Да преправим старите мебели с любов - тема 28

• 127 584
  • 804
  •   1
Отговори
# 390
  • София
   Супер! А каква е боята на стената (небесно синята) и кой номер? Много ми хареса!

# 391
  • На брега
Спунк, майсторска работа! Много красиво изглежда и масата и столовете! Не знам как си се справила с кроенето и подлепването на фурнира така, че да не личи кръпка... Заглеждам се по такива маси втора ръка, орехови ги водят, но подозирам, че са с фурнир, а и аз знам, че фурнира е много труден за реставрация. Особено ме притесняват разлепени ръбчета.
Полезни са и любезните отговори на Glamur и mentolka и за времето, което отделиха да споделят и личният си опит! И аз знам, че Терминатора прави боята на каша и трябва да се изстърже със шпатула.
Байца ще се измие ли? Аз добавих едно шише черен байц в един Бохемит с ужасно червенеещ цвят за декинга отвън. Гарантираха, че е кафяв и ще потъмнее, като изсъхне, но червенееше. Доста потъмня след последната ръка с черен байц, но поне не е червено.
ПП Сваляли ли сте плътни лакови покрития (и ужасния пиано лак) с пистолет за горещ въздух?

# 392
  • София
Благодаря за похвалите.
Признавам, че с пипкавата работа по фурнира основно се справи съпругът ми. Снимката е от преобразяването на един стол, който после боядисахме, така че не сме пасвали цвят. Кръпката не е цяло парче, а са напаснати няколко лентички - мериш, кроиш, шкуриш докато стане, после лепиш и пак шкуриш. Търси парчета фурнир близки по цвят до масата, но имай предвид, че след като свалиш лака, нюансът ще се промени. Ако не успееш да ги уеднаквиш достатъчно, винаги може да ползваш байц, цветен лак /масло/ или боя.
За ръбчетата не зная какво да те посъветвам. На едно такова бюро направо му сменихме плота.

katri, латексът на стената е Леко със сребърни йони. Тонираха ни я в магазина, но утре ще мога да уточня номера. Има много добра покривност., Не зная как ще се държи при миене, но това е кухня и често се пребоядисва.

# 393
Здравейте, боядисвам едно бюро в бяло. Само, че вече след втората ръка започна да си личи, че дъската отгоре се е "подкожушила" и е на вълни. По принцип, тъй като е бяло и ще се цапа сме решили отгоре да му сложим стъкло. Започнах да си мисля под това стъкло дали не мога да наредя някакви стари вестници черно бели, страници от стари книги . Не знам - помагайте с идеи, моля ви .

# 394
Ако е с бяла боя (не масло) и искаш да е гладко - аз бих китосала или бих шкурила до равно, след което - пак боя. Сега шкурих надигнати "вълни" по една врата, затова го давам като вариант. Simple Smile
Ако сметнеш, че би паснало в дома ти, мини краищата с някакъв друг цвят боя и мини в основата на "вълните", а гребените им остави бели и по същия начин и от другата страна за симетрия. Би се получила зеброва шарка или нещо по-арт ( не знам защо си представям "вълните" ти в единия край, може и  да бъркам).
Ако ли не, помисли дали няма да е по-приятно за теб и семейството ти да сложиш нещо текстилно под стъклото, например плетено на една кука каренце/а. А може и хербаризирани цветя. В дома на мама е така.

В момента се боря със стари врати от дърво и една талашитка в банята. Решила съм за дървените да използвам фолио, но нямам никакъв опит. Шкурих, сега китосах, утре ще загладя неравното с много фина шкурка и после ще сложа фолиото. Притеснява ме какво ще стане с краищата, които ще са под касата и постоянно ще се търкат в нея. А краища ще има, защото вратите ги искам с две лица. За жалост с масло нямаше как да стане, защото вратите са с дупки и с липсващи чукнати ъгълчета. Хвърлих се в дълбокото без да имам опит и помощ.
После ще има снимки. Очертава ми се силен (на идеи) сезон.

# 395

Трябва да ги направя в бяло, без значение дали мат или гланц. Реших да е с фолио, но да си призная пробвах се преди това да лепя фолио на прозорец и се изложих не става равно, влиза въздух, усука ми се....и това на гладка повърхност  ooooh! С боя ще се справя много по успешно, миналото лято доста стари шкафове боядисах но бяха масив лакиран. Това сега е ПДЧ аз ви бях питала и преди, но сега вече е на дневен ред. Това според вас ламинирано ли е, фолирано ли е или някакво ПВЦ покритие върху ПДЧ???

Да ви призная едната закачалка пробвах да я лакирам на гърба, добре се получава, не се лющи само дето това беше преди да стане ясно че трябва да са в бяло.

