Кои от задължителните ваксини са най-опасни?

• 59 216
  • 120
  •   1
Отговори
# 45
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
за мен, твоето твърдение, че с движението на хора се разнася и бактерията на тетануса, както и твърдението, че тетанус в Бг няма, са ми еднакво абсурдни. Peace

# 46
за мен, твоето твърдение, че с движението на хора се разнася и бактерията на тетануса, както и твърдението, че тетанус в Бг няма, са ми еднакво абсурдни. Peace

Че то не е мое твърдение, а е факт "Причинителят на тетануса е естествен обитател на храносмилателната система на животните и човека, където живее и се размножава без да причинява вреда на организма. Чрез изпражненията попада в околната среда. Среща се в огромни количества в оборския тор, градински и обработени с тор почви, пасища, води и замърсени с фекалии места и повърхности." - дадох и източник да прочетеш   bouquet Та - където има хора и животни - има и причинител на тетанус!!! Тъй като прочетох, че в бг вече явно хората и животните не са естествен дом на този микроорганизъм - след като е казано от лл - то реших да докажа, че може пък чрез фекалиите на приходящи в бг хора да се пренесе микроорганизма в природата  hahaha Ама наистина доста стана забавно  Joy

Последна редакция: пт, 12 дек 2014, 22:03 от Ladybird_

# 47
Ladybird_ , незнам какво е толкова трудно да разбереш.

това, че бактерията съществува, независимо дали в почвата или в хран. система, няма как да се заразиш, освен ако нямаш дълбока, некървяща рана.

ерго, дали хората мигрират или не, е все тая за разпространението на тази болест, защото така или иначе има животни, които с*рат навсякъде, или човекът им разнася л*йната като тор. т.е. с или без миграция, тази бактерия си я има навсякъде... ама никой с дълбока рана не ходи да се валя в тор.
разбираш ли какво имам предвид? Peace

# 48
asyalein аз разбитам какво ти имаш в предвид  Peace но не съм сигурна, че ти си разбрала мотива да напиша това, а той беше, че лл /по пътя на логиката с медицинско образование, ама знам ли  newsm78 / е казал, че в бг вече няма опасност от тетанус и за това е посъветвал пациентите си да не се имунизират!!! Та при положение, че в бг екскрементите вече не се съдържа причинителя на тетанус - дадох идея чрез чии екскременти може да се привнесе обратно в бг природата  hahaha Предполагам също, че се досещаш, че дълбоките рани не се придобиват в стерилна среда, а обикновенно някъде извън операционните - за това и написах " настъпване на ръждив пирон", да не говорим, че в други теми и при ухапване от кърлеж се съветва да се постави "тетанус". Темата е все пак за ваксините - и ако в последните години няма случаи на заболели от тетанус, то не е защото причинителя на тетануса е ликвидиран, а е благодарение на задължителните ваксини!!!  Peace

# 49
Още малко обяснения за тетануса......Нашата лична смята редовните имунизации за излишни. А ако се нараним сериозно с предмет, който е бил заровен в почвата, тогава трябва да се направи имунизация против тетанус. Ако раната е незначителна, пак няма смисъл. Това ми обясни личната. Дори и да е ръждясал предметът, ако не е бил в почвата, също няма смисъл да се имунизираме. Но, ако нямаме възможност веднага да се измием и да дезинфекцираме раната е добре да я забършем с влажна кърпичка(тъй като те имали  антибактериално действие). И това ми обясни.

# 50
vl , без да влизам в спор дали човек трябва да се ваксинира или не, ще ти напиша как се действа при замърсена рана и липсащ имунитет за тетанус (от ваксина, защото няма доживотен имунитет от преболедуване).

1. раната трябва да кърви. ако не кърви, се натиска да текне кръв, промива се с минерална вода (да тече отгоре) или друга чиста вода! кърпичките може да ползваш за повърхностни рани, дълбока рана не се бърше с нищо!!! а при повърхностни няма почти никакъв риск от тетанус, защото бактериите умират при наличие на кислород или светлина.
2. отива се до най-близката болница, за промивка и преглед на раната.

3.обикновено в болницата питат за ваксинационния статус против тетанус.
тук има 2 възможности:

- има направена ваксина, която се води действаща (тук има спор колко време трае този имунитет, някои казват 6м, други казват повече). инжектират се антитела, които да се борят с евентуално влезли в тялото тетанус бактерии.

- липса на ваксина (няма реваксинация или не е слагана ваксина)
в този случай слагат едновременно ваксина и антитела (ваксината е едната ръка, антителата в другата).
антителата действат 2 седмици.
ваксината изгражда имунитет след 2 или 3то слагане, т.е. след мин. 6 месеца.
инкубационния период на тетанус бактериите е между 2 и 6 седмици.
та прави си сметка дали имаш защита.

пиша ти го, не за да обяснявам колко са полезни ваксините (аз нямам), пиша ти как се действа.
за мен логика няма.
тъй като преди няколко месеца минах по този път, затова ти пиша как се процедира.

ако в последните години няма случаи на заболели от тетанус, то не е защото причинителя на тетануса е ликвидиран, а е благодарение на задължителните ваксини!!!  Peace

всъщност не е 100% сигурно, че това е така.
от тетанус са умирали много хора по време на войните, защото са получавали рани от шрапнелите (дълбоки рани, трудни за промиване и вадене на шрапнелите).
в днешно време поне в Европа раните са от наранявания, не от войни...

за кърлежите и тетанус, до сега мисля, че няма регистриран случай на разболял се от тетанус, чрез заразяване от кърлеж. Peace
ако имаш друго инфо - моля с извор.

