Какви поразии и странни неща заварихте след последните наематели?

• 39 182
  • 312
  •   1
Отговори
# 45
  • Пловдив
Цитат
Второ всички апартаменти са ни купени с честно спечелени пари или още битува вярването, че всеки, които си купи апартамент е някакъв бандит?
Да, но най-често това не е вашият честен труд, а честния труд на родителите, бабите и дядовците ви. Ваши са само "честните" ви големи претенции. Такава хазяйка съм описала в другите теми "давам апартамента на майка и татко, защото татко умря, а преди да умре беше болен, ремонт не съм правила и те възрастните хора не са правили в близките 20 години".
Това е с по-груби думи написано, това, което по-горе писах за репликата "как може за 20 г. да не сте си купили жилище". Ами не сме. Не са ни върнали 1000 декара земя, която да продадем и да си купим жилище, не са ни върнали 5 къщи на село, които да продадем и да купим апартамент да даваме под наем. Работим за нормални заплати за България към 1000 лв. (на някои места се считат за високи) и ни е невъзможно към момента да си купим жилище за 60000-80000 лв.

# 46
poohito  bouquet Много си права!
Нения  bouquet
Относно парцелите , които са наследени -никога няма да продам такъв, за да купя някакъв апартамент(лично мое виждане) Бабите и дядовците ни са ги купували с кръв и пот, а аз да се правя на "баровец-рентиер" - няма да стане!

Последна редакция: вт, 09 дек 2014, 15:29 от bobotnik

# 47
  • Plovdiv
За ремонта и приспадането на парите от наема, мисля че е напълно нормално и логично. Все пак облагородяват твоето жилище и то  що остане обновено и след напускането на наемателите. Както й ако се повреди нещо е грижа  на хазяина да я оправи.

За това кой колко години живее на квартири си е негов избор. Не можем да налагаме някакви норми, че видиш ли задължително всички трябва да си накупят апартаменти. Както и ако някой има да кажем повече имоти е крадец и бандит. Подчертавам нямам ниви и земи, апартаментите ни не са наследствени. Всичко е постигнато с много труд. Полудявам, когато някой ми гледа в паничка и цъка с език.

За проявяването на човечност при наемателите имаш срок в крайна сметка, който трябва да спазваш. Колкото на наемателя му трябват пари, толкова и на хазяина.

# 48
  • при късмета
Не разбирам логиката хазаина сигурно не плаща данъци и аз на това основание ще руша неговата собственост  ooooh!
Какво общо има едното с другото? Ако наемател смята, че хазаина е некоректен към НАП да си подаде сигнал и те ще си оправят взаимоотношенията. Дори да не плаща данъци хазаина, това на наемателя не е основание той да не плаща и руши. Само информативно всеки попаден сигнал в НАП наистина се проверяват, но това изисква и насрещна проверка за подалия сигнала. Данъчните проверяват и него за плащанията към тях, както и документи с които разполага по сигнала.
Това ми се случва сега в момента.
Винаги съм давала апартамента на фирми, така, че няма начин да не си декларирам наема. Още повече, че вече наемателя (ако е юридическо лице) го внася.
Последните наематели ме завлякоха с данъците. Удържат си данъка от наема, както е по закон, но не са го внасяли. Аз със всеки наем се исках платежното за внесените данъци от предния месец. Твърдяха, че ги внасят през фирмената банкова система и ми вадеха платежното всеки месец. Оказа се, че просто са си ги принтирали, а не са ги превеждали. Т.и. издавали са ми фалшиви документи.
Дадоха ми предизвестие на първо число, като отидох за наема, че ще се изнесат до следващото 1во число. Изнасят се много по-рано без да знам. Неплатени сметки за студена вода за година и половина(и нея твърдяха, че плащат по банков път), режийните към входа никога неплащани. Единствено тока са плащали от нямане къде да ходят. Стационарния телефон и той с натрупана сума. В апаратемнта единствените мебели са кухненски шкаф (правен по принуда от други наематели) и бойлер. Добре, че те поне са там. В тристаен апартамент с навсякъде метални щори, неработеща нито една, счупени до последната. Стени оплискани с мастило. Наложи се за се сваля часто от шпакловката и да се шпаклова наново защото латекса естествено не покрива това. Имало е течове в апартамента за които не са ме уведомили. Петната избиха след боядисването. Разкъртени первази на паркета до един, заради кабели. Накрая от нямане какво да откраднат са свалили осветителните тела в стаите и кухнята. Не само фасонки и крушки, полилеите ги няма, от тавана стърчат голи жици. Само в банята и коридора има осветление. Водата от мивката в банята беше оставена да капе. В кухнята стената оплисквана системно с кафе, имаше и доволно количество мазни петна. Това, че не са мили прозорци и дограми 4 години хич не го броя. На дограмата имаше толкова сбита и натрупана мръсотия, че падаше на цели пластове и то с шпакла, може да си представите, че никога не са видяли поддържане.

