Да преправим старите мебели с любов - тема 28

• 127 454
  • 804
  •   1
Отговори
# 180
Благодаря за отговора newsm78

# 181
Лакирала съм ламперията с безцветен ,водоразтворим лак,но искам да взема мерки против дървояди! Кажете ми някакъв препарат или покритие ,за да не се навъдят гадинки.

Последна редакция: чт, 12 фев 2015, 15:19 от 323

# 182
    Колко се е оживила темата - личи, че идва пролет!
    На предната страница питате за паркетаджия

Мерси много. Ама дали не е от някаква "фирма" "Боян и Боян"? Че за тях четох негативни коментари някъде в мрежата. Сори за офф-а пак.

# 183
  • София
323, има много инсектицидни препарати за дърво.
Аз лично ползвам един импрегнант на водна основа на Masquelack (испански) и съм доволна от него.
В големите магазини Бриколаж, Практикер, Баумакс има най- различни марки- само да попаднеш на компетентен консултант (че повечето четат етикетите, като че ли аз не мога да си ги прочета сама Simple Smile)

# 184
Импрегнирането и третирането срещу дървояди не следва ли да бъде преди лакирането, съответно омасляването?

# 185
  • София
Дааа, преди лакирането е. Но аз чак сега видях, че е лакирано  Embarassed

# 186
 Лака е само една ръка.

Последна редакция: чт, 12 фев 2015, 15:20 от 323

# 187
Лакирала съм ламперията с безцветен ,водоразтворим лак,но искам да взема мерки против дървояди! Кажете ми някакъв препарад или покритие ,за да не се навъдят гадинки.

Има 2 типа препарати  за борба с дървоядите:
1-той е превантивен за защита ПРОТИВ дървояди/ виж по-долу линка с грундове и лакове/. Тези препарати са добри когато още не са се появили дървояди ,   
има и 2 ри тип който е за налични дървояди които ги убива http://kobalt-online.com/d-rvomor-sd3.html  или http://www.cuprinol.co.uk/products/woodworm_killer.jsp
Когато стане дума за паркет то е ясно - трябва да се изцикли до чисто дърво да се грундира с този препарат от 2 ри тип и след което финишен лак /реактивен, стига да намериш, защото е много корав и дървоядите не могат да го прегризат за да излязат/има една уловка препарата и лака трябва да са съвместими .най-добре от една и съща марка. За ламперията е същото, трябва пак да е изшкури от лака с който е лакирана, препарат, лак http://www.shkurki.com/Lak-Poliuretan-lak-parket-shkurki.html грунда/пропарат с/у вредители/ .

Червеят е практически недосегаем докато гризе. Дупките, които виждате са изходите, през които е напуснал дървото в момента когато се е превърнал в пеперуда - молец, живеещ ден два за да се оплоди и да снесе яйцата си в порите на дървесината. Яйцата се излюпват и цикъла започва на ново. Но той гризе и дебелее навътре в кухини които са недостъпни, защото единствения достъп е през микроскопичната пора/капиляра в която е снесено яйцето/ и не се вижда с окото ни.
Уязвим е в момента на стадия пеперуда и преди да се излюпи яйцето. Много кратко - дни, тогава може да се използват спрей препарати с/у пълзящи / летящи насекоми. За 20 квадрата ще са нужни поне 3 флакона и поне 3 или 4 дни да не се отварят врати и прозорци т. е да не се живее в стаята. Това според много ефективно стига да знаем кога е този период в който излезе да се размножава  Laughing.
Един добър  но забравен стар метод:Мазането с газ е вероятно практично защото газта прониква и през капиляри през които водата не може да проникне и унищожава както червея/ларвата/ така и яйцата на дървояда.

# 188
Glamur , Благодааря за изчерпателния отговор.На мен ми трябва превантевен препарад .Тези показаните от теб къде се продават(по специално първия) ?

# 189
    Кармелита, не е от тази фирма, това момче работи само, понякога с баща си. Да си призная, на фирми нямам много вяра - който може нещо добре, няма да иска да храни и други над себе си /сори за офф-а - скорошен горчив опит от фирма.../
    А против дървояди ето какво съм си свалила от предишните теми:

Ето няколко народни рецепти против гадинките:
1) 3 части терпентин; 1 част нафталин; 1 част катран  
2) 100 части терпентин; 5 части пчелен восък; 5 части парафин; 3 части креолин (от вет. аптека). Пчелният восък и парафинът се стопяват предварително заедно и след това се смесват с останалите компоненти.
        Който пък има достъп до неорганични химикали може да ползва Acidum Borici /Борна киселина - бяло прахообразно вещество/.
Прави се 5% воден разтвор /добро загряване на течността/ или 5% р-р с олио. С това се маже 3-4 пъти, за да се импрегнира добре. Олиото състарява и прави дървото красиво.
Водният разтвор го ползвам за по-големи площи.
Борната киселина убива всякакви насекоми. 1кг. - 7лв.
Импрегнационният грунд за дърво на Оргахим.Той е с над 90% съдържание на терпентин. Старите греди от него потъмняват.

# 190
323  препарата Дървомор преди няколко години съм купувала от една железария / в сектора битова химия/, защото в Арт магазините беше на почни двойна цена.
В нета виждам, че само "Кобалт" има он-лайн магазин, но видях че там не е наличен. Можеш да им звъннеш и да питаш кога ще получат.  София, ул. Шипка 6  (в партера на сградата на СБХ) 0885288248

Това е  продукт предлаган и от на Фартт ООД / София, бул. Хр.Смирненски №20    02 866 3656

# 191
Благодаря ви за помоща

# 192
Привет и от мен.

Преди около година купихме инпрегнатор от завода за бои в Световрачане.

Пред завода си има фирмен магазин. Познат на мъжа ми ни го похвали. Взехме тогава цяла бака , не помня колко килограма беше , защото ни трябваше за гредите на покрива на гаража.

Доколкото си спомням има и по-малки разфасовки.

# 193
  • София
Ееее, изпуснала съм снимките.
Мама на Божидара, ако може пусни ги отново тук или на "лични".   Praynig

# 194
На предната страница ги има,поне при мен излизат.Ако при вас не се виждат ще ги пусна пак.

Общи условия

Активация на акаунт