# 51
  • София
Здравейте, тук се измести малко фокуса на темата, защото дори тетанус е част от новата 6-валентна ваксина, да не се сложи само тя явно няма начин. Точно това ме притеснява мен - вече всичко 3, 6, 10 - валентно. Нямаме право на избор. Всъщност имаме, но ще има проблеми след това. Все пак аз съм написала, коя ваксина ще пропусна и коя ще отложа. Аз съм за право на избор, право на информираност и право на обезщетение при сериозни усложнения.

# 52
За тетанус - доколкото аз знам, опасни са раните, в които може да се получи анаеробна среда, т.е. дълбоки и замърсени рани.
При едното дете отказах ваксина е болницата, тъй като раната не беше дълбока, при другото се съгласих, тъй като беше до кост.

За опасността, проблемът е, че всичко е много индивидуално и за съжаление постфактум се установява дали индивидът има проблем с конкретния препарат.
Аз съм имала проблем след ММР ваксина.
Детето ми след противококлюшна.

# 53

Аз лично ще сложа БЦЖ в родилния дом... Вече съм решила да пропусна първата хепатит Б, да отложа Синфлорикса за от 7-ми месец и да бия само морбили (ако успея да намеря моноваксина) и евентуално заушка ако не я изкара в детска възраст (пак ако има моноваксина).

Личният ти лекар ще стане разноглед  Mr. Green
Как ще пропуснеш "първата хепатит Б" - искаш да кажеш, че ще я отложиш ли? Защото или слагаш в даден момент, или не. На базата на моята информация това е последната ваксина, която аз бих се съгласила да сложат на мен или на детето ми, но вече я обсъждахме надълго и нашироко по-горе.

# 54
Деничка, фокусът не се е изместил.
има моно ваксина против тетанус.

право на обезщетение при сериозни усложнения.

в момента, в който дадат това право, то ознаава, че в прав текст казват, че има проблем при слагането на ваксините.
никога не биха си позволили фарм. фирми подобно нещо, защото става въпрос за огромен бизнес!

# 55
  • София
Цитат:
"Личният ти лекар ще стане разноглед  Mr. Green
Как ще пропуснеш "първата хепатит Б" - искаш да кажеш, че ще я отложиш ли? Защото или слагаш в даден момент, или не. На базата на моята информация това е последната ваксина, която аз бих се съгласила да сложат на мен или на детето ми, но вече я обсъждахме надълго и нашироко по-горе."

Здравей, относно Хеп Б, за съжаление вече няма пентаксим и Хеп Б във 2,4 и 6 месец, а има шествалентна "Хексацима", която в себе си сърдържа Хеп Б. Ако не искаш Хеп Б изобщо, това значи да се откажеш от всичките останали 5 ваксини, които са част от новата задължителна 6-валентна. Освен ако не успееш да намериш пентаксим в някоя аптека, но доколкото знам не се внася вече. Ето го най-новият имунизационен календар от юли 2014:
http://vaksiniistinata.ovo.bg/publ/imunizacionni_kalendari/c_new/5-1-0-12
Но в Европейските държави тази за хепатит Б, която до сега и у нас е била самостоятелна се слага по най-различен начин и в различни месеци и през различен интервал от време. Поне първата искам да пропусна... В цяла Европа тя се слага на новоредено единствено ако майката е болна от Хеп Б -
за справка - сайта, който съм дала за имунизационен календар в страните в Европа в по-предишен пост.

# 56
Denichka80 - има защо в страните от Западна Европа ваксините срещу хепатитБ да не са задължителни, а в бг - да са - "Хепатит B е признат за ендемия в Китай и някои части на Азия, а България и Турция имат много висок процент на заболеваемост." - това е цитат от тук http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B5%D0%BF%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82_B и за да не цитирам бг сайтове - ето ти и бюлетин на Световната Здравна Организация  http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs204/en/ "Geographical distribution
 Hepatitis B prevalence is highest in sub-Saharan Africa and East Asia. Most people in these regions become infected with the hepatitis B virus during childhood and between 5–10% of the adult population is chronically infected.
High rates of chronic infections are also found in the Amazon and the southern parts of eastern and central Europe. In the Middle East and the Indian subcontinent, an estimated 2–5% of the general population is chronically infected. Less than 1% of the population in western Europe and North America is chronically infected. Географско разпределение
Разпространението на хепатит B е най-висока в Субсахарска Африка и Източна Азия. Повечето хора в тези региони да се заразят с вируса на хепатит В по време на детството и между 5-10% от възрастното население е хронично инфектирани.
Високите нива на хронични инфекции също са открити в Амазония и южните части на Източна и Централна Европа. В Близкия изток и Индийския субконтинент, около 2-5% от общото население е хронично инфектирани. По-малко от 1% от населението в Западна Европа и Северна Америка е хронично инфектирани."
В бг регистрираните болни от хепатит Б се водят над 450 000 човека, а не регистрираните  newsm78 Бог знае колко са...Та не можеш да сравняваш страна със заболеваемост над 10% от населението и страна, където този процент е по-малък от 1% !!!

# 57
В цяла Европа тя се слага на новоредено единствено ако майката е болна от Хеп Б.
Но се прилага масово на двумесечни бебета чрез шествалентната ваксина.

# 58
Ако добре си спомням, за да не се зарази новороденото от майка с активен вирус, освен ваксината, трябва да се приложи и един специален препарат. В противен случай, нищо не правим. А този препарат, последно в Б-я не се внасяше.

# 59
Извинявам се ако има тема по въпроса ми,но не намирам....знам ,че трябва да са здрави децата при ваксиниране,но колко дена след това могат да посещават ДГ? С оглед евентуално заразяване и усложнение от ваксината?

Общи условия

Активация на акаунт