ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 3

• 154 972
  • 743
  •   1
Отговори
# 270
И аз скоро ще попадна в този омагьосан кръг.Решението на дъщеря ми е до 01.01.2017г., но тя през април ще навърши 16 год. Това какво означава, ще спрат ли някои плащания, трябва ли да подаваме за инвалидна пенсия , изобщо какво ни очаква  newsm78

# 271
  • в полите на Балкана
Нана, такава ни е държавата, всичко е недомислено. Силно се надявам с промените нещата да не са така.

Поля, при вас може да е различно. Все пак промените касаещи ТЕЛК, ще са от 2017г., а с тях и промени в ЗИХУ  и ППЗИХУ.

Скрит текст:
Когато пиша аз, че децата превръщайки се в пълнолетни стават ощетени, както са ощетени ХУ в България, някои тук започват да ми скачат и да ми обясняват как децата са едва ли не най-зле, но........децата растат, а нищо добро не ги чака.

# 272
Мама Раче точно ти ми се искаше да се включиш.Току-що разбрах, че добавката на дъщеря ми за балнеолечение отпада след навършване на 16 г. Явяването на ТЕЛК през 2017 г. пък изобщо не ми е ясно как ще стане. Искам да зная след навършване на 16 г. има ли право на социална пенсия и да подавам ли документи? Чета уж закона, но честно казано нещо не ми е ясно.При условие, че получава все още помощи от соц. подпомагане, то тогава има ли право на пенсия от НОИ ?

# 273
Мама Раче точно ти ми се искаше да се включиш.Току-що разбрах, че добавката на дъщеря ми за балнеолечение отпада след навършване на 16 г. Явяването на ТЕЛК през 2017 г. пък изобщо не ми е ясно как ще стане. Искам да зная след навършване на 16 г. има ли право на социална пенсия и да подавам ли документи? Чета уж закона, но честно казано нещо не ми е ясно.При условие, че получава все още помощи от соц. подпомагане, то тогава има ли право на пенсия от НОИ ?

След навършване на 16год. децата имат право и на социална пенсия стига да са с над 71% ТЕЛК.

# 274
  • в полите на Балкана
Има право на пенсия, но се приготви за перипетии.
Пенсията на ръка няма да ти дадат без пълномощно, тя обаче не може да ти издаде такова защото е непълнолетна.
Разплащателна сметка може да и изкараш в ДСК, стига да са наясно служителите там. В друга банка е мисия невъзможна.
И да 8д ще ти го плащат до 18г, ако няма промяна, нищо, че ще има и пенсия. Детските докато учи.

Скрит текст:
Ето малко инфо за пенсиите 
http://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/422-pi.

СОЦИАЛНИ ПЕНСИИ ЗА ИНВАЛИДНОСТ

Кога се отпуска социална пенсия за инвалидност?

Право на социална пенсия за инвалидност имат лицата, навършили 16-годишна възраст, с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71 на сто.
Отпуснатите след 31.12.2014 г. нови социални пенсии за инвалидност не могат да се получават заедно с друг вид пенсия, поради което се спират. Социалните пенсии за инвалидност получавани с друга пенсия към тази дата продължават да се изплащат без да се променя размера им при осъвременяване на пенсиите.

Как се определя размерът на социалната пенсия за инвалидност?

Размерът на социалната пенсия за инвалидност:

за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто е 120 на сто от социалната пенсия за старост – от 1 юли 2015 г. - 138,18 лв.;
за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 до 90 на сто - 110 на сто от социалната пенсия за старост – от 1 юли 2015 г. - 126,67 лв.

Последна редакция: ср, 02 мар 2016, 15:03 от мамаРаче

# 275
Здр , на малкия днес му взехме решението и след документа от ортопеда , че състоянието на крачетете му не е розово ......% от 24 си остават 24% до 2019 г....Направо незнам!!! Та сега ще попълвам жалбата към Нелк , но се питам от мен ли да я пиша или с имената на Хари ? Имате ли идея ? Дано не ми е много глупав въпроса , но сега и не мога да мисля .... ooooh!

# 276
  • в полите на Балкана
Oт ваше име.

# 277
Има право на пенсия, но се приготви за перипетии.
Пенсията на ръка няма да ти дадат без пълномощно, тя обаче не може да ти издаде такова защото е непълнолетна.
Разплащателна сметка може да и изкараш в ДСК, стига да са наясно служителите там. В друга банка е мисия невъзможна.
И да 8д ще ти го плащат до 18г, ако няма промяна, нищо, че ще има и пенсия. Детските докато учи.

Скрит текст:
Ето малко инфо за пенсиите 
http://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/422-pi.

СОЦИАЛНИ ПЕНСИИ ЗА ИНВАЛИДНОСТ

Кога се отпуска социална пенсия за инвалидност?

Право на социална пенсия за инвалидност имат лицата, навършили 16-годишна възраст, с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71 на сто.
Отпуснатите след 31.12.2014 г. нови социални пенсии за инвалидност не могат да се получават заедно с друг вид пенсия, поради което се спират. Социалните пенсии за инвалидност получавани с друга пенсия към тази дата продължават да се изплащат без да се променя размера им при осъвременяване на пенсиите.

Как се определя размерът на социалната пенсия за инвалидност?

Размерът на социалната пенсия за инвалидност:

за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто е 120 на сто от социалната пенсия за старост – от 1 юли 2015 г. - 138,18 лв.;
за лицата с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане от 71 до 90 на сто - 110 на сто от социалната пенсия за старост – от 1 юли 2015 г. - 126,67 лв.

Благодаря, ти . Права си , че ще има перипетии, но все пак каквото и се полага нека да го получи.Тя и без това държавата не ги поглежда поне ние да се борим за правата им.

# 278
Съпруга ми чака да дойде покана от ТЕЛК Добрич от миналата година шести мецес, нормалнолие да чакаме толково време ?  newsm78

# 279
  • в полите на Балкана
Най-добре се обадете и питайте както става в картотеката.

# 280
Най-добре се обадете и питайте както става в картотеката.
По телефона ни казват да чакаме, да не бързаме  newsm78

# 281
Аз подадох жалбата  на 7.03. сега ще чакаме.

# 282
Аз подадох жалбата  на 7.03. сега ще чакаме.
Кога и каде дадохте документите за ТЕЛК в РКМЕ.
Ние чакаме покана от девет мецеса  #Cussing out

# 283
  • Mediterraneo
Кога и каде дадохте документите за ТЕЛК в РКМЕ.
Ние чакаме покана от девет мецеса  #Cussing out

А не проверявате ли за това време какво се случва с молбата ви? По входящ номер трябва да ви кажат какво е развитието. За какво всъщност чакате 9 месеца- за покана за явяване или за самото явяване. Понеже ММ чака повече от 6 месеца за самото явяване, т.е. имаше определена дата за след 6-7 месеца.

# 284
  • София
Доколкото разбирам, чакат покана с дата за явяване.

Общи условия

Активация на акаунт