Добре, че ми хрумна да проверя в НАП дали са ми внесени данъците. Оказа се, че само са ги декларирали без реално да ги внасят. Естествено си пуснах веднага сигнал и сега ще си ги търсят от тях, след като и мен провериха дали съм си пускала всички декларации. Като мине тази проверка и разбера резултатите, трябва да пусна да засекат и за предишните години, че няма да се учудя положението да е същото.

А уж стабилна фирма, работят по европроекти. По проектите също взимаха пари и им удостоверявах разходите, че да им ги възстановят. С официалното становище на НАП ще отида и агенцията да сигнализирам да си проверят документите и плащанията към тях и ще уведомя и тях, че са ме заблуждавали за платените разходи с фалшиви документи. Особено, ако са им осребрявали наема (данъка влиза в него) ще ги разкътая. Ще връщат пари в пъти повече от това което трябва да внесат за моите данъци.

# 49
И от двете страни има най-различни хора...Не може да се каже наемодателят е алчен или пък наемателят е мизерник.

Жилището се дава в определено състояние, за което и двете страни са се споразумели, че харесват и са съгласни с цената. Редно е да се върне в същото състояние.

Аз например съм го дала след боядисване с латекс, чисто и нагласено. Очаквам да ми го върнат по  същия начин.
Не мисля, че трябва аз да плащам за освежителен ремонт. Ако са в собствено жилище, кой ще им плати латекса?!? Нали те живеят там, да си поддържат чисто и приятно.
Бях чела тук във форума, че някакъв наемател викал хазяите заради запушен канал на мивката  ooooh! Crazy

Надявам се да нямаме проблеми с хората и да не се стига до разправии.

# 50
  • Най-красивата страна
Аз и съпруга ми отидохме да огледаме апартамент в Търново .Брокерът ни обясни,че там са живели студенти -4 момичета.Когато влязохме в коридора видяхме натрупани празни бутилки от алкохол,,смърдеше отвратително.В кухнята теракота просто лепнеше от мръсотия,плочките целите в мазнина.На терасата бяха наредени 12 чувала  Shockedбоклук,а до тях нахвърляни мръсни картонени чинии ,смърдящи буркани с остатъци от храна в тях...
В спалнята се търкаляха празни бутилки ,а на леглата си стояха мръсните им чаршафи и дори хавлиите и мръсните им гащи и чорапи Sick
Тук вече брокера не издържа и се обади в офиса на фирмата за да изпратят чистачка.
Каза ,че момичетата изглеждали нормално и си плащали сметките редовно.Нямаше нищо счупено или повредено,но апартамента тънеше в невероятна мръсотия.
Цели 3 дни го почистваха и дезинфекцираха.
Апартаментът е в нов блок и с модерно обзавеждане .Те бяха го превърнали в отвратителна кочина Twisted Evil Twisted Evil
След това не искахме да го даваме на студенти.Дадохме го на приятелско семейство.

Последна редакция: вт, 09 дек 2014, 18:39 от veni35

# 51
  • Варна
От както се изнесох от нас преди две години, смених 4 квартири. При такъв недостиг на добри имоти не виждам място да се говори за избор на хазяи. По-скоро хазяите си избират наематели. Търсенето е много по-голямо, в сравнение с предлагането, поне в големи градове с много университети.

В третата ми квартира беше в окаяно състояние, но на хубаво място и с нисък наем. Решихме да я наемем и да направим малък ремонт еднократно, а после да остане само малкия наем. Сменихме тапетите, сложихме плочки в банята (нямаше), купихме пердета, лакирахме паркета, оплътнихме всички прозорци и врати, сменихме няколко счупени стъкла. Мръсотията изобщо не я коментирам - тонове боклуци, мухъл, лайна и перушина... Изчиства се, забравя се...  Нямахме уговорка да ни приспаднат ремонта от наемите, с което съм ок, но после отношението на хазяите стана отвратително. Сякаш решиха, че сме много богати и сме дружество с блаотворителна дейност. Всеки месец на първо число в 8 сутринта ми се звъни, че след половин час идват за наема, понеже били в града. Всички възможни тръби, кранчета и мивки прокапаха, съседите от долу се оплакаха, че им тече от нас. Хазяите - вятър ги вее на бял кон. Върхът беше когато ел инсталацията се развали и през ден търчахме да купуваме бушони. И казанчето на тоалетната си течеше нон стоп, съответно сметките за вода доста нарастнаха. Многократно ги молихме да извикаме майстори, но вече за сметка на наема, защото вече нямахме възможност за ремонти, пък и за няколко месеца бяхме похарчили достатъчно за техния апартамент. 4 месеца ни залъгваха как бившия мъж на хазяйката щял да ни оправи всичко, само да излезе от болницата. На петия месец ни посочиха вратата, понеже щели да си правят основен ремонт. Апък аз бях в сесия.  Често минавам от там и апартаментът все още си стои празен и неремонтиран. Както и да е. Само не разбирам защо вече половин година след като се изнесохме, продължават да ми звънят и да ми искат 300 лв за вода  Shocked  Такава сума ми се струва невъзможна дори и да не съм плащала цялата година, която бяхме там. А аз не плащах само последните 4 месеца след като станаха течовете и им казах още тогава, че няма да плащам вода, която отива в канала и не ползвам, защото те не искат да си оправят течовете.

Искам да похваля и сегашните хазяи. Културни и съобразителни хора. Изобщо не ни притесняват за нищо. Имам чувството, че и половин месец да се забавим с плащането, няма да ни потърсят. А живеем в една къща - те са на първия етаж, ние - на третия. На втория има още едни наематели. И каквото и да се развали, мога да разчитам на тях, веднага го оправят. Вършили са ми и странични услуги. Пожелавам на всеки такива хазяи.

# 52
Обърка темите обаче.

# 53
  • Варна
 Mr. Green ами не съвсем. Те нещата винаги са двустранни. А и мизерията, която заварих, беше в следствие на предишните наематели, гледали три ротвайлера там. Мизерията са си я заварили и хазяите, само дето не са си мръднали пръста, а предадоха щафетата на нас.   Heart Eyes  Mr. Green

# 54
Повече никога няма да пуснем наематели с котка,
големи поразии имаше - претапицирахме направо.
Едни други незнайно как бяха счупили стъклената врата на фурната.
В момента които са, изглеждат много свястно семейство,
плащат навреме, но от съседите чух, че се карат и ... бият  Shocked

# 55
  • Тра-ла-ла

Аз например съм го дала след боядисване с латекс, чисто и нагласено. Очаквам да ми го върнат по  същия начин.
Не мисля, че трябва аз да плащам за освежителен ремонт. Ако са в собствено жилище, кой ще им плати латекса?!? Нали те живеят там, да си поддържат чисто и приятно.
#Crazy Ако са в собствено жилище ще го освежат, за да го използват още 5-10г, а не за да си тръгнат и следващите да влязат по червен килим.

А ако паркетът се е изтъркал след примерно 5г. ползване, защото сте сложили от най-евтиния...и него ли са длъжни да подменят? Може и дограмата, че се е поизносила. А, бе, направо като напускат наемателите да вземат да направят директно един основен ремонт. Ох, котьо...а наемът - чиста пара в джоба и без инвестиции  Money Money Money

Българска работа...като напускаш - ремонтираш, като се нанасяш - ремонтираш  Mr. Green

# 56

Българска работа...като напускаш - ремонтираш, като се нанасяш - ремонтираш  Mr. Green
Mr. Green

# 57
  • при късмета

#Crazy Ако са в собствено жилище ще го освежат, за да го използват още 5-10г, а не за да си тръгнат и следващите да влязат по червен килим.

А те как са влязли по червения килим на боядисано и чисто, а? Значи те може, а следващите след тях не може?
И в другата тема писах. Всеки стандартен договор съдържа клауза в която ясно е написано, че трябва да се предаде имота във вида и състоянието в което е нает. Наемаш ремонтирано и боядисано жилище, предаваш същото. Кое е толкова чудно?

# 58
  • Тра-ла-ла
А те как са влязли по червения килим на боядисано и чисто, а? Значи те може, а следващите след тях не може?
И в другата тема писах. Всеки стандартен договор съдържа клауза в която ясно е написано, че трябва да се предаде имота във вида и състоянието в което е нает. Наемаш ремонтирано и боядисано жилище, предаваш същото. Кое е толкова чудно?
За всеки може, но ремонтите да се извършват от наемодателя. Алчна работа - искате само да печелите без да влагате. Аз пак питам...ако паркетчето се е протрило - и него ли трябва да сменят. А дограмата, ако е пожълтяла - и нея? Ето при мен част от мебелите са от чам и с времето този материал старее и потъмнява. Е, като напускам апартамента какви легла да оставя?! Или да купя нови, за да са светлички като в началото?  Joy Термини като амортизация и овехтяване не са ли ви познати?

# 59
  • някъде в орбита...
ма ко, нещо си в грешка. Говоря от позицията на наемател и наемодател. Няма такова нещо, като да ремонтираш преди да се изнесеш. Наемателят отговаря за базови нужди като смяна на крушки, гайки, поддържане на вид, и евентуално леки ремонти като една ръка латекс (например). Наемодателят отговаря за всякакви по-сериозни като смяна на уреди, поддръжка на водо- и ел- инсталация, и разходи за майстори, каквито и да са (ключар, зидар, водопроводчик, т.н.). Съществува такова нещо като естествено изхабяване, нека не го забравяме.

От наематели най-страшното ни е било като след като се изнесоха се наложи да бутаме стени и да ги зидаме наново - бяха увредени до степен да не може само да се закърпят. Разказа ни се играта тогава ooooh! Чух от други колко са се забавлявали с мисълта че ние като само гълтаме парите и не плащаме данъците даже нямаме право устата да си отворим. Мдам, стана им особено забавно след това на милите. Щото данъци сме плащали винаги, и правата сме си търсили винаги Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт