Коледа 2014 - тема 3

• 40 712
  • 212
  •   1
Отговори
# 135
"Хрупкави и много вкусни крекери" -така ги е нарекла Лабрекс
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=297129.300
Не пише дали са с фини овесени ядки или обикновени.

Момичета, правя ги с фини, според мен, овесени ядки. Купувам отдавна от лидълските, последните са в жълто пликче, сега погледнах. Но рецептата дава възможност за импровизации, така че не се учудвам, че и с добавка трици са станали.
armeria, у нас не се задържат, бързо ги изхрупкваме (най-вече аз) и, като те четох, си помислих, че дори не знам омекват ли, хрупкави ли остават, ако ги държи човек по-дълго време. newsm78
Лабрекс мен размера на тавата ме вълнува за това количество.

# 136
Момичета украсих си меденките с фондан, сега трябва ли да стоят непокрити да изсъхне фондана или може директно да ги прибирам с кутията?

# 137
  • Sofia
Ако са само с фондан, може да се прибират веднага.

# 138

mims11, най-често изсипвам сместа на хартията (използвам нарязана) и я разстилам, така ми е по-лесно. Като стане нещо подобно (снимката е от нета), според разстланата смес подбирам и тавата - да може да се побере в нея. Няма значение, може и по-голяма да е, не се разливат.  Peace

# 139
  • В светлината на слънцето
lulumba, страхотно ми харесва етюда ти. Браво!!!  bouquet

Благодаря, Джемма!  Hug
Снимките са гадни, защото са от телефон. Ако малкият котарак не изяде селото, ще направя и по-хубави тия дни, но като го гледам как се увърта и облизва, не съм убедена, че скоро няма да започнат да изчезват разни части. Mr. Green Засега е обещал тържествено да не пипа, но да видим дали ще издържи до Нова година.
Ох, успях да си рекактирам малко предния пост, че голямо мазало с тия гигантски снимки. Crazy
Ето рецептата на бадемовите сладки.
Скрит текст:
Продукти: 200 г меко масло, 200 г захар, 150 г смлени бадеми (не марципан! трябва да се усещат бадемите, което означава да не са прекалено ситно смлени, тоест да не са на брашно, на по-фини частици), 1 яйце, 1 жълтък, 1 прахче ванилия, прясно настърганата кора на половин лимон, брашно като за меко маслено тесто (отива към 300-400 г някъде).
Маслото и захарта се разбиват на крем с миксер. Добавят се бадемите, ванилията, лимоновата кора, яйцето и жълтъка, и всичко се обърква хубаво - или на ръка, или на много бавни обороти. Брашното се пресява и към него се изсипва разбитата смес. Омесва на меко тесто. Тестото се завива с домакинско фолио или се слага в найлонова торбичка и се прибира за една нощ в хладилник или на студено. На следващият ден се разточва с добре набрашнена точилка, за да не лепи, и върху набрашнена повърхност, на кора с дебелина около 4-5 мм. Изрязват се ромбчета, кръгчета или правоъгълници. Пекат се на 160-170 градуса върху хартия в предварително загрята фурна. Стават много бързо и трябва да се следи, щом се зачервят се вадят. След изваждането веднага се махат от тавата, за да не прегорят. Вариантите за украсяване са няколко: слепени с кайсиев мармалад, тънко намазани с някакво светло сладко, разредено с малко вода, и декорирани с обелен, бланширан бадем, или с белтъчна глазура и поръсени с натрошени белени бадеми. Вкусни са и без никаква украса. Peace

# 140
Момичета, за първи път се потопих в "света на коледните сладки!Благодарение на вашите писания и съвети сътворих това:

http://ivanova222.snimka.bg/cooking/torti.520987.34564027

# 141
Ако са само с фондан, може да се прибират веднага.
Мерси много   bouquet

# 142

mims11, най-често изсипвам сместа на хартията (използвам нарязана) и я разстилам, така ми е по-лесно. Като стане нещо подобно (снимката е от нета), според разстланата смес подбирам и тавата - да може да се побере в нея. Няма значение, може и по-голяма да е, не се разливат.  Peace
Благодаря! И този вариант ме устройва  Grinning

# 143
  • Русе
Много хубави сладки и къщички видях!  bouquet
Ето с какво се занимавах аз последните два дена.Все пак реших да направя капучиновите звезди.Използвах марципан с шоколадова глазура и го разточвах без да махам шоколада.

