ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 3

• 156 000
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
Не знам защо понякога се развихря така агресия към майки които питат нещо простичко , но може би не с правилните думи.

В крайна сметка никой от нас не е пожелание в категорията "родител на дете с увреждане". И другото което е , ако детето няма телк , то съществуването му в административния смисъл на думата е практичесси невъзможно. Нито може да бъде записано в учебно заведение, нито може да посещава ресурсен център. И в крайна сметка какво лошо има в това че таткото работи в чужбина. Да не би да му е лесно или пък на майката да и е лесно. Отишъл е човека от нужда, щото всички знаем какви са потребностите на нашие деца  и с какво държавата им помага.

Та който както иска да го тълкува. Моето мнение е ако може таткото да взима детски, да ги взима. А най добре майката с детето  да отидат при таткото . За всички ще бъде най добре, а най  вече за детето  bouquet

# 601
  • Пловдив
usmihnelka  Hug всеки има право на мнение и аз изцяло подкрепям твоето.Наистина законово наистина няма как да се взимат детски на две места. Та да си задам въпроса по друг начин - след като прегледах документите на мъжа ми се оказа, че миналата година освен детски е получил и някакви помощи за това, че детето не ходи на ясла, а го гледа майката. Имат ли право по какъвто и да е повод да спират социалните помощи на дете с ТЕЛК? Надявам се сега да съм по-ясно и се извинявам, че продължавам да ви занимавам, но наистина никъде няма информация черно на бяло.

# 602
Очевидно мъжът ти работи в нормално държава  с нормална социална политика. И хората там са преценили, че щом детето не е в пътечката със всички останали, то явно има някакъв проблем. И без да заливат родителите с разни бюрокращини  , просто подпомагат семейството с някакъв вид финансова помощ.

Не знам в коя държава работи,  но щом му ги плащат значи хората са преценили че има право на тях

# 603
  • Пловдив
Така е наистина.  Стига човек да си изпълнява задълженията (като това да е на трудов договор и да плаща данъци и всичко останало) има и права,  за които получава пълно съдействие във всяка една държавна институция. За съжаление тук не е така, даже има информация, която ние предоставяме.

# 604
  • Sofia
Здравейте, дами!
След 3г. борба спечелих делото на сина си срещу ТЕЛК/НЕЛК, което беше за 3г. и изтичаше 11.2016, решението беше окончателно прието и новото решение е до 01.2017 - 50% с чужда помощ за тези 3години назад.....да разбирам ли, че с новия закон и чл.8д ще имам право да ми изплатят със задна дата само 1г назад и то 50% от сумата, както и това, че вещото лице се е произнесло 2015г. и дало обективно състояние на детето към 04.2015г. тях не ги интересува, тъй като жалбата е срещу решение на НЕЛК 01.2013? .....Има ли смисъл да обжалвам наново, след като пропилях 3г. едва ли не за чест и слава, .....всичко в тази държава май върви срещу хора като нас...
Благодаря предварително за отговорите!  bouquet

# 605
.......да разбирам ли, че с новия закон и чл.8д ще имам право да ми изплатят със задна дата само 1г назад и то 50% от сумата, както и това, че вещото лице се е произнесло 2015г. и дало обективно състояние на детето към 04.2015г. тях не ги интересува, тъй като жалбата е срещу решение на НЕЛК 01.2013? .....
Първо.... честито, макар, че сигурна съм, че това е една горчива победа   Confused.
По зададения въпрос - според новите разпоредби е точно така, както си го описала, а социалните се опират на тях  Confused.
Дали да обжалваш пак, не знам какво да те посъветвам - честно казано аз почти не съм срещала /да не кажа изобщо/ човек, който да е стигал до съд за обжалване. Сега сме февруари, почти март - защо не подадете молба за преосвидетелстване, вместо да обжалвате? Така или иначе Решението на детето е вече изтекло  Rolling Eyes

/Мисля си, че и да обжалвате само ще си загубите времето и нервите/

# 606
  • Sofia
.......да разбирам ли, че с новия закон и чл.8д ще имам право да ми изплатят със задна дата само 1г назад и то 50% от сумата, както и това, че вещото лице се е произнесло 2015г. и дало обективно състояние на детето към 04.2015г. тях не ги интересува, тъй като жалбата е срещу решение на НЕЛК 01.2013? .....
Първо.... честито, макар, че сигурна съм, че това е една горчива победа   Confused.
По зададения въпрос - според новите разпоредби е точно така, както си го описала, а социалните се опират на тях  Confused.
Дали да обжалваш пак, не знам какво да те посъветвам - честно казано аз почти не съм срещала /да не кажа изобщо/ човек, който да е стигал до съд за обжалване. Сега сме февруари, почти март - защо не подадете молба за преосвидетелстване, вместо да обжалвате? Така или иначе Решението на детето е вече изтекло  Rolling Eyes

/Мисля си, че и да обжалвате само ще си загубите времето и нервите/

Благодаря Ви за отговора и съвета! Нашият случай е много особен и да не кажа трагико-комичен... За съжаление деца като моето са отхвърлени от системата за подпомагане на хора в неравностойно положение след 1вата си годинка. Синът ми е с вродено заболяване (което оставя последици до живот), но реално след 1вата година (100% се дава първата година инвалидност), деца с неговия проблем на пръв поглед са "нормални", нищо че лечението им е задължително до 4тата или 5тата година като трябва да носят специални обувки 12часа в денонощието. Задължителна е и рехабилитация до пълнолетие, за да се развият правилно мускулите и сухожилията...тук обаче ортопедите и лекарите казват "детето ви ходи, значи няма проблем" ...истината е, че трябва промяна в закона и наредбата за случай като нашия, аз спечелих делото, защото вещо лице се падна един истински загрижен Човек, който знае дълбочината на проблема и вижда колко е абсурден закона и наредбата. Моят син вече е на 4,5 годинки и дори задължителното лечение вече отпада за него, въпреки че най-честата възраст и много дечица правят рецидив между 6-8та си година... и аз продължавам редовно да го водя на рехабилитации, защото виждам че т.нар. лечение не е достатъчно...Оттук насетне не виждам и смисъл да продължавам с преосвидетелстването, тъй като няма да му дадат повече от 20% ...
По-скоро мечтата ми в момента е да намеря начин да промени закона в полза на дечица като моето до 4тата годинка, а не само до 1вата, защото така е правилно според мен, а и практиката в чужбина е такава....изобщо мисля, че всички дечица имат право на безплатно лечение до определена възраст или най-малкото на пари, които да са в помощ и поне отчасти поемат лечението, особено когато то изисква помощни средства...Ще съм благодарна и ще се радвам да се включа към такива инициативни родители, които водят борба
Аз започнах дело в съда, защото вярвах, че съм в правото си, въпреки че знаех, че по Закон и наредба, не ми дават това право....един от най-добрите детски ортопеди в София застана зад мен и ми помогна, виждайки, че наредбата ощетява деца като моето. Иска ми се тази битка да не е моя, а да е повод да се види, че наредбата е сбъркана и ощетява такива дечица, сигурна съм, че има и други заболявания, които са зверски ощетени, просто никой не се осмелява да застане явно сам срещу системата...ЗАЩО?! след като имаме права?!?!
Извинявайте, че малко емоционално пиша този пост, но ми е болно как в групата на родители с дечица с този проблем се е превърнала на продавалник за обувки втора-трета употреба вместо да решим кардинално проблема си...за съжаление не съм юрист, нито знам как се задвижва промяна в определен закон/наредба...просто спечелих една лична битка, която за съжаление се проточи доста във времето (волно или неволно)

# 607
 Hug
Имате моята съпричастност и виртуална подкрепа. За съжаление само това мога да дам  Simple Smile. Надявам се, ако не сега, то в бъдеще /близко по възможност/ да се променят нещата така, че да са в полза на децата.
 Hug

# 608
Здравейте! Получихте ли паричките от помощите за деца с ТЕЛК през Февруари?
До сега винаги сме ги получавали до 17-то число на месеца ,но не и този месец.

# 609
Да около 17 ги получих.

# 610
Отдавна получих помощта за януари  Rolling Eyes
.....
Аз днес си получих помощта  Peace

# 611
Какъв ли може да е проблема?
На 07.12. преосвидетелстваха сина ми и на 22.12.подадохме отново документите.Януари имахме плащане на 17-ти но не и този месец.Случвало ли се е на някого???

# 612
Най-добре си проверете на място какво става  Rolling Eyes...

# 613
Така ще направя,но се чудя дали може да са ми отказали помощта по някаква причина.Знам,че ако има отказ изпращат писмо ,но дори и да е имало такова във входа на нашият блок е много вероятно някой да го е изхвърлил.Дано не съм изпуснала срока за обжалване Cry

# 614
Е какъв отказ? Всяко дете с над 50% получава помощ, макар и различна за процентите. На каква база да ви откажат - нали си имате и сте подали документ, на база който Ви се отпуска помощта /ТЕЛК/!
Но вървете и си проверете - да не е станало забутване на документи и то тогава все едно не сте подали /съответно няма помощ/  Rolling Eyes.
Това са само предположения /хипотези/, не е задължително да е това  Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт