Отговори
# 75
аз пък не мога да се съглася, че НЕдаването на вода е довело до тежката жълтеница
моята Преслава чисти 3 месеца Simple Smile
до болница не е стигала, вода не е пила

Цитат
Жълтеница/иктер се нарича всяко жълто оцветяване на кожата, склерите (бялата част на очите) и други тъкани в тялото, причинено от твърде високи нива на билирубин в кръвта. При новородените най-често причината за това състояние е физиологична – след раждането част от еритроцитите (червените кръвни телца) на бебето се разрушават с помощта на черния дроб и отделеният билирубин се изхвърля от тялото чрез изпражненията. Поради незрялост на черния дроб и чернодробните ензими, част от билирубина не успява да бъде изхвърлен и остава да циркулира в кръвта като причинява жълто оцветяване на тъканите и лигавиците. В случай на лошо/недостатъчно хранене и съответно липса на достатъчно чести изхождания, билирубинът се абсорбира през чревната стена обратно към кръвоносната система, което води до ново повишаване на нивата му в кръвта и засилване на жълтеницата. За да бъде улеснена работата на черния дроб в този момент, е важно новородените да бъдат добре хидратирани и да приемат достатъчно калории, които да осигурят енергията, нужна за функционирането му. Или казано с няколко думи – по-доброто хранене на детето означава по-добра работа на черния дроб, по-чести изхождания, по-бързо изхвърляне на билирубина -> по-бързо отшумяване на жълтеницата. И обратното – по-лошото хранене води до по-лоша работа на черния дроб, по-малко изхождания, повторно всмукване на билирубина към кръвта -> влошаване и удължаване на жълтеницата.

някой да видя да пише, че водата помага да се изчисти  ooooh! Tired[/color]

Да кажа само, че каката почти не наддаваше на тегло, даже свали 250 гр. в болницата и пак жълтеницата я минахме без да усетим, а Данчо (другото бебе с нас в стаята) ядеше от първия ден като замаян, качи доста грамчета, бебе също само на кърма и лежа под лампата няколко дни. Та и тук нещата са доста относителни. А аз не съм давала вода в болницата, пък и после вкъщи, правих опити с чайчета против колики, но Моника ги отказа категорично. И устата не искаше даже да си "изплакне", пък млечница не сме развили...
Та всичко си е до бебе и мама и много специфични особености  на всеки случай Simple Smile

# 76
Привет, понеделнишки   bouquet
Сега бях на преглед в Щерев, всичко беше наред - само дето тоновете не се харесаха на лекарката, но тя го отдаде на факта, че бебето е заспало. newsm78
И ме връща на поправителен в събота  Joy Нещо не шаваше много много, а ако ида сега сигурно апарата ще се побърка  #Crazy
Обясни ми, че сега ще следим тоновете на бебето на всеки 2 седмици, а ехограф на 3 седмици. Като вляза в 35 седмица ехографът ще е всяка седмица. При вас така ли е?  newsm78

# 77
При мен казаха след 34 седмица тонове 1 път седмично, а за ехограф не сме говорили. Другия месец съм на 16 -ти и тогава ще ми пусне и 45- дневния преди раждане, който трябва да започне от 22-ри януари. Не е проблем да се пусне с по ранна дата, така ми каза. Но и с  предната ми бременност  нямам спомен да сме правили ехо всяка седмица, е предполагам че ако има някакъв проблем тогава е наложително!:) Явно навсякъде практиките са различни.

# 78
Здравейте и от мен и честита ни нова темичка!   bouquet

Относно изплакването, нашата педи колкото и да я уважавам и слушам за много неща, ми препоръчваше да му изплаквам след всяко кърмене устичката с вода, но така и не я послушах, нито един път не съм му дала вода, а и слава богу, синчо никога не е хващал млечница-не виждам как гъбичка се отмива с вода. Чайове също не съм давала, и то можеби е все пак от лекциите по кърмене на НАПК, и се кърмихме много успешно.

Водата със захар също не помага при жълтеница. mini_79 много добра статия е пуснала

Освен да се засити бебето само с вода, допълнително и със захар, и да не иска да суче след това, което пък води до намаляване на кърмата, нищо друго хубаво не се случва.
Шишета имах 2, но нямаше за какво да ги ползвам. Синко изобщо не искаше да приеме нещо по-различно от цица  Mr. Green

Стерилизатор имах един подарен за в микровълнова, обаче като не съм давала, нито води, нито чайове, нито залъгалки, нямало и за какво да го ползвам. Ползвах го за помпата за кърма и то 2-3 пъти, от мерак по-скоро, колкото да се каже, че съм я използвала. И лъжички също съм слагала 2-3 пъти.

Чай срещу колики, съм давала с лъжичка и то по няколко лъжички, колкото той искаше, толкова. Не виждах смисъл да се налива бебето, нито с чай, нито с вода. Само да му се напълва и разширява стомахчето. Само с кърма до 6-ти месец, наддаваше си по 1-2 кг първите месеци, нито болен, нищо. Сега живот и здраве, пак по същия начин мисля да я карам, но то бебето си показва само.

За прегледите, ние сме ходили досега 2 пъти заедно с таткото и баткото, и на баткото му е интересно, нищо че, не разбира много, много от това, което вижда  Mr. Green  За 4Д-то добре, че не отидохме заедно, ами само с мм, че аз хич не мога да лежа по гръб и ми стана лошо точно тогава, та и припаднах, и не ми се мисли колко ли много щях да го стресирам, ако го бяхме взели с нас  Confused
Относно къпането, си го къпахме в легенче, единия държи, другия полива за няколко минути и готово, то колко му трябва на новородено да се къпе, да не е копаел цял ден на нивата?! За късмет пъпчето му падна, на другия ден като се прибрахме от болница и не сме се тормозели много около това, само дето ми останаха ей така купени, топоцина и спирта.

Една майка беше се оплакала, че много се задъхва - да си провери хемоглобина, при низки стойности е възможно и световъртеж и задъхване. Имах го това нещо преди седмици, и откакто взех да пия Тот'хемата, ми се оправи този проблем.

Нашия бебок ще го гледаме здраве в петък, и вече миналата седмица май си се обърна главично. Риташе и мърдаше цял ден в четвъртъка, докато в петък не взе да ме рита по-силно по ребрата, та разбрах, че най-вероятно това е правил цял ден, местил се е  Heart Eyes

Айде, чаЛ от мен на всички и хубав ден ви желая  Hug

# 79
Относно кофите, за които стана въпрос вчера - в описанието пише, че са за над 6 месеца  Peace
http://www.pakostnik.com/bg/vana-za-k-pane-bano-hoppop

А да попитам ползвали ли сте кантар вкъщи или е достатъчно при педиатъра да се мери?

# 80
захарта ферментира в червата и усилва коликите, също така Simple Smile))
за любителите на "едно време"

kribero, разбира се, че всичко е до дете, но понеже според Софи излезе, че недаването на вода е довело до тежка жълтеница при нейното дете си позволих да изкоментирам
аз имам две деца- едно с едно не си приличат, бременна съм с трето момиче, бременностите ми коя от коя по-различни, стига с тези генерализации
най-важното е да гледаш децата си по начин по който ти усещаш
може да ме сметнете за социопат, но точно поради тази причина аз с други майки не се събирам, има 3 момичета на които, ако имам колебание си го споделям, но никога не правя нещо само защото някой ми е казал
освен, че имаме глави на раменете си и сме зрели хора,имаме най-важното- майчинския си инстинкт
доверете му се изцяло и няма да сбъркате  Peace

# 81
Здравейте момичета, много продуктивни сте били през уикенда  Laughing
Аз пък у нас в събота и неделя компютър не включвам... достатъчно ми е през седмицата да стоя по цял ден пред екрана.
По-късно през седмицата съм на лекар и ще споделя новините.
Иначе, каката съм я гледала по едновремешните методи - стерилизация в тенджера на котлона, вода по около 1 глътка след кърмене, ако поиска, и най-важното - баба на една ръка разстояние Simple Smile
Родителите ми живеят в квартала, млади и енергични пенсионери, опит с три малки внучета и само да свирна дотърчават Wink А като не ги искам - тактично си седят у тях Simple Smile

# 82
До тези, които се следят в "Надежда" - при кой лекар сте? Ще ми се да си запиша час за преглед преди Коледа като второ мнение, защото нямам търпение да си изчакам ЖК януари.

Цитат
Относно кофите, за които стана въпрос вчера - в описанието пише, че са за над 6 месеца  Peace

Тази наистина е по-голяма и за по-големи бебета, над 6 месеца, "моята" е с по-малки размери и е от 0 до 6 м.

# 83
До тези, които се следят в "Надежда" - при кой лекар сте? Ще ми се да си запиша час за преглед преди Коледа като второ мнение, защото нямам търпение да си изчакам ЖК януари.

Цитат
Относно кофите, за които стана въпрос вчера - в описанието пише, че са за над 6 месеца  Peace

Тази наистина е по-голяма и за по-големи бебета, над 6 месеца, "моята" е с по-малки размери и е от 0 до 6 м.
Аз съм при Цветков, но не съм сигурна дали ще има свободни часове вече, за него последната дата е 23-ти и е до обяд тогава.По принцип лекарите следящи ЖК имат по 3-4-ри дати в месеца, защото преглеждат в един и същи кабинет.
Ако нямат свободни часове, може да отидеш в 3-ти кабинет, все някой ще те прегледа, обади се на регистратура за час и да ще ти кажат кой кога е на смяна  Peace

Добър ден

# 84
Мерси, ще питам на регистратурата все пак. Въобще не ми се иска да е при Георгие, че не чета хубави неша за него.

# 85
За нищо  Hug
Да, питай на регистратура, за 3-ти кабинет се редуват да дежурят, така че може да го избегнеш Георгиев.
Аз нямам мнение за него, не съм попадала при него, в 3-ти кабинет съм била при Личева, много мила и съм доволна от нея.

# 86

Аз се следя при д-р Белкин, доволна съм!
Ако искаш набележи един/двама и звънни да попиташ дали има час за запълване.

# 87
Аз се следа при др Анатолий Кръстев,  той изражда в Надежда,  но на ЖК ходя при него в Студентски град МЦ Fihealt. Някой има ли впечатления за него. ...

# 88
mini_79 точно поради причината, че мнения много различни на специалисти и в потвърждение на това, че всичко е индивидуално, си позволих и аз да пусна моя пост.
Аз с първата педиатърка на каката стигнах до спорове дали на изцяло кърмено бебе трябва да се дават плодови сокове от 3 месец, и след като разбра, че с мен на глава не може да излезе и аз си слушам предимно детето, се отказа да ме убеждава как пишело и как трябвало. Същото преживяхме и на 6 месеца когато ударно искаше да въвеждаме месото... а ние тъкмо бяхме започнали с плодовете и зеленчуците да се захранваме...
След поредния спор с докторката относно изписването на АБ за лека хрема и температура 38гр. без антибиограма и пробиотици, не издържах и я смених.  Та понякога лекарите се оставят по течението, без да се информират за "новостите" и са на принципа "едно си баба знае... едно си бае". Може би им е по-лесно така, но пък не винаги е най-правилното за децата (а и не само)
Хубава и усмихната седмица желая на всички!

# 89
Искам да кажа и да се знае ! Аз не съм препоръчала на никоя майка как да гледа детето си -да дава вода или не! Аз споделих моя случай и не съм давала съвет на никой!Факт е че след преливане на малко глюкоза и 2 шишета вода детето ми се оправи за 1 ден  Naughty

Общи условия

Активация на акаунт