Позитивното мислене????????

• 26 398
  • 376
  •   1
Отговори
# 345
За много хора това мислене е просто поза, маска. Прилагат го защото мислят, че ще получат нещо.А не става така. Иначе оптимизмът е по-полезен от песимизма. Simple Smile

# 346
  • София
за повечето е маска, но рано или късно отдолу избива мътилката. Човек не може да избяга от себе си ни с позитивно, ни с негативно, ни с никакво.

# 347
за повечето е маска, но рано или късно отдолу избива мътилката.

Точно така...........!!!

Както написах по назад. Човек може едновременно да е бил на митинг срещу Орешарски нали такъв беше примера или пък някой друг, ....и в същото време да е влюбен, да му се роди дете, да е повишен или напреднал в работата.
Дни наред под балкона ми който е на булевард минаваха хиляди протестиращи когато бяха митингите срещу кмета на Варна Кирил Йорданов, е как аз няма да се заинтересовам какво правят тия хора на улицата всеки ден и скандират.
За хубаво за лошо, човек трябва да е информиран за някои неща.....

По назад се говори за деца по площадките колко хубаво било. И какво пречи децата да са си на площадките и едновременно с това да си пуснеш радиото примерно да чуеш новините.

Мама Кроталка,  що не вземеш да си изтриеш профила от тук и евентуално ако имаш такива в други социални мрежи, не ощетяваш ли близките си като пишеш, можеше това време да им го посветиш на тях....  Къде и кой е твърдял че всичко е лошо!?
Тия с "позитивното мислене" разни мастери, ментори, Учители незнам си какви си оправиха живота и забогатяха от наивници

Последна редакция: нд, 22 мар 2015, 17:29 от broadminded

# 348
Аз вярвам в позитивното мислене. Не съм чела подобна литература, просто предпочитам да гледам по-ведро на нещата и да си представям, че хубави неща ме чакат, вместо да се тровя със съмнения, негативизъм и очакване на Испанската инквизиция. Трудно ми е, но се старая колкото мога да си държа главата над водата, като успоредно се опитвам и да не храня илюзии.
Съответно предпочитам да се събирам с позитивни хора, които ми повдигат духа и тн.
Мрънкала и вечни гадатели на тъмни времена не са за мен. Досаждат ми, натоварват ме, блокират ме.

# 349
Позитивното мислене разрешава много успешно чисто емоционални проблеми. Но при реални такива, се иска и действие, освен позитивно мислене.

# 350
Днес не ми е много позитивно мисленето.

# 351
  • София
В такива теми винаги отбелязвам, че понякога си има и чисто физическа причина.
Щитовидна жлеза, недостатъчно слънчева светлина...
Колко много хора през зимата не искат да излязат "по тъмното", а е само 18 ч.
Колко хубав беше следобедът в събота, когато излязох от работа по-рано и слънцето грееше, а градината пред Народния гъмжеше от хора...
И аз предпочитам положителните хора, но все пак зависи от ситуацията. Често ми се случва да реагирам на позитивни изказвания с: Лесно ти е на теб, защото...
Но се случва и обратното - на негативни изказвания да казвам: Ами вземи и направи...

# 352
Много деваливира това модно течение като всички крайности като суровоядно веганство (стига да не е по медицински причини разбира се) и т.н. Използва наистина добри източни практики, но ги изкривява напълно. Истински добронамерените и оптимистите нямат нужда всеки ден да натякват на околните колко позитивни са, а да скачат срещу всеки който просто им казва да не си заравят глават в пясъка. Мислят си че ще решат психологическите си проблеми сами без помощта на специалист, но не се получава и все някога маската на позитивизма пада. А от там - те ти нова депресия.

Но не смятам, че и другата крайност - вечното намиране на кусури и втренчване в най-дребните детайли и търсене на проблеми е хубава. Доста уж позитивисти изхождат от егоизма - "Аз съм най-красив/а и прекрасен/а". Истински добронамереният приема и другите и вижда хубавото и в тях, но и затова не е глух към тяхната критика. Не да се засяга от най-малката критика и да къса приятелства и контакти. Говор за критика, а не за дребнавост.

Нищо крайно не е полезно, а тези книжки често карат хората да имат свръх очаквания. Искат всичко да им се поднася на тепсия и пада едно писане на желания по пълнолуние, опушване на стаята с клонки с листа и т.н. Laughing И ако така жадуваното нещо не се случи следва сблъсък с реалността. Иначе е хубаво да си оптимистично настроен и да не се засягаш от дребни неща. Но не и егоистично да очакваш че съдбата ти е длъжна с нещо. Предпочитам хора с реална оценка като Мамасита, които са способни да ти кажат нещата директно, но тактично, без лиготии, а после да си покажат рогата като някои позитивистки.

# 353
  • Sofia
Позитивното мислене е нещо много добро, стига да отчита реалността!

Мой любим пример по отношение на оптимизма, песимизма и реализма: шофьор, кола, път. Стрелката сочи, че горивото намалява. Песимистът се ядосва и хаби излишни нерви - ама как може така, отново ли трябва да зареждам  #Cussing out  Оптимистът се прави на сляп и просто си свирка, наивно вярвайки, че ако не обръща внимание на червената лампичка, проблемът ще изчезне от само себе си  Laughing А реалистът взима под внимание информацията и запазвайки доброто си настроение, спира на следващата бензиностанция да зареди.

