ПЪРВИ клас - 5 тема

• 60 709
  • 732
  •   1
Отговори
# 180
  • Перник
Dive, И Калоян беше останал един ден в стаята, докато другите били в салона за физическо. Но не е бил сам, а с още 2-3 деца - госпожата казала, който кашля или има хрема, да си стои в стаята, че в салона нямало парно. И нашият преценил, че има хрема, и си спестил физическото  Crazy
Това с отровните лекарства ми напомни една от сценките, заради които си сменихме личната лекарка преди години - отиваме на контролен преглед и тя пита Калоян пие ли си антибиотика, при което той отсича, че мама не му дава антибиотици, а аз замазвам положението, като обяснявам, че му викаме "Вълшебно сиропче" и да, пие го. После си намерихме лекарка, която не е фен на антибиотиците и не се налага да се лъжем  Simple Smile

# 181
  • Sofia
Divе, и на мен ми стана мъчно за Машенката и не бих си мълчала.
Стана ми и смешно от отгвовора на детето. За лекарствата и Гушкан така би рекла.  Simple Smile
Фиил, да купи като разваля, та ептен да го забележите девойчето.
Донси, страхотен Виктор!  Grinning

Сапунерка съм знаела винаги, сапунИерка ми звучи много странно, но ако говорим за правопис какво е обяснението да е с "И"?
Тогава и етажерка ли е етажИерка?!

# 182
Дайв, питах я как се е почувствала, но не можа да ми обясни много. Сякаш не се вълнува толкова или не го показва на повърхността. За всеки случай каза, че смята да си намери няколко гаджета и да си избере. Забравих обаче дали сега или като порасне  Crazy
А такива случки са често срещани между деца. В класа играят три момичета и едното отсъстваше дълго. Като се върнало, най-добрата й приятелка играла повече с него и накрая на деня казала, че е по-забавно. Питах как се е почувствала. Каза, че се е ядосала и търсеше моето мнение. Казах й да изчака до следващия ден и да види как ще се развият нещата. Обясних и аз, че понякога децата са импулсивни и се карат/казват разни неща, а после пак се сдобряват и са приятели. На следващия ден вече всичко беше забравено.

# 183
  • София
По какъв начин работи детския мозък, още се учудвам на моменти.
Той и на възрастните така им работи в много случаи  Mr. Green

На моите днес съм им мега сърдита. Вчера за поредна вечер аз си говоря, керванът си върви и ги предупредих, че днес стават сами, сами си правят закуската и да не ме занимават с нищо. Леле, какво размотаване падна... Баща им се смили и им направи храната (натроши бисквитите и сипа кисело мляко отгоре). Хвърляха се дрехи, ядоха едни бонбони от тия, дето са като календар, гледаха ги, отваряха, затваряха прозорчетата. Всяка сутрин ги карам да си сменят бельото и да се избърсват с мокра кърпа - летяха гащи и мокри карпи из цялата стая... Абе малък сутрешен купон си направиха. Закъсняхме за училище.
Ама как може да не им пука от нищо, не знам. Ама грам. Никакво чувство, че прекаляват, и че трябва да спрат. Но искрено се възхищавам на това - хората без притеснения живеят по-добър и по-дълъг живот, макар че на другите около тях им иде да се гръмнат.
Някой ден ще си тръгна и те няма да забележат, че ме няма.  Laughing

# 184
  • Перник
...

Пък може и да се зарадват... Калоян миналата седмица беше толкова доволен, че нямаше вкъщи 24 часа - починали си от моето мрънкане и подканване...И си бяха легнали в 22:00, което никога не се случва, когато всички сме си у дома  Rolling Eyes Изобщо забелязала съм, че Калоян е много по-кротък и дисциплиниран, когато е сам с мен или с баща си, но когато сме у дома и двамата, се лигави, оплаква се на баща си от мен/обратното  ooooh!

# 185
  • Sofia
...

Пък може и да се зарадват...
Joy Joy Joy Joy...
Така ме разсмя, Светле...  Joy Joy

И да, децата са съвсем различни когато са с различни хора. Simple Smile

# 186
Здравейте!
Темичката се е напълнила със случки - къде забавни, къде малко тъжни  Sad .
При нас няма нищо ново.  Rolling Eyes
Пожелавам ви приятен Петък, а на всички малки математици - успех на утрешното състезание.  Peace

# 187
  • София
Кати, няма как да е правописен речник.  Naughty В България има само един официално признат и използван правописен речник, който е една яка тухла с включен не само правопис, но и дублетни думи, изрази и т.н. Последното издание е от 2012 г., винаги се прави от екип на БАН, най-често ръководен от Владко Мурдаров. Друг е въпроса, че те също си връткат някои думи и ту ги отричат, ту ги пускат с нов правопис, но е факт, че това е легитимното издание и други просто няма и не може да има. Няма вариант всеки, който реши да си пусне речник. А твоят със сигурност вече не е актуален, така че изобщо не си прави труда да го търсиш, тъй като нещата са доста променени. Казвам го, понеже работата ми налага използване на въпросния речник. Когато имаме с колегите спор по някоя дума или правопис, просто звъним в БАН на някой от екипа и питаме. Връзвали сме ги да търсят по един час отговор на някой по-завързан въпрос, после ни връщат обаждането с взето решение. Но те са хората, които на този етап определят правописа, не някой, решил да прави помагало. Да не говорим, че подобно помагало, дадено в първи клас, е не просто нелепо, а скандално. Да, гледаме го от веселата страна, но реално някой някъде не си е свършил работата или просто си е затворил очите заради едни пари, а децата са в ролята на опитни зайчета. Confused Не искам да ви казвам по-нагоре какво представляват учебниците и на двете най-често използвани издателства - Просвета и Булвест. Има отчайващи неща, което пак говори за най-груба халтура на гърба на децата. Всичко това под благия поглед и безхаберието на МОН. Twisted Evil

Може и да греша. По мое време се издаваха и кратки правописни речници - извлечения от одобрените, на част от думите, Без подробности като произношение, съществително / прилагателно / пр. и др, подобни, само с ударения, малък формат (тлъстичък малък формат). Именно за ползване от ученици... и да, знам, че е остарял - даже знам и някои конкретни неща, които биха били, по настоящем, неверни. Учебниците на Просвета ги ползват в училището на Давид и... ами, не знам какво да кажа за тях (1класните, де) - във всеки случай математиката е на ниво 3 годишно някак. И ми е трудно да си обясня как успяват да употребят 1 час за брой задачи, които се решават за о/о 5 минути. Обаче не съм начален учител - дори не си представям как ще е с 30 деца, не с 1 - 2. От друга страна, на нас ни изписваха 3 колони задачи на дъската, които трябваше да препишем и решим - в тетрадките с квадратчета,... и бях в най-обикновено училище, не в клас на гении. Все едно, може и да греша, ама като цяло мнооого постни ми се струват тези уччебници и тетрадки - а в сравнение със сборниците на другите издателства... амиииии...  Party

# 188
  • София
... забелязала съм, че Калоян е много по-кротък и дисциплиниран, когато е сам с мен или с баща си, но когато сме у дома и двамата, се лигави, оплаква се на баща си от мен/обратното  ooooh!
Това категорично е така за всички деца.

# 189
  • София
Вчера госпожата на занималнята я оставила в стаята сама и излезли с другите деца на двора. Казала ѝ: "Няма да излизаш, защото кашляш!" Леко се нервирах от такова поведение, но ще си премълча и този път. Кофтито е, че го приела навътре девойката и плакала самичка в стаята докато гледала как играят навън децата Cry

Ако смята, че детето е твърде болно, за да посещава училище не е ли редно да се отнесе към училищния лекар, а не да назначава лечение / режим по свое усмотрение? Twisted Evil

Практиески съвета, 2 на брой. Ако се повтори може да
а) обърне стаята наопаки - възпитателката няма право да оставя само дете под 8 години, което му е било поверено, без надзор
и/или
б) да излезе от стаята - да се скрие някъде, все едно, да се разходи по коридорите, докато дойде време да я прибирате - малко да се почувства като да е изгубила дете въпросната дама. Едва ли ще повтори.

