ще сгрее. А има и такса от 25 лева, която плащаме  годишно на отделна фирма за газовото котле, ако се повреди случайно същата фирма ни взима луди пари. По 100 лв. на месец плащаме за газ за 76 кв., има една изравнителна сметка допълнителна през лятото, но и тя е към 100 лева. Преди няколко години беше по-евтино.
А с климатици не е ли много шумно, как спите на този шум?
За всеки месец ли е сметката от 100 лева или само през отоплителния сезон?

# 57
За всеки месец, като поддържам 22 градуса през нощта и 23 през деня, с пластмасова дограма, с външна изолация нова. Готвя на ток, пералня и сушилня на ток, хладилник с фризер, 3 телевизора и 1 компютър, 5-ма души сме (40 -50 лв. сметка за ток на месец). През май и септември понякога включвам парното. Но отоплявам цялото жилище и коридор и баня, всичко. А за лятото имам и климатик. Много е скъпо, макар да има известни удобства не си заслужава според мен. За да ви включат към централна природна газ  плащате и такси на общината и на фирма  за проекта.

Последна редакция: нд, 07 дек 2014, 16:58 от Инера

# 58
  • София
Да, доста е.
Около 100 лева на месец за отопление за 110 м2 къща, но само за отоплителния сезон, плащаме ние. Поддържат се 20-22 градуса навсякъде денонощно.

# 59
Мои познати с къща минаха на климатици след две зими отопление на газ. В пъти по-доволни са и като разходи и като комфорт. Има климатици, които не се чуват като работят. Съответно са и по-скъпи. Аз съм за климатици, а в много, повтарям много студените дни - на електрически конвектор, който да компенсира намалената мощност на климатика. Защото наистина масово работят до -15 добре. Но пък по-ниска температура я стане за три-четири дни зимата, я не.

Общи условия

Активация на акаунт