Кои от задължителните ваксини са най-опасни?

• 59 228
  • 120
  •   1
Отговори
# 75
Към коя институция подписа такъв документ?
Защо ще търсиш лекар да ти поема отговорността - министъра на здравеопазването е подписал задължителния характер на имунизационния календар - той носи отговорност, както и ти с подписа си - само дето не ми е ясно към коя институция си подписала...ако изобщо говориш за България...

# 76
Според мен е редно след като отказваш задължителна ваксина - да подпишеш документ, че ако детето се разболее от това заболяване, отговорноста е твоя и ще заплатиш пълното лечение. То тогава ще се разбере колко са отговорните.

аз съм подписала такъв документ, че напълно съзнателно и информирано поемам отговорността  Peace
ако се разболее няма да плащам лечението, защото плащам застраховки, които покриват това лечение.

обаче, ако реша да сложа ваксина на детето няма да намеря и един лекар, който да подпише, че ако детето се разболее или получи странична реакция от ваксината, то той ще поеме отговорност!
нито един лекар не поема такава отговорност, прехвърля към фарм. фирма, оттам нататък е ясно колко е размита отговорността!

отговорността винаги е на родителя или на пациента, ако е голям.
всеки човек сам е отговорен за здравето си, другото е безхаберие.

# 77
Защо ще търсиш лекар да ти поема отговорността - министъра на здравеопазването е подписал задължителния характер на имунизационния календар - той носи отговорност, както и ти с подписа си - само дето не ми е ясно към коя институция си подписала...ако изобщо говориш за България...

И каква отоворност носи? Какво се случва когато дете бъде увредено от ваксина?
А. Изплаща се обезщетение?
Б. Ваксината се спира от употреба?
Ц. Казва се, че не е ясно от какво е, но със сигурност не е от ваксината?

# 78
Същата отговорност, каквато носят родители, тъпкали детето си с хомеопатия и куп лекарства не изписани от лекар и в последния момент се сетили да хукнат към спешното - пък детето взело, че умряло....

# 79
Въпросът беше конкретен.
Каква е точно отговорността на министъра, лекаря, производителя, вносителя на ваксината? В какво се изразява тя?

Същата отговорност, каквато носят родители, тъпкали детето си с хомеопатия и куп лекарства не изписани от лекар и в последния момент се сетили да хукнат към спешното - пък детето взело, че умряло....
Малко глупаво изказване и спекулации с мъката на много хора. В никакъв случай отговор на моя въпрос.

# 80
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

подписвам на лекаря.
затова и търся от него отговорност.
в документа пише, че ми е обяснил рисковете от неваксинирането и аз съм готова да ги поема.
съответно очаквам, ако постави ваксина на мен или детето да ми подпише документ, че ми е разяснил рисковете при поставянето и е готов да ги поеме.
на мен ми се струва равностойна сделка. Peace

абсолютно съм убедена, че ако при всяко ваксиниране лекарите трябваше да подписват документ, че поемат цялата отговорност за произтичащите нежелани ефекти от ваксините, то % от тях щяха да се замислят дали да го правят.

живея в страна, в която няма задължителни ваксини.
министърът не ме бърка, аз с него не контактувам.

Въпросът беше конкретен.
Каква е точно отговорността на министъра, лекаря, производителя, вносителя на ваксината? В какво се изразява тя?

много точно.
кой може да даде отговорите?
кой (не)иска да ги даде? Wink

# 81
живея в страна, в която няма задължителни ваксини.
министърът не ме бърка, аз с него не контактувам.
Това ти дава отговора - ваксините не са задължителни - лекар ти обяснява за/против - ти искаш от лекар отговорност.
Когато една държава е издала закон за задължителния характер на нещо си - то тя носи отговорността - търсиш от нея отговорност и обяснения, а не от лекаря - той е изпълнител на този закон. Когато ти на своя глава решаваш да вървиш с/у закон в съответната страна - трябва да си готов да носиш съответната отговорност. Да - законите са различни за различните страни!
В бг има и закон за продажбата на лекарства - да ама всички знаем как се спазва - и да на финала има лекар виновен за безотговорността на родители, които си самолекуват децата със знайни/незнайни методи, защото мъката им е голяма....

# 82

Когато една държава е издала закон за задължителния характер на нещо си - то тя носи отговорността - търсиш от нея отговорност и обяснения, а не от лекаря - той е изпълнител на този закон.

как държавата носи тази отговорност?
освен да санционира при нарушаване на закона.
реално какво друго прави?

# 83
Същото каквото прави и с другите си закони!
Имаш право да не си съгласна със закона за образованието, със закона за собственоста - със всички закони. Като не си съгласна и не ги спазваш - държавата те санкционира - иначе ти предлага безплатно образование, здравеопазване, полиция - като не ти харесва грижата на държавата към теб - съдиш държавата, ако мислиш, че е по-добре - напускаш държавата. Като отидеш в друга държава - спазваш нейните закони - ако ли не - и тя ще те санкционира!!!!

Държавата е приела закон за детското здраве, което включва задължителни ваксини, задължителни консултации, задължителни профилактични прегледи и др. Както е поела ангажимента за осигуряване на безплатното им ползване, както и вноските по детското здравно осигуряване. Когато родител е сметнал, че не желае да се подчинява на този закон е редно да се откаже както от задълженията си по него, така и от правата произтичащи от него - сиреч, след като е компетентен да взема решения за здравето на детето си и не желае това да го прави държавата - редно е и да се откаже от безплатния характер на здравеопазването към детето му, а не да търси лекар изпълняващ този закон да поема вина!!!!!!!!

Последна редакция: пт, 30 яну 2015, 13:46 от Ladybird_

# 84
доколкото ми е известно законите се приемат от НС.
ерго, не държавата, а представителите в парламента създават тези закони.
те са избрани чрез избори и след като избиращите не са съгласни с някой закон, то имат право да претендират за преразглеждането му.
всичко друго е тоталитаризъм.

здравеопазването не е безплатно.
ако беше такова, нямаше всеки ден да има нови подписки за събиране на пари за лечение на деца в чужбина. Peace

# 85
Според теб кое е тогава държава и какви са нейните функции. Какво е НС и МС - те какво представят ако не държавата?
Детското здравеопазване в България е безплатно - събират се средства по желание на родители, за лечение в чужбина - в чужбината/поне в която съм аз/ детското здравеопазване е също безплатно, но за децата, които живеят там, а не за всички деца по света!
Да права си - като не си съгласен с някой закон - имаш право да поискаш преразглеждане на закона по съответния ред - но нямаш право да го нарушаваш - за това и ваксините е прието да се отлагат, но не и да се отказват!

# 86
   Така зададен въпросът в темата създава грешна представа, че видиш ли ваксините биват опасни, по-опасни и най-опасни. Не искам да убеждавам никого в нищо и да налагам мнението си, но ще го изразя.
   Първо функцията на ваксината е да намали риска от пандемии на различни заболявания, които са силно заразни. Като на първо място създава индивидуален имунитет и второ - групов, който често бива отричан или пренебрегван, но той е важен. Това е така, защото има не малка група хора в обществото, която не може да разчитат на ваксините - това са хора с автоимунни заболявания, малки деца, при които имунизацията още не е направена, хора с трансплантиран орган от донор, които пият имуносупресанти и още много мога да изброявам. Те по една или друга причина не могат да разчитат на ваксините и са най-уязвими при липса на групов имуните. За тях дори и една заушка или рубеола, за която се твърди, че едва ли не е по-добре да се изкара би била смъртоносна или да доведе до усложнения. Като искам да уточня, че никой не твърди, че ваксината гарантира 100% имунитет и сигурност, че човек не може да се зарази, но при евентуално заразяване шансът от усложнения е много по-нисък. Но по-добре 95%, а не сто, пред това да разчитам на естествения подбор.
   Създалата се последните години не знам как да я нарека: мода, религия или психоза на тема странични ефекти от ваксините е страшно преувеличена. Повечето места, където може да се прочете за вредата са блогове или псевдонаучни сайтове със съмнителни данни. Никой не отрича страничните ефекти и това не е и целта, те се изучават добре, за да се опитат да се подобрят препаратите и да се сведат до минимум. Въпреки това има толкова много индивидуални и странични фактори, които оказват влияние, че практически е невъзможно да се избегнат на 100% (за съжаление). Също така от страничен ефект до страничен ефект има разлика. НО искам да попитам замисляли ли сте се, че странични ефекти има не само във ваксините, но не им се обръща такова внимание. Има ги и при най-основните лекарства, дори козметика. То тогава излиза, че и един парацетамол да пия си е игра на руска рулетка. Да не говорим, че при една евентуална реакция не е гаранция, че факторът довел до усложнение не е друг, но защо да не кажем, че е ваксината.
   Аз лично смятам, че е НАЙ-вредно да се насажда масова паника и страх у майките на тази тема и след всяка ваксинация дори само да кихне детето, тя да не спи цяла нощ. Затова препоръчвам освен да се четат статии (било то верни или не) за опасностите и страничните ефекти, да се види и историята на заболяванията срещу които са ваксините, защо не и малко снимки да не се разгледат. Да се научи кой е Робърт Кох и Луи Пастьор и какво са направили за развитието на науката. Да се попитат лекари, имунолози и други специалисти. (Това важи за хората вярващи в науката наречена биология и на специалистите, за тези дето вярват в конспирации и как искат да ни затрият - няма смисъл). Тогава всеки сам да си изгради свое мнение по въпроса, а не да приема чуждото за чиста монета (дори и моето).

# 87
Nayilia  Peace +1
На дамите отричащи ваксините бих им препоръчала също да се замислят и в/у:
1. Трябва ли да се създаде ваксина с/у ебола?
2. Трябва ли да има страни, където ваксината да е задължителна?
3. Ще има ли страни в които ваксината ще бъде препоръчителна, а не задължителна?
4. До какво ще доведе въвеждането на ваксината с/у ебола?
5. Ако се открият случаи на ебола на територията на бг - ще си ваксинират ли децата, или ще очакват естествения подбор?

# 88
  НО искам да попитам замисляли ли сте се, че странични ефекти има не само във ваксините, но не им се обръща такова внимание. Има ги и при най-основните лекарства, дори козметика. То тогава излиза, че и един парацетамол да пия си е игра на руска рулетка.

много точно  Peace
откак спрях да взимам дори обикновен аспирин и на лекар не съм ходила.

Аз лично смятам, че е НАЙ-вредно да се насажда масова паника и страх у майките на тази тема и след всяка ваксинация дори само да кихне детето, тя да не спи цяла нощ.

също много важна точка. страхът е много лош съветник.
в този форум често чета мнения за най-малкото нещо питащите се пращат на специалисти, психолози, рентген и прочие... Whistling

Ladybird_ , темата не е за дефиниция на що е то държава, но определено не се изчепва с парламент и МС  Peace
аз никога не съм призовавала някого да нарушава закон.
НО съм за правото на всеки да има избор. Peace

# 89
asyalein за избора ти отговорих - имаш право на избор - като не ти харесва даден закон - има си ред за неговата промяна. В бг има закон за задължителни ваксинации - като не ти харесва - подписка и т.н., ако мислиш, че не може да се пребориш - има страни където ваксинациите не са задължителни, но пък има страни в които са наложителни - споменах за ебола. Ти спомена, че живееш в страна, където ваксините не са задължителни - колко % от населението е ваксинирано? Защото в страната, където аз живея - ваксините също не са задължителни, но над 95% са ваксинираните. Дали има нещо общо с вечните грипни епидемии в бг и ваксинациите с/у грип? Защото където живея епидемии от грип няма....Където ти живееш има ли епидемии от грип?

Общи условия

Активация на акаунт