БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 514
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
За баклавата също не пиша врели некипелир защото баби и дядовци на майка ми са от Одрин (не сме турци).
Баклавата не се прави с овча лой и подобни вярвания ме хвърлят в потрес. Не се прави обаче и никога с олио.

Това за баклавата с лой не бях го видял- еле пък за турската
Тогава наистина щях да размахам Сопата - и няма да се връщам назад да видя кой е този умник ...
Да четат поста ти и да разберат как наистина се прави
качествено претопено краве масло и фин грис, със супер финни кори - това е истинската турска баклава (е и шам фастък)

Пухито, още веднъж поздравления за двата поста!
Препоръчвам на куп народ са си ги свалят на десктопите и да си ги четат всеки ден - до проумяване

# 346
  • Пловдив
Цитат
Цитат на: poohito в вт, 23 дек 2014, 08:20
....
Всичко това го пиша, не защото съм доила 10 овце и 3 крави на село, а вие знаете защо  Wink
Аз не знам.
Скрит текст:
Защото съм ветеринарен лекар, който 8 години се занимава с качество и безопасност на храни и то не от страната на БАБХ. Работила съм 1,5 г. в мандра и съм помагала при вътрешни одити на други мандри. Виждала съм достатъчно мляко... За 500 дни по 10 тона на ден средно, че и повече. Още повече месо съм виждала.
Мисля обаче, че вече става досадно всеки път, като коментирам мляко и месо във форума да допълвам и това. Просто мисля, че това са неща, от които наистина разбирам. От баклава не разбирам толкова много, а от захранване на бебето нищо не разбирам, съответно за последното и не коментирам или, ако го правя пиша "аз правя така" и "аз мисля така", а не "това е така". За млякото и месото обаче "това е така".

# 347
  • София
Аз не съм искала да прозвучи като заядлив коментар. Просто наистина не знаех Peace Срещала съм ника ти в различни теми, но съм пропуснала тази информация.

# 348
Цитат
Цитат на: poohito в вт, 23 дек 2014, 08:20
....
Всичко това го пиша, не защото съм доила 10 овце и 3 крави на село, а вие знаете защо  Wink
Аз не знам.

Моля те, не влизай в обяснителен режим, когато си права ...
Който иска, да проверява дали е вярно
Тук не е място да обясняваш нещо, което знаеш и си сигурен, че е така ...
Ако те оборят и докажат, че не си прав, е друго ...

# 349
  • Пловдив
Нито съм се обидила, че е заяждане, нито съм го писала, като защита.
Onna-bugeisha написа въпрос и аз реших, че трябва да има отговор  Simple Smile

# 350
  • София
Моля те, не влизай в обяснителен режим, когато си права ...
Който иска, да проверява дали е вярно
Тук не е място да обясняваш нещо, което знаеш и си сигурен, че е така ...
Ако те оборят и докажат, че не си прав, е друго ...[/color]
Ах, извинявай! Явно съм объркала темата и тук е само за постулати и без въпроси "какво" и "защо". Хайде да не ѝ даваш такъв наклон, а?
Изобщо в последно време ми прави впечатление, че приятният дух и добронамерения тон, които бяха характерни за тази тема доста са се поизпарили и то не без сериозната ти помощ. Дано да е предпразнично изнервяне и нещата да се оправят след празниците.

poohito, благодаря за разясненията! И наистина ще следя постовете ти по хранителни въпроси с интерес, сега след като знам че мнението ти е и професионално!   bouquet

# 351
# 352
  • Sofia
подквасеното мляко с айран ми се получи  Laughing

като направя баклавата ще ви споделя дали става или не Peace

# 353
Четейки постове като на Пухито, ми става ясно, че човек се е занимавал професионално и дава мнение. Обаче в случая и мене ме гъделичкаше любопитството каква е точно професията. Пухито, благодаря за отговорите, включително в скрития текст.   bouquet Това им харесвам на форумите, че полека лека обогатявам знанията си. Млякото ми се е точело с подкваса от кисело мляко на Данон. Но беше доста отдавна. След няколко месеца ще мисля на коя фирма да се доверя за подкваса, защото моето кисело мляко сигурно вече ще е изядено, а дори да оставя малко, вероятно няма да е годно.
Вредно ли е да се яде кисело мляко, което е подквасено преди няколко месеца? Запечатано е без да е стерилизирано. Вкусът му е резлив, но това не ми пречи.

# 354
на Данона  нито млякото му е мляко , нито киселото е кисело.  май "използването на качествено мляко за приготвянето му"  е само върху кофичката  Joy

пп. ял съм отлежало к.мляко  на 30-40 дни. за няколко месеца незнам какво е , но това беше идеално. още съм жив - значи не е вредно  Laughing

# 355
  • Бургас
И на мен ще ми е интересен отговора.Скоро изхвърлих 3 буркана овче мляко,квасено септември месец.Отгоре имаше слой оцветен в розово.Опитах го някъде към средата и беше доста "резливо".Обаче като постоя 1-2 дни се промени на нормално.Сега квася краве мляко/домашно/,като си ползвам закваска от предното,предното,предното.....в което има частица и от овчето мляко.Трябва ли да си подновя закваската?

# 356
има тема за домашното к.мляко.  въпросите ви май са за там.   bouquet

# 357
  • Пловдив
Резливия вкус се дължи на дрожди, които са попаднали в киселото мляко и са се развили. Не биха го направили опасно, но има неприятен вкус и освен това може да доведе (ако е наистина много старо и резливо) до стомашно-чревни разтройства.
Мляко с дрожди (резливо) не бива да се използва за закваска, защото така се замърсява с дрожди и новоподквасващото се мляко, което намалява годността му.
Мисля, че в големи магазини понякога продават закваска за мляко, която е от чисти култури (L.B.  и Str. termofilus) мисля, че във форума някой беше писал за това. Освен това може би млякото (фермерско се води) в стъклени буркани е добро за закваска.

# 358
Пухито, благодаря!   bouquet
Бонго, прав си за темата, но можех да питам на лични и да питам в онази тема, но ако Пухито не я следи... Затова избрах да задам въпроса си тук. Simple Smile Можех и да не питам, защото свекър ми живя до 94 години, пък всяка зима е ял мляко, квасено през лятото. Simple Smile

# 359
  • Бургас
И аз благодаря за отговора.Абсолютно по същите причини попитах в тази тема.
И по темата,не мога да намеря рецептата за портокалови сладки!

Общи условия

Активация на акаунт