Класическа хомеопатия - споделяне на опит и знания - 35-та тема

• 71 086
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
Точно се чудех, Мече, дали наминаваш да четеш темата понякога.

Имам един въпрос - според хомеопатията / хомеопатите / ти, като жена, която се лекува с хомеопатия и я изучава - какво представлява менструацията на здрава жена?
Единственото, което помня от Органона, че има записано е леко неразположение преди цикъл. Но никъде не помня да беше описан периодът на менструацията, продължителността й, както и как започва (зацапване, директно), как протича и как приключва. Ако имаш възможност и желание, би ли споделила?

# 166
Ася, има промяна в ежедневието /тоест рутината, която дава спокойствие на децата/,  и явно му куца адаптацията, вижте се с хомеопата.

Обривът при нукс вомика- или е стар познат симптом, който се връща за кратко, или е доказване на лекарството.

Игнация и антибиотик - абсурд съвместно, само може да объркат организма. Наистина не е хомеопатично лечение, а просто се използва хомеопатично лекарство на алопатичен /потискащ/ принцип.

# 167
Хм....Добър въпрос. Не съм чела никъде как трябва да протича менструацията при здрава жена /здрава нали знаем всички какво значи - не отсъствие на симптоми, а динамично равновесие/. Но от това, което съм учила и начина, по който мисля....
В съвремието според мен е допустимо да има леко неразположение преди, по време на, или след менструация или в съвкупност. Иначе реално погледнато, хомеопатично, менструацията трябва да идва и си отива незабележимо - без дискомфорт. Въпросът е, че ние самите, като жени я отхвърляме - хем така сме възпитаване, хем още преди да я получим, сме слушали всякакви простотии.
Като тръгнем от "Оф, пак ли ми дойде, сега ще се чудя какво да обличам, че да не ми личи превръзката или да не ми избие кръв на дрехите" до "Жената в цикъл е мръсна и няма право да влиза в църква"  Crazy  и всякакви такива безподобия....
Всички знаем как ни влияе общественото мнение, рекламите и т.н. Колкото и да се мъчим да избягаме от психическото влияние - е, ми не можем напълно. Факт е, че жената отхвърля най-женското в себе си - че как няма да има синдроми и болки после.
От друга страна интересна е реакцията преди, по време на и след менструация на различните конституции /хомеопатични лекарства примерно/. Ето един лахезис, който може да откачи преди цикъл и в момента, в който кръвта пробие, и той буквално мирясва. Ама що? Щото ключът за лахезис е свръхвъзбуда, която търси изява. С две думи - намери ли си канал за изява, независимо какъв, той е добре. Друг пример - хина, известна също като едно от най-силните лекарства при загуба на телесни течности. Представете си я по време на цикъл. И т.н.
Но като цяло смятам, че всички менструални проблеми /като изключим физическите, структурните изменения на половите органи или нарушение в баланса на хормоните/ идват от начина, по който сме приели нашата менструация.
Аз лично до ден-днешен не й се радвам на моята особено  Grinning . Преди бях доста по-зле - първият ден с болки и т.н. /когато бях в картина сепия/. Сега я усещам, че я имам, присвива ме понякога, но не е нищо фрапиращо и обикновено трае два-три часа през първия ден. Относно идването на самата менструация - някои хора дори не я разбират - руква отведнъж и край. Не знам това на какво се дължи - аз лично я усещам и зная, че до час ще ми пробие цикъла, но пък познавам добре тялото си. Та с две думи - за здравата жена менструацията трябва да е нещо нормално, нетравмиращо по никакъв начин.

# 168
Благодаря за изчерпателния отговор. Последващите ми въпроси, явно ще да са част от мен си и ще ги обсъждам с хомеопата!

Между другото, тъй като на мен никога не ми е било внушавано, че менструацията е нещо мръсно, лошо и т.н. и от самото начало съм я приела като нещо нормално - почти напълно липсва при мен частта с болките. Усещания различни, 2-3 часа до ден по-силно неразположение - да. Но не и болки. Явно наистина е важно, как са поднесени нещата и приети от момичето и то преди да стигне до възрастта за менструация.

# 169
Различни усещания какво ще рече? Може да не са болки, но пак да не са приятни.

Интересно е това за възприемането. Мен не са ми внушвали, че е нещо мръсно, но имам кофти спомени от първата. Имам болки преди потичането и първите няколко часа. И направо я мразя. Знам, че не трябва и че  признак на здраве у жената, но като ми дойде и не мога да спра Crazy И даже ми действа успокоително, като си повтарям, че я мразя  Laughing
А някоя като каже, че си я обича, защото било признак на женственост и ми иде да й фрасна един Twisted Evil.
Досега не е идвало ред да го споделя това с хомеопата.

Каква е разликата между емоции и чувства според вас? Как така някой може да не изпитва чувства, а да има емоции?

# 170
Пролетен дъждец, различни усещания са - някой път като тежест ниско долу, друг път просто я усещам като започне. В редките случаи, когато съм имала някакви болки (напълно пранебрежими за мен) е било около някакво друго неразположение тип настинка например. Но са толкова редки, че не ги помня и не ги водя на отчет. Аз имах други проблеми с цикъла - много тежък ПМС с мигренозни главоболия и куп други неща. Но не и болки от самия цикъл.

# 171
http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=10981

Тук има интересни обяснения, е, има и "спам"

# 172
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

Каква е разликата между емоции и чувства според вас? Как така някой може да не изпитва чувства, а да има емоции?

чета една книга (пак за възпитание  Whistling) и вчера точно това прочетах там!!!
веднага се сетих за твоя въпрос (линка на мечката не съм го погледнала...)

в схващанията на Gurdjieff истинските чувства са част от душевността и са реакция в дадена ситуация. емоциите произхождат от лимбалната част на мозъка и те са дефинирани чрез индивида. един вид егоцентрични версии на определени истински чувства като тъга, радост или страх.

този автор не съм го чела, просто това разгреничение между емоция и чувства ми се стори важно - едното е на ниво личност, другото е на ниво душевност...
като имам време ще погледна какво е писал Гурджиев.

вчера звънях на хомеопата, ама не успях да се свържа...

# 173
  • Нейде из лудите гори...
Здравейте, моля да ме извините, че нахлувам така в интересната ви тема (определено ще се хвана по-подробно да я прочета).

От година дъщеря ми е записана при класически хомеопат. За този период ни се е налагало 2 пъти да решаваме проблем с този човек и всеки път ни оцелва точно в десятката.
От три дни малката поддържа по 40 градуса температура. Има моменти, в които я смъква и се чувства добре, но след това рязко вдига 40-40,4 и с мокри чаршафи успявам да смъкна до 39,4. Според хомеопата, трябва да я оставя да поддържа тази темепратура. Моето мнение по принцип не се различава, но допустимо за мен беше до 39.5. При тези 40 градуса, имам чувството , че ще си повредя детето. 3 дни не е ли прекалено, има ли как да навредим на някои орган с такива градуси? За мен това си е грип , започвам да се чудя дали няма да изпусна нишката някъде, много ми е несигурно. Хомеопата се опитава да ме успокои, но на мен ми е доста притеснено. Моля ви, споделете, имали ли сте подобни случаи, как сте процедирали? Да продължавам ли да не правя нищо или е време да се обърна към традиционната медицина? Детето е на 3 години и 4 месеца  Peace Давах Aconitum napellus първия ден, вчера сменихме с Belladonna, последваха 18 часа спокойствие и за 30 минути отново вдигна 40+.

Извинете ме, ако не е подходящ поста ми за темата.

# 174
  • на плажа
Марси, аз не мога да те посъветвам. Аз имам стрес съм висока температура, защото детето ми е правило темп. гърч и не бих го оставила с темп.

# 175
Марси, и аз не мога да ти дам съвет.
моето дете 1 път е било с много висока Т, около 41С, но за 30-40 мин.
не съм я сваляла.

обикновено питам детето дали иска да влезе във ваната, но при над 40С спеше само и дадах само хомеопатичните.

# 176
Моите повече от 24 часа не са били с висока Т. Обикновено толкова им трябва да се преборят дори с по-свиреп вирус. Да уточня - децата ми нямат хронични заболявания! /което е важно/ Принципно до 3 денонощия не се пипа Т в западните страни, но състоянието се следи - обезводняване, затруднено дишане /ускорено не значи непременно затруднено/.Това, че детето е било 18 часа без Т, не прави три дни по мои сметки. По лечението мога да коментирам, но това не е въпросът ти, така че ще го подмина. Иначе няма какво да повредите... Принципно над 40 следя непрекъснато, защото до 41 стъпката е много малка. С две думи - трябва да се знае общото състояние на детето, има ли хронични болести и т.н., за да се каже: пипайте или не пипайте температурата.
Иначе насилствено сваляне на Т и хомеопатия са несъвместими понятия. /Сънят е нормален - сейв мод на организма, но пак да наблегна - само при условие на добри жизнени показатели/

# 177
  • Нейде из лудите гори...
Благодаря за отговорите, няма хронични заболявания, в момента не спи, с 39,5 е, но е комуникативна, шегува се, изобщо състоянието й не отговаря на стойностите от термометъра.
По лечението мога да коментирам
Ако имаш желание и време - на мен би ми бил интересен, а защо не и полезен коментара ти.  Peace

# 178
Здравейте,погледнах стара тема от 2010,но там нямаше координати затова пиша тук.
Моля Ви да ми препоръчате класически хомеопат в Пловдив,става въпрос за човек с много тежка астма и алергии,които за момент не се повлияха от хомеопатично лечение при друг лекар,а сега се случи така,че и другият лекар не може да го приеме за втори преглед.
Благодаря Ви

# 179
Благодаря за отговорите, няма хронични заболявания, в момента не спи, с 39,5 е, но е комуникативна, шегува се, изобщо състоянието й не отговаря на стойностите от термометъра.

ако отвържеш стойностите на термометъра от състоянията, ще имаш по-обективен поглед над болестите  Wink

това, че има висока Т, не означава, че трябва да се е тръшнала в леглото...
когато моето дете вдигна над 40С, беше навън и си играеше. аз даже не разбрах, че има висока Т, по едно време се разрева, прибра се и си легна. Peace

Общи условия

Активация на акаунт