БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 53 371
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
Сърдечно благодаря  chef

и да довърша за този вид мазнина - много често правя патешки бутчета (или гърди) конфи.
Слагам ги в плик за печене, заливам с мазнина (олио най често), леко овкусявам и на бавен огън - в доста вода се варят.
Послед месото отива за хапване, а мазнината заедно с отделилата се патешка мас прецеждам.
Цяло лято, па и по-сетне овкусявам салатите с тази мазнина.
Можеш ли да си представиш - доматена салата с лек, ама наистина лек аромат на печено -
Да си олижеш пръстите

# 646
  • София
   Може и да се стопи и да се ползва за сладки - стават чудесни и крехки (но не знам как точно се правеше, че майка ми е майстора аз не съм топила)  Simple Smile

# 647
сега вече само тук ще пиша за манджите....та въпроса ми е слаедния: може ли в спаначената супа да сложа например масло или нещо подобно и дали да сложа и подправка от сорта на ,,10 зеленчука'' защото нея си я ползвам постоянно ?

# 648
Преди години имахме гъски на село и си бях стопила няколко буркана мазнина с цел готвене .
 Много хубаво ухае като я сложиш да готвиш ,ама моя стомах не я понесе - правих първо кисело зеле с нея . Страхотен вкус и най -силните киселини дето съм имала през живота си ./ А аз рядко имам такива ./
  Затова хубава е мазнината ,но не е за всеки стомах ,може би и за хора с проблеми с хорестерола и сърдечни заболявания да не е препоръчителна.
  Става с приятен кехлибарен цвят и прилича на вид като изстине на домашно краве масло или захаросан пчелен мед / на цвят и вид. , не вкус./
 Добре е в сухи затоплени буркани с винт да се налее и затвори плътно -така се херметизира добре.
 Може да се използва за основа на домашно правени мехлеми / от невен например / или да се ползва за омекотяване на сухи ръце.

сега вече само тук ще пиша за манджите....та въпроса ми е слаедния: може ли в спаначената супа да сложа например масло или нещо подобно и дали да сложа и подправка от сорта на ,,10 зеленчука'' защото нея си я ползвам постоянно ?
Има една подправка 10 зеленчука с пролетни подправки тя е подходяща и маслото е идеално за такава супичка. / Но може и само 10 зеленчука разбира се или пиле със зеленчуци /.

# 649
а с нея няма ли да се изгуби вкуса на спанака ?

# 650
Аз не бих сложила много подправки -освен черен пипер и магданоз / пресен лук/ - но има хора ,които обичат повечко подправки.
 Всичко е въпрос на вкус .
 За мен масълце и черно пиперче е достатъчно. Ама това си е моя вкус.
 Правиш я по твоя си вкус и виждане .

# 651
а с нея няма ли да се изгуби вкуса на спанака ?

не, та ти няма да слагаш един вагон от продправката - една две лъжички

Последна редакция: сб, 03 яну 2015, 14:08 от Батето със сопата

# 652
С пача мас идеално си лъскам кожените зимни обувки и ботуши!!!

# 653
Слагаш каквото душа ти сака и това е ....  Ти ще го ядеш - по твой вкус да си е .
 Тази подправка с пролетните подправки я ползвам за разни такива постни неща и е хубава . /Понякога ми се яде с повече подправки - понякога -не ./
   Спанака си вкусен и без агнешко ..ама моите дечурлига не щат да го погледнат   Joy Joy
 Ама те и агнешко не обичат  Joy
С пача мас идеално си лъскам кожените зимни обувки и ботуши!!!
Това го забравих - аз също съм го правила ...ама ми ухае после на пилешка чорба   Joy Joy

# 654
Не са ми мирисали обувките/то аз съм и висока  Joy/, но ако е от значение - ползвам купена - тук се продава в бурканчета - който за каквото иска да си я ползва.

# 655
  • Cavan, Ireland
Каква херинга да търся за сельодка под шуба/в шуба/ такава която е маринована и е в буркан в марината ли? Или някаква пушена вакумирана....дали няма да е много солена  newsm78

# 656
Каква херинга да търся за сельодка под шуба/в шуба/ такава която е маринована и е в буркан в марината ли? Или някаква пушена вакумирана....дали няма да е много солена  newsm78

ИМА ДВА ВАРИАНТА:
единият е когато се пече - тогава е сурова
другият - салата - тогава е маринована (или пушена) в зависимост от вкуса

# 657
  • Cavan, Ireland
Мерсаж бате, ще пробвам маринована, мисля, че по няма да е солена, да видим докъде ще я докарам... Mr. Green

# 658
Здравейте и за много години, нека новата година донесе само положителни емоции на всички и много поводи за вкусни трапези! Търся една рецепта за содена питка от детството ми. Ставаше много бързо и беше много вкусна, но не беше като обикновената содена питка. Помня че тестото беше рядко като кексово, слагаше се кисело мляко и беше много важно да се спазят пропорциите на продуктите, за съжаление друго не помня  newsm78

# 659
Здравейте и Честита Нова Година   bouquet

Може ли някой да ми предложи лесна рецепта за царска туршия Rolling Eyes , че сега по празниците си купихме на Крина - много я харесахме, прииска ми се да пробвам да направя сама вкъщи (а и съм запазила бурканите  Mr. Green ). Казвам точно коя сме харесали, в случай, че някой я е опитвал и в същото време знае как се прави такава или подобна (хрупкави зеленчуци, не много кисела и приятно сладнееща) ...

Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт