Да преправим старите мебели с любов - тема 28

• 127 608
  • 804
  •   1
Отговори
# 330
    Nova tema, май не само в интериорната тема влизаш със замах,без да се връщаш назад. Wink На първа страница има таблица, а има и стари теми, в които всичко е много пъти обсъждано. Много от големите майсторици спряха да влизат в тази тема от преди тема-две, та се изгуби много ценен опит - той е в старите теми и в таблицата, макар и недовършена.

# 331
Geruniq,аз искам да преправя стар бюфет с фурнир,трябва да стане черен,но не плътно,а да прозира .Дълго време обмислях цветно масло,но тъй като не съм сигурна в резултата избрах по-евтиния вариант с лак.Твоят лак каква марка е и какъв е цвета след боядисване?

# 332
И най-важното - искам да стане лесно, без шкурене и т.н. (то май маслото няма нужда от шкурене, но да си кажа все пак Simple Smile )
Моля, помагайте  Praynig
Мое скромно мнение - само един Бороконтакт, след 2-3 часа полагаш и боята (на водна основа, препоръчетлно) и работата заспива  Wink Не мисля, че трябва да шкуриш, маслото си попива в дървото, а не прави филм отгоре, както лакът, така, че по гореописаната технология мисля, че ще успееш. Най-много да трябва да минаваш 3-4 пъти докато те задоволи плътността на покритието.
Относно бялото масло, което е предложила Хриси - до колкото знам, то няма плътно покритие  -т.е. ако целиш визия на плътно боядисано, маслото не е твоят човек  Sunglasses

# 333
  • Бургас
И най-важното - искам да стане лесно, без шкурене и т.н. (то май маслото няма нужда от шкурене, но да си кажа все пак Simple Smile )
Моля, помагайте  Praynig
Мое скромно мнение - само един Бороконтакт, след 2-3 часа полагаш и боята (на водна основа, препоръчетлно) и работата заспива  Wink Не мисля, че трябва да шкуриш, маслото си попива в дървото, а не прави филм отгоре, както лакът, така, че по гореописаната технология мисля, че ще успееш. Най-много да трябва да минаваш 3-4 пъти докато те задоволи плътността на покритието.
Относно бялото масло, което е предложила Хриси - до колкото знам, то няма плътно покритие  -т.е. ако целиш визия на плътно боядисано, маслото не е твоят човек  Sunglasses

Раличка, маслото прави филм отгоре, то предпазва от влага и вода, по принцип се прави от восък, парафин и др. Не знам с бороконтакта дали ще стане здраво..

# 334
  • На брега
Благодаря за отделеното време за този отговор, Мари дьо ла Фер! Аргументирах се защо попитах - това добавено "грунд" към боята ме притесни. Не че Хриси 2 поста по-горе не обяснява подробно технологията, а и точно сещайки се за линка с нейната боя се изкуших да взема и да се пробвам.
Все пак един форум е жив, както заради споделения опит в архивите, така и заради активните дискусии в темите.

# 335
  • густо майна Филибето
С пистолет водоразтворимите бои се нанасят прекрасно, става плътен филм. С четка стои на четки до трето - четвърто нанасяне. Отгоре - нищо.
  Аз съм боядисвала една ръка пистолет шкафчетата на лятната кухня , боята беше водоразтворима, някаква за външни условия - много съм доволна , две зими изкараха, на места ги пръска и дъжд.Отдолу бяха с лазурен лак, не на водна основа. Не съм ползвала грунд.
Безцветен лак можеш да сложиш, ако боядисваш с латекс. Това съм го правила, но вместо лак боядисах с боя,на водна основа,  защото и двете бяха бели. Ако беше само боя, щеше да е на четки, а така се получава много плътен цвят. Латекса е за предпочитене, когато търсиш точно определен нюанс, с другите бои няма как да го докараш, а латекса могат да ти го оцветят както поискаш.
За пистолета мааалко разредих боята.

# 336
  • На брега
С пистолет водоразтворимите бои се нанасят прекрасно, става плътен филм. С четка стои на четки до трето - четвърто нанасяне. Отгоре - нищо.
  Аз съм боядисвала една ръка пистолет шкафчетата на лятната кухня , боята беше водоразтворима, някаква за външни условия - много съм доволна , две зими изкараха, на места ги пръска и дъжд.Отдолу бяха с лазурен лак, не на водна основа. Не съм ползвала грунд.
Безцветен лак можеш да сложиш, ако боядисваш с латекс. Това съм го правила, но вместо лак боядисах с боя,на водна основа,  защото и двете бяха бели. Ако беше само боя, щеше да е на четки, а така се получава много плътен цвят. Латекса е за предпочитене, когато търсиш точно определен нюанс, с другите бои няма как да го докараш, а латекса могат да ти го оцветят както поискаш.
За пистолета мааалко разредих боята.
Благодаря ви за отговорите!
Любознателна, латекса ти беше основата под водоразтворимата боя ли? Върху каква повърхност работеше в случая и за къде беше предвидено - за вътрешна или външна употреба?
ПП Болднатото също ми беше полезно Wink

# 337
  • густо майна Филибето
За една външна баня/тоалетна, която минава за вътрешно помещение, но температурите падат до нула зимата.
 Минах дъските с латекс, две ръце, от най-евтиния. Обаче като капнеше капка - прозираше. Затова отгоре минах бялата водоразтворима боя. Тези дъски са на стената, случва се да ги намокрим, а около мивката е постоянно. Там има две ръце от боята, нямам проблеми до сега.

# 338
  • На брега
Благодаря, Ljuboznatelna!

# 339
  • София
Момичета, благодаря за съветите  Hug
Преди да пиша проверих първата страница на темата, но за съжаление не ми се отваря таблицата, затова не можах да направя справка с нея.
А има ли някой опит с полагане на бяло масло върху тъмно? Има ли изобщо шанс да покрие? Ако трябва ще направя 4-5 слоя, не ми пречи, обичам да мажа Simple Smile Но се притеснявам дали няма да стане грозничко и много далеч от бялото  newsm78

# 340
  • София/Варна
Баба Яга лакът е ето такъв https://ekon-bg.com/paint-bg/products/lakove-30/pastelo_vodorazr … _lazuren_lak_-184
като се нанесе добре без разреждане си става направо черно. Малкия ми бояджия помага върху една дъска и за това знам, че става черно. Иначе си е лак и си прозира дървото отдолу, а колко тъмно ще си го направиш всъщност зависи от теб.
Цвета е ебонит.

# 341
Здравейте! В някоя от предишните теми ,една съфорумка беше пуснала снимка на преобразяван от нея шкаф.По мои спомени,половината беше лакиран или омаслен,но в действителност нямаше рязка разлика в цвета.Нещо такова търся,като резултат за едни столове,с които ще се захващам,щом времето позволи да започна да шкуря .Ако дамата се разпознае,моля да пусне повторно снимката и инфо за новото покритие! (може и на лични) Ще съм много благодарна!

# 342
  • София
Здравейте! в предишните теми видях мебели, боядисани в бяло от друг цвят, обикновено кафяв, но никъде не видях от черно да стане бяло.. Grinning Поради промяна в интериора на хола ми се иска черната холна масичка - МДФ със стъклен плот - да стане бяла. По ъглите някъде се е обелила, но общо взето е в добро състояние иначе. Възможно ли е с авто емайл лак или?

# 343
с автоемайл лак всичко е възможно  Laughing- с няколко слоя ще светне Peace Шкурка, за да се изчистят дефектите, кит ако трябва и използвай плюшено валяче, а не дунапреново, че от автоемайллака дунапреновите се разлагат.

# 344
  • Бургас
Здравейте! в предишните теми видях мебели, боядисани в бяло от друг цвят, обикновено кафяв, но никъде не видях от черно да стане бяло.. Grinning Поради промяна в интериора на хола ми се иска черната холна масичка - МДФ със стъклен плот - да стане бяла. По ъглите някъде се е обелила, но общо взето е в добро състояние иначе. Възможно ли е с авто емайл лак или?

Ти само картинки ли гледаш? Защо не четеш? Но дори не си гледала както трябва. Ако се върнеш 3 страници назад, ще разбереш много неща. Но като гледаш внимателно картинки и да мислиш! Да не казвам че в началото на всяка тема има таблица. Сега ще ти отговоря, като четеш мисли. Повечето неща които преправяме са стари мебели или промяна на цвета. Та ако е чисто дърво се нанася масло, боя или лак зависи какво искаме да постигнем с готовия резултат. Ако мебелите имат лак, се шкури до дърво или се шкури /надрасква, за по добро сцепление/ и се нанася бороконткт, след това се слага боя на водна основа или латекс, ако се питаш кое от двете, зависи какъв цвят търсиш. След латекс винаги се слага лак на водна основа. Въпросната черна маса може да стане и бяла с 3 ръце примерно. Започне ли се с бои на водна основа се продължава само с такива.

Общи условия

Активация на акаунт