Какво може да се направи срещу съседи със скара на балкона?

• 49 023
  • 497
  •   1
Отговори
# 315
  • Sofia
  Повярвай ми, никак няма да ти се хиля, а директно ще се кача и ще ти отвъртя главата. Laughing

С отвъртане на главата не става. Все пак, случаят Опиц е показателен. Един път ще отвъртиш някому главата, два пъти, а на третия път твоята ще отвърти някой...

Именно – каквото повикало, такова се обадило. Peace Т.е. в една такава "свада" не се знае кой ще е печелившият, кой ще е губещият. Може да е тоя със скарата, може да е тоя, дето лисва кофи с вода отгоре му. Wink Всъщност, Merri_An точно натам се опита да ви насочи вниманието по-рано в темата, визирайки, че щом си тръгнал да отвръщаш на кулинарните позиви на съседите си, колкото и миризливи и гнусящи да са те, с настъпателни действия, трябва да си готов да поемеш същите ответни реакции. Не говоря конкретно за тази ситуация, а по принцип за всички междусъседски отношения от битов характер. Самата аз не съм засегната от темата пряко, защото нито готвя често на терасата (случва се няколко пъти в годината), нито се интересувам от начина, по който съседите ми подлагат на термична обработка храната си чак дотолкова, доколкото някои други потребителки в темата. Wink Анализирам ситуацията абсолютно безпристрастно и точно толкова обективно отстоявам тезата, че стигне ли се веднъж до междусъседски пререкания от по-сериозен характер, печеливша страна няма да има. Та, който смее, да рискува с директна конфронтация. Аз лично не бих – и не, изобщо не става въпрос за страх, ни най-малко; по-скоро за наличието на здрав разум. Rolling Eyes

# 316
  • Sofia
Щото българинът най-разбира като му бръкнеш в джоба. Да го глобяват там един път, два пъти, да му е сладка скарата, щом така я обича. Hug То, като помислиш, достатъчно е само и това, че ще го тормозят разни квартални, да му вгорчат кебапчетата...

С болднатото съм абсолютно съгласна, но няколко съфорумки по-назад уточниха, че няма как да бъдат наложени подобни санкции по законов ред на, нека ги наречем – нарушителите. Вероятно са проучили въпроса и знаят защо го твърдят. Peace

# 317
  • София
Щото българинът най-разбира като му бръкнеш в джоба. Да го глобяват там един път, два пъти, да му е сладка скарата, щом така я обича. Hug То, като помислиш, достатъчно е само и това, че ще го тормозят разни квартални, да му вгорчат кебапчетата...

С болднатото съм абсолютно съгласна, но няколко съфорумки по-назад уточниха, че няма как да бъдат наложени подобни санкции по законов ред на, нека ги наречем – нарушителите. Вероятно са проучили въпроса и знаят защо го твърдят. Peace

Аз пак наблягам на опасността от пожар. Смятам, че е легитимна. Назад писах по мое мнение какво трябва да се направи и на какво основание. Да пробва авторката, може и да проработи, ако не става с добро...

# 318
Успех със съседите!

Последна редакция: нд, 21 дек 2014, 10:09 от Coral Red

# 319
Съвсем сериозно питам -тези против скарите са вегетарианци,не обичат да ядат така
приготвено месо,някой не обичат и яхния,техните скари са в кухнята и няма проблем
да се самоумирисват....защото на село сме основно на барбекю.Като ми замирише на скара
някъде в града  ми се дояжда.С яхнията и други неща ,които обичам е същото.

# 320
В момента съседката под нас готви нещо с кисело зеле. Терасата им е остъклена, но е отворила прозореца. Е няма такава гадна миризма. Обичам свинско с кисело зеле, но ако друг ми го наготви. Не си причинявам тази миризма.  За тези с киселото зеле в мазите и на котлоните нищо ли нямате против? А за колите, които бръмчат сутрин под прозорците по 10 мин., за да се стоплят двигателите?

# 321
  • в моя гьол
Не яжте скара, не яжте кисело зеле, не яжте овнешко, не яжте яхния...
Може ли някой да изготви списък с примерно меню, което да се включи към вътрешните правила на всеки жилищен блок?
Абе...

# 322
Обичам скара, мразя облаци дим и миризми да ми влизат в къщата. Един абсорбатор може да реши проблема. Съвсем друго е на село в двора , друго - в едни гъсто населен блок, в който живеее цяло село. Но много си живеят и в блока като на село.

# 323
  • София
Обичам скара, мразя облаци дим и миризми да ми влизат в къщата. Един абсорбатор може да реши проблема. Съвсем друго е на село в двора , друго - в едни гъсто населен блок, в който живеее цяло село. Но много си живеят и в блока като на село.

Ами то, можеш да извадиш човека от селото, но не можеш да извадиш селото от човека... Laughing Скара на балкона...! ooooh! Дреме им на тях, че опушват и осмърдяват на някой друг душата...те си гледат на тях да им е добре.

Освен това на село, като си запалиш къщата, гори само тя. В градО като си запалиш апартамента, гори и тоя на съседа. Затова етажната собственост трябва да си изготвя добри правила, които да се прилагат от всички съседи - щото хората, които живеят по блокове и кооперации трябва повече да се съобразяват едни с други отколкото тези, които живеят в самостоятелни къщи.

Последна редакция: нд, 21 дек 2014, 11:53 от Popule

# 324
Попюл много грешиш за пожарите на село.На 3г. след като купихме къщата стана пожар на километри от нас.
Заради вятъра,сухи треви,докато дойде пожарната /най-близката е на 10км/ да не кажа ,че
10 -15 къщи бяха засегнати,овощни градини..не го пожелавам.Хората сами гасята.Накрая само гледаш как
огъня гори.И на мен ми е вила,а на другите единствен дом.

