Хазяйски селски номера и пинизи (с какво ви изненада наемодателят)

• 46 220
  • 229
  •   1
Отговори
# 135
Аз също ще отворя дума за депозита. Не може ли просто последният наем да бъде изплатен от депозита? Тоест не плащате нищо, а депозитът покрива наема.

Аз така направих при последната квартира, защото хазяинът беше страшен селянин и бях сигурна, че ще ме завлече. Просто му го обявих. Пари за последните сметки оставих на другите момичета и с тях се оправихме съвсем коректно.

# 136
  • при късмета
tonkabonka, ако ползваш имат един месец без да платиш наем, т.е. от депозита, с какво ще си покриеш сметките за ток, вода и т.н. които си направил през този един месец?
Да речем изнасяш се на 30 число и за този месец си използвал депозита за да покриеш наема. Добре, но сметките които ти си изразходвал през това време ще се изчислят и ще пристигнат много след като си напуснал, а дефакто ти ще си използвал услугите по тези сметки. Няма наемодател който да се навие да те гони за сметки след като си напуснал, трябва да е луд

# 137
  • София
Няма наемодател който да се навие да те гони за сметки след като си напуснал, трябва да е луд
Има.  Peace Преди да си купим жилище, с мъжа ми живяхме близо 7 години в една квартира. И точно така постъпихме - последния наем се плати от депозита, а после мъжът ми отиде при жената и й даде парите за сметките. (Хазяйката ни не беше луда, разбира се. Просто имахме много добра обща приятелка и си знаехме, че и двете страни сме достатъчно читави.  Wink)

# 138
  • Бургас
Всичко опира до договорки........и до доверие.

# 139
  • при късмета
Няма наемодател който да се навие да те гони за сметки след като си напуснал, трябва да е луд
Има.  Peace Преди да си купим жилище, с мъжа ми живяхме близо 7 години в една квартира. И точно така постъпихме - последния наем се плати от депозита, а после мъжът ми отиде при жената и й даде парите за сметките. (Хазяйката ни не беше луда, разбира се. Просто имахме много добра обща приятелка и си знаехме, че и двете страни сме достатъчно читави.  Wink)

То няма лошо, ама при колко хора е така?

Като бях малка живеехме в къща. Имахме квартиранти с които нашите съжителстваха в продължение на 20 години. Те живяха в продължение на 6 месеца без да плащат абсолютно нищо нито наем, нито сметки за да могат да си поемат първоначалните разходи по тяхно жилище. Никога не са си помислили, че ще ги завлекат, не се и случи.

Но наемател и наемодател да са близки и да си имат доверие са случаи по изключение на фона на общите случаи

# 140

Това е по-скоро изключение. Рядко са читави и двете страни.

# 141
  • София
Последния наем обаче трябва да е цял дори и изнасянето да е на 10 или 15. Стандартните договори са с 30 дневно предизвестие.

Това предизвестие може да се даде на 10 или 15 число, така че да изтече в средата на следващия месец, няма нужда да се плаща цял наем. В края на краищата, в договора не се посочва, че предизвестие може да се подава само на определена дата.

# 142
  • при късмета
Последния наем обаче трябва да е цял дори и изнасянето да е на 10 или 15. Стандартните договори са с 30 дневно предизвестие.

Това предизвестие може да се даде на 10 или 15 число, така че да изтече в средата на следващия месец, няма нужда да се плаща цял наем. В края на краищата, в договора не се посочва, че предизвестие може да се подава само на определена дата.

Обикновенно пише дословно "Договорът може да се прекрати от която и да е страна с едномесечно предизвестие". Датата не е важна, срока е важен в случая

# 143
При изнасянето ни от предната квартира,хазяйката направо ни потресе  #Crazy .Уговаряме се в кой ден (ние вече живеехме в друга квартира) ще се видим в апартамента,за да върнем ключовете.Влиза тя(никога не идваше да види в какво състояние е жилището) и супер щастлива ,че сме пребоядисали стените .Влиза в хола и още от вратата:"Това не е моята секция!!!!Вие сте я сменили с друга" Ние в потрес!!! Секцията е сигурно мой набор и само я бяхме пренаредили за наше удобство (грешка беше,че не я върнахме както си беше).Казвам й :"Викни дъщеря си,защото с нея подписахме договора и тя ни предаде жилището".Пристига дъщеря й и казва :"Това е нашата секция,само е пренаредена.Даже изглежда по-добре така".Майката не ,та не-това не е нейната секция.Тя имала 2-едната била в Елхово,другата тук в Бургас.Дъщерята пак :Майко,това е,не е сменена.В крайна сметка се оказа,че предните наематели са я сменили. Ама беше такава грозна обида,че ще сменя секция ,която струва-40-50 лв . Ще се занимавам да й я сменям.   #Crazy
Дъщерята вика даже май по-хубав мокет са сложили,а ММ им вика-Не ,просто е изчистен. Когато я наехме беше все едно животни са живяли там.Тавана  беше черен-явно от печка на твърдо гориво.По терасите и в кухнята беше заринато с празни буркани и бутилки.  ooooh! Тоалетната беше запушена,нямаше душ.Техниката и ел.уредите си бяха наши,не сме заварили такива.Всичко сме си оправили за наша сметка.Когато ги помолихме да сменим дограмата за сметка на един наем ,те категорично отказаха.Едно лято бойлера се развали и ММ извика майстори да го поправят.После им казваме,че сме сменили еди какво си и е редно да ни приспаднат парите.Те ни казаха,не можахте ли да изчакате няколко дена,мъжа й бил ел.техник,той щял да го оправи.Голяма работа като не се къпете 3-4 дни.Това в най-големите жеги август месец .   #CrazyАз бях бременна вече и решихме да напуснем квартирата.Като им го съобщихме те даже казаха,че основен ремонт на жилището ще направят,даже наема ни намалиха ,само и само да останем,че сме били най-точните им наематели.Но жилището не позволяваше гледане на малко дете там и го оставихме.Направо с ММ се чудим как издържахме толкова време там.Ама пусти пари,а наемът беше приличен ,а мястото превъзходно.

# 144
А защо е нужно да се връща депозит след като излязат сметките, при положение, че повечето вероятно са на база?
На каква база? Няма сметки които да се изчисляват на база.
И депозита се връща след излизане на фактурите за да си ги сметнат откъдето трябва.
Последните ми наематели например, ми даваха фалшиви платежни от тяхната банкова система за студена вода. Твърдяха, че по банков път ги превеждат, но се оказа, че само са си печатали платежните, без да ги преведат. За данъците по същата схема, дават на мен фалшиво платежно, а в НАП изчизат само декларирани и неплатени.
Да не говорим, че примерно СОТ и интернет няма как да го сметнеш по показатели. Или си плащаш целия месец или не. А те дори и по средата на месеца да се изнесат, в празен имот няма кой да ги ползва. Те няма да са спрени през въпросния месец заради наемателите, а за да не са спрени през въпросния месец, трябва да се платят
Топлата вода е на база. Имаше период, в който и токът беше на база.
Аз съм показвала касови бележки  + ф-ра от миналия месец. Показанието - това от ф-рата * цената за киловат от ф-рата = на това, което трябва да платя.

# 145
  • при късмета
При нас топлата вода си е по водомер, знам че отдавна няма база за топлата вода поне в София, задължен си да сложиш водомер.
Това, че и нея изрявняват веднъж в годината е друго

# 146
И аз като повечето тук мога да напиша роман за премеждията си като наемател. Последният ми хазаин преди да си купя мое жилище ми звънна седмица след като се бях изнесла, за да оправим сметките. Зарадвах се, че ще ми върне капарото от 300 лв , което му бях дала. Имах неплатени сметки за вода и ток от около 50 лв. Оказа се обаче, че ми иска 1000 лв. (2010 г.) Толкова му струвал ремонтът на боксониерата след моето напускане. Казах му, че е луд или мен мисли за луда и го попитах какво е ремонтирал за 1000 лв. Минал с латекс, лакирал си секцията...Айсиктир! Естествено не плащаше данък от доходите си като наемодател.

# 147
При нас топлата вода си е по водомер, знам че отдавна няма база за топлата вода поне в София, задължен си да сложиш водомер.
Това, че и нея изрявняват веднъж в годината е друго

Именно де. Затова е редно по уред да се оправят сметките при влизане/напускане, а не да се чака ф-ра.

# 148
Единственият ми опит с квартира.  Grinning Две приятелски двойки ще се местим да живеем заедно в тристаен. Мъжете чули, че някакъв познат дава под наем, отишли, гледали- супер било. Учехме и работехме тогава, нямаше време за задълбочени размисли. Падна ми шапката на влизане  Grinning Не беше ремонтирано от 30 години, гардеробите пълни с дрехи и стари телевизори, сервизи от време оно... Ама се бяхме пренесли вече и платили. Кухнята беше "ремонтирана" с латекс върху тапетите, нова пералня и мини печка за сто лева, към пералнята. Както и да е...Голяма хамалска работа ни се отвори няколко месеца. После течове, ремонти по кухнята, които хазяина точеше със седмици. На тръгване оставихме нашето обзавеждане, като компенсация за старите мебели, които се наложи да изхвърлим. Платихме си изравнителните сметки и всичко останало(понеже гледам, че се обсъжда). Обаче всички си спомняме с носталгия за този апартамент. Толкова перипетии, а и хубави емоции сме изживели там, че все едно си беше наш. Поне живеехме спокойно и не се притеснявахме да не нацапаме или счупим нещо. Нагодихме го според себе си в движение. Хазяинът обаче беше много смешен. Трепереше да не намокрим кухненски шкаф за 50лв, при нужда от основен ремонт. Все се надявам да мина от там някой ден и да си проличи, че на някого му пука за това жилище, но си е все същото.

# 149
За живеещите в чужбина - Живях в Белгия около 2г, преди това никога не съм имала проблеми с хазаи в България и затова подходих много доверчиво.
 Бях на срочен договор 1 г., който се подновяваше автоматично. Поради факта, че закъснях  с няколко дни ПИСМЕНО да уведомя хазаина си, че напускам квартирата, договорът ми се удължи автоматично за още 1 г.. Той не само, че не ми върна депозита от 500 евро, но и искаше да ме таксува за следващата една година, през която аз нямаше да съм там.

Признавам, че тук съм си виновна аз, заради технически пропуск, но не съм предполагала, че усмихнатият белгиец, ще се окаже такъв гадняр - ще ми сочи някакви клаузи на нидерландски, написани в различни страници от договора и че ще твърди, че нямам законово основание да не си плащам бъдещите наеми, за които аз даже ще съм в  България.. Накрая човешки му се примолих и стигна до  " компромиса" , че само нямало да ми върне депозита. Всичко това ми го сервира 2 дни преди да си замина...

Препоръчвам на всички - да си направят приемо-предавателен протокол със прикачени снимки и дати на снимките, за да се докаже състоянието на квартирата към момента на нанасянето Ви и да си четете договорите от край до край!

Общи условия

Активация на акаунт