БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 400
  • 741
  •   1
Отговори
# 90
  • Бургас
Сега да споделя за тригуните.
Направих ги с многолистно маслено тесто, но станаха просто сиропирани бутерки.
Тестото го правих по тази рецепта: http://mama.ladyzone.bg/topic/16502-%D0%BE%D1%82-%D1%82%D0%B5%D1 … 0%BA%D0%B0/page-3 пост 29
Стана много хубаво бутертесто, обаче тригуните които помня не бяха с този вкус.
Сега продължавам търсенето на  рецептата.
Лабрекс освен да опитам тези с вино.Но ме съмнява по сладкарниците да са ги правили с вино, въпреки че прочетох че понякога при прясно брашно се добавяло оцет , та в този ред на мисли може и вино.
Сиропирах ги със сироп захар и вода в съотношение едно към едно, и малко лимонов сок.
Това от мен за сега, ако попадна на сполучлива рецепта ще  споделя  Peace

# 91
Сега да споделя за тригуните.
Направих ги с многолистно маслено тесто, но станаха просто сиропирани бутерки.

luchkata, а може би са били с това тесто, от линка го копирах:

Скрит текст:
ТЕСТО БЕЗ МАЯ (БАНИЧНО)

Сладкарските изделия могат да се групират според вида на тестото от което се приготвят.Ето какви биват те:

ОТ ТЕСТО БЕЗ МАЯ: (баници,баклави,щрудели,тригуни и др.) 1 кг. брашно;600гр.вода;20-30гр.сол и при нужда 50гр.оцет(когато брашното е прясно смляно-не е достатъчно отлежало е със слаб глутен-тогава подсилваме брашното с киселина) За някои видове асортименти-например баклава-саралия в основното тесто се прибавят 2-3 яйца. НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ: Брашното,водата и солта се смесват и се омесва тесто,което се оставя 20-30 минути,за да се отпусне глутена. След това от него се разточват кори.За да не се образува кора докато престоява тестето-поръсва се с брашно. Корите могат и да се раздърпват. Тогава готовото тесто се разделая на топчета(с големината на тенис-топка). Обилно намазани с мазнина(мас,масло,олио) топчетата се оставят да престоят(маста да е стопена)15-20 мин. Всяко топче се разточва на кръг 25-30 см.в диаметър и след това кората се изтегля с ръце до получаването на тънка кора.

Иначе си права, едва ли с вино са замесвали тригуните за сладкарниците. Peace

# 92
Имам рецепта за такива тригуни в книгата" Детска кухня".Там е с многолистно тесто пак
 Първо има рецептата на тестото и след нея са рецепти на сладкиши и други ,които се правят с това тесто.
 Хилядолистно маслено тесто
  250г краве масло ,500г брашно ,сол 5 г. ,вода 120г
    Брашното се пресява и се разделя на 4 равни части. Едната четвърт се замесва с маслото и се оставя настрана.Другите  3/4 се замесват с малко вода и щипка сол / 2г./ до средно твърдо тесто.Меси се добре около 20мин. Оформява / така пише Grinning /  на питка и се оставя  на студено в продължение на 15 мин., след което се разточва кора със средна големина.Поставя се по средата й масленото тесто,което се загръща с кората по следният начин :първо отляво надясно ,после отдясно наляво,от външната страна на масата навътре и най-после отвътре навън. Кората се изравнява,след което се точи,като се започва винаги от средата. Разточва се два пъти и отново се нагъва по описания начин. Оставя се на хладно 15мин., след което отново се разточва 2 пъти и отново се оставя на студено.
 С така приготвеното тесто се правят следните сладкиши :  
  И има рецепта за крем -пита ,пита с шоколад ,тригуни ,соленки ,пирожки с маслено тесто и пита с плодове.
   Тригуни
 Масленото тесто се разточва на кора ,която се нарязва на квадратчета 10 на 10 см . По средата се слага орехова плънка и се загъват на триъгълник. След изпичането се поливат със захарен сироп.
   / книгата е "Детска кухня " изд . 1978г  стр.257 /
  Дано съм била полезна.
 Имам още готварски книги може и там да намеря нещо .
 Откъде имам спомен за някакво тесто с пепелива вода и тези кифлички или сладки се сиропираха после и пълнежа беше с орехи.
  Не се сещам !?

# 93
Лабрекс нещо такова е тестото ,но се замесва с тази вода -пепелива . / Взема се пепел от изгоряло дърво / да е чиста / остава се да се утаи и с нея се меси тесто.
  Сега остава да се сетя  в коя книга съм го чела това   Joy

# 94
  • Бургас
labrex четох аз че и в другата се споменава за тригуни, но се насочих първо към многолистното тесто.
Малко ми е трудно точенето на тънки кори Embarassed
yulmanа от баба ми знам че е месила питки с пепелява вода.
По прнцип има омекотяващо действие подобно на содата.

