ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 3

• 154 985
  • 743
  •   1
Отговори
# 315
  • в полите на Балкана
Може да подадете за влошено състояние, но не съм сигурна след колко време.

# 316
  • гр.Добрич
Здравейте, мами! Синът ми е с Диабет от много години. Досега винаги са ни давали Чужда помощ в ТЕЛК-а, но този път ни отрязоха, защото бил голям. Сега е на 9г., но е с инсулинова помпа. Според проф.Йотова децата с помпи не е редно се се обслужват сами, защото е опасно. Така, че сега съм в чуденка, дали да не обжалвам решението на ТЕЛК. Така или иначе чуждата помощ се изразява в 200лв. за родителя, при евентуално ползване на санаториално лечение, което обаче не всяка година успяваме на осигурим.
Въпросът ми е къде се подава тази жалба, свободен текст ли е и в колко дена срок от издаването на новия ТЕЛК?

# 317
...Така или иначе чуждата помощ се изразява в 200лв. за родителя, при евентуално ползване на санаториално лечение, което обаче не всяка година успяваме на осигурим.
Въпросът ми е къде се подава тази жалба, свободен текст ли е и в колко дена срок от издаването на новия ТЕЛК?
Чуждата помощ се ползва и за двете безплатни пътувания по БДЖ от лицето, което придружава детето/човека с ТЕЛК  Peace, както и за това, че лицето има право да кандидатства за личен/социален асистент.
Жалбата се подава там, където сте си подавали молбата за преосвидетелстване. Не съм подавала и не знам дали е свободен текст или там ще ви дадат формуляр, но това трябва да го свършите преди да ви изтече 14-дневния период за обжалване на Решението  Peace

# 318
  • гр.Добрич
pepi_r, благодаря. bouquet

# 319
Здравейте сега идват институциите  newsm78 не знам на какво имам право бихте ли ми разяснили ще съм ви много благодарна инвалидността ми е  80% и съм безработна от 3г. Praynig

# 320
  • София
Мама Ели, имаш право на всичко! Отивай в социалните и подавай молби!

Ние минахме днес. Лекарката беше много свястна и накрая я попитах какъв процент е вероятно да ни дадат, а тя каза, че може да ни дадат над 50, защото състоянието на малкия е генерализирано и дълготрайно.

# 321
Мама Ели, имаш право на всичко! Отивай в социалните и подавай молби!
Кажете какво означава всичко? За какви придобивки да подава жената молби? Аз честно казано не знам какво се полага точно на възрастен с увреждания, знам само за дете. А нещата за възрастен и за деца са различни  Rolling Eyes

# 322
  • София
Ами пенсия, карта за гт, данъчни облекчения... за това се сещам. Июа и други...

# 323
  • София
Има право на помощи за лекарства, мисля, също и на някаква добавка за интеграция, но не съм сигурна.
Майка ми е 100% с ЧП, при нея ги има тези неща, но за 80% не мога да кажа. Най-добре в социалните да се попита по телефон или лично...

# 324
имам нужда от съвет...днес минахме телк и от 50 процента ни го намалиха на 40...съответно веднага обжалвах....за малкия който е на 3 години и е с астма става въпрос
сега трябва ли да ходя до социалните и да им се обяснявам или не да изчакам резултата от обжалването

# 325
  • София
Би трябвало да изчакаш резултата от обжалването, иначе нямаш решение, с което да отидеш (не е подпечатано).

# 326
имам нужда от съвет...днес минахме телк и от 50 процента ни го намалиха на 40...съответно веднага обжалвах....за малкия който е на 3 години и е с астма става въпрос
сега трябва ли да ходя до социалните и да им се обяснявам или не да изчакам резултата от обжалването

Къде се явявахте и защо ви го намалиха?И аз чакам писмо от ТЕЛК за преосвидетелстване с астма сме и ние,направо се отчайвам като гледам как намалят процентите на децата с тази диагноза Sad

# 327
явихме се в Пловдив....казаха че детето се подобрило....аз казах подобрение ли е от 15 орбазона за година на 10, но те не те изслушват...масово и познати ги режат...веднага обжалвахме и ще чакаме сега

# 328
  • в полите на Балкана
Здравейте сега идват институциите  newsm78 не знам на какво имам право бихте ли ми разяснили ще съм ви много благодарна инвалидността ми е  80% и съм безработна от 3г. Praynig

http://www.nssi.bg/pensions/grantpensions/422-pi Тук може да прочетете за правото на пенсия, според възрастта, трудовият стаж и% ТЕЛК.
От социалните след подаване на молба за социална оценка, се подава за интеграционни добавки.

за лица с намалена работоспособност от 71% до 90%
– Месечна добавка за транспорт – 15 на сто от гарантирания минимален доход (Чл. 25. от ППЗИХУ)
Помоща се изплаща ежемесечно. Необходими документи, които се подават в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес – Молба-декларация , лична карта и ТЕЛК.

– 2 Пътувания годишно (отиване и връщане) с БДЖ.
Подава се  Молба-декларация  в Дирекция “Социално подпомагане” по постоянен адрес, откъдето се издава удостоверение което важи докато изтече ТЕЛК.
Удостоверението се представя на касите на БДЖ, където отбелязват пътуванията.

– Право на безплатна винетка.
Получава се ако колата е на името на инвалида и е с двигател до 2000 куб. см. (160 к.с.). Необходими документи – Молба-декларация, лична карта, ТЕЛК.

# 329
Още не дошла поканата за ТЕЛК , на първи юли ще стане една година от подаване на документите.

Общи условия

Активация на акаунт