# 325
  • София
Попюл много грешиш за пожарите на село.На 3г. след като купихме къщата стана пожар на километри от нас.
Заради вятъра,сухи треви,докато дойде пожарната /най-близката е на 10км/ да не кажа ,че
10 -15 къщи бяха засегнати,овощни градини..не го пожелавам.Хората сами гасята.Накрая само гледаш как
огъня гори.И на мен ми е вила,а на другите единствен дом.

Така е. Но все пак шансът да ти гори само твоята къща е по-голям, отколкото ако си в апартамент. Това, което казвам е, че човек трябва да мисли с главата си, а не да действа първосигнално. Мерките за сигурност трябва да са на първо място. Не може да палиш огньове (барбекюта) или електрически скари на необезопасени места, каквито са балконите. За селата и горите така и така има забрана за палене на огньове на открито, ама пак, идиоти има колкото си щеш...

# 326
За пожарите предизвикани от електрически уред на балкон - виждала съм такъв. Готварска печка, включена в ел. инталацията, горещ летен ден, наблизо някакви складирани вестници... За щастие, пожарникарите дойдоха бързо и последствията не бяха сериозни - само в потърпевшия и при преките съседи.
Скарата се включва само при употреба и може би не е толкова опасна, ако е чиста. Чистата скара не дими толкова неприятно.
А за оплакването до кварталния - налагало ми се е няколко пъти да стигам до там за междусъседски проблеми, но освен изслушване и съчувствие друг резултат няма.
Във всяка община има Наредба за обществения ред, която конкретно регламентира какво не бива да се прави и за контрола по спазването на която отговаря полицията. Т.е. би трябвало като има нарушение да се подаде сигнал на 112, органите на реда да контатират нарушението и да приложат някакво наказание - глоба. Според ЗУЕС домоуправителят също може да глоби съсед, ако не спазва правилника на ЕС. Във връзка с наредбата за обществения ред съм се жалила и до полиция, и до кмет на община неколкократно. Едните ме пращаха при кмета, а кметът пък официално ми отговаряше, че за реда, според наредбата отговаря полицията. Стигнах до извода, че по цивилизован и законен път е много трудно да се стигне до решение. А проблемите ми бяха много по-сериозни от скара на балкона.
Помните ли случаят с онзи човек, който разстреля съседите си и после се самоуби? Бил подавал многократно сигнали, обаче нищо не можело да се направи срещу ежедневните купони, палене на гуми, кражби и т.н. Накрая просто не издържал... Това е един много краен случай, но е показателен за безхаберието в държавата и до къде може да стигне човек в отчаянието си и при липса на условия за нормален живот. И всичко това става постепенно трайно, защото ние му позволяваме. Съгласяваме се и дори не се оплакваме - днес са паркираните коли пред входа, скарите, разбиването на носещи стени...утре може може съседите да се редуват с озвучаването на блока от сутрин до вечер...Свикваме да мислим за нормални неща, които не са добросъседски. Още по-лошо е и че не се подкрепяме един друг, когато се борим да опазим междусъседските отношения в някакви поносими граници. Принципът е - щом на мен не ми пречи за сега - няма проблем. Другите да се оправят, няма да се занимавам с чужди проблеми. Всички искаме да има някакъв ред и справедливост, но никой не се опитва да се бори за тях. Защото тук нещата са такива...

# 327
  • Другата България
Популе, понеже все още не си ми отговорила на въпроса /сигурна съм, че не го избягваш защото няма какво да кажеш, а просто защото не си го видяла/, та аз да се самоцитирам отново.
Мери-Ан, докато хората казват - тук е България и тая работа нЕма как да стане - да, нЕма да стане. Обаче лудите глави като мен не спираме да опитваме да подобрим нещата. Тази приказка за тука е България, я слушам много години. Обаче не ми пука. Щото обичам да си бия главата в стената и интересното е, че има случаи, в които успявам да я пробия. Ако има повече като мен, току виж сме я срутили стената (която всъщност е в собствените ни глави), дето е сковала България и я е отделила от т.н. "бели" държави. Wink

И за това съм съгласна.
Но ето, питам те отново /подчертавам, че те питам Wink неполемично/ - ето, ти си на мое /въпреки, че аз частично си реших проблема/, или на Флори, или на Герганка на мястото - какво би направила? Приемаме, че вече си написала жалбата до кварталния, заведена е, казали са ти да си чакаш да ѝ дойде реда, той идва и налагат глоба на "виновника". Това не го вярвам, но го допускам за станало.
И докато той евентуално може би примерно едва ли не си плати тази глоба, се започва един тормоз типично по български / за съжаление пак ще го кажа, ама си е така/. И си подложена пнепрестанно на него.
И о, чудо, след 6 дни другият съсед, от другата страна си купува скара и започва сега пък той да те обгазява редовно, и да създава предпоставки за пожар...
Стигнах накрая до въпроса сr Laughing - какво правиш в този случай?
Продължаваш да си блъскаш главата в стената, търпейки вече отмъщението на първия съсед, повтаряйки процедурата с втория и чакайки и неговото такова, или просто вдигаш ръце и си живееш типично по български?

# 328
Вярвам, че някога и в България ще има ред. 

# 329
  • Другата България
Дано си права, аз не вярвам.
Но въпросът не е за тогава, а за сега.
И го задавам не защото аз нямам отговор на него, а защото ми се иска да чуя и други такива.
И защото и аз, и ти, и друг може да проповядва кое и как трябва да стане на хартия, пишейки красиви думи тук и там.
Как обаче стоят нещата на практика? Thinking

Общи условия

Активация на акаунт