# 95
Да ,някъде прочетох това преди малко.
 Чела съм че се слага да пази от мухлясване - юфката се меси с такава вода.
  Но според мен рецептата с бялото вино ще е най -сполучлива .   http://gotvarski.com/2014/02/04/vkusni-triguni/

# 96
  • София
Може ли да ми предложите някаква рецепта за свински ребра с кисело зеле  Hug
Това е най-лесната рецепта. Нарязваш зелето, предварително задушаваш ребърцата, редиш в тенджерата под налягане ред зеле, червен пипер, ред ребърца, зърна черен пипер, може и суха червена чушка за аромат да добавиш,  повечко олио,  водичка и затваряш. Сваряваш и прехвърляш в тава и във фурната, ако го обичаш по мазничко, а то си е хубаво да е мазничко доливаш олио и запичаш хубаво. това е. Не си върви  кис. зеле и лук , двете се бият.

# 97
 Аз го готвя винаги с лук и още не са се избили Grinning
 Така си го обичам ,не  се усеща никакъв  лук .
   По твоя начин за мен е безвкусно и просто някакво си варено зеле . Пробвала съм и не ми допада.
 Въпрос на вкус си е . 
  Според ресторантският рецептурник -тригуни се правят по два начина - единят е с кори за баница и вторият с това хилядолистно тесто ,което написах.
  Не се сетих да погледна за зелето с месо  и дали и там се бият някакви лукове с зелета Grinning

# 98
  • София
Привет,

много моля ако някой има рецепта за тригуни (сладки)от едно време да я сподели.
Само да подчертая че искам рецептата за тестото, намирам рецепта за многолистно тесто, но дали е тази , или имаше нещо друго не знам.
Ще съм много благодарна ако някой я намери, в гугъл откривам само с готово бутертесто, а аз искам да си го направя.
Благодаря предварително.

Не искам да те разочаровам, но рецептите от онова време нямаш шансове да ги докараш същите на вкус, по каквато и да била рецепта. Нищо вече не е като от онова време.  Naughty Преди една седмица се разрових по старите книги за рецепта за бутер тесто. Намерих подобна на тази, по която си приготвила твоите. Книгата е от 1965 г. Пропорциите за тестото са същите.

Веднага се сещам за вкуса на сметановия сладолед от преди 30 г. Беше божествен аромат. Днес каквито и сладоледи да пробвам, на такъв аромат не мога да попадна.

Между другото, специално за тригуните и сладоледа, спомените ми са точно от Бургас. Винаги ме наляга една носталгия.  Sad

# 99
Ама тя като сложи правилните продукти защо да не получи същият вкус ?
 Сладоледа беше от сметана млечна -как да го ядеш същият.
  Лятото си правих от млечна сметана и маскарпоне и доближаваше вкуса .
  Сладоледа точно може да се докара ,ако си добиеш от домашно мляко сметана и ванилов екстракт и го имаш .
   За тригуните - трябват -брашно ,краве масло и орехи дефакто. Захар  -тя си е същата ,маслото немско Grinning .брашно да речем да е същото .
  Носталгията  прави нещата да изглеждат незаменими . Няма не възможни неща и не изпълними рецепти.
/Наш приятел -бивш технолог от Сердика -направи при полеви условия кашкавал ,ама точно какъвто го помня.
  С нужната рецепта ,продукти и опит всичко става.

Като се спази правилно технологията и ще станат /ако намери и точната рецепта/
  Тя няма да ги купува ,а ще си ги прави за себе си ,което ще рече ,че ще вложи максимално усилия и материал / качествен ,а не заместители - икономически изгодни Grinning  и със срок на годност граничещ на вечен Grinning 

# 100
Миналата година правех едни сладки - топчета, в състава на които си спомням, че имаше овесени ядки, масло и кокосови стърготини /мисля че с тях се овалваха/ и не се печаха. Сега обаче не мога никъде да си намеря тази рецепта. Моля ако някой се сети за какво говоря и коя е рецептата да ми я даде. Ще съм ви много благодарна  Praynig

# 101
Миналата година правех едни сладки - топчета, в състава на които си спомням, че имаше овесени ядки, масло и кокосови стърготини /мисля че с тях се овалваха/ и не се печаха.

star in the sky, първото, за което се сетих са Шоколадови топчета с овесени ядки на lina kaz.

# 102
# 103
Миналата година правех едни сладки - топчета, в състава на които си спомням, че имаше овесени ядки, масло и кокосови стърготини /мисля че с тях се овалваха/ и не се печаха.

star in the sky, първото, за което се сетих са Шоколадови топчета с овесени ядки на lina kaz.
Точно тези са, много ти благодаря Лабрекс   bouquet
Скрит текст:
Вчера направих домашната Нутела по твоята рецепта, уникален е  Peace
Благодаря и на теб  yulmana  Hug

# 104
Здравейте. Купих си от Лидл  силиконови форми с елха и  Дядо Коледа. По-големи са от форми за мъфини, но  са  си "мини". Въпросът ми е,  какво тесто е подходящо да се пече в тях? Някакво кексово  или нещо друго? Не трябва много да се надува при печене. Нещо не мога да преценя...

Общи условия

Активация на акаунт