И... и двете биха били напълно нормални и очаквани поведения за дете на тази възраст, поставено в подобна ситуация. Ако не го е очаквала, значи не е за тази работа. Изобщо, грижата за малки деца не е за всеки лъжица. Аз, примерно, не бих могла да се справя.

# 190
  • Sofia
Цитат
Не искам да ви казвам по-нагоре какво представляват учебниците и на двете най-често използвани издателства - Просвета и Булвест. Има отчайващи неща, което пак говори за най-груба халтура на гърба на децата. Всичко това под благия поглед и безхаберието на МОН. Twisted Evil
Ммдаааа...

# 191
  • В офиса
Сутрешно ежедневие при нас:
7:45 звъни алармата, влизам да ги будя, младежът е станал, облякъл се е (с тениска с къс ръкав) и джитка игрички на телефона; Каката измърморва нещо и се обръща на другата страна. Казвам му да си облече блуза с дълъг ръкав и да идва в кухнята.
7:47 Мамоооо, не мога да намеря блуза с дълъг ръкав - влизам и го заварвам да гледа невиждащо на рафта с тениските, протягам се и вадя от съседния рафт блуза с дълъг ръкав. Пак будя каката, тя отново измърморва нещо и се обръща на другата страна.
7:50 той е в кухнята - пие мляко с какао и яде от снощната пица. Аз отивам пак да будя каката
7:55 вече е готов, накапал се е и се е омазал. Пращам го да се преоблече и измие. Пак будя каката
7:57 успял е да си намокри чорапите в банята, защото чехлите му са под масата в кухнята. Сменя чорапи и отново облича тениската с късия ръкав. Каката май се надига, но не съм съвсем сигурна, дали отново няма да изтече към леглото. Казвам му да си метне отгоре риза с дълъг ръкав.
7:58 той започва да облича риза с къс ръкав. Мятам му такава с дълъг, преди да е закопчал всички копчета Каката отваря очи
8:00 той е готов и пак джитка игри на телефона. Каката е бясна, че съм я събудила толкова късно и летят дрехи из цялата стая
8:05 каката е облечена, казвам й да се среше - нямало време
8:07 каката си обува ботуши, викам го, а той се носи с мигащ поглед - какво искам от него
8:08 каката крещи, че закъсняват. Той си довършва нивото.
8:09 каката заплашва, че тръгва без него. Той си обува обувките - ама вчера бил цопнал в една локва и са мокри, а той не ми казал. При което и чорапите му вече са мокри. Отива да сменя чорапи.
8:11 ботите, които преди няколко седмици му ставаха, днес му стягат. Вадим апреските.
8:12 сеща се, че иска да занесе незнамсикоя книга в училище. Със все апрески се разхожда из цялата къща да я търси. Каката затръшва вратата.
8:13 открива, че всички шапки са му в училище
8:14 успявам да го избутам навън. Книгата не е намерена. Нито шапка. Каката ми е добричка и съм сигурна, че го чака долу.

Заключвам и тъкмо преди да въздъхна облекчено, виждам в коридора номер три по пижама и с шапка на главата да се мъчи да си обуе ботушите на босите крака. Забравих да кажа, че номер 4 е будно от алармата в 8 без 15, но тихо и кротко си играе и чака да бъде накърмено. Добро утро!

# 192
  • София-Младост
Тинкърбел   bouquet

# 193
Тинкърбел, с глас се смея пред компа.  Joy
Просто не знам как се справяш с 4 деца, майка-героиня си ти! Да сте живи и здрави!

# 194
  • София
Сапунерка съм знаела винаги, сапунИерка ми звучи много странно, но ако говорим за правопис какво е обяснението да е с "И"?

Ми сигурнио много сапунИ сА туграт вътре...  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт