БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 433
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Лабрекс, може ли линк към беляшите? Друг път да не пишеш колко били вкусни  Joy  bouquet Heart Eyes иначе в нета има безброй рецепти. Ама твоите са проверени и винаги ми допадат.

Последна редакция: нд, 14 дек 2014, 22:55 от Анонимен

# 121
Лабрекс, може ли линк към беляшите? Друг път да не пишеш колко били вкусни  Joy  bouquet Heart Eyes иначе в нета има безброй рецепти. Ама твоите са проверени и винаги ми допадат.

alys, направо ти копи/пействам от лс, писах на съфорумка. Много ми допадна тестото, вкусно е и ми прилича на едни топки-беляши от студентската столова, голямо висене беше на опашката заради тях. Преди доста време правих още едни с тесто с извара, също бяха вкусни. Пробвала съм разни рецепти, но тези последните най-много ми приличат на ония автентичните, въпреки че ги правят от всякакви теста и беляшите.
Скрит текст:

200 мл прясно мляко
7 гр суха мая (аз използвам свежата на кубчета)
1 яйце
1 с.л. захар (слагам чаена)
1 ч.л. сол (не препълнена)
6 с.л. олио
400-500 гр брашно

В топлото мляко се слагат  маята и захарта по рецепта, чака се да стане "шапчица". Може би за сухата така трябва. Аз направо разтварям маята в млякото със захарта, солта, яйцето, олиото, слагам брашно и замесвам тестото. После правя топки, излизат ми 15 бройки, всяка топка разточвам/разплесквам кога с точилка, кога с ръка, на кръгче, слагам в средата от каймата (гребвам я с чаена лъжица, ама с връх, и защипвам краищата на тестяното кръгче около топчето кайма. Редя върху хартия за печене в тава, завивам с кърпа, слагам в топлата фурна, за 20-ина мин са втасали, вадя тавата и от нея прехвърлям в тигана. Първо върху страната с каймата, като се зачерви/покафенее, се обръща от другата страна. Бързо се пържат, олиото малко повече, но не кой знае колко много, до средата някъде да са в него, защото се надуват като топки.
За горното количество тесто ползвам 300 грама кайма, с малко настърган на рендето лук, черен пипер и една смачкана скилидка чесън.
Пробвай ги някой път, у нас изчезват за норматив. То си е въпрос на вкус, но май не съм срещала някой да им се мръщи. Топли са разкошни, ако остане някоя, врътвам в микровълновата и става на душица. Peace

Руската рецепта и оформяне, ти сигурно го знаеш:

Аз не разплесквам каймата, ами като купчинка я слагам, но това не е от значение. А, и в процеса на пържене, може да сипеш малко от олиото от тигана в отвора на беляша, като го обърнеш на "дупето" му, не е задължително, де. Laughing В каймата рускините препоръчват малко водичка да се сложи, става по-сочна. Но не бива да се прави съвсем на каша.
Ето и моите, ако си ги пропуснала, ама как ми се приядоха.... Heart Eyes:

# 122
Лабрекс, много ти благодаря!   bouquet Ако успея, още днес ще пробвам тестото на пирожки, защото имам подходяща плънка за тях.

Моля, препоръчайте ми ориз, чиито зрънца да не се слепват при готвене. Знам, че има значение начинът на приготвяне и въпреки това има видове ориз, които без много да им баеш, се получават добре. Дали да е дългозърнест, бланширан и на коя фирма?

# 123
Момичета, имам много задачи днес, а съм решила да правя свинско с ориз и кисело зеле на фурна.

Как най-бързо да го приготвя без да го правя, както по принцип- предварително запържване в тенджера?

# 124
  • Пловдив
Свинското трябва да ти е сварено и после го слагаш във фурната с киселото зеле, ориза и достатъчно бульон, за да се свари ориза във фурната.

# 125
Момичета , незнам дали съм в правилната тема , но писах в една друга и не получих отговор за сега и мисля да попитам и тук.
Ще правя една торта и мислех да забъркам един крем с карамелизирано кондензирано мляко , но попаднах на рядко кондензирано мляко , исках да попитам дали мога да приготвя яйчен крем с жълтъци, захар , брашно, прясно мляко и кондензираното което съм взела?

# 126
Свинското трябва да ти е сварено и после го слагаш във фурната с киселото зеле, ориза и достатъчно бульон, за да се свари ориза във фурната.

зелето няма ли да вари предварително? Ще и хрупа  Grinning
Според мен - сложи си киселото зеле с месото, докато се свари месото и тогава прехвърляй в тава с ориза,  червен, черен пипер, олио

# 127

зелето няма ли да вари предварително? Ще и хрупа  Grinning
Според мен - сложи си киселото зеле с месото, докато се свари месото и тогава прехвърляй в тава с ориза,  червен, черен пипер, олио
Благодаря на всички включили се  Hug
В тиган позапържих месото+ лук, а в това време във фурната със зелевия сок посварих зелето. Тъкмо преди малко прехвърлих месото и лука и добавих ориз+ водичка  Peace

# 128

Благодаря на всички включили се  Hug
В тиган позапържих месото+ лук, а в това време във фурната със зелевия сок посварих зелето. Тъкмо преди малко прехвърлих месото и лука и добавих ориз+ водичка  Peace

Все пак си го направила с предварителна подготовка. Имам и по-мързелив вариант:
Слагам всичко в гювеча (без ориза) . един такъв като тава с капак, и за 3 часа във фурната на 160 С да си къкри.
Сетне вадя, добавям ориза и подправките и обратно във фурната
Свинското, ребра, направо се разкапва

# 129
Когато месото е сварено отделно от зеленчука - хубавите неща и вкуса отива в бульона - добре е да се задуши месото и да се сложи зелето да си поемат ароматите и вкуса двата продукта.
 Наша роднина готви месо сварено в тенджера под налягане и после го добавя към зеленчука и е за мен е абсолютна безвкусица.
 Ама си е въпрос на вкус.
 Когато месото е от по -старо животно има риск да стане жилаво е добре да се задуши с лук и да се вари с малко вода на тих огън и после поставям зелето -като се свари добре слагам в тава.
 Възможен е и мързеливият вариант ,но става по-бавно-
 Аз готвя зеле винаги в тенджера под налягане и после пека на фурна. Така става по -бързо .
Инак варя в тенджера до омекване и после готовото сварено ястие запичам .
 Това е моя начин . За вкуса в къщи е идеален /а и гостите винаги са го харесвали/.
 Лабрекс тези беляши може ли с друга плънка освен с кайма ? Дъщеря ми не яде месо . Може би задушено зеле или кашкавал . Броколи със сирене ?

# 130
  • София
......................

Моля, препоръчайте ми ориз, чиито зрънца да не се слепват при готвене. Знам, че има значение начинът на приготвяне и въпреки това има видове ориз, които без много да им баеш, се получават добре. Дали да е дългозърнест, бланширан и на коя фирма?
Ползвам ориз "Жасмин" на Крина. Никога не ми се слепва и си остава на зрънца. Доволна съм определено. Когато приготвям нещо китайско  ползвам само Uncle Ben`s.

# 131
Марчева, благодаря, ще пробвам при първо пазаруване Simple Smile.   bouquet

тези беляши може ли с друга плънка освен с кайма ? Дъщеря ми не яде месо . Може би задушено зеле или кашкавал . Броколи със сирене ?

Всички други плънки, освен кайма, бих направила на пирожки, ако се пържат. Обаче може с каквато и да е плънка да се изпекат. Не, че пирожките не може да се пекат, но аз ги харесвам повече пържени, докато на сина допаднаха печените. Като ми дойде музата, правя с няколко вида плънки наведнъж.  Grinning

Последна редакция: пн, 15 дек 2014, 11:58 от Анонимен

# 132

Лабрекс тези беляши може ли с друга плънка освен с кайма ? Дъщеря ми не яде месо . Може би задушено зеле или кашкавал . Броколи със сирене ?

yulmana, по принцип става, но няма да са беляши. Можеш просто като пирожки да ги оформиш с каквато искаш плънка, имам предвид плънката да е вътре, завита в тестото, нещо като нашите мекици със сирене и яйце. Peace

Ще изглеждат приблизително като тези, едната е с кайма, другата с извара, варени яйца лук, копър:

Скрит текст:

# 133
Лабрекс, да се отчета Simple Smile - направих пирожки, станаха много вкусни и сега трябва да устоя да не ям повече, защото прекалих и без друго. За плънка комбинирах картофено пюре и дроб сарма, на която бях смляла дреболийките (моята е без заливка). Следващия път сигурно ще направя пирожки само от дреболийките, пак смлени, запържени с лук. Беляшите ще ги опитам с месо от буркан, като пак мисля да го смеля и запържа с лук.

# 134
може ли свинско с кисело зеле да го заменя с телешко месо  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт