БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 429
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
star in the sky, първото, за което се сетих са Шоколадови топчета с овесени ядки на lina kaz.
Точно тези са, много ти благодаря Лабрекс   bouquet
Скрит текст:
Вчера направих домашната Нутела по твоята рецепта, уникален е  Peace

star in the sky, радвам се, че ти е допаднала нутелата, и аз много я харесвам, сполучлива рецепта е! И топченцата са чудесни и много лесни!  bouquet

Здравейте. Купих си от Лидл  силиконови форми с елха и  Дядо Коледа. По-големи са от форми за мъфини, но  са  си "мини". Въпросът ми е,  какво тесто е подходящо да се пече в тях? Някакво кексово  или нещо друго? Не трябва много да се надува при печене. Нещо не мога да преценя...

Дейзи, масленото тесто на Джемма правя в разни форми, не се надига, а е много вкусно. Но и друго да използваш, като бухне, изрязваш надутото и без това ще е гръб, не е фатално. Peace

# 106
Дайте съвет как сушените плодове да  не падат на дъното на формата при кекс.
  Овалвам ги в брашно ,пускам ги даже накрая като вече е сипана сместта във формата  -ами съсредоточават се в долният край ,а пък ако има и локум се залепя и втечнява .
 Освен с тежко маслено тесто /тип щолен и този немски кекс / май в  друго няма да стане или на мен нещо не ми се получава.

# 107

yulmana, падат при по-леките теста, ако са една идея по-гъсти, стоят си. При пудинговите кексчета ми падат, при други не съм забелязала. При това ги слагам направо, не овалвам в брашно. А май във всичко слагам стафиди и орехи. Peace

# 108
Днес правих с кисело мляко и нарочно сложих повече брашно  . Част от плодовете оваляни в брашно сложих в сместа и леко разбърках с лъжица да не паднат на дъното на купата . Като изсипвах внимателно и равномерно разпределях .
 После друга част пусках в/у тестото .
   Този път не са чак всички клепнати на дъното ама няма разреза който искам .
 Следващ опит ще е с маслено тесто или кекс с краве масло / поне 250г на 4 яйца/
  Не накисвам плодовете в алкохол -не ми харесва вкуса .

# 109
labrex, благодаря   bouquet

# 110
Здравейте   bouquet

Моля,кажете ми как мога да съхранявам сварена киноа няколко дни?

Идеята ми е да отцедя водата и да я прибера в буркан в хладилника...но дали не бъркам?

# 111
Може както е гореща да сипеш в сух и затоплен буркан с винт -завиваш добре капачката  -да се херметизира и издържа по -дълго време / за по -сигурно обърни буркана и увий в хавлиена кърпа или стара дебела дреха /.
  Така прибирам храна в хладилника -даже и не обръщам ,ако е достъчно горещ продукта капачката си хлътва и се херметизира / по този начин си съхраявам и пр. мляко варено на водна баня  - вадя буркана и завинтвам добре ./
  Дано съм била полезна.
 Киноа не съм готвила или яла .

# 112
yulmana , благодаря за съвета. Peace Ще се възползвам за други продукти и ястия, определено.

За съжаление - вече е изстинала киноа-та.
Тя е зърнена култура - ще я прибера отцедена -  в затворен буркан - пък каквото стане Simple Smile
Много е вкусна в салата, а не ми се вари малко количество всеки път.

Ще процедирам както с ашуре...  chef newsm78

# 113
  • София
И сега да си изпрося една сполучлива рецепта за содена питка, моля  Praynig.  Преди малко пореден неуспешен опит - мога камъни да чупя с нея.
Лабрексче и аз се възползвах от рецептата за топчетата и станаха страхотни  Hug
И да похваля една рецепта: http://www.receptite.com/%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B5%D0%BF%D1%82%D0 … D0%B0%D1%82%D0%B0
Стана страхотна.

# 114
  • София
И сега да си изпрося една сполучлива рецепта за содена питка, моля  Praynig.  Преди малко пореден неуспешен опит - мога камъни да чупя с нея.
.............
Правя я с кис мляко + 1ч.л. сода + олио на око, тя търпи  и водичка колкото да изплакна кофичката от млякото. Около 1 кг брашно, по-малко.  Замесваш си тесто и за да разбереш дали е измесено добре го срязваш с остър нож и трябва да има дупки вътре в тестото. Оформяш на топка, която притискаш в намаслена тавичка, надупчваш добре с вилица и печеш на 200 градуса за около 40 -45мин. Когато вдигаш тавата, тя трябва да е вече лека и означава че е готова питката.  Поръсваш с водичка и завиваш в кърпа. Ние не постим и затова ползвам мляко  за Бъдни вечер.
Това е содена питка, а ако искаш да е с  мая, тогава си е погача.

# 115
  • софия
И сега да си изпрося една сполучлива рецепта за содена питка, моля  Praynig.  Преди малко пореден неуспешен опит - мога камъни да чупя с нея.

http://www.supichka.com/2014/12/sodena-pitka.html

# 116
 labrex,дали мога да направя тестото за пирожките ти и да го оставя в хладилника ,за утре сутринта да е готово?Благодаря ти!

# 117
labrex,дали мога да направя тестото за пирожките ти и да го оставя в хладилника ,за утре сутринта да е готово?Благодаря ти!

IKAFETO, аз почти не оставям тесто в хладилника и малко съм на "Ви" с тоя начин на втасване. Знам, че много го правят, предполагам няма да е проблем. Peace

# 118
Досега не съм слагала тесто и по скоро бих опитала такова смая.Това ме притеснява,че е с бакпулвер.Ами няма да мързелувам,ще стана по рано.

# 119
Досега не съм слагала тесто и по скоро бих опитала такова смая.Това ме притеснява,че е с бакпулвер.Ами няма да мързелувам,ще стана по рано.

Ооох, толкова съм завеяна, питаш ме за пирожките, аз си мисля за беляшите отпреди два-три дена.  EmbarassedАми голяма са вкусотия пък! Heart Eyes Това за пирожките защо ти е да стои в хладилник, месиш, оформяш и пържиш. От хладилника ще трябва да се отпуска, предполагам, пак ще чакаш, ще оформяш......направо си го омеси утре, то пък и едно месене- за две минути става. Peace  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт