БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 394
  • 741
  •   2
Отговори
# 615
  • София
Разбира се, че ще стане - само капака й да приляга перфектно!

може и леко да го замаже с тесто
Тъкмо ще се вижда и когато силно заври, може да понамали малко температурата и пак да си къкри 4-5 часа

А с готвенето как да процедирам? В гювеча първо пека за 30 мин. на 200 градуса, после за 4-4,5 часа на 140 градуса. При същото количество продукти, пак ли да спазя същата температура? Абе въобще много ми е неясна работата с йената  Hug

# 616
Същото като в гювеча е! Не живея в бг, нямам гювеч - заменила съм го перфектно с ийена!!!

# 617
  • София
Благодаря за отговорите   Hug

# 618
  • Mediterraneo

Докладвай после! Днес правих поредната, забравих да я намажа и я мазах посред печенето, но пак стана перфектна!

# 619
Благодаря за отговорите   Hug

Ladybird_, ме е изпреварила - точно така си процедирай. И сетне кажи какъв е резултата
 Joy

# 620
Аз съм правила капама и в голяма емайлирана тенджера с капак /замазах капака с тесто/ . При йената по -добре си сложи фолио под него -може да се счупи.
 Кондензираното мляко е направено точно с тази цел да замества прясното ,което има по -кратък срок на годност .
 Например неподсладеното кондензирано мляко е с масленост около 7,5% -разрежда се 1/2 мляко вода и се получава пълномаслено мляко / става 3,25% масленост./
  Може да се ползва и за направа на кремове ,крем карамел,мляко с ориз и т.н.
 Памук погача няма проблем да се замеси и с айрян - даже е по -вкусна и пухкава.

# 621
Я да ви питам капама в голяма йенска тенджера дали ще стане? Леко съм предубедена, ама някой ако е пробвал-моля да каже. Иначе отивам да издирвам гювеча, който е незнайно къде  newsm78.

В такъв съд я готвя и аз, и винаги е ставало месото. Peace

# 622

Докладвай после! Днес правих поредната, забравих да я намажа и я мазах посред печенето, но пак стана перфектна!

Стана перфектна. Баба ми пък си я спомням, че никога не мажеше преди печенето, все мажеше като стане готово и оставяше за още около минута в печката.

Кондензираното мляко беше с масленост 7,5 и го разредих точно 1:1 с вода. Получи се, доволна съм. Питката е лесна и приятна, ще повтарям определено Simple Smile)

# 623
повторението е майка на знанието.  от мен да го знаеш   Joy

# 624
  • Пловдив
Добрутро и За много години! Peace

Търся рецепта за вкусна рибена чорба...никога не съм правила и днес се заемам  chef Grinning
Сега варя в херметика главата на едно 5кг. шаранче...давайте нататък.

Мерси предварително!

# 625
Прецеждам и обезкостявам . Във врящият бульон глава лук нарязана ,няколко картофа, ориз - 1/2кафена чашка / може морков на кубчета или чушка/  - девисил ,калофер  ,черен пипер зърна /може и смлян / и  като се свари подправям с лимонов сок на вкус,магданоз,  целина.

# 626
Никакъв магданоз на рибена чорба - само девисил или саламурика, която се прави като се смели в блендера пресен девисил, лют червен пипер и оцет. С тази смес всеки си подправя вече сервираната рибена чорба.

# 627
Добро утро Бонго и момичета /и други момчета кулинари/,

По Вашите съвети капамата ми стана невероятна. Сега идва на ред телешкото, имам голямо парче и се чудя как да го сготвя за да стане крехко и сочно. Ако имате идеи давайте! Peace

# 628
Мама Тин всеки готви според вкуса си и това никога  и никакъв в моята кухня не важат .
 Аз си обичам магданоз и слагам -ти не обичаш и не слагаш .
 Тя може пък девисил да не хареса. Готви се това и така че да се изяде и да ни хареса.
  За мен кулиранията и изкуство и свобода да импровизираш. Не мисля ,че всеки има в къщи си рецептурника и готви по него и никога не яде еди какво си че за не обърка рецептата.
  Аз предложих моя вариант ,но не е задължително да е той.

# 629
Добро утро Бонго и момичета /и други момчета кулинари/,

По Вашите съвети капамата ми стана невероятна. Сега идва на ред телешкото, имам голямо парче и се чудя как да го сготвя за да стане крехко и сочно. Ако имате идеи давайте! Peace
За телешкото е важно да имаш тава с решетка - месото не трябва да е направо в тавата - ако нямаш - направи си решетка от шишчета. Месото, ако ти е голямо парче заедно с мазнинка от едната страна - правя кашичка от счукан чесън розмарин, чер пипер, сол и обтривам месото. Слагам го върху решетката с мазната част отгоре и пека на предварително загрята фурна 160гр за около 1ч. и 15мин/месо окло 1,5кг, дебело около 10см/- така е средно изпечено /за да е перфектно изпечено телешкото трябва и готварски термометър/. С отделения сос в тавата при печене+1с.л натурално нишесте и малко вино правя сос за заливане.

Общи условия

Активация на акаунт