ТЕЛК, Обжалване на ТЕЛК 3

• 155 011
  • 743
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте,вчера получих писмото от НЕЛК,но някои неща не са ми ясни,а не вдигат на посочения телефон.
Пише да нося: Документ за самоличност,лична амбулаторна карта,трудова книжка и всички документи за заболяването,но понеже става въпрос за дете предполагам,че трябва да нося акта за раждане оригинал,амбулаторната карта и изследванията доказващи заболяването?
И другия ми въпрос: имахме снимка на крака на детето,но я взеха от ТЕЛК и стои в досието. Когато подавах жалбата ми казаха,че изпращат цялото досие в НЕЛК- това наистина ли е така? Благодаря предварително!

# 451
Да, това са документите и според мен. Акта за раждане няма смисъл да е оригинал, а копие. Документ за самоличност трябва Ваш /оригинал/.
По втория въпрос не мога да кажа нищо - не сме ходили да обжалваме, но би следвало наистина да се изпрати цялата документация от ТЕЛК  Thinking

# 452
Документацията от ТЕЛК  отива в НЕЛК.  Ако до датата за явяване в НЕЛК имате други изследвания и епикризи тогава ги носите и ги предавате на комисията.

# 453
Здравейте, извинявам се ако задавам въпрос, който вече сте обсъждали. Виждам, че тук ще получа ориентир за моя проблем. Детето ми е на година и три месеца и е родено с еквиноварусно ходило, ортопедичен проблем. Разбрах, че за това се дава 100%, но ние не сме разбрали че може да се възползваме от помощта. Късно ли е сега да се подават документи, има ли смисъл? Благодаря.

# 454
Щом е с вродено заболяване подавайте документи, не чакайте. Ако получите необходимите проценти ще ви изплатят парите от датата на раждането и също така имате право и на още една помощ за раждане. Не съм сигурна при нея има ли някакъв срок.

# 455
Благодаря за отговора, Поля! Започваме да действаме.

# 456
..... и също така имате право и на още една помощ за раждане. Не съм сигурна при нея има ли някакъв срок.
Мисля, че помощта за която говориш е 200 лв. и е до навършване на 2 години на детето  Rolling Eyes

# 457
Надявам с логопеда да ни разбере,но не мога да разбера защо настоява за невролог, като само от едно посещение веднага иска изследвания.... И също психиатъра ни каза че може да ползваме ТЕЛК...  Но въобще не съм запозната с това. Моля някой да ме ориентира какво да правя... А роднините мрънкат че било диагноза за цял живот това,пък и нямало да ми отпуснат ТЕЛК само с тази оценка от психиатъра... Моля ви за помощ 😉
Вероятно логопеда е казал какво иска от невролога. Той знае от къде да започне работа с детето.
Кое е диагноза за цял живот? ЕР на ТЕЛК е възможност да получите финансова помощ, за да може с детето да работят специалисти - логопед, психолог и каквото е нужно.
С документи от психиатър, невролог и каквото са ви дали, подавате молба в картотеката на ТЕЛК. Ще ви изпратят писмо и ако е нужно да представите други изследвания или мнения, ще ви бъде посочено.

# 458
  • гр.Бургас
..... и също така имате право и на още една помощ за раждане. Не съм сигурна при нея има ли някакъв срок.
Мисля, че помощта за която говориш е 200 лв. и е до навършване на 2 години на детето  Rolling Eyes
Полага се еднократна помощ за дете с увреждане в размер на 100лв. Другото е еднократната помощ за раждане на дете, за която може да се подадът документи до навършване на 2 или 3г на детето, но мисля пе тя беше 250лв

# 459
За преосвидетелстване на дете с ТЕЛК какви документи се подават?

# 460
Надявам с логопеда да ни разбере,но не мога да разбера защо настоява за невролог, като само от едно посещение веднага иска изследвания.... И също психиатъра ни каза че може да ползваме ТЕЛК...  Но въобще не съм запозната с това. Моля някой да ме ориентира какво да правя... А роднините мрънкат че било диагноза за цял живот това,пък и нямало да ми отпуснат ТЕЛК само с тази оценка от психиатъра... Моля ви за помощ 😉
Вероятно логопеда е казал какво иска от невролога. Той знае от къде да започне работа с детето.
Кое е диагноза за цял живот? ЕР на ТЕЛК е възможност да получите финансова помощ, за да може с детето да работят специалисти - логопед, психолог и каквото е нужно.
С документи от психиатър, невролог и каквото са ви дали, подавате молба в картотеката на ТЕЛК. Ще ви изпратят писмо и ако е нужно да представите други изследвания или мнения, ще ви бъде посочено.

Яд ме е че изгубихме 1 година в лутане на доктори,психолози,психиатри....различни мнения...а детето се нуждае от помощ....
 Според роднините това че психиатричната оценка ,която е леко умствено изоставане си остава за цял живот,ако сме я използвали,както и ТЕЛК.... Притесняват се да не би да е грешна.... Но детето ми видимо не отговаря на възрастта си...
Тепърва започваме седмична работа с логопед...съветва ни напролет да направим консултацията с невролог,че детето се побърка от доктори....

# 461
Според роднините това че психиатричната оценка ,която е леко умствено изоставане си остава за цял живот,ако сме я използвали,както и ТЕЛК.... Притесняват се да не би да е грешна.... Но детето ми видимо не отговаря на възрастта си...
С цялото ми уважение, що не теглиш една красива на роднините. Този, който е правил оценката е или кл. психолог или психиатър. Сигурно те е насочил към логопед - има проблеми с говора, построяването на изречения, изразяването ..... Просто следвай съвета на специалиста, който прецениш, че дава най реална оценка на ситуацията. Колкото и несериозно да звучи майчината интуиция е много силна, ще ти подскаже на кого да се довериш, поне първоначално.

# 462
  • Пловдив
Здравейте и от мен! Реших и аз да се включа тук понеже на 9 февруари сме на ТЕЛК за сина ми. Той е на година и половина и в шестия месец на редовния ехографски преглед разбрахме, че има двустранна хидронефроза и десния му бъбрек е по-малък по рождение. В продължение на месеци се лутахме от лекар на лекар, правехме какви ли не изследвания, от които се установи, че десният бъбрек функционира само 15%, с хидронефроза е 3-4 степен, на същия има киста, а в ляво е с хидронефроза 2 степен и с мегауретер. Няма да ви занимавам от тук нататък по какви мъки ще ходим. Ще се радвам ако споделите според вас на какъв процент да се надяваме от ТЕЛК и дали след като десният бъбрек е по-малък по рождение ще ни дадат освидетелстване от датата на раждане. Благодаря предварително на всички, които могат да дадат някаква информация.

# 463
  • в полите на Балкана
Сини очички, прочети скрития текст и поста в червено на първа страница. В скрития текст има линк към наредбата за медицинската експертиза, отвори го, там  ще се ориентирате  какъв %  евентуално ще получи детето.

# 464
  • София
Каква е процедурата за телк за възрастен? Пак документ от Лл и епикриза ли да нося на Макариополски?

Общи условия

Активация на акаунт