Sunglasses

Та, ако сте способни едновременно да виждате ясно действителността такава, каквато е, като в същото време успявате да съхраните положителната си нагласа и настройка, означава, че сте в златната среда: хем сте реалист, хем сте оптимист. Това е полезно за здравето и бъдещето ви състояние.

Обратното, ако непрекъснато се жалвате от нещата в живота си, привличате още повече негативизъм. Ако пък игнорирате отрицателното, вече се отдалечавате от реалността и губите обективната си преценка за света и за себе си. Съветът на повечето съвременни психолози по отношение на положителното мислене е именно този: съхраняване на доброто настроение, на ведростта, позитивните мисли, утвърждаващите твърдения, визуализацията, но съпътствани с адекватни действия, с постъпки, съответстващи на мислите. И е доказано, че мислите влияят на чувствата, а оттам и на действията ни.

# 354
Аз пък си мисля, че реакцията на свършилия бензин зависи от темперамент (вроден) и възпитание.

Обратното, ако непрекъснато се жалвате от нещата в живота си, привличате още повече негативизъм.

И как работи този механизъм?

# 355
  • Sofia
По закона на подобието. По закона на причината и следствието. По закона на това, че сходната енергия привлича сходна на себе си. Ако не вярваш на думи, няма проблем за мен. Изпитай това на практика, в ежедневието си. Провери. Изследвай. И ще видиш какви резултати ще последват. Просто всички трябва да внимаваме какво мислим. Какво си пожелаваме. От какво се страхуваме. На какво се възмущаваме. Какво не можем да приемем в никакъв случай. Какво привличаме в живота си. Защото е доказано и научно, и емпирично, че върху каквото съсредоточаваме вниманието си, мислите си, енергията си, него увеличаваме в живота си. Това е от мен засега. Някои неща не могат веднага да бъдат доказани, нито пипнати, видени и чути. Но просто действат. Има ги. Въпрос на време и мотивация е да ги пробваш, приложиш, провериш. И достигнеш до тях. Тук вярата няма място. Експериментирай. Играй с нещата. Подложи на съмнение. Няма проблем. Законите си остават закони. Независимо от нашата вяра или липса на такава.  Peace

# 356

И как работи този механизъм?

Уф, както съм набрала днес  ooooh! - според закона за привличането.
----------------------------------

Жена пътува в тролея и си мисли:
"Пътниците - алчни грубияни. Мъжът - пияно животно. Децата - садисти и хулигани. А аз - толкова бедна и нещастна..."

Зад рамото й стои ангел-хранител с тефтер в ръка и си записва всичко по ред:
1. Пътниците - алчни грубияни;
2. Мъжът - пияно животно;
3. Децата - садисти и хулигани;
4. А аз - толкова бедна и нещастна...

Накрая прочита списъка и се замисля:
- Боже, за какво й е нужно всичко това?! Но щом го иска, трябва да го изпълня...

# 357
Пак дрън-дрън от "Тайната" и Вселената като каталог за поръчки. Не ѝ ли мина модата? Научно било доказано....

И какво, ако съм мрънкало и ми се случи нещо лошо - сама съм си го привлякла. Ако някой е изнасилен, пребит, ограбен, разболял се е - сам си е виновен. Ако мисля хубави мисли и съм позитивна - всичко ще е ок. Лошите неща се случват само на мрънкалата и негативниците. Сами са си го привлекли, заслужават си го. Дори и децата, когато им се случи нещо ужасно, и те са си го привлекли. Това ли е позитивност?

Добре, че вече нямам такива "позитивни" хора около себе си. И най-запалените по закона на привличането поизтрезняха с времето и с шамарите на живота.

Рано или късно палачинката се обръща, нещо лошо се случва и на най-големия оптимист и какво става със закона за привличането? "Сигурно сама съм си го причинила, защото не мисля правилно". Добре дошла, депресия и самообвинение. Hug

# 358
... Добре дошла, депресия и самообвинение. Hug

Аха, добре дошла  Flutter

# 359
  • Sofia
Нещо явно си измисляш, негативна  Rolling Eyes  Никъде не твърдя, че на хората с позитивно мислене не им се случват гадни неща! Върни се и виж какво съм написала, моля те. Просто съм казала, че мисленето на лоши неща привлича лоши неща далеч повече, отколкото ако човек мисли за добри, хубави и красиви неща. Едното е различно от другото  Peace Замисли се! И на положително настроените хора, и на отрицателно настроените хора се случват и хубави, и лоши неща, такъв е животът просто. Но да, доказано е, и на практика, и по научен, експериментален начин, че добрите мисли предизвикват добри чувства, постъпки и случки, а лошите - лоши такива. И това може да се провери лично. Не е необходимо да се спори по форуми и да се обиждат инакомислещите.  Peace Аз си оставам оптимист-реалист, пък който иска нека продължи да гледа скептично и смръщено на живота, да видим дали няма често да му се мръщи и той...

Общи условия

Активация на акаунт