# 396
  • Бургас
Фри - не съм писала аз таблицата, но като прочетох /за лака и байца/ пише за освежаване на дървени мебели, повечето мебели имат някакво покритие - байц или лак, в случая освежаване на покритието.
 molive - в тази тема с няколко страници назад щеше да намериш отговорите. За неравности се използва кит /светъл чам/ като засъхне се шкури и после боядисва. Цветът чам боядисан с две ръце, придобива общия цвят на плоскостта /за белия трябват повече ръце боя/
medissa - махни това нагънатото да остане хубава плоскост, отгоре декорирай както си решила /в случая с вестници, списания/ може да ги залепиш с С200 разредено с малко вода. Преди една жена си прави коридора със страници от книги вместо тапет.
Който иска да лепи фолио ще ви кажа как най-лесно се лепи. Техниката се казва лепене на вода, напръскайте плота, стената или стъклото където ще лепите с разтвор от веро и вода, сложете фолиото отгоре и с твърда кърпа от вътре навън избутвайте въздуха. По този начин ако сгрешите може да местите фолиото, леко се пързаля.
беба28 - беба, боядисай го, шкуриш, бороконтакт и боя на водна основа. Виж моето как стана http://hristina69.snimka.bg/properties/k-shta.710139.35189013

# 397
  • гр. София
Беба 28, аз есента боядисвах същото ПДЧ, само че на бюро и легло, също трябваше да са бели. Уж спазих всичко, а стана ужасно. На леглото почна да се люпи, не седи някак гладко.....Бюрото също е кофти, но там по друга причина. Никой не беше упоменал, че Боро имат и грунд с частици пясък вътре и аз нацелих точно такъв. Намазах бюрото и се чудя аз какви са тия дребни зрънца в тоя грунд и защо се натрупват така на места  newsm78 и чак после разбрах каква била работата, но махане няма....Та си сложих отгоре боята и така......А леглото поради липса на грунд направо намазах с боя. Четох, че някои и така правели. Ама започна да се люпи долу до земята. А и едно столче боядисвах. То си беше бяло, но го правих още по-бяло  Laughing пак без грунд и не ми хареса кой знае колко как стана. Нещо в покритието ме притеснява, вида....Личи си, че е боядисвано с боя. Имах идея и мебелите в детската и нашата стая да освежа, но нещо се отказах.  Thinking

# 398
  • Бургас
Когато купувате в случая на Лейла бороконтакт, винаги четете какво пише на етикета, продавачите не винаги са компететни. При боядисване използвайте валяк и минете няколко ръце. За добър резултат следвайте стъпките - шкурка, боро, боя или латекс.

# 399
    + Валячето да е от мъхестите и боята по-разредена на повече ръце. Но без Бороконтакт не става добре...

# 400
Така като ви слушам май ще е по добре да се поупражнявам още с фолиото  Thinking

# 401
  • Пловдив
А като се слага вода и веро после залепва ли се фолиото ?

# 402
залепва се, но си е играчка, особено на големи повърхности. И на мен специално ъглите са ми трудни, а пък ако има закръгление -- съвсем... И излиза по-скъпо - сега имам една секция за преправяне висока е 2.40м, широка 90 см - ще ми идат едни 30-40 лв за фолио. А ако я боядисвам ще ми излезе сигурно 10лв максимум със все валячето боята и шкурката.

# 403
  • Бургас
Както казва Фри залепва, рекламните агенции където се занимават с реклама точно така "брандират" - лепят фолиото. Лепи се със специални шпатули, кривини и ъгли се изрязват с макетен остър нож. Но имайте предвид, че има различни марки фолиа и лепилото е различно, най-хубавото фолио е 3М, но не знам дали го има на обикновения пазар. Лично на мен не ми харесва фолио на мебели. Но ако искате някаква картина може да ви напечатат и на плоскост.
Фри боядисай секцията и ще стане страхотно, може и декупаж да си направиш  Simple Smile
Лек ден!

# 404
Ето и обещаните снимки на вратата с фолиото. Нещо не съм доволна и мисля, че утре сутринта ще  го намеря отлепено Sad И аз лепих с водната техника, но честно казано това повече ме затрудни (не съм свикнала).
Не снимах току-що облепеното  лице на вратата както беше преди, но то беше като това, което качвам - тук е целият албум:http://desislavazhivkova.snimka.bg/daily/remont.862804.35254319
Отгоре, където вратата влиза под и в касата (последната снимка) изобщо не ми се залепи и мисля, че ще вкарва въздух или ще отлепя и останалото. Мазнах отдолу и с малко блажна боя, изчаках да стана лепкава и като че ли се прибра, но знам ли. Тюх, яд ме е, мих, чистих, не е от прах и ето, че пак не се получи.
Вижте около бравата какви са гънки!  Sad Боднах на няколко места с игла - не и не, изобщо не излиза въздуха независимо колко го натискам и изкарвам. Утре обмислям да вкарам малко лепило (какво?) или блажна боя със спринцовка отдолу, та дано стане. Разказа ми се играта, а още не съм облепила касите и другото лице на вратата.
П.С. Сега погледнах, не се е залепило отгоре, пернало се е като на юнак перчема.
Как мислите, да изрежа ли частта, която е отдолу и над вратата и която влиза в контакт с прага и касата (за да няма триене и разлепване)?

На колежката, която се кани да лепи фолио вместо да боядисва, бих препоръчала да си купи валяче и боя и да действа. Де да можех да върна времето, точно така бих постъпила, а не "да гоня дивото".

Общи условия

Активация на акаунт