Избор на отопление: Газ или климатици

• 52 380
  • 103
  •   1
Отговори
# 60
Тези, които сте на климатици и отопление на ток, колко плащате годишно за ток, включително топла вода, ел. уреди, всичко ток за тази година? На мен за тази година газ и ток, включително  този декември ще ми излезе около 1800 лв.

# 61
Тези, които сте на климатици и отопление на ток, колко плащате годишно за ток, включително топла вода, ел. уреди, всичко ток за тази година? На мен за тази година газ и ток, включително  този декември ще ми излезе около 1800 лв.
Е, то зависи каква площ отопляваме, с колко климатици, има ли изолация и хиляди други неща.

# 62
Аз плащам всеки месец по 70 куб м - това в лв е грубо 76-77 лв  и включва всичко -отопление / вкъщи ходим все едно е лято / ,топла вода -не пестим и си стоим с часове в банята ,готвя на газ /само фурната е на ток - за ток плащам максимум 40лв - в последно време са 30 / откакто взех хлебопекарна и си пека хляба в нея /. 
  За година разхода е 840 куб -предплащаме  и тази година имахме изразходени със 130куб по -малко .
 За мен е икономично ,до нас съседите са с два климатика - бабата излиза навлечена с блузи и елеци /
   Има си програматори и хубави котли и може да се спести доста като се направи правилна схема .
 С времето разбираш как е по -добре и икономично .
   Радиаторите ,могат са се отставят на 1 или минимална степен .да не замръзнат тръбите ,като не си в къщи.
   Нашият котел е от най-евтините и даже е за ремонт ,ако имах възможност да го сменя сметките ми щяха да са с 10-20%по -ниски.
  При съвет от добър специалист - инж. по газова техника може да се направи идеалният план според потребностите .
   Имам алергии и мисля ,че климатиците не са удачен вариант / а и съседите постоянно се оплакват от капечуците дето правят /.
     Изолацията важи и за отоплението на газ ,вкъщи е добра /макар и лаишки правена от съпругът ми ,но е вложил максимум и нямам влага и в апартамент /панелка / на първи етаж ходим боси по теракота в коридора даже и не усещаме студ./
  От моя собствен опит знам ,че е добре цялата система да работи и да се поддържа във всички стаи еднаква температура така е по -икономично . Пускането и спирането изгарят двойно и тройно повече газ.
   Но реално и на ток и на газ сме зависими от източника ,ако го спрат и стоим на студено .
 На мен грубо ток и газ  за година 1300лв .

# 63
Добре, ние до сега бяхме на климатици, а от няколко месеца се преместихме и сме на газ. Още не можем да уцелим на колко да държим котлето и на колко радиаторите. 70кв ни е жилището и ни няма по цял ден, но не го спираме, само го намаляваме и на ден отиват по 10 единици, което ми се стрива доста. Някой може ли да даде съвет как точно ви излиза по 100лв на месец ?

# 64
Като си вътрешен, сравнително изолиран и южен апартамент ти излиза тая сметка.
Сметката на дадено жилище няма как да е еталон - просто зависи от много фактори.

# 65
Последна сметка газ 325 лв.

# 66
Ами аз не съм казала ,че съм еталон . Просто казвам ,че за нас е добре ,топло ни е зимата .
  Като живеехме на квартира преди години само за  бойлер и готварска печка сме имали до 100лв ток.
 Затова казвам не забравяйте ,че в разхода газ влизат и топла вода и готвене.
  У нас както не се излиза дето е речено от банята  100лв не ми мърдат за бойлер само ,ако сме на ток .
 Затова е добре като се напише колко сметката за газ или кубици да се напише и отопляема площ ,от колко души е домакинството ,има ли добра изолация . програматор ,какъв е котела .(
 Има си фактори и няма база за сравнение моят разход например от 125лв за този месец / и е толкова защото имам проблем с релетата / и  сметката на някой друг.

# 67

У нас както не се излиза дето е речено от банята  100лв не ми мърдат за бойлер само ,ако сме на ток .

Съмнявам се, че при тези цени на газта излиза по евтино с бойлер на газ, отколкото с бойлер на ток.

# 68
Аз не готвя на газ. Peace

# 69
  • София
Здравейте,

може ли да ми помогнете с това как да изчисля каква би ми била сметката за газ. Предполагам, че трябва да се отчетат  всички фактори изолация, кубатура и др.

Някаква формула ми е необходима.

Ако някой се сблъсквал с това да даде линк.
Благадаря ви предварително.

# 70
Има калкулатор на сайта на овергаз

# 71

Съмнявам се, че при тези цени на газта излиза по евтино с бойлер на газ, отколкото с бойлер на ток.
Ние сме с двуконтурен котел ,нямаме бойлер - в предишните постове съм написала ,лятото  -газ -топла вода + готвене максимум 16 кубика,но обикновено не надхвърля 10 кубика -около 12м на месец.
  Топла вода на воля си има и не мисля ,че е скъпо.
  За бойлери на газ идея нямам как стои въпроса .
  Готвя си на газ -само котлоните на печката /комбинирана е на ток и газ/ / фурната ми е на ток -  правя сладкиши и мисля ,че печене на газ не е толкова прецизно ./.
Доволна съм и е удобно.
 Преди 9-10 г като бяхме още на квартира само за бойлер и готвене плащахме над 100лв ток .
 Дали има някой да плаща няма и  20лв ток от бойлер и готварска печка за месец за нормално домакинство / 4 човека / .

# 72
То всъщност темата е за ОТОПЛЕНИЕ на газ или на климатици, кое е по-изгодно. Готварските печки и бойлерите не влизат в дискусията мисля аз. Аз ползвам газ пропан-бутан само за готвене, но както вече казах, наши приятели слязоха за отопление на къща от сметки за газ 700-900 лв на 250-300 лв с климатици. Не вярвам да са инвестирали в климатиците от желание да похарчат някой лев без да очакват никаква полза от това.

# 73
  • sofia
То всъщност темата е за ОТОПЛЕНИЕ на газ или на климатици, кое е по-изгодно. Готварските печки и бойлерите не влизат в дискусията мисля аз.
Те не влизат, но сметката идва общо за изразходваното количество газ и потребителката коректно отбелязва какво влиза в тази сума.
Асос, добре ви е разхода за отопление с термопомпата. Нашият е по-висок, но си има причини за това.
Аз, лично никога не съм се чувствала комфортно в помещение отоплявано само с климатици. За къща - пък съвсем.
Да не споменавам, как някой ми обяснява, че се отоплявал с еди какво си и как му била ниска сметката и като отида у тях и се намръзна......ми то за това му е ниска сметката, щото е с пуловер вкъщи.

# 74
E да де, и аз се намръзнах в един топлофициран апартамент, в който собствениците се разхождаха с кожени елечета, ма било много изгодно това отопление. Като не го включваш, сигурно е изгодно. Иначе при мен за последния месец - 6 климатика и 3 конвектора /един малък за баня/ - бойлер, печка, компютри, телевизори и т.н. - отопляване на нон стоп 250 квадрата - 312 лв за ток. Аз съм доволна, не ми е некомфортно определено. В стаите температурата не пада под 20 градуса, дори когато ни няма, тъй като не се изключва отоплението.

Общи условия

Активация на акаунт