Да преправим старите мебели с любов - тема 28

• 127 627
  • 804
  •   1
Отговори
# 315
  • Бургас
Gerundiq, какъв цвят смяташ да го боядисваш? Синът ти щом може да рисува, може да нарисува нещо и на вратите на шкафа, в ъглите. Ако го боядисаш в светло, можеш да изтъркаш ъглите и да стане ретро /аз ще правя така секция и това ми е в главата/

# 316
  • София/Варна
Оправяме последния етаж-под покрива. Там беше на тухли и бетон и дървения покрив отгоре. Направили сме стените и тавана с гипсокартон и са боядисани вече в бяло. На тавана в едната стая си направихме дървени видими греди.  Пода го направихме с кофражни платна-не че е много красиво, но в момента няма финансиране за друго, а бързаме за да освободим стая и за малкия, че вече е на 5 години и кусур, а спи при нас.
Мисля да го лакирам бюфета с цвят ебонит-тъмен лак, каквото и да значи този цвят-така пише на лака. Гредите на тавана са същия цвят. Според мен не се връзва много с цвета на пода, но той теоритично в скоро време ще бъде обзаведен с някакъв паркет-но скоро време може да се окаже след 5 години.

# 317
  • Варна
Хриси, дървена ламперия и аз харесвам. Коридорът в жилището на майка ми е с такава и определено е по-красиво, уютно, устойчиво и лесно за поддръжка от разните му там мазилки, тапети и латекси. Жилището е на свекърите, коркът е слаган преди 20+ години и можем само да гадаем в какво състояние е ламперията под него. Има лак върху корка, слаган е свекър ми, така като гледам доооста отдавна, понеже ми се струва, че на доста места е паднал вече. Тапетите в горната част ще издържат боядисване, изчистени са и нямат шарка. С мебелите не ми се занимава да ги преправям, не са особено функционални, а заемат половината коридор. Качвам снимки - правени са с телефон и e разхвърляно  Embarassed Mr. Green

# 318
  • На брега
Когато работите с боя на водна основа, запечатвате ли я отгоре с лак или някакъв финиш?
Днес влизах по друг повод в един магазин, но покрай тази тема се запалих да пробвам матова боя на водна основа върху различни повърхности - дърво, пластмаса, метал. Нямам никакъв опит с такава боя, признавам. Много е странна, гъста е! Утре ще пробвам с бояджийски пистолет, но ще трябва да се разреди за да може да се пръска.

# 319
Момичета, събирам идеи как да освежава стари плочки в баня. Приемам всякакви съвети. Благодаря.

# 320
Нова тема, доколкото зная, акрилатната боя ( на водна основа) не се нанася с пистолет, а само с плюшено валяче или четка, като повечето бои се разреждат с много малко добавена вода. Има момичета, които са си боядисали плочките в баните с акрилна боя и за по-здраво са ги запечатали отгоре с лак на водна основа. Малко по назад в темата имаше и снимки на въпросната баня.

# 321
  • На брега
mumbas, в описанието към боята пише, че може да се нанася с пистолет. Вероятно трябва да се разреди за да излиза на фин спрей, без едри капки и да се мине няколко пъти. Аз дори вар и лепило съм слагала в пистолет да боядисвам. Безброй пъти трябва да се мине за да има добра покривност, но въпреки всичко, за мен това бе по-лесния вариант, заради равномерния и без мазки цвят, отколкото на ръка. И валяче купих за всеки случай Laughing.
На боята пише Грунд-боя и е матова. Държах на мат. Усъмних се, че некомпетентно са ми продали само грунд, който ще трябва да се покрие с нещо и днес ходих да разпитвам друг консултант в друг магазин. Потвърди, че е боя, финална!
В тази връзка, относно питането на g-bone за пребоядисване на лакиран корк, можеш да прочетеш описанието на въпросната грунд-боя. Мисля, че става за нанасяне и върху лакирани повърхности. Със сигурност ще има подходящи препарати за покриване. Отиди в 1-2  специализирани магазини да те консултират кое е подходящо и избирай нещо на водна основа и да не мирише, че като гледам сте с малко дете. За осветлението - може да изведеш осветителните тела на тавана. Било то с кукички с артистично висящи кабели или по традиционния начин - да ги скриете в пластмасовите държачи за кабели.

# 322
  • Бургас
NovaTema, боядисвала съм с такава боя автомобилни гуми, които ползвам за саксии - седят на двора целогодишно. Освен, че пожълтя леко, няма други поражения. Единия път беше с акрилна боя, а другия с фасаген - имах останал Laughing, но той се оказа доста сполучлив вариант и сега нарочно ще си купя пак, за нещата които стоят навън.
Не съм запечатвала с лак

# 323
  • Бургас
Нова тема в магазините не винаги са компетентни, ако им кажеш че ще боядисваш плочки /примерно/, ще те гледат като извънземно.Консултирайте се с хора които имат опит. Аз последно ползвах грунд-боя на декоратор бяла, покрива. Не можеш да положиш боя на водна основа върху алкиден лак, ако не можеш да свалиш лака го надраскваш с шкурка и после бороконтакт /да има сцепление/ и тогава боя на водна основа. Корка ако се боядиса в бяло ще стане доста добре.
g-bone и мебелите в коридора са ти хубави, можеш да ги боядисаш и да ги ползваш другаде, ако позволява стаята. Боядисвай смело корка ще стане интересен, вдлъбнатините ще са тъмни. /първо шкуриш, бороконтакт и боя на водна основа/ Горе гледам има перваз, разграничи с друг цвят. Успех

Последна редакция: вт, 31 мар 2015, 11:26 от Хриси9092

# 324
  • На брега
NovaTema, боядисвала съм с такава боя автомобилни гуми, които ползвам за саксии - седят на двора целогодишно. Освен, че пожълтя леко, няма други поражения. Единия път беше с акрилна боя, а другия с фасаген - имах останал Laughing, но той се оказа доста сполучлив вариант и сега нарочно ще си купя пак, за нещата които стоят навън.
Не съм запечатвала с лак
Аз и с фасаген пробвах върху една керамична саксия. Той ли е по-подходящ и става ли за работа върху изкуствени повърхности? С боята работих върху едно дървено детско столче и върху няколко пластмасови саксии. Идеята ми е да ги декорирам после с разни орнаменти, а керамичната с мозайка.

# 325
  • Бургас
На мен фасагена ми хареса повече - по-покривен е, а и като имаш предвид, че го дават за външно боядисване би трябвало да е по-устойчив. Ако си надрала пластмасовите саксии, за да се получи здрава спойка мисля, че ще издържи дори и латекс. Боядисвала съм пластмасови саксиийки с оцветители за латекс - стана доста прилично и се държеше добре, но там лакирах отгоре, защото имаше и лепена салфетка.

# 326
  • София
Здравейте,
Чета ви отвреме навреме и знам, че сте страхотни майстори  Hug Имам нужда от съвет. Искам да направя едни дървени мебели за тераса бели. Покривала съм ги 2 пъти с масло. Първия път маслото беше безцветно, но втория път оцветено и сега са доста тъмни (примерно нещо като махагон).
Искам да изглеждат добре, да не се повреждат от стоене половин година на открито и да са лесни за поддръжка. И най-важното - искам да стане лесно, без шкурене и т.н. (то май маслото няма нужда от шкурене, но да си кажа все пак Simple Smile )
Моля, помагайте  Praynig

# 327
  • Бургас
Здравейте,
Чета ви отвреме навреме и знам, че сте страхотни майстори  Hug Имам нужда от съвет. Искам да направя едни дървени мебели за тераса бели. Покривала съм ги 2 пъти с масло. Първия път маслото беше безцветно, но втория път оцветено и сега са доста тъмни (примерно нещо като махагон).
Искам да изглеждат добре, да не се повреждат от стоене половин година на открито и да са лесни за поддръжка. И най-важното - искам да стане лесно, без шкурене и т.н. (то май маслото няма нужда от шкурене, но да си кажа все пак Simple Smile )
Моля, помагайте  Praynig

Относно маслото ще караш пак на масло, но си вземи бяло. Доколкото знам върху масло не можеш да сложиш боя. Виж в началото в таблицата какво пише.

# 328
Оправяме последния етаж-под покрива. Там беше на тухли и бетон и дървения покрив отгоре. Направили сме стените и тавана с гипсокартон и са боядисани вече в бяло. На тавана в едната стая си направихме дървени видими греди.  Пода го направихме с кофражни платна-не че е много красиво, но в момента няма финансиране за друго, а бързаме за да освободим стая и за малкия, че вече е на 5 години и кусур, а спи при нас.
Мисля да го лакирам бюфета с цвят ебонит-тъмен лак, каквото и да значи този цвят-така пише на лака. Гредите на тавана са същия цвят. Според мен не се връзва много с цвета на пода, но той теоритично в скоро време ще бъде обзаведен с някакъв паркет-но скоро време може да се окаже след 5 години.
Gerundiq,лакът,който ще използваш на водна основа ли е?

# 329
  • София/Варна
БАБА ЯГА на водна основа е. До тук системата беше една ръка цветно и после една ръка 50%цвят и 50% безцветен, че иначе много тъмно ми изглеждаше.

Общи условия

Активация на акаунт