Скрит текст:

Ванилени кравайчета

Бисквитени топчета - с бадемов марципан

Още едни Бисквитени топчета 

# 144
Направих лимоново-кокосовите напукани сладки, но и при мен не се напукаха, но аз и не очаквах, защото по-напред някоко пъти прочетох, че са много вкусни, но не се напукват, е...и при мен така се получи Simple Smile
Благодаря на всички за страхотните рецепти, от тази темичка се вдъхновявам и вече втора година правя ли правя коледни сладки, голямо удоволствие  chef  bouquet  bouquet

# 145
  • В една слънчева къща...
Момичета, направих роял айсинг с 3 белтъка и половин кг. пудра захар. Украсих къщата и сега ми остава огроооомно количество. Имам малко меденки, но дори и да ги украся, пак ще имам голям излишък. Мога ли да го превърна в нещо друго, че не ми се изхвърля?

Последна редакция: вт, 23 дек 2014, 10:08 от tany3dj

# 146
  • Sofia
Много хубави сладки и къщички видях!  bouquet
Ето с какво се занимавах аз последните два дена.Все пак реших да направя капучиновите звезди.Използвах марципан с шоколадова глазура и го разточвах без да махам шоколада.
Бисквитени топчета - с бадемов марципан

Може ли рецептата за тези бисквитени топчета с бадемов марципан? Имам марципан, много обичаме, а децата ще се зарадват на топчетата.

ПП. Има ли тема за менюто за Бъдни вечер? Rolling Eyes

# 147
  • Русе
Заповядай, NBM!  Hug  Моя измишльотина са,от времето когато не знаех,за какво да използвам бадемов марципан.
Скрит текст:
Бисквитени топчета с бадемов марципан

2 пакета бисквити /използвах какао на "Роден край"/
3-4 с.л. пудра захар
125 гр. меко масло
1-2 с.л. ром /или прясно мляко/
2 ванилии /или 1 течна/

Натрошените бисквити и пудрата захар се объркват в купа или набързо в робот или блендер. Дабавя се мекото краве масло и се разбърква добре.Прибавя се ванилията.Накрая се добавя рома,но може да се замени с прясно мляко,сок,вода. Ако е суха сместа и не може да се оформя на топчета се добавя още малко мляко/вода/. Сместа се оставя в хладилник за час да се охлади.   
Бадемовият марципан се разрязва на малки парченца,които се оформят съвсем леко на топченца.
От бисквитената смес се взема малка част и на дланта се разплесква,за да се оформи кръгче.В средата се поставя едно малко топче от бадемов марципан и се загръща от всички страни внимателно,докато се оформи хубаво кръгло топче.                                                                                                                                                                                           
Оформените топчета се овъргалват в дребни парченца филирани бадеми, които могат да бъдат заменени с кокосови стърготини,шоколадови или захарни пръчици.

# 148
  • Sofia
Момичета, направих роял айсинг с 3 белтъка и половин гр. пудра захар. Украсих къщата и сега ми остава огроооомно количество. Имам малко меденки, но дори и да ги украся, пак ще имам голям излишък. Мога ли да го превърна в нещо друго, че не ми се изхвърля?

Можеш да добавиш смлени ядки (орехи, лешници, бадеми - каквото имаш), да оформиш на топченца и да изпечеш.
Става нещо такова: http://www.bg-mamma.com/index.php?topicrefid=18;topic=626759.msg … 88485#msg20488485

# 149
  • Sofia
Sve, много благодаря, непременно ще ги направя.   bouquet
Вкъщи много харесваме марципанови десерти, но не знам как да правя домашни. Ако имаш и други идеи моля споделяй Simple Smile

Правя само едни топчета със смлени овесени ядки, какао, малко вода, кафява захар и марципан, замесвам всичко в чопъра и ги овалвам в кокосови ядки. Много се харесват, но искам да разнообразя и с други десерти с марципан.

Общи условия

Активация на акаунт