ПЪРВИ клас - 5 тема

• 60 671
  • 732
  •   1
Отговори
# 165
# 166
# 167
  • В светлината на слънцето
В никакъв случай не с идеята да им правя реклама, но в Сефора имат много идейни предложения за Коледа. Някои са скъпи, но не всички. Имаше един вариант например, който е като каталог с 4 книги, всяка от които като се разгърне показва от едната страна вариант на гримиране на очите в актуален стил стъпка по стъпка, а на другата страница са съответните 5 сенки, които се ползват за целта с огледало. Или пък коледен адвент календар, на който всеки ден си отваряш прозорче и вадиш дребен козметичен подарък. Имат и един цветен гланц за устни в коледна топка, който с развъртане се отваря по средата, после завиваш и закачаш на елхата.  Peace

# 168
  • София
Тези дни ще се разходя до Парадайса и ще разгледам на място.   bouquet

# 169
  • София
Чувствам се прецакана и за друго - не ползваме въпросното скандално помагало с онези думички, по което учат голяма част от хубавите училища. Минавка. Wink

Аз това съм го изтървала, за какво става дума? Моля, много любопитна съм.
Скрит текст:
Майка ми преди няколко седмици беше втрещена, бях й го пратила заедно с една тетрадчица, в която бях написала думички, които да преписва и да му диктуват. И сред тях се открояваха "лайно" и "майна". Е, хубаво, ама искай да тренира "й" и "и" - кошмарно ги бъркаше, и досега в немалка степен, ама тогава беше - направо ужасТ - и... не са толкова много думите с "й" в средата, които да нямат съгласни различни от м и л... Embarassed Embarassed
[/color]

# 170
  • София
Чувствам се прецакана и за друго - не ползваме въпросното скандално помагало с онези думички, по което учат голяма част от хубавите училища. Минавка. Wink

hahaha

Смяла съм се с глас на това помагало. И ние не учим по него, но с една приятелка го нищихме. Натъкнах се на доста открития, като раззема (ако може някой да ми го обясни), лющилник (??), шестостранник и сапуниерка (не знаех, че така се пише, честно).

Има го раззема. Ма нИ мЪ питай к'во значи. http://rechnik.chitanka.info/w/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B0 . Шестостранник ако го споменеш на някой математик внимавай, че може и да те линчува.  Crazy

# 171
  • София
Ето тук има за помагалото.
http://education.actualno.com/Smut-v-internet-Pomagalo-uchi-pyrv … -news_444607.html
Снощи един гневен татко на дете от 138-о училище, където обучават първокласниците по тези помагала, се закани да съди когото трябва. До него една клета женица от МОН мигаше на парцали и обясняваше, че те не били разписали официално документ, с който да позволят ползването, а вината била на директорите, които го били включили. То че директорите правят избора, така е. Но пък онези от МОН би трябвало да проявят поне малко инициатива и да проверяват какво все пак се случва по училищата. Thinking

Ми то сякаш е просто правописен речник - или греша? Аз имах правописен речник като бях в 1ви клас... И после го имах, до ... ами, горе-долу докато докато бях бременна - после просто не помня къде го тикнах и така и не попаднах на него като местихме книгите. Трябва да пробвам пак да го потърся някой ден, скоро...

# 172
  • В светлината на слънцето
Кати, няма как да е правописен речник.  Naughty В България има само един официално признат и използван правописен речник, който е една яка тухла с включен не само правопис, но и дублетни думи, изрази и т.н. Последното издание е от 2012 г., винаги се прави от екип на БАН, най-често ръководен от Владко Мурдаров. Друг е въпроса, че те също си връткат някои думи и ту ги отричат, ту ги пускат с нов правопис, но е факт, че това е легитимното издание и други просто няма и не може да има. Няма вариант всеки, който реши да си пусне речник. А твоят със сигурност вече не е актуален, така че изобщо не си прави труда да го търсиш, тъй като нещата са доста променени. Казвам го, понеже работата ми налага използване на въпросния речник. Когато имаме с колегите спор по някоя дума или правопис, просто звъним в БАН на някой от екипа и питаме. Връзвали сме ги да търсят по един час отговор на някой по-завързан въпрос, после ни връщат обаждането с взето решение. Но те са хората, които на този етап определят правописа, не някой, решил да прави помагало. Да не говорим, че подобно помагало, дадено в първи клас, е не просто нелепо, а скандално. Да, гледаме го от веселата страна, но реално някой някъде не си е свършил работата или просто си е затворил очите заради едни пари, а децата са в ролята на опитни зайчета. Confused Не искам да ви казвам по-нагоре какво представляват учебниците и на двете най-често използвани издателства - Просвета и Булвест. Има отчайващи неща, което пак говори за най-груба халтура на гърба на децата. Всичко това под благия поглед и безхаберието на МОН. Twisted Evil

# 173
Лу, я кажи от само себе си как се пише? Наскоро рових в нета и не можах да открия еднозначен отговор.
СапунИерката за сефте я чувам  Shocked

# 174
  • Варна
Баба ми казва сапунИерка, но ми се струваше, че е по-скоро "сапуньерка" от старозагорския ѝ мек говор Heart Eyes
Сетих се, че Кати беше питала за И и Й. И ние за кратко минахме през този проблем наскоро, когато взеха Й и се опитваше навсякъде да го слага девойката. Обяних ѝ да си прави следната проверка: ако може да чуе в думата: "Ай!", "Ей!", "Ой!" (точно като възклицания ѝ ги казвах) значи има Й, ако ли не си е И. Може би заради театрото, което ѝ изиграх с ай-кане и ой-кане на няколко думи, но от тогава не ги е грешила.
Вчера госпожата на занималнята я оставила в стаята сама и излезли с другите деца на двора. Казала ѝ: "Няма да излизаш, защото кашляш!" Леко се нервирах от такова поведение, но ще си премълча и този път. Кофтито е, че го приела навътре девойката и плакала самичка в стаята докато гледала как играят навън децата Cry

Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 09:02 от Dive

# 175
  • София
Лелее, и такова "помагало" ли имало? На корицата с най-абсурдните детски филми, измисляни някога  newsm78 Чудя се, едно време, как ли сме се научили на пишем без подобна "помощ"?

