Консервативните араби и до днес се женят първи братовчеди. В Турция има такива стари родове, но има и проблеми. Такава е едната от двете много богати фамилии там - Сабанджъ. Сакъп Сабанджъ е (беше, почина вече) собственик на заводите на Мерцедес в Турция (и не само, доста широк е бизнеса им) и имаше такава реплика - мога да купя на синовете си каквато кола си поискам, но те не могат да я управляват. Това е понеже и двамата му сина (дано не бъркам бройката) са инвалиди по рождение, понеже жена му е първа братовчедка, но трябва да се вземе предвид, че и назад в рода са все между братовчеди женени и мътна и кървава. Но той има и дъщеря, тя беше студентка, когато почина бащата. Имаха големи притенсния там, дъщерята толкова млада и неопитна как и дали ще се справи с бизнеса, че това е щяло да се отрази на икономиката на цялата страна, ако не потръгнат нещата. Обаче тя се справи, даже разшири. Аз съм ходила в частния им музей - Сакъп Сабанджъ, препоръчвам го, ако някой се чуди какво да прави из Истанбул. Най- малко къщата да види, той се помещава в къщата, в която са живели, вече не, на Босфора е. Има постоянна експозиция, която ние забравихме да видим... (
) и гостуващи. Ние ходихме заради гостуващата тогава. Входа не е скъп. Другата фамилия Коч също има частни музеи - Садберк ханъм - на жена му е, разкошен музей! Също не е скъп. Те имат и още един, на транспорта, но в него не съм ходила. Там богатите фамилии се занимават с такива неща. Правят детски градини, училища, музеи, дават стипендии. Музеите са евтини, не като държавните, за да са достъпни. Така има култура за всички, не само за имотните. Извинете за отклонението, разказваше ми се! Препоръчани теми