Що се отнася до училищата, ние нямахме голям избор. В нашия квартал, ако мога така да го нарека, има само 2 училища - кварталното и лицея. За първото само негативи слушах и решихме да го пропуснем, а второто е прекалено изискано. Гледах им програмата, но ми се стори много странна - някакви часове по грънчарство, някакъв балет... с две думи, не беше и то за нас. Затова реших да си ползваме предимтвото в едно от училищата в центъра. Хем мъжа ми го кара сутринт на път за работа, хем разчитам и на всички баби и дядовци да го взимат, когато се наложи. Няма да можем да се възползваме от "лукса", който нашите родители имаха едно време, децата да се прибират само, но това е положението. 30 мин отнема пътуването с кола сутрин. Иначе, извън час пик, стигам за 15 мин следобед, за да го взема.

Аз да се оплача, че някой беше срязал всички ластици в несесера на сина ми, които придържат моливите. Всичко станало, докато бил на шах. Инструктирах го да каже на госпожата на другия ден и намерили виновника - едно момиченце, което се оправдало, че не и обръщал внимание и тя затова, да я забележи   ooooh! Е, хубаво, де. Ама сега трябва нов да си купуваме, иначе вече е забелязана. По какъв начин работи детския мозък, още се учудвам на моменти.

# 176
Дайв, може за нейно добро да я е оставила госпожата. АКо наистина кашля де. Кажи на детето в такъв случай да казва, че ти я пускаш навън с кашлица и държиш да излиза.

Фийл, девойката май си е харесала сина ти  Grinning Ама само какъв метод е намерила Twisted Evil                   Моята беше много разочарована. Момченцето, което харесва, имало 8 гаджета. Тя евентуално е деветото hahaha

# 177
Е, забелязахте я вече   Laughing Неизчерпаема е детската фантазия!
Divе аз не бих си премълчала такава дискриминация, била тя и заради кашлица. В ДГ имахме подобен случай, но след ясно изразената ми позиция, че детето няма да се дели от групата, независимо от причината на госпожата, ситуацията не се повтори. Стана ми ужасно мъчно за детенцето ти, което се е чувствало пренебрегнато и виновно, че кашля.

# 178
  • sf
Не е смешно, ама това с несесера много ме разсмя  Joy Ех, тези деца
Вчера отидох да го взема по-рано,че да хвана треньора по футбол и той още беше с футолното екипче, домързя го да се преоблича , та само метна якето отгоре и си тръгнахме, за 5 крачки до колата нищо няма да му стане. Охраната обаче ме спря да ме пита така ли смятам да изведа детето , а за опулените физиономии на някои баби пред училището няма и да споменавам  Joy
Но навръщане се отбихме и до Била, та там вече ме гледаха с подозрение, отвращение и не знам какво още  hahaha  Но пък ми е кеф  Mr. Green
Май не съм разказвала,че свеки ходи да говори с класната, ако съм, простете и не четете пак  hahaha Та нещата не са толкова зле, както аз си представях. Вярно,че се обажда в час и  към обяд става разсеян, но класната е представила нещата доста успокоително. Най-много ме притесняваше да не е нарочен вече за лош и буен и да си го отнася и без вина. Уверила я е,че това не е така. Свеки е харесала класната, което си е цяло чудо, щото свеки рядко харесва някой  hahaha
А Виктор в понеделник ми каза: "Мамо, аз много мислих и реших,че не искам да плачеш заради мен и днес си стоях кротко на чина и в междучасията не се забърках в никави бели"  hahaha
Във вторник вече нямаше същия ентусиазъм  Mr. Green

# 179
  • Варна
Ама са изобретателни децата! Crazy

Дъждец, а щерка ти разтрои ли се от това положение или намери друг обект, за който да не е номер 9? Питам, защото моята имаше подобна дилема, но с приятелките. Каза, че едно момиченце от нейния клас, с което се беше заиграла в началото, казало че еди-коя-си ѝ била най-добрата приятелка. И моята го удари на чест: "Щом е така и аз няма да ѝ бъда голяма приятелка. Ще играя с нея само ако няма с кой друг!"  Shocked Та се обяснявахме, че не бива така да приема нещата, че те сега през ден си сменят предпочитанията и ако наистина момиченцето ѝ е симпатично и е добра приятелка, не бива така да реагира. Истинските приятели се държат един за друг.

Soleil, че понакашля, така си е, но при положение, че съм преценила че може да ходи на училище, защо ще я оставя сама вътре... Питала я госпожата какви лекарства пие! И нашата не останала длъжна, де: "Не пия лекарства, защото мама каза, че са отровни. Пия чай и си топкам крачетата в гореща вода!" Joy Явно е преценила госпожата, че трябва да вземе нещата в свои ръце, щом детето е с такава безотговорна майка. И на мен ми стана мъчно, но пък учителката е възрастна и не ми се спори с нея. Ако намеря по-фин начин да ѝ загатна, че нямам нищо против детето да излиза и че според мен така се калява, ще го направя. Иначе, ще си мълча...

Донси, голям сладур тоз твоя Виктор! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт